IFK Skövde — Alingsås HK

Details

Date Liga Season
Sun 10. Nov 2019, 16:00 Handbollsligan 2019/2020

Recap

IFK orkade inte rubba Alingsås

Seger borta mot Alingsås. Men när lagen möttes igen blev det IFK-förlust med 20–23 inför dryga 1 700 personer.

Tio mållösa minuter och bara två gjorde mål framåt efter en knapp kvarts spel i derbyt mot Alingsås hemma i Arena Skövde på söndagseftermiddagen. Ett jätteras och avgjort innan paus? Inte alls.

Topplaget Alingsås, som senast hemmabesegrade Kristianstad samtidigt som IFK hade fullt upp med att få med sig båda poängen i Jönköping mot Hallby, ledde med 8–3 efter 17 minuter.

IFK Skövdes timeout några minuter tidigare innebar en scenförändring. Utdelningen i målväg lät vänta på sig men det blev en rejält spelmässig uppryckning.

Matchen tände till och publiken på de välfyllda läktarna vaknade.

Sakta men säkert kom IFK Skövde allt närmare. Underläget 5–9 blev till 10–10 i paus.

Målvakten Fabian Norsten gjorde också flera viktiga räddningar bland annat i slutsekunden då kantspelaren sedermera sjumålsskytten Samuel Lindberg fick fritt från höger.

Alingsås gjorde ett mål (!) under den första halvlekens avslutande tio minuter.

Om det var Lindberg som dominerade gästernas målskytte under första halvtimmen (sex mål) var det i stället Andreas Lang som dominerade AHK:s skytte under andra halvlek. Med totalt sju mål och sex efter pausen och lägg därtill viktiga 16–18 och 16–19 så förstår ni att det var just Andreas Lang som utsågs till bästa spelare hos gästerna.

IFK Skövde försökte men det blev aldrig någon riktig nerv. Kristian Stranden reducerade två gånger om i matchslutet och krympte gästernas segermarginal till tre mål.

Alingsåstränaren Mikael Franzén var glad över segern.

– Vi var väl pålästa och vi är förstås nöjda med att kvittera till 1–1 i matcher. Det var en stabil bortamatch och vi agerar som ett topplag. Vi fick en bra start. Det var fantastiskt målvaktsspel från båda lagen. I den andra halvleken tippade det över till vår fördel. Vi kunde spela på klockan och IFK fick jaga.

IFK-tränaren Jonas Wille tyckte inte riktigt att hans mannar fick välförtjänt utdelning under den första halvleken.

– Vi spelade bättre anfallsmässigt än vad siffrorna visade. I den andra halvleken kom vi inte till tillräckligt bra avslut. Alingsås är solida. Det var en tät fajt med många dueller, säger Jonas Wille.

Just i det fysiska spelet man mot man var gästerna något starkare.

Tyvärr tvingades Matias Helt Jepsen utgå redan efter åtta minuters spel (fotledsstukning).

Att Alingsås är ett topplag och aspirant till SM-guldet till våren är inget att snacka om.

Wille fick på presskonferensen också frågan om Alingsås är seriens bästa lag.

– De ligger överst i tabellen och det är inget tvivel om att de är Sveriges bästa lag, säger IFK-tränaren och satte därmed ytterligare press på AHK.

En spelare som var tillbaka i Arena Skövde var tidigare IFK-spelaren Axel Franzén och han stod för två av gästernas mål.

– Det var speciellt så klart och en rolig match.

Lika roligt tyckte inte IFK Skövdes Kristian Svensson att det var.

– Klarar vi att bara släppa in 23 mål borde vi ha chans att vinna.

Så blev det inte. Och det får Eskilstuna Guif sota för? För det är just Guif som är IFK:s nästa motståndare. Den matchen spelas på söndag. 21 november spelas nästa hemmamatch då Redbergslid gästar.

Till bästa IFK-spelare utsågs målvakten Fabian Norsten.

 

Matchfakta

IFK Skövde–Alingsås HK 20–23 (10–10)

Målen, IFK: Jack Thurin 4, Victor Ljungkvist 3, Kristian Stranden 3, Richard Hanisch 3, Rasmus Wremer 2, Christopher Hedberg 2, Rex Blom 2, Joakim Larsson 1.

Alingsås HK: Samuel Lindberg 7, Andreas Lang 7, Axel Franzén 2, William Andersson Moberg 2, Andreas Berg 2, Felix Claar 1, Fredrik Teern 1, Johan Nilsson 1.

Utvisningar, IFK: 3×2 min. Alingsås HK: 1×2 min.

Domare: Andrej Smailagic och Sandro Smailagic

Publik: 1 721 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

 

 

Söndag 2019-11-10 kl 16:00 i Arena Skövde

Domare 1: Andrej Smailagic
Domare 2: Sandro Smailagic
Funktionär: Samir Burzic
Funktionär: Sören Andersson
Delegat/MI: Göran Friberg

För andra gången den här säsongen är det dags för Västgötamötet IFK Skövde-Alingsås – en match som alltid brukar bjuda på lite extra. IFK-tränaren Jonas Wille ser fram mot ett möte med Handbollsligans topplag.

– Efter två förluster blev det i veckan vinst mot Hallby på bortaplan. Vad betydde den segern för självförtroendet?
– Jag tror att det var extremt viktigt för att det inte ska smyga sig på för mycket allvar och negativa tankar in i huvudet på spelarna.

– Nu gäller det alltså Alingsås som imponerat stort i höst – inte minst senast då Kristianstad besegrades med mål i slutsekunden. Vad är den stora styrkan i dagens Alingsås?
– Solid och stark defensiv och bra duellspelare offensivt i Felix Claar och William Andersson Moberg.

När ni möttes tidigare blev det IFK-seger i Estrad Arena. Vad kan ni ta med er från den matchen?
– Då spelade vi anfallsspel med bra flow och djup som gjorde att dom inte kunde låsa fast oss. Dom kommer garanterat att snacka om det så vi måste göra det ännu bättre. Samtidigt måste vi göra samma kompakta och kollektiva försvarsinsats som senast.

-Felix Claar är den store spelaren i dagens Alingsås. Vilka andra nyckelspelare gäller det att se upp extra med?
– Offensivt så skapar Moberg och Claar mycket i egenskap av att de ofta vinner sina dueller. Detta skapar ett övertalighet som de utnyttjar bra. Andreas Lang har haft en god utveckling över sommaren och har fått mer tyngd i sitt skytte.

 

#viställerupp
Detta är en speciell match i Handbollsligan – något som direkt märks på de specialdesignade matchtröjorna. #viställerupp är en manifestation för de samhällsinsatser som klubbarna i SHE och Handbollsligan genomför. #viställerupp är också ett sätt för handbollens elitklubbar att kommunicera de positiva värden som handbollen står för. En handbollsspelare ställer upp för sina medmänniskor både på och utanför planen.

#viställerupp är en gemensam benämning av handbollens samhällsengagemang. Varje klubb väljer själv vilka aktiviteter inom samhällsområdena hälsa, Integration, Inkludering och utbildning som man inkluderar i #viställerupp. Fokus är på barn och ungdomar.

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde20Oavgjort
Alingsås HK23Oavgjort