Vad är #viställerupp?

#viställerupp är en manifestation för de lokala samhällsinsatser som klubbarna i SHE och Handbollsligan idag genomför. #viställerupp är också ett sätt för oss att kommunicera de positiva värden som handbollen står för. En handbollsspelare ställer upp för sina medmänniskor både på och utanför planen.

Vad ingår i #viställerupp?
#viställerupp är en gemensam benämning av våra samhällsengagemang. Varje klubb väljer själv vilka verksamheter, projekt och aktiviteter inom samhällsområdena Hälsa, Integration och Inkludering som man inkluderar i #viställerupp. Fokus är på barn och ungdomar.

Varför gör alla klubbar detta tillsammans?
Vi vill bli bättre på att lyfta allt de positiva som vi redan gör för barn och ungdomar. Om vi kan få större uppmärksamhet och mer resurser så kan vi också stärka och utveckla detta arbete.

Vilka effekter hoppas vi uppnå?
Om vi lyckas med #viställerupp blir effekterna…

  • Att vi når ut i nya sammanhang genom att vi visar att vi kan och vill bidra till samhället genom vår handboll och andra aktiviteter.
  • Att vi skapar en intern stolthet, som bland annat ska bidra till att rekrytera ideella ledare till föreningarna.
  • Att ligornas och klubbarnas varumärken uppfattas som moderna samhällsaktörer som tar ett aktivt samhällsansvar.
  • Att våra intressenter (kommuner, allmänhet, publik, sponsorer etc.) ser oss som positiva samhällskrafter.

Ambassadörer?
Varje klubb har en lokal ambassadör som är en viktig förebild för framförallt barn och unga.

Vilken effekt ger #viställerupp i samhället?
#viställerupp har ett samhällsvärde på 120 miljoner SEK. Vi skapar med andra ord stora värden för våra barn och unga och vårt gemensamma samhälle.

Årets kampanj och #viställerupp-matcher har fokus på att sätta fler barn och unga i rörelse. Vad innebär det?
Varje klubb genomför en hemmamatch under manifestationen #viställerupp och klubbens arbete med att sätta barn och unga står i fokus. I samband med matchen genom varje klubb de fysiska och digitala aktiviteter som de har möjlighet till i syfte att lyfta klubbens barn- och ungdomsverksamhet och övrigt samhällsengagemang.

En viktig del är också att aktivera sponsorerna så att de blir en naturlig del av #viställerupp och klubbens samhällsengagemang.

Tillsammans genomför vi den 8 februari ett webbinarium tillsammans med Susanne Jidesten generalsekreterare Friskis och Svettis, Staffan Movin ordförande En Svensk Klassiker och Jennie Linnell projektledare Hand the Ball Svenska Handbollförbundet.

Årets kampanj innehåller också en konkret rörelseaktivitet. Genom att ladda ner appen Active Quiz, gå minst 1 km och svara på 5 frågor om handboll. Det finns frågor för både barn och vuxna. För de som svarar rätt och snabbt finns det chans att vinna fina priser, bland annat biljetter till VM i handboll 2023.