IFK Kristianstad — IFK Skövde

Details

Date Liga Season
Tue 15. Oct 2019, 18:30 Handbollsligan 2019/2020

Recap

Kanoninstans av IFK fällde Kristianstad

IFK Skövde gjorde en mycket stark insats när IFK Kristianstad besegrades på bortaplan. Tisdagskvällens fight gav seger med 23-18 (13-10) efter en helt igenom stark insats där Fabian Norsten åter var formidabel i målet.

För tredje gången den här säsongen kan IFK vinna mot starkast tänkbara motstånd. Segrarna mot Alingsås och Redbergslid på bortaplan visade sig alltså inte var några tillfälligheter. I Kristianstad har IFK inte vunnit sedan våren 2011!

Enda smolken i glädjebägaren var att en av segerorganisatörerna Dan Beck Hansen skadades i absolut i sista anfallet. Hur allvarligt det är var omöjligt att säga under tisdagskvällen.

Tät första halvlek

I första halvlek följdes lagen inledningsvis, men efter hemmalagets 9-8 efter 20 minuter blev det IFK som var i förarsätet resten av matchen.

-Den första kvarten var vi väl inte helt nöjda med, men de sista 45 minuterna är vi fantastiskt bra, säger den mycket nöjde IFK-tränaren Jonas Wille efter matchen.

IFK:s tremålsledning i paus kvitterade Kristianstad snabbt, men den starka moralen hos gästerna gav ny ledning – detta trots både straff- och frilägesmissar. Efter 18-14 till IFK kom en period på sju minuter utan något mål från något håll. Kristianstadstränaren Ljubomir Vranjes tog time out två gånger inom kort tid, men inget hjälpte mot det för dagen så starka Skövdelaget. Ledningen blev både tre, fyra, fem och sex mål stor och stannade alltså med 23-18.

Jonas Wille igen:

-försvarsspelet var återigen mycket bra med Fabian i spetsen. Sedan skapar vi mycket framåt och är bättre även här än senast mot Ystad.

Fabian bäst

Fabian Norsten hade åter närmare 50 i räddningsprocent och fick ännu en gång frågan om det här var hans bästa match.

-Det vet jag inte, men visst gick det bra och att ha det här försvaret framför sig gör det trevligt att stå i mål…

Mycket mer finns att glädja sig åt en kväll som denna. Kristian Jakobsen Stranden var tillbaka efter sina skador. Han var en stor tillgång med höga MEP-siffror och inte minst viktiga mål när det stod och vägde i första halvlek.

Frågan är ändå om inte Matias Helt Jepson var den störste segerorganisatören. Han gjorde säsongens bästa insats. Richard Hanisch måste också få extra beröm, men alla har jättestor del i segern.

 

Kappelin bäst

Kristianstads bäste spelare var målvakten Richard Kappelin med 40 procents räddningar. Det säger om inte annat hur bra IFK var denna minnesvärde afton.

Målgörare IFK Skövde Handboll:
Richard Hanisch 5, Jack Thurin 5, Rasmus Wremer 4, Kristian Jakobsen Stranden 4, Dan Beck Hansen 2, Matias Helt Jepsen 2 och Kristian Svensson 1.

Målgörare IFK Kristianstad:
Valter Chrintz 4, Adam Nyfjäll 3, Viktor Hallén 3, Helge Freiman 2, Anton Halén 2, Phlip Henningsson, Olafur Gudmundsson, Teitur Einarsson och Ludvig Jurmala Åström 1 vardera

Text: Bengt Andersson  Foto: Viktor Ljungström och Hans Petter Wille

 

 

Tisdag 2019-10-15 kl 18:30 i Kristianstad Arena

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Rickard Canbro
Funktionär: Rolf Martinsson
Funktionär: Lennart Nilsson
Delegat/MI: Peter Olsson

För IFK Skövde, som för de flesta lagen i Handbollsligan, har serieupptakten varit lite upp och ned resultat- och spelmässigt. Två fina bortavinster följdes av en förlust mot Ystads IF i Arena Skövde. Nu väntar IFK Kristianstad på bortaplan på tisdag. Jonas Wille inför den matchen.

– Förluster kommer alltid, men så här i efterhand är det något särskilt som inte fungerade som tänkt i matchen mot Ystad?
– Ja, vi var inte nöjda med vårt anfallsspel. Vi saknade tempo och power i vårt duellspel som gjorde att Ystad hade ganska god kontroll. Försvarsmässigt gjorde vi faktiskt en god match, men det blev för många kontringar emot som ett resultat av några svaga anfall.

 – Nu gäller det alltså Kristianstad – ett lag som av alla experter har fått ett stort favoritskap till att vinna både ligan och SM-guldet. Betraktar du det som en av säsongens svåraste bortamatcher?
– På ett sätt ja, men samtidigt en kamp där man inte har någonting att förlora. Även om Kristianstad har varit mer mänskliga än dom brukar vara så är dom fortfarande favoriter. Så det är bara att spela utan hämningar!

Nu har som sagt även Kristianstad haft problem i vissa matcher och den största överraskningen var väl förlusten mot Önnered nyligen. Tror du det betyder att ni får möta ett extra laddat och revanschsuget lag?
– Ja, troligtvis så försöker dom att visa att dom fortsatt är nr 1 i Sverige. Samtidigt önskar vi att visa oss från en bättre sida än vad vi gjorde mot Ystad.

-Skador och sjukdomar drabbar alla under en lång säsong. Hur hanterar ni när det fattas spelare både under träningar och matcher?
-Det är bara att gilla läget!

-Serieprogrammet är lite ojämnt. Ni har åtta dagar till matchen mot Kristianstad och sedan är det bara tre dagar tills ni ska till Göteborg och möta Önnered. Därefter blir det en längre uppehåll på grund av landslagssamling. Hur ser du på serieprogrammet?-
– Jag tycker om att matcherna kommer tätt. Det är roligt med många kamper. Samtidigt kan ett landskampsuppehåll också vara bra för att kunna träna lite mer hårdare fysik igen.

-Är det några spelare i de olika lagen som du tycker har imponerat särskilt under de inledande omgångarna i Handbollsligan?
-Eric Johansson i Guif har varit väldigt bra och kommit som en positiv överraskning i ligan.

Bengt Andersson

Var kan jag följa matchen?

Radio Skaraborg sänder IFK Skövdes bortamatch mot Kristianstad i sin helhet i appen Sveriges Radio Play, under fliken extrasändningar.
Det kommer även gå att lyssna via vår sajt www.sverigesradio.se/skaraborg, Sändningsstart 18.25.

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Kristianstad18Förlorare
IFK Skövde23Vinnare