IFK Skövde – IFK Ystad HK

Details

Date Liga Season
Fri 22. Feb 2019, 19:00 Handbollsligan 2018/2019

Recap

 

HEMMASVITEN FORTSATT INTAKT

Efter en trög start tog IFK Skövde över matchen och vann ”programenligt” mot serietian IFK Ystad inför över 2 000 personer i Arena Skövde. Siffrorna blev till slut 30–22 (14–9).

 

Innan fredagskvällens match drog igång hölls en tyst minut för nyss bortgångne Thomas Frykenmo, ungdomsledare för IFK Skövdes pojklag födda 2007.

När matchen kom igång var det med en trevande inledning från båda håll där tempot var lågt. IFK Skövde stod visserligen för matchens två första mål, men när väl IFK Ystad fick hål på målnollan efter fem minuters spel gjorde laget sedan fyra raka mål till av bara farten (flera kontringsmål!) fram till bortaledning 5–2.

Blåvitt kom tillbaka till 5–5 och lagen följdes åt fram till 7–7. På fyra minuter, från spelminut 22 till spelminut 26, gick IFK Skövde fram till 12–7. I halvtid var det hemmaledning 14–9.

Nykomlingarna IFK Ystad gjorde visserligen andra halvlekens första mål, men tio mållösa minuter gjorde nog ingen skåning glad för IFK Skövde hann med åtta mål under den perioden till ledning 22–11.

I andra halvlek när hemmalaget kopplat ett rejält grepp om matchen fick unge Victor Ljungkvist en hel del speltid och visade på fina offensiva som defensiva kvaliteter med två mål som facit. IFK Skövde-tränaren Jonas Wille fortsatte sedan att släppa fram fler spelare födda 2000 som  Erik Sääf och Miguel Mbumba. Också Mbumba noterades för två mål.

Tillbaka i IFK Skövde efter fyra månaders lång skadefrånvaro var mittsexan Rex Blom. Just försvarsspelet blev lite av nyckeln till att rekordsviten (trettonde raka hemmasegern) bibehölls. I målet var Håvard Åsheim riktigt vass.

När IFK Ystad inte fick hål på försvaret var gästerna ett relativt lätt byte för hemmalaget som rann igenom gång efter annan speciellt då i upptakten av den andra halvleken.

– Vi var defensivt bra hela matchen och 30-40 minuter bra i anfallsspelet, analyserar Skövdetränaren Jonas Wille tillställningen.

– De är bra på att växla i försvarsspelet vilket gjorde att vi inte hittade rytmen riktigt i anfallsspelet där känslan blev lite upp och ner. Det tog lite tid innan vi hittade yta.

Jonas Wille var förstås glad över att ha tillbaka Rex Blom på planen igen.

– Han betyder mycket med sin storlek i försvaret.

Också målvakten Håvard Åsheim var glad över Rex Bloms comeback.

– Det betyder mycket att Rex var tillbaka. Vi hade ett bra samarbete före hans skada, säger Åsheim och konstaterar att laget nu har fler alternativ i försvarsuppställningen.

Segern innebar att IFK Skövde passerade Redbergslid upp på en fjärde plats i tabellen. Nu väntar Hammarby på bortaplan innan just nämnda RIK gästar Arena Skövde på vasaloppsöndagen 3 mars.

Till bästa spelare i IFK Ystad utsågs Christoffer Nilsson. Samma pris i hemmalaget gick inte oväntat till målvakten Håvard Åsheim som noterades för fina 39 räddningsprocent. Åsheim hann också med en notering som målskytt – liksom Rex Blom. Noterbart när det gäller Rex Blom är att försvarsspelaren är hundraprocentig i anfallsspelet. På elva matcher har han gjort nio mål på nio försök.

 

Matchfakta

IFK Skövde–IFK Ystad 30–22 (14–9)

Mål, IFK Skövde: Christopher Hedberg 7, Rasmus Wremer 5, Matias Helt Jepsen 3, Kristian Svensson 3, Jack Thurin 3, Victor Ljungkvist 2, Miguel Mbumba 2, Jacob Larsen 1, Axel Franzén 1, Richard Hanisch 1, Rex Blom 1, Håvard Åsheim 1.

IFK Ystad: Fredrik Petersen 6, Johan Nilsson 4, Christoffer Nilsson 4, Christopher Schnell 2, Freddy Andersson 2, Christoffer Svensson 1, Oliver Olsson 1, Filip Långh 1, Axel Eriksson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 3×2 min. IFK Ystad: 4×2 min.

Domare: Sebastian Buck och Kenneth Cardell.

Publik: 2 018 personer

 

Text: Thomas Wedin

 

 

WILLE HAR ORDET

Fredagskväll och laddat för ny spännande handboll i Arena Skövde. Kan det vara så mycket bättre? Förhoppningsvis mycket folk på läktarna och rafflande handboll. IFK Ystad står för motståndet – nykomlingar som varit obehaglig överraskning för många motståndare den här säsongen. IFK-tränaren Jonas Wille är beredd på tufft motstånd.

 

– Ett mer än en vecka långt matchuppehåll sedan senaste matchen. Har det varit bra eller har den ganska snöpliga förlusten i Alingsås satt sina spår…

– Träningen och stämningen har varit bra. Spelarna verkar att vara revanschsugna.

 

– Nu väntar alltså IFK Ystad som ligger närmast under slutspelsstrecket. Ystad har inte mindre än fem oavgjorda, bland annat mötet när ni gästade Ystad i höstas. Vad är styrkan hos IFK Ystad som lag?

-De har ett brett och jämnt manskap som klarar av att enskilda spelare kan ha dåliga dagar. Vi kan också tillägga att det finns mycket rutin och erfarenhet i laget.

 

Här finns starka profiler som Jonathan Mollerup –suverän i derbyt mot Ystads IF senast- Henrik Knudsen, Johan Nilsson, Emil Berggren och förstås Fredrik Pedersen. Målvakten Marcus Cleverly är också svår att överlista. Vad gäller i första hand för att vinna en sådan här match?

-Senaste kampen mot IFK Ystad så hade vi periodvis trubbel med att lösa samarbetet mellan Henrik Knudsen och Emil Berggren. Det måste vi lösa bättre nu. Men först och främst är det nödvändigt att vi är bra i vårt eget spel.

 

-Sju omgångar återstår nu i Ligan. Även om slutspelsplatsen är säkrad är kampen om placeringarna i sluttabellen osäker och spännande. Har kanske redan något av slutsspelstämning börjat infinna sig?

-Nej, jag tycker väl inte att det är någon slutspelsstämning ännu. Atmosfären på träning och matcher verkar tämligen normal – och det är ett gott tecken.

 

-Vågar du i det här läget på ett tips vilka lag som den här gången i bäst av fem matcher kommer att spela SM-final?

-Som de flesta andra så tror jag att Kristianstad tar den ena platsen. Även om Ystads IF och Malmö är de starkaste på papperet så är det extremt små marginaler mellan 2 och 8. Jag tror att det blir spännande vem som blir Kristianstads finalmotståndare.

 

-Skador och sjukdomar händer alltid under en säsong. Hur ser läget ut i truppen nu?

-Nu ser det väldigt bra ut. Rex ”Fabio” Blom är också tillbaka i träning nu.

 

Bengt Andersson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredag 2019-02-22 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Sebastian Buck
Domare 2: Kenneth Cardell
Funktionär: Pär Brehmer
Funktionär: Mattias Johansson
Delegat/MI: Jerker Knutsson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

 

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde30Vinnare
IFK Ystad22Förlorare