Alingsås HK — IFK Skövde

Details

Date Liga Season
Sat 28. Sep 2019, 16:00 Handbollsligan 2019/2020

Recap

Härlig IFK-seger i Alingsås

IFK Skövde gjorde en storstilad insats när Alingsås HK, med fyra raka inledande segrar, besegrades i Estrad Arena på lördagseftermiddagen. Skövdesegern skrevs till 27-24 (16-14) efter en insats som måste betraktas som säsongens bästa.

-Sett över hela matchen var det nog vår främsta insats, tyckte också Jack Thurin – en nöjd tiomålskytt efter matchen.

IFK började starkt och ledde med 5-1 innan Alingsås tog time out efter sju spelade minuter. Det var fortsatt gästerna i ledning fram till tio minuter kvar av första halvlek. Då kvitterade Alingsås till 10-10 och tog senare även ledningen med 12-11 – för övrigt enda gången under hela matchen som hemmalaget var före i protokollet. IFK kom nämligen tillbaka och kunde gå till pausvila med två måls överläge.

Andra halvlek blev inledningsvis jämn, men även om IFK drog på sig två utvisningar under de första fem minuterna kom aldrig Alingsås ikapp. Ända fram till 50 spelade minuter var dock inte IFK-ledningen någon gång större än två mål. Då kom ett litet ryck och med mindre än fem minuter kvar att spela var ledningen 26-21. Alingsås såg ändå till att det blev spännande på nytt genom tre raka mål. Med Felix Claar på botbänken de sista två minuterna kunde dock inte Alingsås komma riktigt nära och Dan Beck Hansen avslutade den fina IFK-dagen med göra 27-24.

IFK-tränaren Jonas Wille hade mycket beröm att ge sina spelare efter matchen.

-Det är en riktigt go känsla. Vi möter ett topplag och vinner välförtjänt. Jag tycker att det fungerade bra både bakåt och framåt och vi håller huvudet kallt hela tiden. Vi får till många avslut och även om det blir några missar från sex meter så fortsätter vi utan att förtröttas. Försvarsmässigt stöttar spelarna varandra på ett berömvärt sätt, summerade Jonas.

Många starka insatser

Det finns väldigt mycket positivt att ta med sig för IFK-arna efter denna match. Jack Thurin måste förstås med sin stora målskörd få extra beröm. Fabian Norsten i mål hade lite jobbigt i början och blev avbytt, men kom tillbaka och svarade för tio räddningar enbart i andra halvlek.

Matchens lirare Jack Thurin var förstås jätteglad efter matchen.

-Det här var kanon! Jag har nog aldrig varit med och vunnit här i Alingsås. Vi fick till bra lägen och det kändes fint redan från start. Att vi sedan lyckades få stopp på deras vassa kontringsspel var förstås också avgörande, sade Jack.

Framåt producerades det bra över hela matchen den här gången. Främsta orsaken till segern var ändå det mycket fina försvarsspelet. IFK fick dessutom stopp på Alingsås alltid så starka kontringsspel.

Franzén tremålskytt

Felix Claar var som oftast Alingsås främsta vapen. Fredrik Teern var bra framåt i första halvlek liksom förre Skövdespelare Axel Franzén som gjorde tre mål före paus.

Målgörare

IFK Skövde: Jack Thurin 10, Rasmus Wremer 4, Dan Beck Hansen 4, Matias Helt Jepsen 3, Richard Hanisch 2, Viktor Ljungqvist 2, Tobias Rosengren och Rex Blom 1 vardera.

Alingsås HK: Felix Claar 7, Samuel Lindberg 4, Fredrik Teern 4, Axel Franzén 3, Johan Nilsson 2, William Andersson Moberg 2, Andreas Lang och Aron Dagur Pålsson 1 vardera.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

 

 

Lördag 2019-09-28 kl 16:00 i Estrad Alingsås

Domare 1: Jonas Åström
Domare 2: Niclas Widell
Funktionär: Carro Vijil
Funktionär: Catarina Eliasson
Delegat/MI: Monika Hagen

 

Willes ord presenteras av OnePartnerGroup

Måndagsmötet med Sävehof blev en riktig rysare som slutade med oavgjort sedan gästerna kvitterat en sekund före slutsignalen. Nu väntar nästa SM-finalist då IFK beger sig till Alingsås på lördag eftermiddag. Vi frågar IFK-tränaren Jonas Wille om läget inför den svåra matchen.

– Oavgjort mot svenska mästarna senast, men det var väldigt deppigt i IFK-lägret efter matchen i måndags. Hur ser du på matchen med lite distans?
 – Det blir naturligt något lite deppigt när man är två sekunder från full pott. Men med lite distans så kan vi vara nöjda med vår första halvlek. Vi spelar bra försvarsspel och släpper endast till 14 avslutningar mot mål. Offensivt löser vi deras 4-2-försvar väldigt gott och producerar många stora chanser. Vi borde kunnat gått till paus med en 4-6-ledning. I andra halvlek tar Sävehof över momentum och att vi klarar att vända matchen igen när vi ligger efter med två mål är bevis på bra mentalitet och moral. Vi tar med oss det positiva!

– Om du gör en liten sammanfattning på starten av säsongen så här långt – hur ser den ut?
 – Starten har varit ok, men jag tycker att vi har mycket att gå på i alla faser.

Nu gäller det alltså Alingsås i Estrad och det måste väl betraktas som en av de svåraste matcherna under en serie. Vad gäller det att tänka på i första hand?.
 – Fortsatt så gäller det att finna trygghet och stabilitet i vårt försvarsspel. Det skapar självförtroende och även flera enkla mål i kontringar.

-Alingsås har inlett med fyra raka segrar och levt upp till förväntningarna om att även den här säsongen tillhöra den absoluta toppen. Vilka ser du som lagets nyckelspelare?
– Felix Claar är ju utan tvekan en nyckelspelare, men Alingsås har ett gott lagmaskineri samt två bra målvakter som står bakom ett robust försvar.

-Det har ju svängt en del i ert spel inledningsvis den här säsongen. Kan du avslöja om det finns tankar på att göra några förändringar i upplägget när  det nu väntar flera svåra matcher – efter Alingsås är det Redbergslid borta och sedan kommer Ystads IF på besök.
– Nej, inga större ändringar i upplägget. Att skapa stabila prestationer handlar ofta om att få tillräckligt med repetitioner. Så vi fortsätter att nöta på!

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
Alingsås HK24Förlorare
IFK Skövde27Vinnare