IFK Skövde – HK Malmö

Details

Date Liga Season
Wed 10. Oct 2018, 19:00 Handbollsligan 2018/2019

Recap

VILKEN MATCH IFK!

IFK Skövde besegrade en av utmanarna till SM-guldet, HK Malmö, hemma i arenan med 35–29 (20–13) inför nästan 2 000 jublande personer.

– Vår klart bästa match, säger IFK-tränaren Jonas Wille.

Hur bra är IFK Skövde? Den frågan kan man verkligen ställa sig efter onsdagens hemmamatch mot en av utmanarna (till Kristianstad) till SM-guldet framåt vårkanten, HK Malmö. Visst, säsongen är lång, men IFK Skövde har visat i flera matcher nu att det är dags för slutspel och inte en kamp om hopp och förtvivlan i tabellens bottenskikt som det varit de senaste åren. Och det var länge sedan vi fick se IFK spela så bra handboll som i onsdagskvällens toppmöte i handbollsligan där publiken också var med från start och bjöd på härlig stämning.

IFK Skövde skaffade sig tidigt ett målmässigt försprång och när skåningarnas Binal Aziz drog på sig en tvåminutersutvisning dryga kvaren in i den första halvleken såg det väldigt ljust ut. Men det var Malmö som vann utvisningen med 2–0 och laget reducerade direkt efter till bara ett tvåmålsunderläge (10–12). Då tog IFK-tränaren Jonas Wille timeout. Tre raka kontringsmål (och totalt fem mål i följd) gjorde att hemmalaget kunde gå fram till 17–10-ledning. En taktiskt och lyckosam timeout var väl det minsta man kunde säga. Det var också samma måldifferens i halvtid (20–13).

I den andra halvlekens inledning hade Malmö chansen att komma närmare i spel i numerärt överläge utan att lyckas. Direkt när hemmalaget blev fulltaligt kom två raka IFK-mål (till 23–14) och gästerna var mer eller mindre ett slaget lag. Med tio minuter kvar var IFK Skövdes ledning hela tolv mål, 33–21, innan Malmö snyggade till siffrorna. Matchen slutade till slut 35–29.

– Skövde spelade jättebra och snurrade upp oss. Vi var inte alls med. Vi blev osäkra och gjorde saker som vi inte alls var överens om. Jag är jättebesviken på sättet vi förlorade på, säger HK Malmös tränare Stian Tönnesen som fick se sitt manskap förlora för andra gången den här säsongen.

Desto gladare var hemmatränaren Jonas Wille som fått en bra start i nya klubben.

– Oavsett vem vi byter in så spelar det ingen roll, säger han och nämner bland annat 19-årige Jacob Larsen och fortsätter.

– Vi har intelligenta spelare inte bara i anfallsspelet utan också i försvarsspelet. I 40-45 minuter var det perfekt, kanske inte helt perfekt för det finns alltid saker man kan fila på. Det här var vår klart bästa match.

Målvakten Håvard Åsheim gjorde på nytt en riktigt bra match och till skillnad mot isegermatchen mot Guif i söndags så ställdes han på ett helt andra prov den här gången. Åsheim stod för många viktiga räddningar och fick återigen pris som bästa hemmaspelare. Richard Hansich var också han riktigt bra och han var felfri i skyttet med sju mål på lika många skottförsök.

– Jag hade flyt några gånger och så fick jag goa lägen som jag gillar, säger Hansich.

IFK Skövde leder serien med fler matcher spelade än Kristianstad som IFK möter 19 oktober borta.

– Jag hade inte trott att vi skulle starta så här bra med tolv poäng på sju matcher, men jag trodde att vi skulle ha fler poäng än förra året. Vi lägger upp en matchplan och vi har fått bra utdelning. Nu gäller det att njuta så länge det varar och försöka fortsätta bygga upp en vinnarkultur.

Precis som i tidigare matcher fick flera unga spelare chansen i slutet av matchen. En av dem var 20-årige Casper Ebbessen som satte 35–27 på straff.

Noterbart 1: Axel Franzén fanns inte med mot Malmö. Han ådrog sig en sträckning på träningen tidigare i veckan.

Noterbart 2: Christopher Hedberg, som gör sin tredje säsong i IFK Skövde, gjorde sitt 200:e mål i den blåvita tröjan i den första halvleken.

Nu väntar ett par resor till Skåne, först mot Ystads IF och sedan Kristianstad innan Sävehof gästar Arena Skövde torsdagen 1 november.

Pris till bästa Malmöspelare gick till Anton Blickhammar.

Matchfakta

IFK Skövde–HK Malmö 35–29 (20–13)

Mål, IFK: Richard Hanisch 7, Christopher Hedberg 6, Kristian Svensson 5, Jack Thurin 5, Rasmus Wremer 5, Adam Samuelsson 2, Matias Helt Jepsen 2, Jacob Larsen 1, Casper Ebbesen 1, Rex Blom 1.

Malmö: Adam Lönn 6, Binai Aziz 4, Anton Blinkhammar 4, , Nils Pettersson 3, Jim Andersson 2, Simon Nyberg 2, Tim Hilding 2, Hampus Olsson 2, Kassem Awad 1, Otto Lagerquist 1, Robert Månsson 1, Mattias Kvick 1.

Utvisningar, IFK: 3×2 min.

HK Malmö: 2×2 min.

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg

Publik: 1 979 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Thomas Wedin

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde35Vinnare
HK Malmö29Förlorare