IFK Skövde — Eskilstuna Guif

Details

Date Liga Season
Fri 21. Feb 2020, 19:00 Handbollsligan 2019/2020

Recap

Referat:

Arenan kokade när IFK vann

Fredagsunderhållning på bästa ”sändningstid”. Slutspelsstämning, dramatik och IFK-seger mot Guif. Vad mer kunde publiken önska sig?

Toppen mot botten. På förhand en enkel historia. Nej, inte riktigt eftersom det var Eskilstuna Guif som gästade Arena Skövde. IFK Skövde hade nämligen inför hemmamötet kammat noll mot bottenlaget. Fyra av Guif:s 13 poäng har kommit mot IFK… Skulle historien upprepa sig?

Efter den första halvleken fanns en hel del att önska från ett IFK-perspektiv eftersom det var pausvila-ledning för Guif med 14–12, en ledning som lika gärna kunde ha varit tre mål om inte Matias Helt Jepsen tursamt reducerat med en sekund kvar av halvleken. Fabian Norsten gjorde inte många räddningar och hann ersattes i den andra av Håvard Åsheim som tillsammans med Christopher Hedberg skulle visa sig bli matchhjältar.

IFK Skövde låg i målmässig ledning fram till 6–5, men släppte sedan fyra raka mål som kunde varit fem om inte Norsten gjort en av få räddningar. I upptakten av den andra halvleken gick IFK snabbt upp till 14–14. Hemmalaget hade lägen att återta ledningen men gästerna fortsatte att mala på med långa anfall och återtog hela tiden kommandot i målprotokollet när väl IFK var ikapp. Frustrationen spred sig, inte bara på planen, utan också på läktaren.

– Vi blev stressade. De fick hela tiden ett försprång varje gång vi är på väg att vända matchen. Vårt försvarsspel var bra, men vi fick dåligt betalt, säger IFK-tränaren Jonas Wille.

Slutminuterna blev dramatiska. Vad sägs om detta?

– 54.33: Guif-mål fram till ledning 23–21.

– Två Richard Hanisch-mål och det var kvitterat.

– Guif i ledning med exakt tre minuter kvar att spela.

– 58.14: 24–24 genom Christopher Hedberg.

– 59.05: Straffräddning Håvard Åsheim.

– 59.45: 25-24 Christopher Hedbergs sjättemål.

– 59.55: Räddning Åsheim och Arena Skövde kokade.

– Jag hade ett stort läge innan som jag bommade. Skönt att de sitter. Det var ett viktigt läge, säger segerskytten och fortsätter.

– Vi har svårt för Guif. De är hala och svåra att komma åt.

Guif:s tränare Zoran Roganovic var besviken efteråt med tanke på att laget var i ledning större delen av matchen.

– Vi spelade bra handboll till sista minuten. Det är lite symptomatiskt för oss den här säsongen. Det är inte första gången vi förlorar på det här sättet.

För Skövde var det lite dubbel revansch. I november hade IFK segergreppet, men förlorade efter ett straffmål i slutsekunden av toppskytten Eric Johansson som dock saknades den här gången.

– Grattis till IFK Skövde som kunde vända. Synd för oss. Nu blev det lite tvärtom, konstaterar Roganovic.

Handbollsmässigt var det kanske ingen superunderhållning, men gästernas hejarklack och IFK:s egna förstås, den stora publiken på 1 687 personer och dramatiken gjorde dock att det trots allt blev en lyckad kväll. Inte minst eftersom det – till slut – blev en hemmatriumf.

– Det blev till slut en mental uppgift som vi till slut klarade av. Vi har konkreta matchvinnare och hade vi fått en bättre utdelning hade det fort kunnat bli en storseger, analyserar hemmatränaren Jonas Wille.

En stor matchvinnare var målvakten Håvard Åsheim (41 räddningsprocent) som tillsammans med kollegan i Guif-målet Herdeiro Lucau också utsågs till bästa spelare i respektive lag.

– Straffar är lite tur och lite videotittande, säger Åsheim.

Nu väntar Alingsås borta. Nästa hemmamatch spelas måndag 2 mars då nykomlingarna Hallby kommer till Arena Skövde. Och då är det fri entré.

 

Matchfakta

IFK Skövde–Eskilstuna Guif 25–24 (12–14)

Målen, IFK Skövde: Christopher Hedberg 6, Kristian Jakobsen Stranden 5, Rasmus Wremer 3, Matias Helt Jepsen 3, Richard Hanisch 3, Jack Thurin 2, Rex Blom 2, Victor Ljungqvist 1.

Guif: Andreas Windahl 5, Rickard Åkerman 5, Robin Andersson 4, Erik Persson 4, Pavle Karacic 3, Markus Hagelin 2, Simon Sonesten 1.

Utvisningar, IFK: 3×2 minuter.

Guif: 3×2 minuter.

Domare: Mattias Fält och Mikael Holm.

Publik: 1 687 personer.

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

Inför:

Fredag 2020-02-21 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Mattias Fält
Domare 2: Mikael Holm
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Carina Linde
Delegat/MI: Göran Friberg

Efter två höstmöten i Eskilstuna är det dags för IFK Skövde att ta sig an Eskilstuna Guif hemma i Arena Skövde. De blåvita har förstås siktet på revansch efter de två förlusterna på bortaplan. IFK-tränaren Jonas Wille hoppas förstås på starkt publikstöd.

– Efter segern mot Redbergslid i Scandinavium förra veckan blev det ett nio dagar långt matchuppehåll. Har det inneburit ett särskilt tufft träningsprogram?
– När det matchprogrammet ser ut så här blir det lite mer fokus på puls i starten av veckan än vi brukar att ha i de perioder när kamperna kommer väldigt tätt. Från onsdag till matchdags är det normalt upplägg igen med taktisk förberedelse till matchen.

 – Starten på det nya året har bjudit på tre segrar och en oavgjord match. Är det något särskilt du är nöjd med i de här matcherna?
– Först och främst har det varit ett relativt stabilt försvars- och målvaktsspel.

Eskilstuna Guif har haft en ganska kämpig ligasäsong så här långt, men har alltså tagit fyra av poängen mot just IFK. Finner du någon särskild förklaring till de båda förlusterna i Eskilstuna i höstas?
– Det har varit två väldigt speciella matcher på det sättet att vi har haft ett klart övertag, men sedan missat mot slutet. Den första matchen miste vi kontrollen på grund av stress, medan den andra var lite mer tillfälligheter med två man utvisade de sista tio minuterna av kampen. Vi ska se till att hålla hela distansen denna gången!

-Vad är främste styrka i dagens Eskilstuna Guif?
– Dom har snabbhet som sin klara styrka. Det finns också flera goda man-mot-man-spelare som kan skapa obalans i försvaret.

 -Efter denna match blir det ett intensivt schema som avslutar seriespelet 2019-20. Sex matcher på mindre än tre veckor. Börjar till och med lite av slutspelstämningen kännas av redan nu?
– Nja, det tror jag är lite tidigt att börja att känna på slutspelskänslan redan nu. Personligen känner jag fortfarande att det är långt dit med tanke på att det faktiskt återstår 14 poäng att spela om.

 Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde25Vinnare
Eskilstuna Guif24Förlorare