IFK:s bortastatistik – ger råg i ryggen!

“Borta bra, men hemma bäst” är ett välbekant begrepp. För IFK Skövde har det hittills varit tvärtom i SM-slutspelet. Ett facit som ger råg i ryggen inför resan till final nummer 2 i Ystad.

IFK-spelarna skakade snabbt av sig förlusten (28-30) från torsdagens möte. Fattas bara annat när återhämtningen bjuder blott 45 timmar mellan matcherna.

Fredagen bjöd på videogenomgång, möte, och träning. Men också på ordinarie arbete – åtminstone för vissa. Som exempelvis försvarschefen Rex Blom, 31. Supporttekniker inom IT-branschen.

– Jag stämplade in klockan åtta och jobbade fram till 14. Skönt att kunna tänka på annat än handboll.

# Hur var kvällen och natten?

– Jag såg om hela matchen. Sambon (Melanie) somnade en bit in i första halvlek. Jag kroknade betydligt senare, men fick åtminstone fyra timmars sömn.

 

Upphämtningen tog energi

Barnfamiljen Blom/Felber väntar tillökning. Kring månadsskiftet juni/juli ska sonen Kean få ett syskon. Och framtiden i Skövde är säkrad även handbollsmässigt – eftersom Rex i vintras förlängde kontraktet till sommaren 2024.

# Hur upplevde du den första finalmatchen?

– Vi kom i otakt och tvingades jobba i uppförsbacke med fyra måls underläge. Vi kom på mellanhand i försvaret, fick ingen riktig träff, åtminstone inte första kvarten, och gjorde framåt  oprovocerade tekniska fel som straffades med kontringsmål. 30 baklängesmål är några för många. Tyvärr räckte inte upphämtningen att ta oss förbi oavgjort (24-24 och 26-26). Men mot bakgrunden att vi inte nådde upp till full kapacitet, och en hel del slarv, finns mycket att gå på och ta ut framöver. Det stärker oss i tron på oss själva.

 

Handbollförbundet generalsekreterare, förre Skövdebon Robert Wedberg, uttryckte samma sak när vi summerade matchen direkt efteråt.

Robert Wedberg hade en gång samma försvarsroll i IFK som Rex Blom har idag. För 40 år sedan! (Hör hela intervjun här)

Att nästa final ska spela på bortaplan stör inte uppladdningen det minsta. IFK tog via åtta vinster och ett kryss hela 17 poäng av 26 möjliga i ligaspelet och har vunnit samtliga tre bortamatcher i slutspelet; mot Hammarby och Kristianstad (2), lag från två erkänt starka publikfästen.

 

Ändrar inte på upplägget

# Elva vinster på 16 försök utför Arena Skövde, således?

– Det stör oss inte att spela inför skränig bortapublik. Jag är inte säker på att Ystad har lika stor vana att hantera all den krävande hemmapublik som kommer, påpekar Rex Blom. Förhoppningsvis blir det istället en press för dem på lördag. Vi ändrar ingenting, eller skiljer på någonting oavsett vi spelar i Skövde eller utanför stan. Åtminstone inte i vårt grundtänk där vi litar till tryggheten. De små detaljerna i det taktiska avslöjar jag inte här…

# Några speciella ritualer för egen del med avkast kl 18.10 en lördagskväll långt bort hemifrån?

– Det där med ritualer har jag jobbat bort med åren (ha, ha). Under den långa bussresan till Skåne går jag in i min egen bubbla. Lyssnar på musik och försöker slumra, rent av sova, i omgångar.

# Elva utvisningar och tio straffkast senast?

– Matchen blev sönderryckt och lite knepig. I en SM-final ska ribban ligga högt, så länge det inte rör sig om regelvidriga dumheter. Vi utgår från rejält spel. Och litar till vår fina bortastatistik.

 

Fotnot: IFK;s segrar på bortaplan i ligaspelet togs mot Kristianstad, Alingsås, Hammarby, Hallby, Guif, RIK, Aranäs och IFK Ystad. Slutspelet hittills har totalt sett bjudit på hela tio bortavinster – då även Ystad, Sävehof, Kristianstad och Lugi segrat utanför hemadressen.

 

Text: Kjell-Ove “KOA” Andersson

Foto: Viktor Ljungström

Video: Marcus Dahl