IFK Skövde — IK Sävehof

Detaljer

Matchdag Liga Säsong
ons 30. okt 2019, 19:00 Handbollsligan 2019/2020

Referat

Blåvitt föll i jämn rysare

Det blev förlust för IFK Skövde på onsdagskvällen mot IK Sävehof i Handbollsligan.

Partillelaget vann den jämna tillställningen i Arena Skövde med 32-30 (16-15).

– Klart jag är besviken. Jag är missnöjd med det duellspel som vi hade i försvarsagerandet, konstaterar IFK Skövdes tränare Jonas Wille.

Han var dock stor i nederlagens stund och fortsatte:

– Sävehof var helt enkelt bäst i det avgörande lägena, så bästa laget vann till slut. Annars hade båda lagen chansen att gå ifrån under vissa perioder i matchen.

När lagen senast möttes i Arena Skövde blev det stor dramatik i slutminuterna.

Olidligt spännande

Onsdagskvällens drabbning blev också olidligt spännande i slutskedet.

Hemmalaget låg under med 20-24 tio minuter in på den andra halvleken, men kämpade sig tillbaka in i matchen. Blåvitt hade ”liten matchboll” vid 28-27-ledning med sju minuter kvar att spela och även 29-28 (Kristian Svensson) fem minuter före slutsignalen, men IK Sävehof kunde både kvittera och gå förbi och vinna med 32-30.

Vid ställningen 30-31 hade IFK Skövdes bästa spelare för kvällen chansen att kvittera på kontring, men Sävehofsmålvakten Agust Eli Björgvinsson parerade skottet, varpå Sebastian Karlsson avgjorde tillställningen med en tjusig inspringning till32-30.

– En kombination vi tränat på, men inte tidigare använt i matchsituation, ler nöjde IKS-tränaren Kristian Berndtsson. Vi vet ju att våra motståndare ofta fokuserar på våra niometersspelare, då är det härligt att få till ett sådant avslut som Sebastian fick.

Hur som helst

Det här var en match som hade kunnat sluta hur som helst.

När lagen senast möttes för en månad sedan, också den matchen spelades i Arena Skövde, blev det 26-26.

Då liksom i den här matchen var det en jämn drabbning, där det ena laget under perioder gick ifrån till några bollars ledning.

I den här matchen följdes lagen åt till 10-10 efter 19 minuter.

Så långt hade Jack Thurin i hemmalaget visat högklassigt distansskytte.

I det läget gjorde IFK en mini-ryck till 13-10, men Sävehof vände och gick till pausvila med 16-15.

Höll greppet

Partillelaget höll greppet om matchen under stora delar av den andra halvleken, hade som bäst en ledning på fyra mål vid 24-20 efter 40 minuter.

IFK-grabbarna kämpade sig dock tillbaka och hade ledningen med 29-28 i slutminuterna, men kunde inte förvalta den ledningen.

Hanisch mot Sävehof

I den andra halvleken var det nästan Richard Hansich mot IK Sävehof.

IFK-spelaren höll hemmalaget kvar i matchen, men hans elva mål räckte ändå inte till seger.

– Jag hade hellre vunnit än gjort mina elva mål. Det känns bittert. Sävehof fick för lätta lägen i mitten och William Bogojevic var riktigt bra. Det svider ordentligt. Jag vet vad en vinst skulle ha betytt för våra trogna supportar, analyserar IFK:s bästa spelare för kvällen.

Bara en trio

Det var egentligen bara Richard Hanisch, Kristian Svensson och Victor Ljungkvist som kom upp i någon högre standard i den andra halvleken. Spelföraren Matias Helt Jepsen kom aldrig in i matchen och blev mållös. Jack Thurin blev visserligen femmålsskytt, men fyra mål kom före paus. I den andra halvleken kom han helt bort.

En stor anledning till att IK Sävehof vann den här tillställningen var målvaktsspelet. Agust Eli Björgvinsson kom upp i 14 räddningar, medan IFK-målvakterna Fabian Norsten och Håvard Åsheim bara noterades för sex parader tillsammans.

De bästa kantspelarna

IK Sävehof hade också de bästa kantspelarna, Sebastian Karlsson på högersidan blev åttamålsskytt på nio försök och var lysande. William Bogojevic var en tredje matchvinnare – åtta mål på tio skott. Han satte ofta skräck i hemmaförsvaret.

– Skönt att vi drog det längsta strået, otroligt viktigt för oss med det tuffa spelprogram vi har, menar William Bogojevic.

Vänstersexan Sebastian Spante var en annan plusfaktor hos gästerna, när matchen avgjordes.

– Jag är jättenöjd. Det här är bonuspoäng för oss. IFK Skövde är alltid en svår bortamatch, särskilt nu i seriespelet, när vi har ett tufft program också i Champions League. Ni har vi fått lite andrum, konstaterar Kenneth Berndtsson, IK Sävehofs tränare.

Han var nöjd med hur spelarna höll sig till spelplanen stora delar av matchen. I underlägena tog han viktiga time out för att spelarna skulle känna trygghet.

Målskyttar, IFK Skövde: Richard Hanisch 11 (3), Jack Thurin 5. Kristian Svensson 4, Victor Ljungkvist 3, Rasmus Wremer 2, Joakim Larsson 2, Rex Blom 2 och Kristian Jakobsen Stranden 1.

IK Sävehof: William Bogojevic 8, Sebastian Karlsson 8 (1), Gzim Salihi 5 (1), Sebastian Spante 3, Stefan Sunajko 3, Christoffer Brännberger 2, Jonathan Edvardsson 2 och Adam Blance 1.

Matchens lirare, IFK Skövde: Richard Hanisch. Matchens lirare, IK Sävehof: William Bogojevic.

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wettertvik. Publik: 1979.

Text: Kjell E Larsson  Foto:Viktor Ljungström

 

 

Onsdag 2019-10-30 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Pär Brehmer
Delegat/MI: Samuel Abdallah

Efter ett nästan två veckor långt landslagsuppehåll i Handbollsligan är det redan för andra gången dags att hälsa svenska mästarna från IK Sävehof välkomna till Arena Skövde. Jonas Willes syn på läget inför omstarten.

– I veckan före uppehållet vann ni mycket imponerande borta mot Kristianstad för att tre dygn senare förlora med oväntat stora siffror mot Önnered. Med lite distans hur ser du på dessa matcher?
– Det är ju ett mysterium hur det kan variera så mycket från dag till dag på handbollsplanen. I Kristianstadsmatchen är vi helt utan press och spelar stundtals mycket bra. Kanske tacklar vi ”pressen” om att vi ”ska” slå Önnered dåligt? Vi blir i varje fall pressade när Önnered når momentum och vi mister tron på oss själva. Det positiva hittills är att toppnivån har blivit ännu bättre än i fjol, men vi jobbar vidare på att bli ännu mer stabila.

– Det faktum att vi bjuds på en del överraskande resultat är det något vi kan förvänta oss även i fortsättningen av serien?
– Ja, jag tycker att nivån är så pass jämn att ”underdogs” kommer till att slå ”favoriter” många gånger under den här säsongen.

Ett matchprogram som innebär att ni nu möter Sävehof hemma för andra gången på i stort sett inte mer än en månad känns lite konstigt. Men jag antar att för er är det bara att gilla upplägget?
– Det är icke något jag har tänkt något på som varken positivt eller negativt. Sån´t  blir det ju bara med poolspel.

-Förra säsongen mötte ni Sävehof sju gånger och nu är det alltså redan dags för den andra. Betyder det att ni känner varandra lite extra väl?
– Ja, bägge lagen känner varandra bra, men det är svårt att säga om någon av oss drar någon fördel av det.

-Oavgjort med baklängesmål i sista sekunden blev det i senaste mötet. Kan vi räkna med samma raffel den här gången?
– Jag tror att det blir väldigt jämnt den här gången också.

-Vad tror det betyder för Sävehof att i höst varva ligaspelet med tuffa matcher i Champions League?
– I och med att dom har vunnit de flesta matcherna och överraskat positivt i CL så tror jag att det har gett dom ökat självförtroende. Då tål man nog också matchbelastningen bättre.

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Resultat

LagGoalsUtfall
IFK Skövde30Förlorare
IK Sävehof32Vinnare
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com