IFK Skövde — IFK Ystad

Details

Date Liga Season
Wed 29. Jan 2020, 19:00 Handbollsligan 2019/2020

Recap

Referat:

Seger direkt efter EM-uppehållet

Efter ett månadslångt serieuppehåll är handbollsligan igång igen. IFK Skövdes fina form från förra året verkar stå sig. Det blev nämligen en ganska bekväm seger mot IFK Ystad hemma i Arena Skövde på torsdagskvällen.

Redan från start satte hemmalaget tonen med ett aggressivt och effektivt försvarsspel där Fabian Norsten som sista utpost tog det mesta. Efter tio minuters spel hade IFK Ystad bara gjort ett enda mål på Norsten. IFK:s ledning var dock bara 4–1, men den kunde ha varit några mål större sedan hemmaspelarna bränt flera jättelägen.

– Det var nog det bästa försvar jag haft framför mig någonsin. Det var extremt bra, säger IFK-målvakten.

Norsten noterades för fin-fina 56 räddningsprocent under den första halvlekens 30 minuter. 56 procent blev till slut 42 procent när matchen summerades.

IFK Ystad kom målmässigt tillbaka, men en femetta på de avslutande tio minuterna gjorde att uppförsbacken blev för brant. Tre raka IFK-mål i upptakten av den andra halvleken blev spiken i kistan för skåningarna även om åttamålsförsprånget vid några tillfällen vara nere i fyra mål.

– Vi kan inte vara övermänskliga som lag i 60 minuter. Vi har tio minuter i den andra halvleken som läcker lite, säger Fabian Norsten som i sommar fyller 20 år.

Segern var IFK Skövdes åttonde på de nio senaste matcherna och laget befäster därmed tabellplaceringen bland topplagen. IFK-tränaren Jonas Wille var också han tillfreds efter segern med tanke på det månadslånga uppehållet för hemma-EM.

– Det var bättre än jag förväntat mig bortsett från tio minuter i den andra halvleken. Våra byten fungerade där vi bytte en fungerande spelare mot en annan fungerande spelare, säger Wille.

Noterbart 1: Med 3-4 minuter kvar att spela gjorde egna produkten Henrik Reisen debut i högsta serien.

– En underskattad spelare med god fysik som gjort bra ifrån sig på träningarna, säger Jonas Wille.

Noterbart 2: EM-spelaren Jack Thurin blev bäste IFK-skytt med sina fem mål och är därmed uppe i 104 mål totalt den här säsongen. Totalt har Thurin nu gjort över 400 mål i IFK-tröjan.

Nu väntar Lugi borta på söndag. Nästa hemmamatch spelas mot Varberg torsdag 6 februari.

Pris till bästa spelare gick till Fabian Norsten i hemmalaget och i Ystad var det Emil Hansson som fick omnämnandet. Tycker också att Dan Beck-Hansen ska nämnas för sitt slit mittförsvaret.

Matchfakta

IFK Skövde–IFK Ystad 27–22 (13–8)

Målen, IFK Skövde: Jack Thurin 5, Matias Helt Jepsen 4, Dan Beck-Hansen 4, Rasmus Wremer 3, Christopher Hedberg 3, Adam Samuelsson 2, Kristian Jakobsen Stranden 2, Richard Hanisch 2, Kristian Svensson 1, Rex Blom 1.

IFK Ystad: Christopher Schnell 6, Christoffer Nilsson 3, Axel Eriksson 3, Emil Hansson 3, Jonathan Mollerup 2, Johan Nilsson 2, Oskar Cosmo 1, Filip Långh 1, Henrik Bielenberg 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 2×2 min. IFK Ystad: 1×2 min.

Domare: Niclas Widell och Jonas Åström.

Publik: 1 354 personer.

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

 

Inför:

Onsdag 2020-01-29 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Niclas Widell
Domare 2: Jonas Åström
Funktionär: Pär Brehmer
Funktionär: Samir Burzic
Delegat/MI: Göran Friberg

 

Willes ord
Efter ett månadslångt uppehåll är det dags för Handbollsligan att ta plats igen. För IFK Skövde är det IFK Ystad som står för motståndet i årets första match. När lagen möttes i Skåne före jul blev det två värdefulla Skövdepoäng så det är väl inte fel att gissa att Ystad kommer revanschsuget till Arena Skövde. IFK-tränaren Jonas Wille ser fram mot omstarten och en vår med många handbollsfester.

– Hur har ni hållit igång truppen under det här långa uppehållet?
-Vi har pusslat lite på detaljer i anfallsspelet och bland annat spelat ett par träningsmatcher. De sista dagarna in mot Ystadsmatchen har det först och främst fokuserats på försvarsspel.

– Gav de två träningsmatcherna i förra veckan svar på var ni står formmässigt nu när en ganska intensiv period med matcher väntar?
– Det är alltid svårt att värdera i och med att en träningsmatch sällan har samma intensitet och nerv som en vanlig match. Men det är inget tvivel om att vi måste skärpa oss från insatsen mot Halden.

– Nu gäller det alltså IFK Ystad som ni har positiv utdelning på. Vad kan vi förvänta oss för motstånd den här gången?
– Som vanligt så är det en öppen uppgörelse. De flesta matcher i den här ligan är jämna. Ystad har bra fysik och god bredd så det blir en spännande match.

 -Är det några särskilda spelare hos gästerna som det gäller att se upp med?
– Jonathan Mollerup på högernio är en underskattad spelare som i sina bästa dagar håller en väldigt hög nivå.

EM är precis avslutat. Är det något som överraskat dig när det gäller hur lagen spelat?
-Portugal har varit en väldigt positiv överraskning. Dom har spelat fin handboll och klarat att hålla nivån ganska bra i många matcher.

-Som norrman gläds du förstås åt Norges framgångar även om finalen missades efter dramatik utöver det vanliga. EM-brons är ändå fint. Förbundskaptenen Christian Berge laddade ju med ett antal matcher med IFK Skövde. Får vi se honom här i vår också?
– Det kan hända att Christian kommer en tur till för att förbereda sig till OS-kvalet i april.

 Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde27Vinnare
IFK Ystad22Förlorare