IFK Skövde – IFK Kristianstad

Details

Date Liga Season
Sun 10. Mar 2019, 15:00 Handbollsligan 2018/2019

Recap

IFK nära poäng mot Kristianstad

IFK Skövde var en hårsmån från att få med sig en poäng mot redan klara seriesegrarna IFK Kristianstad. Men Gustaf Banke räddade Adam Samuelssons avslut i slutsekunderna och gästerna vann därmed med 32–31.

I fredags var det IFK Kristianstad som fick lagets makalösa hemmasvit på 80 matcher (mot svenskt motstånd) bruten. På söndagseftermiddagen var det just orangeklädda Kristianstad som bröt IFK Skövdes hemmasvit. IFK:s rekordsvit stannade därmed på imponerande 14 raka segrar. Men vem hade trott att det med bara några omgångar av serien att IFK Skövde skulle spela seriefinal mot IFK Kristianstad även om nu gästerna redan säkrat seriesegern?

– När jag tittade på serieprogrammet i höstas konstaterade jag att vi hade Kristianstad, Ystads IF och Malmö i de tre sista omgångarna. Då hoppades jag att vi skulle ha tagit tillräckligt med poäng för att nå slutspel, säger IFK-tränaren Jonas Wille.

Ystads IF, Malmö, Alingsås och RIK är alla lag som är med och slåss om en toppfyra placering.

– Nu är vi i ett annat läge. Att bli toppfyra är en realistisk möjlighet. Det blir lite av slutspelsfeeling, konstaterar Jonas Wille.

Sämst en fjärde plats är viktigt efter som det innebär hemmaplans fördel i kvartsfinalspelet.

Gästerna kopplade direkt ett stadigt grepp om matchen där den stora skillnaden mellan lagen var målvaktsspelet. Redan efter knappa tio minuters spel lämnade Håvard Åsheim över till Marcus Holmén. Då hade Åsheim släppt åtta bollar förbi sig och inte gjort någon räddning alls medan kollegan Gustaf Banke bara släppt in hälften. Banke som första strax före matchstart fick beskedet att det var han som skulle vakta målet eftersom Leo Larsson inte kunde spela. I sin första match stod 20-åringen i vägen för det mesta och noterades för 38 räddningsprocent.

– Jag försökte hålla mig lugn, berättar han om IFK Skövdes kvitteringsläge i slutsekunderna.

– Banke gör det brilliant, en riktigt vinnarskalle, berömmer Kristianstads assisterande tränare Lars Olsson.

Marcus Holmén såg till att IFK kom tillbaka i matchen och blåvitt hade också flera kvitteringslägen, men inte ens öppen kasse vid ett par tillfällen hjälpte…

I den andra halvleken hade IFK Skövde ordentligt häng på Kristianstad  då laget kraftigt påhejade av den stora hemmapubliken, fina 2 112 personer, hämtade in 14–18 till bara ett måls underläge, men 24–25 blev hastigt och mindre lustigt 25–29 efter flera kantmål. IFK Skövde kom tillbaka och var som sagt bara en hårsmån från ett kvitteringsmål.

Kristianstads Lars Olsson var förstås nöjd med segern.

– Vi var noggranna i anfallsspelet vilket hindrade dem från att göra enkla mål. Vi visste vad som väntade. Skövde gör 60 procent av målen på de första 15 sekunderna. Vi höll oss till vår spelplan och vi är supernöjda. Det är ju ingen som lyckats vinna här (i Arena Skövde) år.

IFK Skövde gjorde 31 mål framåt, men det räckte inte till någon poäng.

– Vi skapar mycket samtidigt som vi bränner många lägen. Det är bara att gratulera Kristianstad, säger Jonas Wille.

Jack Thurin, som var IFK:s främste målskytt med sju mål, var inne på samma linje.

– Vi bränner en del lätta lägen som gör att de leder hela matchen och vi kommer aldrig riktigt ifatt, säger han.

Alfred Ehn, som förra säsongen spelade i IFK Skövde, var näst bäste målskytt för Kristianstad med sina sex mål.

– Det var mer känslor än jag trodde det skulle bli. Det var en lugn första halvlek. I den andra får IFK till ett bättre anfallsspel och det blev en spännande och rolig match. Det är roligt att det går bra för Skövde, säger Ehn.

Redan på torsdag är det dags igen. Då väntar Ystads IF hemma i Arena Skövde. Om Richard Hanisch är med då återstår att se. Han ådrog sig nämligen en skada redan efter ett par minuters spel och utgick vilket enligt IFK-lägret var en ren försiktighetsåtgärd.

Pris till bästa spelare i Kristianstad gick till Arnar Freyr Arnarsson. I hemmalaget var det Marcus Holmén som fick samma omnämnande.

Matchfakta

IFK Skövde–IFK Kristianstad 31–32 (12–14)

Mål, IFK Skövde: Jack Thurin 7, Kristian Svensson 6, Matias Helt Jepsen 6, Axel Franzén 3, Christopher Hedberg 3, Rasmus Wremer 2, Rex Blom 2, Adam Samuelsson 1, Victor Ljungkvist 1.

IFK Kristianstad: Valter Chrintz 11, Alfred Ehn 6, Arnar Freyr Arnarsson 4, Olafur Gudmundsson 4, Helge Freiman 3, Adam Nyfjäll 2, Marc Canellas 1, Viktor Hallén 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 2×2 min.

IFK Kristianstad: 4×2 min.

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wtterwik

Publik: 2 112 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

Söndag 2019-03-10 kl 15:00 i Arena Skövde

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Pär Brehmer
Funktionär: Mattias Johansson
Delegat/MI: Göran Friberg

 

Wille har ordet inför Kristianstad hemma

Handbollsligan går in i sitt slutskede. Endast tre omgångar återstår innan det är dags för slutspel. De åtta slutspelslagen är klara sedan ett bra tag och nu står många så kallade fyrapoängsmatcher på programmet – allt där det gäller att få så bra placering i sluttabellen som möjligt. Helt klart är att IFK Kristianstad vinner serien. Hur laddar man för att möta mästarna är den givna frågan till IFK-tränaren Jonas Wille.

– Först måste vi återkoppla till torsdagens match mot Sävehof. Det blev fjärde raka segern och åter avgjordes matchen mot slutet. Vad är segerreceptet?
– Jag tycker igen att vi visar god moral hela matchen och att vi även spelar bra anfallsspel. Försvarsspelet var däremot mer varierande.

– Vad är du mest nöjd med från segermatcherna den senaste tiden?
-Att vi tål att vara i underläge och hämtar fram det bästa när det gäller som mest. Också att flera spelare bidrar.

– Det är match bara tre dagar efter senaste drabbningen. Hur lägger man upp tiden fram till nytt avkast?
-De spelare som spelade mycket mot Sävehof har lätt fysisk träning dagen efter den matchen, medan några tränar lite tyngre. Lördagen ägnades åt video och taktisk träning.

– Nu gäller det alltså Kristianstad som blivit mästare fem år i rad och som tidigt visade klassen även den här säsongen. Hur är känslan i truppen inför den uppgiften?
-Vi har allt att vinna och ingenting att förlora i den kampen i och med att vi möter ligans bästa lag. Jag hoppas att det kan föra med sig att vi spelar helt utan broms…

– Nu gjorde ändå en riktigt bra insats i Kristianstad i höstas och var nära poäng. Betyder det något nu?
– Det betyder att vi innerst inne vet att det  kan vara möjligt att slå dom en bra dag.

-Vad är det som gör Kristianstad till ett så bra lag säsong efter säsong?
-De har ett extremt brett manskap. Minimum dubbel täckning på varje position. Vi kan även tillägga att de är tunga och robusta och bra organiserade. Kristianstad har gjort ett gott jobb över flera år.

När det nu är flera matcher i veckan är det väl extra viktigt att gå runt med så många spelare som möjligt. Vad gäller att tänka på i första hand?
-Först och främst tänker jag på att matcha laget för att vinna närmaste kampen.  Hänsyn till nästa kamp kommer först efter att den matchen är spelad…

-Andraplatsen i ligan inför de tre sista omgångarna. Hur går tankarna?
-Det är vi självfallet stolta över, men vi ska fortsätta att fokusera på hur vi ska slå nästa motståndare – och icke något mer…

 

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

 

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde31Förlorare
IFK Kristianstad32Vinnare