Grymt slut när Ystad tog SM-guldet

Ystads IF tog hem SM-guldet efter en dramatik som känns som ett oerhört hårt slag mot IFK Skövde. Efter shoot out stod Ystad som segrare med 47-46 sedan IFK först tilldömts ett segermål i slutsekunden av ordinarie matchtid. Målet togs tillbaka och två förlängningar följde.

-Vi förlorar på ett brutalt sätt. Det känns otroligt tungt, var IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signells kommentar en stund efter slutsignalen.

Otrolig dramatik

Liksom de tidigare SM-finalerna blev det här en match med dramatik långt utöver det vanliga. Ystad ledde med ett mål i paus och ökade sedan till en femmålsledning. IFK kom tillbaka starkt och kunde kvitterade.

Ystad hade sista anfallet, men Jack Thurin knep bollen, kontrade och satte det som vi alla trodde skulle vara segermålet. Domarna dömde mål, men sekretariatet tog bort målet.

Efter första 2 x 5 minuter var det 36-36 på tavlan och efter ytterligare en förlängning stod det 42-42.

Sanningen är faktiskt att IFK två gånger när matchen kunde avgjorts i det dramatiska slutskedet slarvade bort bollen i anfall och gav Ystad chans att kontra.

Halléns stora match

Viktor Hallén var IFK:s store spelare den här kvällen. Trots smärtor gjorde han inte mindre än 14 mål. Grymt sedan att han var den ende som inte gjorde mål under de avslutade shoot out-straffarna i slutet.

Spelarkritik ska vi hoppa över den här gången. Det är bara att konstatera att så många kämpar hade förtjänat att få en femte avgörande match och chans till det där efterlängtade guldet.

I ett försök att summera dramatiken säger Henrik Signell att det är oerhört tungt.

-Vi reser oss, tror på det vi gör och har många lägen att avgöra till vår fördel i förlängningarna. Det är extremt tufft och ytterligheter som avgör det här. Vi får tillåta oss att det känns svårt nu och på längre sikt ta med oss det vi gjort bra. Vi är sugna på att komma tillbaka, vill Signell säga redan nu.

Matchvinnare

I Ystad finns det många hjältar, Jonathan Svensson inledde starkt, Jakob Nygren gick in i förlängningen och gjorde viktiga mål. Priset till bäste spelare fick Julis Lindskog Andersson. Hampus Karlsson har varit den store matchvinnaren i finalspelet.

Matchfakta

Målgörare Ystads IF: Hampus Karlsson 10, Julius Lindskog Andersson 10, Jonathan Svensson 6, Anton Månsson 5, Jakob Nygren 5, Kim Andersson 4, Knud Ropnau Larsen 4, Johan Dahlin 3.

IFK Skövde HK: Viktor Hallén 14, Bjarni Valdimarsson 8, Jack Thulin 8, Dan Beck-Hansen 7, Matias Helt Jepsen 4, Fredrik Mossestad 3, Adam Ljungquist 1 och William Elovson 1.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Utvisningar Skövde 5 (ett rött kort), Ystad 3. Straffar Skövde 5, Ystad 3. Domare: Mattias Wettervik och Mirza Kurtagic.

Publik 2 700

Text. Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström