Segerglädje – hur det än går… 

Spänningen stiger inför SM-finalerna och når nu max. En som kommer att vara glad oavsett vem som blir mästare är Skarabon Christer Clausson – en nybliven pensionerad journalist som har både IFK Skövde och Ystads IF som sina stora favoritlag.

Christer följer det mesta i idrottsväg – inte minst nu när han har lite mer fritid. Handboll har dock alltid varit hans stora sport. Det handlar inte bara om att han en gång i tiden spelade handboll i Skara HK – han har nämligen följt klubbarna på nära håll i många år.

Bevakade IFK 

Som sportjournalist bevakade han IFK i många för Göteborgs-Posten – inte minst många klassiska matcher i gamla Idrottshallen. Sedan var Christer engagerad ideellt i IFK. Det handlade om texter kring matcherna i IFK:s interna medier och inte minst i olika tryckta skrifter som producerades under säsongerna.

Engagemanget i Ystads IF sitter i generna. Pappa Kaj spelade över 100 matcher i Ystads IF innan han flyttade till Skara å yrkets vägnar. Christers 90-åriga mamma finns i Ystad liksom en morbror som tillhör de riktigt stora YIF-anhängarna. Handbollssnack under säsongerna är regelbundet förekommande mellan Skara och Ystad…

 Bra för handbollen 

Nu kommer alltså ett av Christers favoritlag bli svensk mästare.

-Frånsett mina känslor tror jag att det är betydelsefullt för svensk handboll. Ett nytt mästarlag bra helt enkelt, konstaterar Christer neutralt.

-Vem kommer då att ta hem detta? 

-IFK Skövde, tror jag. Jämför man position för position har de ett lite starkare lag.

-Handen på hjärtat. Är det något lag du helst skulle vilja se som segrare? 

-Med kniven på strupen, IFK igen, eftersom det i så fall blir klubbens första. Men jag blir inte ett dugg ledsen om YIF överraskar. De har höjt nivån i slutspelet.

Till sist, några snabba. 

-Favoritspelare genom alla tider i IFK Skövde? 

-Den är svår. Andreas Larsson, Dawid Nilsson, Wegard Samdahl, Rasmus Wremer, Michael Appelgren och alla andra stjärnor får förlåta mig, men jag säger Kristian Svensson, eftersom han har levererat på en fantastisk hög nivå under så många år.

-Favoritspelare genom alla tider i Ystads IF? 

-Utan tvekan Kurt-Göran ”Kutte” Kjell, ett bollgeni som fick sitt genombrott i Ystad och sedan spelade i Hellas under flera år. Jag minns en match mot Kristianstad i Ystads gamla hall Bollen i slutet av 60-talet. ”Kutte” bröt ett anfall och hade bara att sprinta ensam mot mål. Men han valde att skjuta i steget – från mittplan, stenhårt, precis under ribban. Det var bara ”Kutte ” som gjorde sådana mål.

-Toppmatch du sett med IFK Skövde? 

– Finalen mot Sävehof 2005 (förlust 26-27). IFK hade en av sina absolut bästa upplagor då.

-Motsvarande med Ystads IF? 

 -Sista finalmatchen mot Drott i Österporthallen 1992. YIF hade vunnit serien och vann finalserien i tre raka. Per Carlén var planens kung och om jag inte minns fel firade legendariska tränaren Kent Harry Andersson med att bjuda publiken på gitarrsolo.

Text och foto: Bengt Andersson

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com