IFK Skövde — HK Malmö

Details

Date Liga Season
Thu 12. Dec 2019, 19:00 Handbollsligan 2019/2020

Recap

Referat:

IFK-seger i toppmötet mot Malmö

IFK Skövde vann på torsdagskvällen hemma mot serietvåan HK Malmö i Handbollsligans 18:e omgång. Segersiffrorna skrevs till 32-26 (17-15).

– Helt klart vårt bästa anfallsspel för säsongen sett över 60 minuter, konstaterar Jonas Wille, nöjd tränare i IFK Skövde.

IFK Skövde ligger kvar på femte plats i tabellen, men är nu bara fyra poäng efter Malmö HK. Efter en jämn första halvlek, där det bara skiljde två mål, 10-8 till Malmö HK, en enda gång, kunde IFK Skövde gå till pausvila med en tvåmålsledning, 17-15.

Det var riktigt bra anfallsspel från båda lagen under de första 30 minuterna. I Malmö HK fick Johan Lindahl, Daniel Ekman och Anton Blickhammar ordentligt snurr på offensiven på niometer med mycket rörlighet och platsväxlingar. Gästerna hade råd att ha så meriterade spelare som Magnus Persson och Viktor Östlund på avbytarbänken. I IFK Skövde glänste Dan-Beck Hansen på motståndarlinjen med samtliga sina fem mål under de första 30 minuterna. I slutet på halvleken kom även Richard Hanisch i gång med sitt spel från niometer. Han gjorde 15-14, 16-15 och 17-15 och gav hemmagrabbarna självförtroende inför den andra halvleken.

– Matchen står länge och väger, menar Jonas Wille.

Succe för Fabian

En viktig anledning till att IFK Skövde kunde gå till pausledning var Fabian Norsténs inhopp mellan stolparna vid 11-11. IFK-målvakten spelade ännu bättre i den andra halvleken och blev något av en matchvinnare med 48 i räddningsprocent. I den andra halvleken hade IFK Skövde hela tiden en ledning på några mål. Malmö kom aldrig närmare än ett tvåmålsunderläge (16-18 och 17-19). Hemmagrabbarna drog successivt ifrån via 24-20 och 26-22 och vid 30-24 med sju-åtta minuter kvar att spela var matchen avgjord.

– Bortamötet med Alingsås HK är tillsammans med den här matchen den bästa för säsongen, men ikväll visade grabbarna upp det bästa anfallsspelet. Vi mötte en tuff motståndare, men grabbarna ska ha en eloge för att de ändå spelade metodiskt och lugnt och var lojala mot det spel vi tränat in. Det gav bra utdelning, poängterar IFK-tränaren.

Starkt mittblock

Förutom bra anfallsspel visade också hemmalaget stundtals upp en enorm vilja i försvaret, inte minst mittblocket Dan Beck-Hansen/Rex Blom som i den andra halvleken ofta stoppade allt i sitt försvarsområde. Det var också roligt att Adam Samuelsson fick speltid, agerade starkt i defensiven och fick även göra två mål från linjen.

Extra plus förtjänar också veteranen och vänstersexan Rasmus Wremer, femmålsskytt på sju försök och kantkollegan på den andra sidan, Christopher Hedberg, tre mål på tre försök. HK Malmö, som innan förlustmatchen mot IFK Kristianstad i förra omgången, hade 13 raka matcher utan förlust, fick den här gången se sig slaget av ett bättre lag.

Stian besviken

Tränaren Stian Tönnesen var besviken:

– Jag är inte alls nöjd med uppträdandet på banan, speciellt i försvarsspelet som var för ihåligt. Dessutom slarvade vi offensivt i slutet av den första halvleken och hamnade därmed i underläge. IFK Skövde vann rättvist. Jag är inte överraskad av våra motståndare. Det är alltid tufft med en bortamatch här och spelar man inte bättre än vi gjorde i kväll, då vinner man inte.

Johan Lindahl, Anton Blickhammar och Daniel Ekman var bra före paus, men bäst över 60 minuter var högersexan och sjumålsskytten Hampus Olsson och den inhoppande målvaktsveteranen Oscar Jensen (44 i räddningprocent).

IFK Skövde spelar redan på lördag sin nästa match, borta mot Helsingborg.

Målskyttar:

IFK Skövde: Richard Hansich 8(1), Rasmus Wremer 5, Dan Beck-Hansen 5, Christopher Hedberg 3, Kristian Jakobsen Stranden 3, Jack Thurin 3, Adam Samuelsson 2, Matias Helt Jepsen 2 och Rex Blom 1.

HK Malmö: Hampus Olsson 7, Daniel Ekman 5, Fredrik Lindahl 5, Anton Blickhammar 4, Otto Lagerquist 3, Kassem Awad 1 och Viktor Östlund 1.

Matchens lirare, IFK Skövde: Dan Beck-Hansen, HK Malmö: Hampus Olsson.

Publik: 1456.

Domare: Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic.

Text: Kjell E Larsson

Foto: Hans Petter Wille

 

Inför:

Torsdag 2019-12-12 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Samir Burzic
Delegat/MI: Samuel Abdallah

December är som alltid en intensiv månad när det gäller Handbollsligan. Efter fyra raka segrar väntar nu ett riktigt tufft motstånd för IFK Skövde. HK Malmö har infriat förväntningarna som ett av de absoluta topplagen och kommer till Skövde med en mycket stark höst bakom sig. IFK-tränaren Jonas Wille och hans manskap är beredda på en tuff uppgift.

– Fyra segrar i rad och under de mötena mot Lugi och IFK Ystad har avgörandet kommit i senare delen av matcherna. Vad betyder det att komma igen efter underlägen?
– Det känns extra gott att vinna jämna matcher. Tidigare på säsongen så har vi haft marginalerna mot oss i de jämnaste matcherna. Då är det extra ont att tappa. Nu har marginalerna gått lite i vår favör.

– Segern mot IFK Ystad tyckte du var en av de allra skönaste under tiden med IFK Skövde. Varför kändes det så?
– Den var viktig för tabellsituationen. Och så var det en äkta ”sliteseier” när vi ligger efter från start, men klarar att ordna det till slut. Viktigt för moralen, självförtroendet och tabellen.

– Nu står ett av seriens allra bästa lag HK Malmö för motståndet. Vad är det som gör Malmö så bra och en av de främsta kandidaterna till både serie- och SM-guld så småningom?
– Dom har varit jättesolida defensivt med sin stora och tunga fysik. Dom kontrar också bra och har olika typer offensivt som kompletterar varandra bra.

 -Är det några spelare i Malmö som du ser som nyckelspelare?
– Anton Blickhammar är viktigt offensivt – och Viktor Östlund när han är skadefri. Men Malmö har extremt god bredd så det är många som står i främsta ledet i det laget.

Efter tre raka matcher utan förluster förlorade Malmö i måndags mot Kristianstad i en mycket bra ligamatch. Tror du på ett extra revanschsuget Malmö?
– Ja, jag tror att dom vill göra allt de kan för att Alingsås inte ska få en större lucka.

-December är en intensiv månad med tätt spelschema. Hur varvar ni matchandet med få till bra träningar och uppladdningar mellan spelandet?
– Det är roligt med så många matcher och det är så pass många dagar mellan var match att det varken är några problem att återhämta sig eller att förbereda sig till nästa match. Utmaningen med så tätt spelprogram är att det hela tiden blir så mycket fokus på nästa match att fokus på individuell utveckling i träning i perioder kan bli lite nedprioriterat. Det blir ofta matchförberedande träningar. I Norge och Danmark kommer inte matcherna lika tätt och då är det lättare att sätta av mer tid till både tuffare fysisk träning för enskilda spelare och individuell teknisk träning.

-Är det några spelare som blir särskilt viktiga i en sådan här typ av match?
– Nej, det är ingen speciell enskild spelare jag tänker på, men som alltid är man beroende av att flera spelare har en god dag.

Bengt Andersson

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde32Vinnare
HK Malmö26Förlorare