Hammarby IF – IFK Skövde

Details

Date Liga Season
Wed 27. Feb 2019, 19:00 Handbollsligan 2018/2019

Recap

HÄRLIG VÄNDNING GAV SEGER MOT HAMMARBY

Länge pekade det mesta mot IFK Skövde i Eriksdalshallen den här onsdagskvällen. Mardrömsstart både i första och andra halvlek och hemmalaget Hammarby ledde med både fem och sex mål. Genom en heroisk insats med många lite ovanliga matchhjältar blev det IFK-seger med 27-25 efter underläge i paus med 10-13. Tvåpoängaren förde också IFK upp till andraplatsen i Handbollsligan.

-Det känns fantastiskt bra. Inte minst är det jättekul att så många är med och bidrar – och särskilt då killar som i vanliga fall inte spelar huvudroller, tyckte en mycket glad Mats Ljungkvist efter slutsignalen.

Mållöst länge

Det började annars på sämsta tänkbara sätt. Matias Helt Jepsen (sjuk) och Christopher Hedberg (skadad) kunde inte komma till spel. När sedan Skövdefostrade Hammarbymålvakten Anton Hellberg tog allt inledningsvis gick Hammarby gå upp i en ledning med 6-0! Första IFK-målet kom när nästan 13 minuter spelats då Miguel Mbumba reducerade. Hammarby dominerade i målprotokollet hela första halvlek, men IFK kröp ändå närmare och det stod 13-10 i paus.

-Vi borde haft vår sexmålsledning, tyckte Anton Hellberg i en pausintervju.

Han vann målvaktskampen i första halvlek med sina 38 i räddningsprocent mot enbart 13 för IFK-målvakterna Håvard Åsheim och Marcus Holmén som bytte av varandra.

Ny olycklig start

Även andra halvlek började illa för IFK. Hammarby ökade med tre raka mål på till 16-10 och det började se riktigt illa ut för gästerna. Båda lagen tillämpade 7 mot 6-spel under stora delar av andra halvlek och det gav bäst utdelning för IFK. 48 minuter var spelade när det stod 20-20 och första gången IFK var i ledning visade klockan 51.35. Där kom också den riktiga vändningen och plötsligt var det IFK som var i ledning med tre bollar. De sista fem minuterna kändes inte segern särskilt hotad alls.

Många matchhjältar

Med flera nyckelspelare borta var det andra som fick träda fram. Viktor Ljungkvist fick mer speltid än någon gång tidigare och gjorde en utmärkt insats. I andra halvlek spelade inte heller Rasmus Wremer mer än i slutsekunderna. På kanterna fanns då Casper Ebbesen och Erik Sääf. Båda gjorde viktiga mål, Casper inte mindre än fem och därmed sin absolut främsta insats i FIK-tröjan.

Håvard Åsheim gjorde också avgörande räddningar i andra halvlek, vilket förbättrade räddningsprocenten högst väsentligt.

Pris till bäste IFK-are gick till Rickard Hanisch (bilden) och inte minst gjorde han viktiga mål när IFK åt sig in i matchen igen.

Motsvarande pris till bäste hemmaspelare gick till Erik Berghäll.

 Storpublik på söndag?

-Alla krigar till hundra. Att vända stora underlägen och att vinna på bortaplan där vi haft lite dålig utdelning – det är bara SÅ skönt, summerar Mats Ljungkvist.

Redan på söndag finns det chans att se IFK Skövde i Arena Skövde. Redbergslid kommer på besök i en match som betyder mycket för placeringarna i tabellen inför kommande slutspel. Över 2 000 åskådare igen?

 Målgörare i Eriksdalshallen

IFK Skövde: Kristian Svensson 5, Casper Ebbesen 5, Richard Hanisch 5, Victor Ljungkvist 3, Miguel Mbumba 2, Jack Thurin 2, Rex Blom 2, Axel Franzén, Adam Samuelsson och Erik Sääv 1 vardera.

Målgörare Hammarby: Martin Dolk 6, Rickard Lönn 4, Patrik Fahlgren 4, Erik Borgenhäll 4, Tobias Rosengren 4, Adam Blanche, Viktor Ahlstrand och Gunnar Pettersson 1 vardera.

Text: Bengt Andersson 

 

WILLE HAR ORDET

Det drar ihop sig till slutskedet av Handbollsligan säsongen 2018-19. Sex omgångar återstår under drygt tre veckor framåt. För IFK handlar det om tre borta- och tre hemmamatcher. Först gäller det Hammarby i Eriksdalshallen på onsdag. Vi har pratat med tränaren Jonas Wille inför fortsättningen.

 

– Senast blev det en ganska klar seger mot IFK Ystad hemma i Arena Skövde och 13:e raka hemmavinsten. Vad var det som fungerade bäst i den matchen?

– Försvars- och målvaktsspel var helt klart det som grundlade vår seger. Det medförde en hel del fina kontringsmål. Även om vi inte lyckades lika bra som vi önskar i etablerat anfallsspel så blev det en stabil seger.

 

– Rex Blom var tillbaka efter sin långa bortavaro på grund av båtbensskadan. Vad betyder det att Rex är spelklar inför slutspurten av säsongen?

-Med sin storlek och extrema fysik så är Rex väldigt viktig för oss. Han gör att vi  inte behöver vara ultraoffensiva på alla positioner i försvaret. Vi kan tillägga att då han gör comeback blir det möjligt att positionera ut krafterna till Axel och Adam på ett bättre sätt så att de kan hålla en högra kvalitet genom en hel match.

 

Ni möter ett Hammarby som kämpar hårt i slutet av tabellen för att i första hand slippa nedflyttning direkt. Hammarby har ändå varvat sina insatser och segern nyligen mot IFK Kristianstad var något av säsongens skräll. Ni är med andra ord förvarnade, eller hur?

-Ja, Hammarby på hemmabanan är ett extremt tufft motstånd. Vi tappade mot dom i första serieomgången och dom kan spela väldigt bra så vi är klara över att det blir tufft. Samtidigt har vi ju självförtroende över vårt eget spel och tro på att vi skall vinna den kampen.

 

-Det är tredje gången som ni möter Hammarby. I Eriksdalshallen blev det förlust i premiäromgången. Hur stark är revanschbegäret?

-Lusten till att vinna är otroligt stor inför den här matchen – först och främst för att det är viktiga poäng vi slåss om med tanke på en topp-4-placering i tabellen.

 

-Det kommer i fortsättningen att i princip vara två matcher i veckan. Hur har ni preparerat er för att vara beredda på ett tufft matchprogram?

-Jag hoppas och tror att det generella fysiska underlaget vi lagt genom att hela säsongen är så pass bra att vi ska tåla det rent fysiskt. Vi kan lägga till att vi äntligen i det närmaste har full trupp tillgänglig för spel – ta i trä… Det betyder att vi har möjlighet att gå mer runt på manskapet i tighta matcher.

 

Text Bengt Andersson

 

 

Onsdag 2019-03-27 kl 19:00 i Eriksdalshallen

Domare 1: Andreas Isén
Domare 2: Johan Larsson
Funktionär: Anna Wickbom
Funktionär: Josefine Berg
Delegat/MI: Petri Koponen

 

 

Var kan jag följa matchen?

 

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
Hammarby IF25Förlorare
IFK Skövde27Vinnare