IFK Skövde – Lugi

Details

Date Liga Season
Thu 4. Apr 2019, 19:00 SM-slutspel 2018/2019

Recap

IFK till semifinal

2 416 personer satte en enorm ljudkuliss till torsdagens kvartsfinalmatch mot Lugi. Efter 26–19 kommer nog de allra flesta tillbaka för nu väntar SM-semifinalspel för IFK Skövde.

IFK Skövde stod för en makalös vändning borta mot Lugi där skåningarna dessutom nollades den avslutande kvarten. Lundalaget hade också rejäl måltorka i på torsdagskvällen då SM-kvartsfinal nummer tre spelades. Det tog närapå tio minuter innan gästernas första mål kom i Arena Skövde. Då hade IFK gjort fyra.

Efter en kvarts spel ledde hemmalaget med 7–1 och Lugitränaren Tomas Axnér tvingades till  timeout.

– Skövde hade att aggressivt försvarsspel och vi hade panikartade avslut. Vi fick ingen ro i anfallsspelet, säger Axnér.

IFK Skövdes försvarsspel var som ni förstår alldeles bländade. Mittlåset med Rex Blom och Adam Samuelsson var rena muren och inte gick det att komma förbi någon annanstans heller. Målvakten Marcus Holmén hade hela 67 räddningsprocent första halvtimmen.

Efter den fina matchinledningen hade blåvitt en spelmässig svacka. Lugi gjorde tre raka mål, men gästerna avslutade den första halvleken med sex mållösa minuter och när Jack Thurin satte 11–5 med ett par sekunder kvar av första halvlek såg det riktigt bra ut.

– Det blev en brant uppförsbacke men när det stod 7–4 hade vi lite häng. Tyvärr brände vi en del lägen, säger Tomas Axnér.

En liknande analys gav IFK-tränaren Jonas Wille.

– Vi fick viktig träff i försvarsspelet. Trots det hade vi bara fyra, fem mål och det kändes aldrig säkert.

Tio minuter in på halvlek nummer två hade IFK Skövde drygat ut ledningen till 18–10. Men Adam Samuelsson drog på sig en utvisning, Tomas Axnér tog timeout och avståndet i målprotokollet krympte till fyra bollar (20–16). Och vis av det som hände i Lund… Då klev Casper Ebbesen och Victor Ljungkvist fram och gjorde viktiga hemmamål. Ebbesen har inte fått så mycket speltid tidigare tog nu tillvara på tillfället.

– Roligt att få chansen i en viktig match och skönt att få visa att jag kan, säger tremålsskytten.

Det blev till slut sjumålsseger för IFK Skövde och därmed tre raka segrar i kvartsfinalserien mot Lugi.

– Den första matchen och den här påminner om varandra, men den här var nivån ännu bättre i försvarsspelet vilket jag inte trodde var möjligt. Vi har visat bra moral i varje match och vi visar att vi är ett lag, säger Jonas Wille.

3–0 i matcher och landslagsuppehåll gör att det är tre veckor till nästa match.

– Nu får spelarna fyra dagar då de slipper mig, smålog Wille.

Stämningen i hallen var minst sagt hög. Det bidrog den 150 starka blåvita klacken i allra högsta grad till och totalt hade 2 416 räknats in i Arenan. Och nu väntar fler godbitar för Skövdepubliken som varit svältfödda på handbollsframgångar på herrsidan de senaste säsongerna. Vilket motstånd som väntar i semifinalspelet får vi vänta på eftersom det beror på hur det går i de övriga tre kvartsfinalerna.

– Men vi är inte nöjda. Kan vi få favör av hemmaplan i semifinal vore det inte helt fel, säger IFK-kaptenen Kristian Svensson.

Till bästa spelare mot Lugi utsågs målvakten Marcus Holmén. Mycket bra var också Rex Blom. Linjespelaren Axel Franzén utgick i bortamötet mot Lugi (ryggbesvär). Han fanns inte med i IFK:s kvartsfinaltriumf på torsdagskvällen.

IFK Skövde–Lugi HF 26–19 (11–5)

Målen, IFK Skövde: Matias Helt Jepsen 6, Christopher Hedberg 5, Richard Hanisch 4, Victor Ljungkvist 3, Casper Ebbesen 3, Jack Thurin 2, Rasmus Wremer 1, Adam Samuelsson 1, Kristian Svensson 1.

Lugi HF: Karl Wallinius 7, Hampus Henningsson 2, Anders Hallberg 2, Carl Möllerström 2, Casper Käll 2, Niclas Paradis 1, Markus Sjöbrink 1, Lucas Pellas 1, Isak Persson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 5×2 min.

Lugi: 4×2 min.

Domare: Johan Gomér och Martin Gomér.

Publik: 2 416 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

Inför matchen:

 

Torsdag 2019-04-04 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Johan Gomér
Domare 2: Martin Gomér
Funktionär: Samir Burzic
Funktionär: Mattias Johansson
Delegat/MI: Kjell Eliasson / Monika Hagen

 

 

Wille har ordet 

Dags för kvartsfinal tre mellan IFK Skövde och Lugi HF. De båda första matcherna har slutat dramatiskt. Lugi var nära att kvittera i slutsekunderna i första matchen i Arena Skövde och i Lund var det IFK som vände ett stort underläge till seger. 2 -0 i matcher alltså till IFK och IFK-tränaren Jonas Wille väntar sig en ny tuff tillställning

 

– Om du ser tillbaka på de båda inledande slutspelsmatcherna och summerar vad som varit bra och vad som kanske kunde fungerat bättre. Vad har det gett för känsla?
– Vi är totalt sett väldigt nöjda med vårt försvarsspel. I match 1 så var 6-0-spelet väldigt bra. I match 2 så fungerade det ok defensivt trots att vi låg under med många mål. Huvudorsaken till att vi inte lyckades var vårt anfallsspel. Vårt 5-1-spel var däremot väldigt bra. Fint att veta att vi kan spela två system som fungerar bra defensivt. Moralen och insatsen har åter igen varit super. Spelarna gav aldrig upp och även om vi också hade lite tur och flyt de sista minuterna i Lund så ger det självfallet en härlig känsla att vinna när allt ser mörkt ut.

 

– Vändningen i sista kvarten senast har många pratat om och uppmärksammat. Hur har ni hanterat det som hände?
-Det var en absurd och overklig matchutveckling i fredags. Det viktigaste för oss att ta med vidare är att vi vinner en dag som är tung – samt att vi aldrig ger upp. Som vanligt ska vi försöka finjustera vårt spel in mot nästa match – speciellt då anfallsspelet som inte var bra nog senast.

 

– 2-0 i matcher och hemmaplansfördel. Ni tränare talar ju alltid om att ”ta en match i taget”. Kan ni verkligen bara fokusera på de kommande 60 minuterna denna torsdagskväll i Arena Skövde?
-Ja, det kan vi utan problem. Jag tror att spelarna kommer att ha en enormt skarp fokus mot denna match. Ju närmare man kommer målet desto högre blir motivationen.

 

– Publikstödet var helt fantastisk i första matchen här mot Lugi. Vad betyder det för er spelare och ledare att ha det med sig i en så här viktig match?
-Det är självfallet otroligt viktigt. Också i Lund var det ett gäng stora och små som hejade fram oss. Det sätter vi stort värde på.

 

– Ni möts nu för tredje gången på kort tid. Är det något som Lugi överraskat er med i de inledande kvartsfinalmatcherna?
-Nej, det är det väl egentligen inte. Spelmässigt så har vi fått det som vi förberett oss för. Det handlar ju mycket om att vinna de individuella duellerna för båda lagen inom det koncept man spelar. Jag tror heller inte att Lugi har blivit speciellt överraskat över vårt spel. Det handlar nog mest om att utföra sitt eget koncept tillräckligt bra.

 

-Vad känns som det allra viktigaste i ditt lag för att det ska bli vinst även den här gången?
-Det gäller nog igen att få träff i försvaret och med målvakter – och att vi får omsatt det till flera kontringsmål än vi har gjort i de två första matcherna mot Lugi. De sista tio minuterna i Lund kontrade vi bra och då slipper vi att stångas i 60 minuter mot deras robusta försvar.

 

Inte bara IFK Skövdes elitlag har haft en bra säsong. Nu har föreningens 14-, 16- och 18-årslag kvalificerat sig till slutspelet i USM i maj. Vad betyder det?
– Först och främst så är det imponerande att en klubb har en så stor och god bredd som man har i IFK Skövde. Det säger mycket om kulturen och traditionen som finns här. Det betyder också att man har en potential i framtiden att lyfta fram ännu fler lokala spelare i A-laget. Både spelare och tränare i klubben förtjänar extremt mycket beröm för de goda jobb de gör.

 

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Lyssna på matchen via appen Sveriges Radio Play, under fliken extrasändningar eller via www.sverigesradio.se/skaraborg

För radiolyssnarna i Skaraborg så blir det även uppdateringar i P4 Skaraborg från 19.30.

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde26Vinnare
Lugi HF19Förlorare