IFK Skövde — HK Varberg

Details

Date Liga Season
Thu 6. Feb 2020, 19:00 Handbollsligan 2019/2020

Recap

Referat:

Inga problem för IFK

Kristian Jakobsen Stranden gjorde nio mål i bortamötet mot Varberg (seger 31–22) i höstas. Han var också den som inledningsvis dominerade målmässigt med att göra tre av IFK Skövdes första fyra mål i torsdagskvällens returmöte mot Varberg. Den första halvleken bjöd på många mål åt båda håll. Och om försvarsspelet var nyckeln i förra hemmamatchen kan man väl säga att defensiven inte var i närheten av det vi fick se mot IFK Ystad. Målvakterna i de båda lagen, Håvard Åsheim i IFK och Viktor Bergström i Varberg, räddade i princip ingenting och ersattes av Fabian Norsten och Carl Aronius.

IFK Skövde hade det målmässiga övertaget men gästerna från västkusten kämpade hela tiden ikapp. I slutet av halvleken ryckte dock hemmalaget från 12–12 till pausvila-ledning 18–14.

Noterbart för statistiknörden var att Richard Hanisch straffmål fram till 5–4 var hans 100:e mål den här säsongen.

– Vi tar en del förhastade beslut i anfallet och kastar bort en del bollar i andrafasen. Vi rycker inte riktigt, säger IFK Skövdes tränare Jonas Wille.

IFK Skövde hade tio minuter in i den andra halvleken utökat ledningen till 23–16. Ett straffmål och två reduceringsmål i tomt mål betydde visserligen att ledningen var nere i fyra mål, men det var IFK:s match och segern var aldrig hotad.

– Vi bränner lägen där vi kunde gått ifrån till åtta, nio mål, säger Jonas Wille.

Även den andra halvleken bjöd på många mål, en del riktigt eleganta. IFK-tränaren Jonas Wille passade på att låta flera ur det yngre gardet få känna på hetluften. En av dem var Hampus Söderman som hamnade i målprotokollet genom att sätta 33–26-målet.

– Bytena jag gjorde skapade en del orytm i vårt spel. Det var ett medvetet val eftersom jag såg en möjlighet gå runt på flera spelare. Vi behöver bruka den bredd vi har. Det är många täta matcher, säger Wille.

Varbergstränaren Hans Karlsson var trots förlusten i alltför nedslagen.

– Alla gör sitt bästa. Skövde matar på och är starka. Det var lite nerv i första halvlek, men vi fick några utvisningar och IFK ryckte. För oss var detta ändå ett steg framåt.

Till bästa spelare i Varberg utsågs Ram Turkenitz. I hemmalaget fick sjumålsskytten Richard Hanisch ta emot utmärkelsen. Sponsorpriset gick till kantspelaren Christopher Hedberg.

Noterbart 1: Adam Samuelsson förlänger sitt kontrakt med IFK Skövde. Tvåårskontraktet signerades innan matchstarten mot Varberg.

Noterbart 2: Unge talangen Edvin Aspenbäck är tillbaka och gjorde sina första minuter i elitsammanhang mot Varberg efter en lång rehabiliteringsprocess.

Noterbart 3: Christopher Hedberg gjorde inte bara sex mål utan matchen mot tabelljumbon var också hans 100:e match i IFK.

Fredag 21 februari spelar IFK hemma nästa gång. Då kommer Eskilstuna Guif på besök. Redan på onsdag är det dock match igen för IFK Skövde, borta mot Redbergslid. Då lär det bli betydligt tuffare än mot Varberg.

Matchfakta

IFK Skövde–HK Varberg 34–29 (18–14)

Målen, IFK Skövde: Richard Hanisch 7, Christopher Hedberg 6, Matias Helt Jepsen 4, Kristian Strand Jakobsen 4, Jack Thurin 3, Dan Beck-Hansen 3, Rasmus Wremer 2, Kristian Svensson 2, Adam Samuelsson 1, Hampus Söderman 1, Victor Ljungkvist 1.

HK Varberg: Daniel Lindroos 8, Tobias Bengtsson 3, Petter Nyström 3, Ram Turkenitz 3, Gustav Jönne 3, Morten Damgaard 3, Jacob Friberg 2, Jesper Sivertsson 1, Hampus Dahlgren 1, Anton Jönsson 1, Jonathan Lindbergh 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 7×2 min.

HK Varberg: 6×2 min.

Domare: Sebastian Buck och Kenneth Cardell.

Publik: 1 212 personer.

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

 

 

Inför:

Torsdag 2020-02-06 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Sebastian Buck
Domare 2: Kenneth Cardell
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Samir Burzic
Delegat/MI: Göran Friberg

Det nya året har för IFK Skövde startat med en ganska klar seger här hemma mot IFK Ystad och oavgjort mot Lugi i en mycket rafflande match i Lund. Nu gäller det för IFK-tränaren Jonas Wille och hans manskap att ladda om för ett möte med seriens tabelljumbo HK Varberg.

– Du sammanfattade matchen mot Lugi i söndags och resultatet 25-25 som en vunnen poäng. Nu i efterhand vad tycker du det var som var bra och det som inte fungerade fullt ut?
– Det är alltid svårt att spela mot Lugi. Enligt min mening så har dom ligans bästa försvar så det kräver en hel del att slå in sprickor i det. Anfallsmässigt var vi inte bra nog samtidigt som vi bränner många goda chanser. Men superbra målvaktsspel kombinerat med moral och god försvarsfight sörjde för att vi likaväl kunde resa hem rimligt förnöjda.

 – Är det några detaljer i spelet som ni slipar extra på när det börjar dra ihop sig till väldigt viktiga veckor med många tuffa matcher?
– Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla konceptet, men i och med det täta matchprogrammet så blir huvudtemat alltid strategi in mot nästa match.

Nu gäller det alltså Varberg –en nykomling i serien som haft det jobbigt hittills och kämpar för att förnya kontraktet.  Vad ser du som Varbergs främsta styrkor?
– Israelen Ram Turkenitz och Daniel Lindgren är spelare som håller väldigt god nivå. Har dessa spelare dagen kan Varberg slå vem som helst i ligan.

-Ni får förstås förvänta er favoritskap i en sådan här match där man på hemmaplan möter seriens sista lag. Hur hanterar ni det för undvika underskattning?
– Ordet ”underskattning” existerar inte hos oss. Vi jobbar alltid med att finna rätt strategi oavsett om det är ett lag vi möter som ligger över eller under oss i tabellen. De gånger vi gjort dåliga insatser mot lag som det förväntats att vi ska slå så har det nog handlat om att vi inte släppt helt loss – inte underskattning.

-Man ska ju också komma ihåg att Varberg har besegrat serieledande Alingsås på bortaplan.
– Just precis!

-Handbollsligan har haft lite svårt med publiksiffror efter EM. Vad kan det bero på att inte är så välfyllda arenor?
– Det tycker jag är svårt att svara på. Men man blev kanske lite ”bortskämd” med den höga nivån man sett i flera veckor. Dessutom finns det kanske också en väntan på att slutspelet ska starta.

 

Bengt Andersson

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde34Vinnare
HK Varberg29Förlorare