Oavgjort i åttondelen mot SKA Minsk

En svag inledning av åttondelsfinalen i Europacupen satte IFK i ett svårt läge inför returen i Minsk om en vecka. Söndagens hemmamatch slutade oavgjord, 26 – 26 (11 – 11).

-Med tanke på förutsättningarna inför matchen tycker jag vi att hanterade det mycket bra. Vi mötte en stark motståndare med snabba spelare och ett lag som hade högt bolltempo, säger IFK:s tränare Henrik Signell.

IFK tvingades ställa upp med ett decimerat lag. Adam Samuelsson, Dan Beck Hansen och Fredrik Mossestad är testade positiva i corona. Matias Helt-Jepsen är skadad. Han provade på uppvärmningen men spel var uteslutet.

-Vi hade väl en viss förhoppning om att Matias skulle kunna spela, men tyvärr blev de inte så, säger Henrik.

Med sådana tunga pjäser ute ur leken ställdes IFK inför en svår uppgift. I synnerhet i en match mot tufft internationellt motstånd. Och inte blev det lättare när Minsk gick ganska enkelt ifrån till ledning med 6 – 1 och 7 – 2.

-Vi blev nog lite överraskade. Det är skillnad att se ett lag på video och i verkligheten, säger tränare Signell.

Fabin räddningen

Den som då räddade IFK kvar i matchen var målvakten Fabian Norsten. Han spelade storstilat. Räddade bland annat tre straffar. Fabians räddningsprocent under de första 30 minuterna var 57 procent.

-Så många räddningar har jag nog inte haft under en halvlek tidigare. Jag tycker att samarbetet med försvaret har fungerat väldigt bra den senaste tiden, säger Fabian.

Framåt fortsatte det dock att gå trögt för hemmalaget. Under de första 24 minuterna gjorde IFK bara sex mål. Laget jobbade sig ändå i kapp sin motståndare och tog över ledningen med 10 – 9. I paus var det helt lika, 11 – 11.

Under den andra halvleken följdes lagen åt. IFK försökte skaffa sig ett grepp med Minsk hängde på. Laget vägrade att släppa kontakten med Skövde.

Dramatiskt slut

Slutet blev dramatiskt. IFK ledde med 25 – 24 när fyra minuter återstod. Då räddade Fabian Norsten sin fjärde straff. I anfallet efter satte Kristian Svensson 26 – 24. Kristian satte tre mål på raken och publiken tände till rejält. Totalt gjorde Kristian sex mål och passerade 100 gjorde mål i Europaspelet.

-Jag gillar sådana här matcher. Det blir lite annorlunda än seriespelet. Även om vi har en jobbig uppgift framför oss i Minsk så tror jag att moralen i vårt lag höjs efter en sådan här match. Jag är imponerad av hur grabbarna löste det här med tanke på att vi inte kunde ställa upp med det bästa laget, säger Kristian.

Minsk tog tillbaka underläget och kvitterade till 26 – 26 när en halv minut återstod. IFK fick sista anfallet som dock slarvades bort. Därmed slutade alltså matchen oavgjord. SKA Minsk har därmed ett fint läge inför hemmamatchen i Belarus om en vecka. I potten finns en plats i kvartsfinalen av EHF European Cup.

Som om det inte var nog med sjukdomar och skador åkte Bjarni Valdimarsson på en rejäl smäll i slutet av matchen. En motståndare tryckte ned Bjarni som slog i huvudet rejält. Bjarni låg kvar ganska länge på planen innan han kunde hjälpas till bänken. Samtidigt som Minskspelaren fick rött kort.

IFK:s läkare tog då beslutet att Bjarni inte fick spela mer i den här matchen. Risken finns att han drabbades av en hjärnskakning.

-Vi får följa utvecklingen under de närmaste dagar och se om Bjarni kan spela i bortamötet med Minsk, säger Henrik Signell.

Hopp om flera spelare nästa helg

Henrik hoppas att de spelare som denna gång saknades på grund av sjukdom kan vara med nästa söndag.

-Om de är tillräckligt friska kommer de att spela, säger Signell.

Trots att det inte blev seger idag har Henrik Signell vissa förhoppningar om att IFK ändå skall gå vinnande ur den här duellen.

-Jag vet förstås hur tufft det blir där borta. Och jag har stor respekt inför den matchen. Men visst lever hoppet, säger Henrik.

Erik på väg tillbaka

En positiv nyhet är att långtidsskadade Erik Sääf är på väg tillbaka. Kanske blir det come back för Erik i Minsk?

Innan resan till Minsk har IFK en match i Elitserien. Hammarby gästar Arena Skövde på onsdag.

IFK:s målskyttar: Kristian Svensson 6, Jack Thurin 6, Bjarni Valdimarsson 6, Viktor Hallén 3, Rex Blom 3, Adam Ljungquist 1, Jesper Jensen 1.

Främsta målskyttar i Minsk var Mikalai Aliokhin och Ihar Bialiauski med fem mål vardera.

Domare: Svarvar Petursson och Sigurdur Trastarso, Island

Publik: 1027

Text: Lennart Persson foto: Viktor Ljungström