Uffe Nyström inför semifinal 4

IFK Skövde lyckades alltså inte slå in den första matchbollen i semifinalserien mot IFK Kristianstad. Torsdagsmötet inför ett kokande Arena Skövde slutade med hemmaförlust och nu väntar match 4 i Kristianstad på måndag. Sportchefen Uffe Nyström är beredd på ny dramatik…

– Det har varit jämna och rafflande semifinaler så här långt. Vad tycker du att det var i första hand som avgjorde senast?

– Handboll är ett ”målspel”, det vill säga den som gör flest mål vinner… Om man då inte gör mål på 13,5 min och dessutom i slutet av matchen minskar ju ens chanser att vinna remarkabelt. Oavsett typ av match. Har man sen den ”torkan” i en slutspelsmatch när så lite skiljer mellan lagen från match till match blir det ju en tuff situation. Men det är där det ligger i mina ögon.

– Hur ser uppladdningen inför måndag ut? Är det täta matchandet nu mer än fördel än långt uppehåll som det varit några gånger tidigare?

– Vi följer normala procedurer som är upparbetade sen tidigare. Inget konstigt med det. När man dessutom förlorar vill ”man” ju spela om matchen så fort som möjligt… Åtminstone vill jag det! Och jag tror inte jag är ensam om det.

– Har det faktum att det blivit Skövdesegrar i Kristianstad de senaste fyra åren någon betydelse när lagen springer ut på måndag kväll?

– Ja, det har det ju i det avseendet att vi tidigare har visat att vi kan vinna där. Det fanns ju en tid när dom hade 80 raka matcher utan förlust hemma. Och där är vi inte längre. Men till syvende och sist så är det ändå en ny match som lever sitt liv precis som alla handbollsmatcher gör. Det gäller att fokusera på det vi kan påverka, följa vår idé och utnyttja de chanser vi får. Det har vi gjort förut och det kan vi göra igen.

– Är det några särskilda sekvenser som måste fungera för att vi ska slippa en femte och avgörande match?

– Målvaktsduellen är alltid viktig i vår sport. Så även på måndag. Att få till ett solitt och väl stående försvar som hjälper Fabbe och Victor är ju likaså viktigt. Det ger oss i så fall möjligheter att kunna kontra. Kan vi skapa målchanser som vi tidigare gjort i matchserien är det gynnsamt. Vi ska dock försöka utnyttja dem lite bättre än i slutet av matchen senast. Större är inte skillnaden.

Skall jag vara helt ärlig tycker jag faktiskt att vi i mångt och mycket gör en bättre match senast mot Kristianstad än när vi vann på shoot outs. I alla fall om man ser till helheten av matchen. Men det är klart att man ser på matchen med andra ögon när man vunnit och allt är frid och fröjd.

– Tufft och tätt program – är alla aktuella spelare tillgängliga i nästa match?

– Det utgår jag från. Rex var ju avstängd senast men denna gång hoppas jag alla är med igen.

– I den andra semifinalen leder Ystads IF med 2-0 mot mästarna Sävehof. Överraskande?

– Både ock. Ett slutspel är ett slutspel. Och det finns så otroligt mycket kvalitet i bägge de här lagen så det räcker och blir över.  Såväl på som utanför banan tänker jag. Men det som kanske möjligtvis överraskade mest var väl att Ystad vann så klart i första matchen. Att Ystads IF har kapaciteten och manskapet för att vinna matcher i det här slutspelet råder det inget tvivel om. Senast kunde ju dock Sävehof pressa YIF hela vägen in på målsnöret. Den matchserien kan mycket väl gå till fem matcher ändå även om det står 2-0 nu.

Frågeställare: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström