IFK:s chockstart fällde AHK

IFK Skövde fick en kanonstart i toppmötet mot Alingsås. Efter dryga kvarten ledde IFK med 13–3. Matchen slutade till slut 34–25 (20–13).

IFK Skövde fortsätter den fina matchtrenden mot Alingsås. Femte raka segern i seriesammanhang kom på lördagseftermiddagen i Arena Skövde. Detta efter näst intill magisk start. AHK-tränaren Mikael Franzén tvingades till en mycket tidig timeout. Redan efter 4.47 lämnade han in det gröna kortet till sekretariatet. Då ledde IFK med 4–1 efter tre mål av Bjarni Valdimarsson och ett av Jack Thurin. Det hjälpte inte. Gästerna fick inte alls till försvarsspelet och när målvaktsspelet inte heller fungerade så var det tungt. Första räddningen kom efter dryga tolv minuters spel, men då blev det en retur som Dan Beck Hansen stötte in fram till 10–2. Efter IFK:s 11–2-mål kom Alingsås andra timeout. IFK Skövde hade som mest tio måls ledning (13–3) i den första halvleken.
– Fullträff i det offensiva och defensiva fram till 13–3. Det kändes som vi gjorde mål på allt, konstaterar Skövdetränaren Henrik Signell.

Den stora skillnaden var förstås målvaktsspelet, där Fabian Norsten visade att han är en av seriens bästa målvakter, i kombination med ett effektivt försvarsspel som gav anfallslägen.
Hemmaledningen krympte dock och när Alingsås fick göra tre raka mål till 16–10 valde Skövdetränaren Henrik Signell att ta timeout. I halvtid var IFK i sjumålsledning med imponerande 20 mål framåt. Med sju minuter kvar bytte IFK Skövde målvakt till förmån för Victor Bang som också han hann göra flera räddningar (räddningsprocent 67). Betydelsefullt inte minst med tanke på att det är många matcher framöver. Det blev till IFK-seger med 34–25.

– Jag är nöjd med starten och matchen överlag, säger Signell.
På presskonferensen fick han frågan om detta var säsongens bästa match.
– Första kvarten. Sedan är det svårt att värdera resten av matchen eftersom det blev en annan karaktär. Men det kan ha varit säsongens bästa.
¬ Det syntes att vi var bestämda och i dag lossnade det verkligen.

IFK Skövde fick också beröm av Alingsås-tränaren Mikael Franzén.
– De gjorde det fantastiskt bra. Bollen studsade deras väg och det är ett bevis på att de är bättre. Vi hade jätteuselt försvarsspel och vi var inte bra i dag, summerade han.
Gästerna bytte målvakt friskt under matchen utan framgång och målvaktsparet Rickard Frisk och Emil Schatzl noterades för blott fyra räddningar – tillsammans.

Pris till bästa IFK-spelare gick till Matias Helt Jepsen och sponsorpriset fick Dan Beck Hansen ta hand om. Daniel Blomgren utsågs till bästa spelare i Alingsås.
Sammantaget en underhållande match med stundtals bra tryck på läktarna.
Noterbart är att det under helgens spelas junior-SM och flera av de yngre spelarna saknades i IFK:s trupp.
I en haltande tabell klättrade IFK Skövde i och med segern upp till andra plats bakom Sävehof. Nästa match för IFK Skövde är på onsdag i Jönköping mot Hallby.

Matchfakta
IFK Skövde HK–Alingsås HK 34–25 (20–13)
Målen, IFK Skövde: Jack Thurin 8, Dan Beck Hansen 7, Matias Helt Jepsen 6, Bjarni Valdimarsson 5, Viktor Hallén 4, Fredrik Mossestad 2, Victor Siem 1, Rex Blom 1.
Alingsås: Daniel Blomgren 6, Jesper Filén 5, Rasmus Torbjörnsson 3, Niclas Barud 3, Albin Häggblad Junler 2, Hjalmar Macfie 2, Christoffer Thor 2, Samuel Lindberg 1, Jacob Lundahl 1.
Utvisningar, IFK Skövde: 5×2 min
Alingsås: 4×2 min
Domare: Richard Canbro och Jasmin Kliko
Publik: 662 personer

Text: Thomas Wedin
Foto: Viktor Ljungström
Video: Marcus Dahl