Norsk niometersspelare till IFK nästa säsong

IFK Skövde HK förstärker åter med en spelare från Norge. Den vänsterhänte niometersspelaren Jonas Burud har skrivit ett tvårskontrakt med IFK som gäller från säsongen 2022-23.

– Att få möjlighet att spela för en klubb som kämpar i toppen av svensk handboll var frestande. Jag har fått ett mycket fint intryck av klubben och det ska bli spännande att bli en del av framtiden i Skövde, säger 28-åringen..

IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström gläds naturligtvis åt att på ett tidigt stadie ha gjort klart med ersättare till Jack Thurin.

– Jonas kommer att kunna bidra med mycket med sin erfarenhet av spel i Champions League flera säsonger med Elverum och internationellt spel i Frankrike, kommenterar Uffe.

Spelar nu i Frankrike

Jonas Burud gör nu sin andra säsong i franska klubben JS Cherbourg. Hemma i Norge är det i Elverum han firat stora triumfer med bland annat fem säsonger med spel i Champions League.

Han ser sig själv som en lagspelare som drivs av bra samspel, är en skytt som har god taktiskt förståelse och som är snabb att genomföra spelplaner.

– I försvaret är jag allsidig och kan inta olika defensiva roller.

Ulf Nyström understryker att Jonas är en duktig tvåvägspelare som är användbar på flera sätt i bakåt.

– Dessutom gör hans anfallsegenskaper att vi kommer att kunna utnyttja honom på flera sätt i vårt sätt att spela, säger IFK:s sportchef..


– Vi frågar Jonas vad han känner till om dagens IFK Skövde?

– Jag vet att det är en klubb med bra utveckling som stabiliserat sig i toppen och nu nått 1/8-final i Europacupspelet. Jag vet också att där finns en landsman i Fredrik Mossestad och att det varit flera andra norrmän som de senaste åren bidragit till att klubben är det den är idag.

– Du spelar nu i Frankrike. Vad är den stora skillnaden att spela i Frankrike och Norden?

– Rent generellt är man nog mer resultatorienterad, spelar mer individuellt och med större frihet i Frankrike. I Norden har vi större fokus på gemensamma arbetsuppgifter och detaljer i spelet. Vi löper mer och spelar snabbare handboll.

– Vad är det största du upplev som handbollsspelare?

– Det var när vi i Elverum mötte PSG i Håkons hall med över 12 000 åskådare. Även om vi förlorade gav vi detta storlag en kamp in i det sista. Det var en fantastisk inramning och stämning.

Mästerskapstitlar

Jonas har blivit norsk mästare fem gånger och varit med och vunnit norska cupen två gånger och högsta serien tre gånger. Har deltagit i norska rekruttlandslaget (motsvarande svenska ligalandslaget).

Ulf Nyström säger avslutningsvis att Jonas är en person som även kommer att bidra med mycket även utanför planen.

– Jag är väldigt glad att vi får Jonas till oss i Skövde.

Text: Bengt Andersson  Fotomontage & Video: Marcus Dahl

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com