Bjarni tror på rafflande Europacupspel

På söndag är det alltså dags för första åttondelsfinalen i European Cup då SKA Minsk från Belarus kommer på besök i Arena Skövde. Det är ett meriterat lag som IFK har att ta sig an. Minsk vann Challenge Cup 2013 – IFK vann motsvarande turnering 2004 efter finalvinst mot franska Dunkerque.

IFK:s isländske spelare Bjarni Valdimarsson, som har spelat många matcher i Europa, ser fram mot att få göra det i ännu en omgång med sitt svenska lag.

-Det är alltid extra spännande att få spela sådana här matcher, säger Bjarni som med sina sju mål var en av segerorganisatörerna när IFK besegrade Hallby i onsdags.

Starka man mot man

i den andra omgången av den här cupen mötte faktiskt SKA Minsk Bjarnis gamla lag Hafnarfjördur. Minsk vann med sammanlagt 62-55 efter de anmärkningsvärda resultaten 37-29 (borta) samt förlust med 25-26 i hemmareturen veckan därpå.

Bjarni har haft lite kontakt med sin gamla klubb.

-Vad jag förstått är Minsk ett lag som har snabba spelare och är starka man mot man. Vi har att vänta motstånd från ett starkt lag, säger Bjarni.

I den tredje omgången ställdes Minsk mot turkiska Besiktas från Istanbul. Först förlust i bortamötet (25-28), därefter seger hemma i Belarus med 34-22; avancemang sammanlagt med 59-50.

Topplag i hemmaligan

SKA Minsk avslutade höstsäsongen i inhemska ligan med att besegra toppkonkurrenten Meshkov Brest, som spelar i Champions League, med 35-28 på hemmaplan. Efter EM-uppehållet har det blivit segrar i lokalmötet med BGUFK Minsk (37-31) och tabelltrean Mashek (28-24 på bortaplan). I onsdags besegrades tabelljumbon Kronon med 42-27 (22-12). I serietabellen delar SKA Minsk ledningen med Meshkov Brest, 29 poäng vardera..

Sju EM-spelare

I EM hade SKA Minsk inte mindre än sju spelare med i Belarus trupp. I gruppspelet blev det förluster för Belarus mot Tyskland och Polen. Vinsten mot Österrike räckte inte till avancemang.

Nedanstående SKA-spelare medverkade i EM (inom parentes anges antalet fullträffar spelarna svarat för i SKA Minsks fyra European Cup-matcher klubben spelade i höstas):

Vänsternia: Kiryl Samoila (16 EC-mål), mittnia: Ihar Bialiauski (8), högernior:Mikalai Aliokhin (11), Matsvei Udovenia (0), vänstersexa:Uladzislau Kryvenka (31), högersexa:Yauheni Nikanovich (13), mittsexa:Mikhail Zhyla (9).

Text och fakta: 2 x Andersson  Foto: Viktor Ljungström