IFK Skövde — Hammarby IF

Details

Date Liga Season
Mon 28. Mar 2022, 19:00 SM-slutspel 2021/2022

Recap

Trio fixade sen IFK-seger

Trion Viktor Hallén, Fabian Norsten och Bjarni Valdimarsson såg i matchslutet till att IFK Skövde kopplade greppet i kvartsfinalserien efter 30–28 (18-15) mot Hammarby.

IFK Skövde och Hammarby möttes i den näst sista serieomgången. Då vann IFK. På måndagskvällen var det dags igen i Arena Skövde, men nu handlade det om SM-kvartsfinal – den första i bäst av fem.

Det märktes på alla håll och kanter med hög stämning och med en minst sagt dramatisk avslutning. Hammarby vände 25–27 till 28–27 efter sex mållösa hemmaminuter, men där det löste sig – till slut – för IFK Skövde.

Men detta först efter Viktor Halléns kvittering, en målvaktsräddning av Fabian Norsten och Bjarni Valdimarssons 29–28-mål innan Hallén i matchens sista sekund fastställde slutresultatet till 30–28. Allt inom loppet av två minuter och sex sekunder.

Riktig slutspelsmatch

– En riktig slutspelsmatch, säger Matias Helt Jepsen som i det förra mötet med Hammarby tappade humöret och drog på sig ett rött kort vilket han starkt ångrade efteråt.

Nu utsågs han till IFK:s bästa spelare, inte minst för sina sex mål framåt.

IFK Skövde inledde matchen riktigt bra där Fabian Norsten gjorde flera räddningar som bäddade för en tidig hemmaledning.

Hammarby vände dock till ledning (6–5, 7–6 och 8–7) innan IFK tog över halvleken.

Laget hade som mest fyra måls ledning ett par gånger om före paus (13–9 och 14­–10).

I halvtid visade resultattavlan 18–15.

Skapade många chanser

– Vi drog ifrån och skapade många bra chanser, säger IFK:s sportchef Ulf Nyström som var den som höll i trådarna på bänken i tränaren Henrik Signells sjukfrånvaro.

– I den andra halvleken brände vi mer och därför kom de ikapp, säger Nyström. Jag har kloka, tekniska och taktiska spelare. Det har gjort det lättare för mig även om man blir inkastad.

IFK Skövde öppnade annars den andra halvleken starkt och hade fyra måls försprång, men Hammarby gav inte upp och 26–22 blev till 26–25.

Ett kantmål av Fredrik Mossestad betydde 27–25, men tre minuter senare var det utjämnat (27–27) med dryga sex minuter kvar att spela.

Hammarby vände

Gästerna tog också ledningen med 28–27, men där tog det roliga slut Hammarby och den grönvita klacken på läktaren.

– En spännande match som kunde gått åt båda håll, men man ska komma ihåg att för ett år sedan spelade vi i allsvenskan och Skövde spelade SM-final, säger HIF-tränaren Patrik Fahlgren.

Tidigare IFK Skövde-spelaren Edwin Aspenbäck fick se sitt lag förlora för andra gången på tio dagar.

– Tråkigt, men jättekul att vara här. Vi är lojala och gjorde det vi skulle. Jag är nöjd med prestationen, men inte över att vi förlorade, säger Aspenbäck som själv hade ett jätteläge i matchslutet att kvittera men skottet gick över.

Nu väntar returmöte i Stockholm på fredag innan det är dags för kvartsfinalmöte nummer tre. Boka upp lördag 9 april.

Matchfakta

IFK Skövde–Hammarby IF 30–28 (18­–15)

Målen, IFK Skövde: Jack Thurin 7, Viktor Hallén 6, Matias Helt Jepsen 6, Fredrik Mossestad 4, Bjarni Valdimarsson 3, Dan Beck Hansen 3, Rex Blom 1.

Hammarby: Johan Nilsson 5, Martin Dolk 5, Gustav Davidsson 4, Edwin Aspenbäck 4, Viktor Ahlstrand 3, Kevin Johansson-Eggan 3, David Källemyr 2, Max Gugolz 1, Ludvig Lindeberg 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 3×2 min.

Hammarby: 4×2 min.

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg

Publik: 1 439 personer

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström

Inför:

Måndag 2022-03-28 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Michael Johansson
Domare 2: Markus Winberg
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Sören Andersson
Delegat/MI: Samuel Abdallah / Göran Friberg

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se, använd kampanjkod: IFKSHKHCMP

Livescore via IFK Skövde – Gameday-app

Livescore på www.svenskhandboll.seHandbollsligan livescore

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde30Vinnare
Hammarby IF28Förlorare