Jonas återvänder till IFK efter sju år i Danmark

Jonas Samuelsson återvänder nästa säsong till moderklubben IFK Skövde HK efter sju framgångsrika år i den danska handbollen. 30-årige Jonas har skrivit ett treårskontrakt.

IFK:s sport Ulf Nyström gläds åt att Jonas vänder åter efter många år i Danmark.

-Det är en viktig byggsten inför kommande säsonger för oss. Som alla kunnat följa under den senaste tiden så är vi en ombyggnadsfas av vårt lag och att då få hem en spelare av Jonas kaliber borgar naturligtvis för att vi skall kunna fortsätta på den inslagna vägen framöver, säger sportchefen..

Dags för Jonas

Jonas ser fram mot att komma hem igen och berättar att det är många olika faktorer som spelar in när ett sådant här beslut tas.

-Jag har haft en bra dialog med Skövde och Uffe egentligen sedan i somras. Skövde håller på att bygga upp något spännande och det vill jag gärna vara en del av. Samtidigt har vi bott i Danmark i sju år nu till sommaren och både jag och min sambo Sofia börjar sakna att bo nära vänner och familj.

 -Hur ser du tillbaka på åren i Danmark?

-Oj. Det är svårt att sammanfatta när man är uppe i det men det gör jag med extrem glädje. Jag har fått lära känna många härliga människor och haft mycket roligt – samtidigt som man har utvecklats handbollsmässigt och fått spela många bra handbollsmatcher både i ligan och i Champions League.

 -Hur har du följt IFK under de här åren utomlands?

-Det har jag absolut. Jag kan inte säga att jag sett varenda match men kanske 70-80 procent av ligafighterna.

-Vad förväntar du dig både personligt och för klubben i framtiden?

-Jag förväntar mig att laget ska fortsätta vara med och slåss i toppen av Handbollsligan. Precis som alla andra i IFK Skövde drömmer man också om klubbens första SM-guld.

A-lagsdebut som 17-åring

Jonas debuterade redan som 17-åring i IFK Skövdes A-lag och blev upplockad i A-truppen 2010-11. Sedan 2015 har han spelat som proffs i Danmark i fyra olika klubbar; 2015-17 Sønderjyske Håndbold, 2018-18 HC Midjylland, 2018-20 Skanderborg Håndbold och sedan 2020 i Aalborg Håndbold.

I Aalborg blev Jonas förra säsongen dansk mästare och tog en mycket meriterad silvermedalj i Champions League.

Jonas har spelat fem A-landskamper och där producerat sju mål.

Ulf Nyström konstaterar också att Jonas med sin kunskap och karaktär gjort många fina säsonger i danska ligan och i Champions League – inte minst i våras när Ålborg gick ända till final.

-Vi kommer också ha en möjlighet att använda oss av Jonas kvaliteter såväl på högersex som på högernio, säger sportchefen och välkomnar Jonas tillbaka till klubben.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström