Matchboll Sävehof

Med hängande huvud. Lite sorg i blicken. Väl medveten om att han kan ha spelat sin sista hemmamatch i hela sin långa karriär. Kristian Svensson alltså.

Uppgiven? Nej. Trots förlusten med tio mål. 22-32.

-Ny match på tisdag. Då står det 0-0 när vi börjar. Vi skall bara vinna i Partille, säger IFK:s lagkapten.

 

IFK:s uppdrag var svårlöst i denna andra finalmatch. På läktaren satt de båda granitblocken. Rex Blom. Dan Beck-Hansen. Båda avstängda. Inte nog med det. Jack Thurin kunde inte spela. Knäskadan från den första finalen stoppade honom.

Ledning efter en kvart

Ändå hängde hemmalaget med en stund. Efter att lagen bytt mål med varandra tog IFK ledningen med 7-6. En kvart var spelad. Där tog det stopp. Under nästa kvart blev det Sävehof för hela slanten. Laget gjorde åtta mål mot IFK:s tre. Tekniska fel i hemmalaget blev förödande. Sävehof utnyttjade det med några enkla mål i tom kasse.

Halvtid: 10-17.

När spelarna gick ut för vilan satt IFK:s tränarduo Signell och Ljungkvist kvar på bänken ganska länge. För att komma fram till något som kunde förändra matchbilden.

Inledningen av den andra halvleken gav också några fina möjligheter till reducering. Både en och två gånger. Men Sävehofs målvakt Bertram Obling gick inte att överlista. Obling vann målvaktsmatchen överlägset denna afton. Mitt i halvleken räddade han först en straff från Rasmus Wremer. Sen två frilägen från samme man. Det båda IFK-målvakterna fick ingen riktig träff. Som det heter nu för tiden.

En transportsträcka

När IFK inte lyckades skapa kontakt blev resten av matchen en ren transportsträcka. Sävehof hade full kontroll. IFK förmådde inte att hota. De blåvita spelarna insåg nog ganska tidigt att matchen var förlorad. Trist däremot var att se för många frilägen som missades av IFK-spelare.

För de blåvita spelarna gäller det att skaka av sig den här förlusten så snabbt som möjligt. På tisdag är det dags igen. Den tredje matchen i finalrundan. IFK:s underläge med 2-0 i matcher är förstås prekärt. Men hoppet är ju det sista som överger oss människor.

Positivt är förstås att både Rex Blom och Dan Beck-Hansen är tillbaka i spel då. Hur det blir med Jack Thurin är mer ovisst.

-Vi fick möblera om lite i laget. Och vi har haft få träningar ihop. Jag vill dock inte recensera de spelare som nu kom in. Vi vinner med laget och förlorar med laget, säger IFK:s tränare Henrik Signell.

Dystert…

Självklart var det en dyster IFK-tränare. Samtidigt som han är medveten om att det inte spelar särskilt stor roll med siffrorna på tavlan. Att förlora med en boll. Eller med tio. Det är ganska oväsentligt.

I Sävehof var förstås humöret på topp. På tisdag kan laget slå in matchbollen. Den första av tre. Ett nytt SM-guld väntar.

-Jag är oerhört stolt över grabbarna och glad över att vi tog den här chansen. När vi gästade Skövde i december låg vi sjua i elitserien. Nu har vi en gyllene möjlighet att vinna SM-guld, säger tränaren Michael Apelgren.

I förra mötet var det jämnt in i de sista sekunderna. Då avgjorde ju Sävehof i den andra förlängningen. Denna gång såg vi en helt annan matchbild. Sävehof gick helt enkelt inte att hota.

Saknade försvarsbjässar

-Skillnaden är att Skövde tvingades spela utan sina försvarbjässar Rex Blom och Dan Beck-Hansen. Det är två elitspelare av högsta klass. Då gällde det för oss att utnyttja den här möjligheten. Samtidigt var vår målvakt Bertram Obling glödhet i den här matchen, säger Apelgren.

På tisdag är det alltså dags igen. Då kan Sävehof avgöra den här SM-serien.

-Men vi får inte tro att det är avgjort. Det gäller att göra jobbet igen. Lika glad som jag är idag, lika besviken skulle jag bli om vi inte slår in matchbollen på tisdag, säger Michael.

Pris till matchens lirare i IFK gick till Richard Hanisch, medan Adam Samuelsson fick ICA Maxi-priset. Pris till Sävehofs främste fick sjumålskytten Rune Schröder.

Målskyttar:

Mål IFK Skövde: Richard Hanisch, 5, Adam Samuelsson, 5, Rasmus Wremer, 3, Matias Helt Jepsen, 3, Kristian Svensson, 3, Fabian Norsten, 2, Albin Rosén,1.

Mål IK Sävehof: Rune Schröder, 7, Henrik Tilsted, 6, Jonathan Edvardssn, 5, Sebastian Karlsson, 4, Elias Á Skipagøtu, 4, Simon Möller, 2, Emil Berlin, 1, Felix Möller,1, Gustaf Wedberg,1, Sebastian Spante, 1.

Text: Lennart Persson Foto: Viktor Ljungström