Signell vs Stockenberg

 På onsdag är det dags för kvartsfinal två i ATG Svenska cupen då Amo Handboll kommer till Arena Skövde. Det kan bli lite av hjärnornas kamp mellan tränarna Henrik ”Sigge” Signell och Andreas Stockenberg. Vi känner Sigge och Stocken på pulsen och börjar med hemmalagets coach.

 

– Sex raka segrar i Handbollsligan och stor marginal mot Önnered senast. Vad är det som i första hand har gått bra i ligan de senaste veckorna?

– Ja, dels att vi fått tillbaka några spelare som gör att truppen blir bredare och att vi får fler alternativ, men också att vi kan byta runt lite mer så att vi klarar av att ligga på en hög intensitetsnivå på planen i 60 minuter. Utöver det tycker jag att vi helt enkelt spelar en bra handboll just nu.

 – I första kvartsfinalen mot Amo såg det inte alls så bra ut. 36-32 skrev Amos segersifforna till efter inledande tre mål i shout outs. Vad var det som gick snett för er nere i Småland?

– Vi satte oss själva i ett väldigt tufft utgångsläge tidigt i matchen där vi var 7-8 mål efter. Det fick oss att agera stressigt och osäkert resten av matchen. Vi är naturligtvis inte nöjda med den matchen även om jag också vill påstå att Amo fick mer eller mindre en fullträff. Vi vet att vi kan betydligt bättre, men vi respekterar samtidigt motståndet och förutsättningarna att ta sig vidare.

– Nu får Amo åter inleda med tre shout outs. Det kan alltså vara sju minus i protokollet när spelat börjar. Hur går tankarna kring det?

– Det gäller att bryta ner matchen i varje situation. Varje gång vi står i försvar och varje gång vi har bollen ska vi sträva efter att göra så mycket rätt som möjligt. Vi ska inte springa omkring och titta på resultattavlan och räkna, då har vi fel fokus.

 -Amotränaren Andreas Stockenberg är en man som kan komma med taktiska överraskningar. Tror du att han kommer med något nytt den här gången?

– Det räknar jag kallt med. Han gillar att ställa till det för motståndaren mer än han fokuserar på vad hans spelare behärskar bäst. Det gör han och hans spelare oftast väldigt bra eftersom dom är vana att hantera olika situationer.

-Amo toppar Allsvenskan efter övertygande spel hela hösten. Är Amo redan idag ett lag av klass för Handbollsligan?

 – Ja, det tycker jag! Dom hade nog kunnat göra det jobbigt för en del lag om dom hade spelat i Handbollsligan nu.

-Var finns topparna i laget som det gäller att se upp extra med?

– Jag tycker Anders Forsell Schefvert är en klok spelare som ligger bakom mycket i deras anfallsspel. Sen gjorde ju Evon Mohlin en fantastisk match mot oss senast med ett ruskigt bra skytte. Det tror jag han får svårt att upprepa på onsdag.

Intervjuare: Bengt Andersson

”Stocken” tror på en bra chans

Med fyra bollars seger (36-32) i hemmamatchen, plus förmånen att få inleda returen med tre shout outs, tar Amo bussen till Skövde. Ni kan alltså sitta i förarsätet med hela sju mål när själva matchen börjar?

-Normalt sett och på papperet är väl styrkeförhållandet sju mål till IFK:s fördel. Detta bådar för ett sammanlagt kryss efter nya 2 x 30 min. Men förutsättningarna är att Skövde nu ska jaga och då kommer en annan psykologi med i tänket  Så jag bedömer att vi har en bra chans att hålla undan.

-Ni tog Skövde på sängen hemma i Alstermo och klev efter tre lyckade shout outs iväg till hela 12-4?

– Signells gäng var nog inte mentalt riktigt förberedda på vad som väntade. Tyvärr tappade vi en sexmålsledning vid 35-29, de sista tre minuterna. Lilla Amo säger ingenting för många. Med risk för att verka tjatig och bjuda på tändvätska. Men vi kvalade till ligan i våras mot RIK. Vi vann gruppen i cupen före Sävehof bl.a. Vi slog ut HK Malmö i åttondelsfinalen. Min bedömning är att vi har en bred trupp trots rejäl omsättning på spelare. Erik Sääf vände tillbaka till IFK. Å andra sidan har vi nu eran Hugo Stuivers på lån.

-Amo toppar Allsvenskan som enda obesegrade lag, ni vann seriefinalen i lördags mot Skånela på bortaplan (!) med hela 34-25 – och just Stuivers är en viktig pjäs?

– Hugo är en nyckelspelare. En central tvåvägsspelare. Ett lok, en general hos oss. Han är bara här på lån, men Amo behåller honom gärna fullt ut. Vi och jag älskar spelare med sådan karaktär och mentalitet.

– Blir det 7-6-spel i anfallet och punktmarkering mot Helt Jepsen på onsdag – precis som i Alstermo?

– Ha, ha. Det är ingen vågad gissning. Jag hymlar inte. Dansken (Helt Jepsen) ska avskärmas från bollen så mycket som möjligt. Och Jack (Thurin) ska inte ha några ytor. Vi ska styra så att andra spelare får göra spelvalen. I stort sett kopiera taktiken från hemmamötet. Och använda oss av samma upplägg som när jag var tränare i Sävehof 2019 när vi slog Skövde i SM-semifinalen.Vi ska i alla fall inte uppträda som Önnered gjorde senast i Arenan.

-Minst sju mål ser tufft ut för Skövde att vinna med – men IFK har i höst spöat Guif med elva, nämnda Önnered med tio och IFK Ystad med sju bollar på hemmaplan?

-…och dessutom Alingsås med sex mål på bortaplan. Jag ser och följer allt. Vi har full koll. Full respekt. Men också ett eget flow som vi tar med oss. Vår vinst mot Skånela var en markering. Åtminstone alla 800 som bor i Alstermo vet vad vi vill och kan.

-Din relation till IFK-tränaren Henrik Signell?

– Vi delade kontorsrum när vi jobbade i Sävehof med herr- resp damlagen och utbytte erfarenheter. Och på kansliet fanns även ett bord för minipingis där vi tillbringade våra raster. Båda gillar att vinna…

-Du sticker gärna ut hakan och triggar handbollssverige kring både stort och smått. Hur laddar du personligen på onsdag?

– Jobbar till kl 13. Stänger då ner lunchrestaurangen jag förestår och delvis driver lite tidigare än normalt. Samtidigt bjuds truppen på raggmunk och fläsk. Tolv av spelarna bor i Alstermo. Vi kommer garanterat fyllda med energi till Skövde för att försöka leverera en ny cupskräll.

Intervjuare: Kjell-Ove ”KOA” Andersson. Foto: Viktor Ljungström

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com