IFK Skövde — IK Sävehof

Details

Date Liga Season
Fri 26. Apr 2019, 19:00 SM-slutspel 2018/2019

Recap

Kanonstart av IFK, seger med 30-29

Vilken fredagsunderhållning! IFK Skövde har fått bästa tänkbara start på semifinalspelet. Stor matchhjälte i segermatchen mot Sävehof blev åttamålsskytten Jack Thurin.

Semifinalspelet är äntligen igång och IFK Skövde fick en kanonstart. Inför fullt hus i Arena Skövde, 2 372 personer, blev det 30–29 (14–12) mot Sävehof på fredagskvällen. Segern var för övrigt IFK:s fjärde mot Partillelaget den här säsongen.

Det blev en tuff och målsnål inledning på matchen, hela tiden med IFK i förarsätet men bara med som mest ett par mål. Sävehof kämpade sig hela tiden ikapp och detta trots att hemmalaget hade flera tillfällen att gå ifrån. IFK Skövde brände under den första halvleken ett par straffar och de numerära överlägen, bland annat i spel sex mot fyra, var inte särskilt lyckosamma.

Målvakten Marcus Holmén gjorde en bra första halvlek och mittsexan Adam Samuelssons första halvtimme var magnifik.

– Matchbilden blev som förväntad. Det var tajt och tufft och det smällde på lite extra. Men det blev lite luckor för mig, säger Samuelsson som stod för tre av IFK:s mål.

Försvarsmässigt höll han ihop försvaret alldeles strålande tillsammans med Rex Blom. Blom drog dock på sig rött kort i inledningen av den andra halvleken och ersattes då av Jacob Larsen.

14–12 i paus blev snabbt i upptakten av den andra halvleken till en femmålsledning (18–13). Det underläget blev för stort för Sävehof att ta in även om laget vid flera tillfällen bara var ett mål ifrån en kvittering.

– Vi försökte med 7-6-spelet men det kostade oss i stället ett par enkla mål och vi orkade inte riktigt. Jag tycker ändå vi gjorde en bra match, säger Sävehofstränaren Anders Eliasson.

I slutskedet av matchen där gästerna jagade för en utjämning så blev det större ytor för IFK Skövde och inte minst Jack Thurin. Thurin gjorde tre viktiga mål, 27–24, 28–26 och 29–27.

– Extrakul att få sätta dit de sista målen. De satte punkt på Matias (Helt Jepsen) och det öppnade upp för mig. Det var jätteviktigt att vinna den första matchen, säger Jack Thurin.

Sävehof är ett taktiskt spelskickligt lag vilket de också visade prov på mot IFK.

– De växlar ofta i försvarsspelet, men vi var förberedda, säger Jack Thurin.

Med 51 sekunder kvar att spela var den blåvita ledningen nere i ett mål (29–28), ett mål som kom bara 15 sekunder efter Thurins åttonde mål. Då förlöste Matias Helt Jepsen hemmapubliken med att sätta 30–28 innan Jonas Larholm fastställde slutresultatet med sekunder kvar på straff.

Till bästa hemmaspelare utsågs just Matias Helt Jepsen, men nämnas ska förstås Jack Thurin och Adam Samuelsson. Pris till bästa spelare i Sävehof gick till målvakten Agust Eli Björgvinsson. Matchinramningen, där också den tillresta gula Sävehofsklacken bjöd till på bästa sätt, var fantastisk. Att det blev IFK-seger gjorde förstås inte saken sämre. Kul också med alltfler blåvita matchtröjor bland publiken.

Nu väntar Sävehof på bortaplan (29/4) innan det är dags för ny hemmamatch i Arena Skövde. Boka in måndag 6 maj då den tredje SM-semifinalen avgörs.

Matchfakta

IFK Skövde– IK Sävehof 30–29 (14–12)

Mål, IFK Skövde: Jack Thurin 8, Matias Helt Jepsen 7, Rasmus Wremer 5, Adam Samuelsson 3, Christopher Hedberg 2, Kristian Svensson 2, Richard Hanisch 2, Victor Ljungkvist 1,

IK Sävehof: Jonas Larholm 6, Gzim Salihi 4, Joakim Larsson 4, Sebastian Karlsson 4, Jonathan Edvardsson 3, Vetle Eck Aga 3, Oskar Sunnefeldt 3, Viktor Ottosson 2.

Utvisningar, IFK Skövde: 5×2 min.

IK Sävehof: 6×2 min.

Domare: Niclas Widell och Jonas Åström

Publik: 2 372 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

Inför matchen:

Semifinal 1, Fredag 2019-04-26 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Niclas Widell
Domare 2: Jonas Åström
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Henrik Brodén
Delegat/MI: Mikael Thelander / Claes-Göran Lang

 

 

Wille har ordet

För första gången på tolv år spelar IFK Skövde semifinal. Spännande dueller är att vänta mot IK Sävehof där det står en plats i kommande SM-finaler på spel. Jonas Wille och hans lag ser naturligtvis fram mot handbollsfesterna som startar hemma i Arena Skövde.

– Det har gått tre veckor sedan ni klarade semifinalplatsen efter att ha slagit ut Lugi i kvartsfinalerna med 3-0 i matcher. Hur har de här veckorna sett ut?
– Vi har tränat lite tyngre fysik de två första veckorna av uppehållet samtidigt som vi har försökt att finputsa på vårt eget spelkoncept. Det är svårt att finna träningsmotståndare i denna perioden så vi har lagt in ett par intern-matcher i stället. Den sista veckan har vi förberett oss på vad som kan möta oss mot Sävehof.

– Nu kan man förvänta sig att det blir fighter med högsta tänkbara tempo. Kan det då vara en nackdel att det varit ett så långt uppehåll från matcher?
-Nej, vi har fått tid till att förbereda oss bra, så jag tycker inte att vi har anledning till att göra något negativt av det långa uppehållet.

– Ni har mött Sävehof tre gånger under seriespelet. Det har blivit segrar i alla tre matcherna. Har det någon betydelse alls nu?
-Det betyder i alla fall att vi vet att vi är kapabla att slå Sävehof. Det ger ju självförtroende. Samtidigt är vi extremt klara över att det är små marginaler som gäller i varje match och att Sävehofsspelarna garanterat är revanschsugna.

– Sävehof imponerade stort i kvartsfinalerna mot Malmö och slog ut serietvåan Malmö. Överraskade det dig och dina spelare?
-En liten överraskning är det ju, men ingen bomb. Ligan är extremt jämn och Sävehof har ett fint lag med många spännande spelartyper och ett koncept med många olika varianter.

– Är det några spelare som är speciellt viktiga, eller är det något sätt som Sävehof spelar på, som det i första hand gäller att komma underfund med?
-Huvudutmaningen med att möta Sävehof är att det är mycket man ska förbereda sig mot. Dom kan komma med flera försvarsvarianter och flera 7-6-varianter i tillägg till det ”normala” spelet. De har också många bra spelare på 9 meter som de rullar mycket på. Det betyder att man inte vet helt vad som kommer, men vi tror likväl att vi är bra förberedda.

-Hur ser det ut i truppen när det gäller skadeläget? Har det långa uppehållet inneburit både rehab och vila på spelare som dragits med sviter av en lång och tuff säsong?
-Axel Franzén är i skrivande stund osäker på spel. Det samma gäller Håvard Åsheim, men bortsett från det så har vi alla man klara till kamp.

I kvartsfinalerna var stödet från publiken och IFK-klacken fantastiskt. Hur mycket betyder det när vi går in i semifinalserien?
– Den stämningen som varit i hallen de senaste matcherna är något vi gläder oss väldigt till att få uppleva igen. Det är otroligt inspirerande att intresset är så stort här i Skövde.

Bengt Andersson

 

 

Var kan jag följa matchen?

Lyssna på matchen via appen Sveriges Radio Play, under fliken extrasändningar eller via www.sverigesradio.se/skaraborg

För radiolyssnarna i Skaraborg så blir det även uppdateringar i P4 Skaraborg från 19.03.

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde30Vinnare
IK Sävehof29Förlorare