IFK Skövde — Lugi HF

Details

Date Liga Season
Wed 4. Dec 2019, 19:00 Handbollsligan 2019/2020

Recap

Referat

Tredje raka IFK-segern – sju mål av Hedberg

Det såg ut att gå mot förlust, men matchen tände till och IFK Skövde vände och vann mot Lugi efter sent avgörande i Arena Skövde på torsdagskvällen där bäste hemmaskytt var Christopher Hedberg med sju mål.

IFK Skövdes trupp är äntligen mer eller mindre intakt efter både sjukdomar och skador. Efter ett långt skadeuppehåll gjorde Adam Samuelsson comeback i bortamötet mot Varberg senast. Mot Lugi var det dags för hemmacomeback.

– Fantastiskt roligt och det är en styrka att vi kan variera i försvaret, säger han.

För det var just mittförsvaret tillsammans med Victor Ljungkvist som blev lite matchavgörande.

– Vi bytte mycket försvarsmässigt. Med Adam och Victor fick vi kvicka fötter. Vi hittade rätt där, säger IFK-tränaren Jonas Wille.

Just försvarsspelet rosade annars inte marknaden. Målvakterna Håvard Åsheim och Fabian Norsten hade bara sex räddningar totalt.

– Vi hade ingen träff bakåt och vi fick inga gratisräddningar, konstaterar lagkaptenen Kristian Svensson som fick spela mycket anfallsspel när det inte lossnade för Jack Thurin.

IFK-kaptenen gjorde det riktigt framgångsrikt och noterade för sex mål framåt.

– Jag fick en bra start framåt och skönt att få spela anfallsspel.

Två viktiga mål kom i matchslutet då IFK vände underläge. Först gjorde Kristian Svensson 28–27 och bara 37 sekunder senare fixade han 29–27 i öppen kasse när Lugi plockade ut målvakten i spel fem mot sex. Formstarke Kristian Jakobsen Stranden satte 30–27 med en och en halv minut kvar att spela innan Lucas Pellas fastställde slutresultatet till 30–28.

IFK Skövde hade annars en bra matchinledning där man snabbt gick fram till en 5–1-ledning efter ett par kontringsmål, just den typen av mål som IFK-tränaren Jonas Wille saknat, innan det blev det grus i maskineriet. Lundalaget vände i slutminuterna av halvleken 11–13 till 15–13 och 15­–14-ledning i paus. Hemmalaget hade svårt att stoppa Karl Wallinius som under första halvtimmen gjorde fem mål.

– Vi ledde med fyra bollar ett par gånger och i den andra halvleken kändes det som om Lugi hade matchen, analyserar Jonas Wille.

Gästerna gick fram till ledning 21–18 tio minuter in i halvleken. På Theo Übelackers utvisning gjorde IFK 3–0 och var ikapp. För att på tre minuter tappa till 21–24. Jonas Wille tog timeout och på två minuter var det utjämnat. Lagen följdes åt till 27–27 innan IFK avgjorde.

Matchens sista tio minuter blev en helt annan tillställning. Högre tempo och en helt annan frenesi både på planen och på läktaren. Och de flesta av de 1 386 personerna kunde lämna Arenan med ett leende på läpparna.

– Vi hade lite trubbel, men sista tio är vi lite före. Fabian (Norsten) tar viktiga räddningar, men stolpe ut, då tappar vi matchen, säger Jonas Wille.

Lugitränaren Tomas Axnér fick se sitt lag förlora för femte gången på de sex senaste matcherna.

– Vi blev bestulna på domslut. Det kändes som vi var värda minst en poäng. Vi spelade bra anfallsspel. Vi är orutinerade och oslipade framför allt vid 24–21 blev vi lite fega. Det är bara att gratulera Skövde, säger Axnér.

I tabellen klättrade IFK Skövde förbi IFK Ystad upp på en femte plats. Just IFK Ystad väntar på bortaplan på lördag. Nästa hemmamatch spelas 12 december då topplaget HK Malmö kommer till Arena Skövde.

Pris till bästa hemmaspelare gick inte oväntat till Christopher Hedberg. Bästa Lugi-spelare var Theo Übelacker som med spänstiga upphopp noterades för fyra av gästernas mål.

Matchfakta

IFK Skövde–Lugi HF 30–28 (14–15)

Målen, IFK Skövde: Christopher Hedberg 7, Kristian Svensson 6, Rasmus Wremer 4, Kristian Jakobsen Stranden 3, Richard Hanisch 3, Matias Helt Jepsen 2, Dan Beck-Hansen 2, Adam Samuelsson 1, Victor Ljungkvist 1, Jack Thurin 1.

Lugi HF: Karl Wallinius 8, Lucas Pellas 6, Theo Übelacker 4, Casper Käll 3, Nikola Stefanovic 2, Niclas Paradis 2, Philip Jonsson 1, Markus Sjöbrink 1, Carl Möllerström 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 1×2 min.

Lugi HF: 3×2 min.

Domare: Sebastian Buck och Kenneth Cardell

Publik: 1 386 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

Inför

Onsdag 2019-12-04 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Sebastian Buck
Domare 2: Kenneth Cardell
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Pär Brehmer
Delegat/MI: Göran Friberg

Efter två värdefulla segrar är det dags att för första gången sedan förra säsongens kvartsfinaler ta sig an Lugi i Arena Skövde. IFK-tränaren Jonas Wille ser fram mot en härlig kamp där det gäller att positionera sig i kampen om kommande slutspel.

– Segrar mot Redbergslid hemma och Varberg på bortaplan gav inte bara fyra poäng utan så mycket mer. Vad ser du som det mest viktiga från dessa båda matcher?
– Segrar är alltid bra för självförtroendet. Vi har varit solida defensivt i båda matcherna, men har också lyckats relativt bra offensivt. Fortsättningsvis önskar vi fler mål i kontringsspelet.

– Är det några spelare eller något i spelet som har glatt det dig och de övriga i ledarstaben lite extra?
– Att anfallsspelet har fungerat bra igen känns betryggande. Att vi mot Varberg fick möjligheten till att gå runt i laget och samtidigt se Adam Samuelsson göra comeback var också härligt. Och så har Kristian Jakobsen Strandens goda form varit ett fint tillskott för laget.

– Nu gäller det alltså Lugi som ni senaste mötte i kvartsfinalerna och vann i tre raka matcher. Betyder den matchserien något nu när det är ny säsong och nya förutsättningar?
– Nej, den matchserien tänker vi inte på nu. Det tror jag inte heller Lugi gör. Nya trupper och nya förutsättningar gäller för bägge lagen.

Lugi har nu en trupp med många unga spelare. Vad har imponerat mest på dig av Lugi den här hösten?
– Att dom har varit så pass stabila offensivt har överraskat mig. Defensivt så har dom nyckelspelare från i fjol, men tappet av Anders Hallberg och Alfred Jönsson skulle man nog trott skulle prägla Lugi mer. Där har Tomas Axnér och laget gjort ett gott jobb.

-Är det några spelare i dagens Lugi som både ni och publiken i Arenan bör ha särskilt uppmärksamhet på?
– Casper Käll är verkligen en spelare för framtiden. Karl Wallinius har haft en god utveckling i år. Lucas Pellas har tagit steget in i landslagsvärmen och håller hög nivå. Niclas Paradis är bland ligans alla bästa försvarsspelare.

-Alla vet vi ju hur viktigt det är att bli slutspelslag och många talar om att detta är en så kallad fyrapoängsmatch för att stärka positionerna för det som komma skall. Är det något ni över huvud taget tänker på?
– Det är fyrapoängsmatch nästan var gång i denna jämna liga. Så var det också ifjol så det är inte något man fokuserar på. Det är en del av vardagen.

 -På tal om slutspel. Ser du några lag som redan imponerat så stort att slutspelsplatserna kan betraktas som klara redan nu?
– Alingsås och Malmö är extremt stabila. Ystads IF på sin bästa nivå verkar också starkt. Kristianstad kommer mer och mer. De fyra lagen är nog klara för slutspel. Hoppas också att vi ska ligga relativt tryggt i slutspelsposition när vi tar paus för EM-uppehållet.

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde30Vinnare
Lugi HF28Förlorare