IFK kan få oväntat publikstöd

IFK-spelarna kanske får oväntat publikstöd vid cupreturen i Belarus på söndag. I lokala hockeyklubben Dinamo Minsk spelar nämligen sex svenskar.

– Vi hoppas få tid över för att kunna gå och titta, hälsar Adam Almquist, 30.

Landslagsbacken har varit IFK-truppen behjälplig med praktisk information inför vistelsen i Minsk.

– Jag gillar handboll. Inte för att jag spelade själv i något klubblag under uppväxten hemma i Jönköping. Men jag har stor respekt för handboll. Verkligen kul att titta på. En tuff sport med tuffa tag och landslaget var ju grymt senast i EM.

I Dinamo Minsk spelar också svenskarna Lukas Bengtsson (med i Peking-OS), Anton Lindholm, Mario Kempe, Malte Strömwall och Mattias Tedenby. Samtliga med meriter i närtid från Tre Kronor.

– När ett svenskt lag kommer hit vill vi givetvis försöka vara på plats. Annars är fotboll och hockey de stora sporterna här borta, berättar Adam.

-Ni har ett späckat program med Dinamo?

– Vi förbereder oss för slutspelet i KHL. Ligan stoppades först en månad. Sedan helt och hållet i förra veckan eftersom det inte skulle hinnas med att spela alla uppskjutna matcher. Beslutet kom plötsligt, tabeller fick korrigeras, och ändrade på mycket. Så nu får vi träningsscheman som aldrig sträcker sig längre än högst tre dagar fram inför matchserien mot SKA St Petersburg som inleds 1 mars.

-Hur är covid- och säkerhetsläget i Minsk – en så numera het potatis på många sätt i många länder?

– Beträffande coviden har situationen förbättrats. Nu rör vi oss som vanligt igen. När det gäller allt annat har vi inte märkt av något. Det är ingen som vet vad som händer riktigt. Så vi lever som vanligt och väntar.

Flerfaldig mästare

Adam Almquist är en numera belarusisk hockeyarbetare med ett digert cv. Han blev svensk mästare med HV 71. Har bland annat spelat i Frölunda, men också i Schweiz, med Detroit Red Wings i NHL och, innan han flyttade till Minsk sommaren 2020, även med Admiral Vladivostok långt bort mot kinesiska gränsen.

– Också ett KHL-lag. Och ett äventyr. Närmaste bortamatchen spelade vi i Kina. När vi flög till Moskva tog det 8-9 timmar. För att sedan kanske flyga vidare. Det blev många mil i luften den säsongen…

Med den bakgrunden har IFK:s handbollsgrabbar en tämligen liten utflykt att se fram mot – och kanske blir det en cupretur med svenskt publikstöd på läktaren i DS Uruchye-arenan kl 16.00 på söndag!?

Text: Kjell-Ove “Koa” Andersson Foto från matchen i Skövde: Viktor Ljungström.

NÅGRA FAKTA OM MINSK

Grundad 1067. Sedan 1991 erkänd som huvudstad i den självständiga republiken Belarus, belägen 280 meter över havet vid floden Svislatj. 2 020 000 invånare, jämfört med knappt en miljon för 50 år sedan. 1 025 hotell. 12 statliga teatrar. 120 bibliotek. 167 busslinjer. 31 högskolor och universitet. 18 stadion för fotboll. 664 idrottshallar. 57 simhallar. Industristad under utveckling efter att inte många byggnader undkommit andra världskrigets bombningar (Källa: Wikipedia).