Vinst för IFK Skövde i första kvartsfinalen

Med två vinster från grundserien i bagaget, tog IFK Skövde emot Alingsås i Arena Skövde i den första kvartsfinalen. Skövde ställde upp med fullt manskap frånsett att förkylde Håvard Åsheim inte kom till spel. IFK stod som segrare med 26-24 (12-12) efter en dramatisk tillställning där Fredrik Mossestad (bilden) blev siste målskytt.

Fabian Norsten fick en boll i huvudet efter åtta minuter, men kunde fortsätta matchen och även rädda den efterföljande straffen av straffspecialisten Benjamin Helander. Inget av lagen fick direkt något flyt i anfallsspelet och en hel del tekniska fel straffade sig. Båda lagen spelade dock ett bra försvarsspel.

Efter sexton minuter ådrog sig Adam Samuelsson ett direkt rött kort. Alingsås utnyttjade övertaget för en tvåmålsledning, som även blev tre mål. Skövde kämpade sig tillbaka, avslutade halvleken bra och gick till halvtidsvila med ett likaresultat, 12-12.

Fyramålsledning

Andra halvlek började med Skövdemål, som snabbt blev en fyramålsledning. Alingsås vägrade dock ge upp. En utvisning på Matias Helt Jepsen, en räddning av Alingsås målvakt Gustav Skagerlind samt ytterligare en utvisning av Dan Beck-Hansen gjorde att Skövdeledningen krympte. Med kvarten kvar skilde endast ett mål.

De sista tio minuterna blev något av en rysare. Ett viktigt mål av Kristian Svensson följdes snabbt av ett straffmål av Alingsås. Henrik Signell lämnade in timeout-kortet, Alingsås drog på sig en utvisning, Gustav Skagerling räddade skott från Skövde inte bara en gång utan två. Inom loppet av en halv minut fick vi se en snygg ”japan” samt en utvisning av Dan Beck-Hansen. Matchen stod och vägde efter ett mål av Alingsås. Med halvminuten kvar ledde Skövde med uddamålet, men Fredrik Mossestad satte spiken i kistan med ett mål i sista sekund. Således gick Skövde segrande ur den första kvartsfinalen med siffrorna 26-24.

Många kämpade starkt i IFK. Nämnas kan ändå Rex Blom, som gjorde ett bra jobb i försvarsspelet och Rasmus Wremer svarade för en strålande insats och visade att gammal är äldst. William Andersson Moberg fick pris som bäste spelare i Alingsås.

Det man kan konstatera är att det är ett helt annat Alingsås i slutspelet än vi fått se i grundserien. Ingen blir förvånad om det blir hela fem kvartsfinalmatcher innan Västgötadusten är avgjord.

Victor Ljungquist fick utgå efter en smäll på handen. Hur allvarligt det är lär kommande undersökningar visa.

Målskyttar:

IFK Skövde HK: Rasmus Wremer 5, Dan Beck-Hansen 4, Jack Thurin 4, Richard Hanisch 4, Kristian Svensson 3, Fredrik Mossestad 3, Victor Ljungquist 1, Matias Helt Jepsen 1 och Rex Blom 1.

Alingsås HK: Daniel Blomgren 6, William Andersson Moberg 5, Benjamin Helander 4,  Axel Franzén 3, Andreas Lang 3, Samuel Lindberg 2 och Hjalmar Macfie 1

Kommentarer efter matchen:

Henrik Signell, IFK Skövdes tränare:

–Det är givetvis jätteskönt att vinna den första matchen i kvartsfinalserien. Det blev som förväntat jämnt och en ganska typisk slutspelsmatch med mycket nerv  där det pendlade fram och tillbaka. Vår avslutning av första halvlek betydde mycket och sedan fortsatte vi ju på den vägen efter paus. Att det ändå blev dramatiskt var väl inte oväntat, men så skönt att gå in med 1-0 i matchserien.

Mikael Franzén, Alingsås HK:s tränare:

-Vi hade en dålig period före och efter paus och det blev kostsamt för oss. Jag tycker inte att vi kom upp i de nivåer jag vet att vi kan prestera. Nu fick vi jaga hela andra halvlek. Vi hade också fler tekniska fel än Skövde och det blev kostsamt. Det står dock bara 1-0 i matcher och vi har långt ifrån gett upp det här.

Jack Thurin, fyramålskytt i IFK:

-Vi är givetvis nöjda med segern och ha besegrat Alingsås tre gånger den här säsongen ger givetvis självförtroende. Vi vet ändå att vi kan bättre än så här och det ger självförtroende förstås.

Dan Beck-Hansen, fyra-målskytt och rött kort efter tre utvisningar:

–Jag är jättenöjd. Det är väldigt roligt att spela sådana här matcher och det hade jag nog tyckt även om vi förlorat. Att det blir tufft och mycket givande fram och tillbaka är mycket stimulerande.

 

Texter: Anna Dahl och Bengt Andersson
Foto: Viktor Ljungström
Video: Marcus Dahl