Vem vinner målvaktskampen?

Målvakter spelar som bekant väldigt ofta huvudroller när viktiga handbollsmatcher ska avgöras. Både IK Sävehof och IFK Skövde har målvaktspar som lyckats bra den här säsongen. Hur kampen kommer att gå i de kommande SM-finalerna återstår förstås att se.

 

IFK:s målvaktstränare Thomas ”Foppa” Forsberg torde ha bättre koll på målvakterna än de flesta. Han har ju även en framgångsrik karriär bakom sig i bland annat IK Sävehof. Just nu har han förstås fokus på att Fabian Norsten och Håvard Åsheim ska komma så väl förberedda som möjligt – senast var han med på en träning i veckan.

Frågan är dock vilka främsta styrkor de fyra målvakterna har. Så här tycker Thomas Forsberg om kvartettens främsta sidor:

Bertram Obling: Snabb målvakt med bra fysik. Bra variation på kyla och attack.

Simon Möller: Mycket energi, rörlig och läser bra.

Håvard Åsheim: Positioneringssäker och läser spelet bra.

Fabian Norsten: Snabb målvakt med bra fysik och teknik.

Dubbla finaler

Thomas har även på målvaktssidan en roll i SHE-laget Skuru IK, som nu också är klart för SM-final. Senast i måndags var ”Foppa” på plats Idrottshallen i Skara när Skuru mötte Skara HF i den fjärde semifinalen. Att Nackalaget vann den jämna kampen (25-24) hade Skurus duktiga målvakt Rebecca Nilsson mycket stor del i. Det var alltså en nöjd målvaktstränare som lämnade Skaraborg den kvällen.

Nu väntar således två SM-finaler för den meriterade målvakten.

 -Vågar du på dig tips inför finalerna?

Herr:

-Sävehof vann serien och har vunnit två möten i serien mot oss så det kommer bli tufft, men jag tror vi vinner med 3-2 i matcher

Dam:

-Att det inte blev Sävehof är förstås lite överraskande. Jag måste också säga att jag är överraskad av Höörs prestation i semifinalerna, här finns ett gäng med flera landslagsspelare som kämpar oerhört starkt. Jag tror ändå att mina tjejer i Skuru vinner det här med 3-2 i matcher.

Reportage: Bengt Andersson