Stora IFK-profiler nya i ledarstaben

IFK Skövde HK förstärker nu ytterligare ledarstaben kring elittruppen. De två stora handbollsprofilerna Robert Arrhenius och Robert Lechte kompletterar tränarna med inriktning på linjespelarna respektive målvakterna.

IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström tror mycket på idén att utveckla spelare i deras specialpositioner även om de självklart ingår i ett lag – något som kanske varit lite eftersatt i handboll jämfört med andra idrotter.

-Men när vi har specialkunskaper på nära håll tycker jag det vore tjänstefel att inte använda dessa. Med dessa bådas inträde bland ledarna tillsammans med Rasmus Wremer för kantspelarna kan vi ta ytterligare ett steg mot framtiden., säger Nyström.

Flest landskamper

Robert Arrhenius är den IFK-spelare som historiskt sett har flest landskamper på meritlistan. Det blev 192 A-kamper med 370 mål, 35 matcher i U-landslag och dessutom en lång proffskarriär. Åren 2000-2012 spelade han i två spanska lag, två tyska och en dansk klubb innan han återvände till Skövde och avslutade karriären i moderklubben där han även hade en tränarroll ett tag.

Bland A-pojkarna har Robert en roll sedan tidigare, men nu ska han alltså biträda Henrik Signell och Kristian Svensson med inriktning på truppens linjespelare.

IFK:s sportchef konstaterar att Robert Arrhenius under mer än ett decennium varit på den yppersta världsnivån i sin idrott

-Jag har en stark tro i att han framöver kan ge linjespelarna en extra push i olika individuella situationer och moment ur ett utvecklingshänseende, säger Uffe.

Ännu ett steg i utvecklingen

Robert Arrhenius tycker också att det ska bli ett väldigt spännande uppdrag.

-Jag ser detta som att IFK tar ytterligare ett steg att bli mer proffsigt i allt man gör. Att varje lagdel kan få lite specialträning för att utvecklas ytterligare är viktigt. Det handlar om såväl individuellt, tekniskt och inte minst att ge feed back. Våra mittsexor är olika spelartyper, men alla kan förstås utvecklas ytterligare.

Lechte i samarbete med Foppa

Den erfarne Thomas ”Foppa” Forsberg har sedan flera år varit knuten som målvaktstränare i IFK. Nu träder Robert Lechte in och kompletterar.

-Vi är redan igång och arbetar tillsammans för utveckla våra målvakter ytterligare, berättar Robert.

Ulf Nyström gläds åt att IFK kan komplettera Thomas Forsbergs kunskaper med Lechtes engagemang.

-Att vi har möjlighet att stärka våra målvakter varje vecka känns viktigt och angeläget. I synnerhet eftersom båda är unga och väldigt utvecklingsbara, säger Nyström.

Många proffsår bakom sig

Även Robert Lechte har en imponerade karriär bakom sig. Han kom från HP Tibro som ung och spelade som senior i IFK 1996-2003. Därefter väntade proffsspel i Spanien, Danmark och Norge innan han åter vaktade målet i Skövde från 2012 tills det var dags att avsluta det aktiva spelandet 2016.

IFK har som bekant i Fabian Norsten och Victor Bang ett ovanligt ungt målvaktspar.

-Det känns förstås spännande att få vara med och utveckla dessa talanger ytterligare. Det är en process på både kort och lång sikt, säger Robert som gläds åt att få jobba tillsammans med Thomas Forsberg.

-Han är väldigt erfaren med meriter efter karriären som tränare för både klubb- och landslag. Vi bollar mycket varandra och ser även på utbildningsmaterial som finns och kan utvecklas vidare.

Text: Bengt Andersson  Foto:Viktor Ljungström