IFK Skövde — Önnereds HK

Details

Date Liga Season
Fri 6. Sep 2019, 19:00 Handbollsligan 2019/2020

Recap

Premiärseger för IFK

Nyförvärvet Dan Beck Hansen har presenterat sig för hemmapubliken med den äran.

Mittsexan gjorde sex mål när IFK Skövde besegrade Önnered i handbollspremiären med 33–25 (18–15) inför knappa 1 500 personer i Arena Skövde på fredagskvällen.

Det var en trevande matchstart från såväl IFK Skövde som Önnered med många tekniska fel. Men det var hela tiden hemmalaget IFK Skövde i förarsätet. Gästande Önnered gjorde allt för att inte tappa kontakten i målprotokollet. Trots spel i numerärt överläge i fyra minuter mitt i första halvleken, efter två raka IFK-utvisningar, lyckades inte gästerna utnyttja övertaget.

IFK Skövde hade betydligt bättre utdelning i sina numerära överlägen.

Annars följdes lagen åt fram till 12–12 med knappa åtta minuter kvar av den första halvleken.

Då fick IFK ett litet försprång efter tre raka mål och den differensen kvarstod i halvtid (18–15-ledning).

I den första halvleken hade hemmalaget vissa besvär i mittförsvaret där Önnereds Max Santos fick komma igenom vid ett flertal tillfällen.

– I den andra halvleken fick vi koll på deras mittsexa, säger Jack Thurin som var en av IFK:s tongivande spelare.

Thurin skrev innan matchstart på ett nytt kontrakt med IFK som sträcker sig över säsongen 2020/21.

– Det är häftigt att få vara med på resan vi gör.

IFK Skövde hade en svag inledning av den andra halvleken och det dröjde dryga fyra minuter innan hemmalagets första mål kom då Kristian Svensson fick fritt fram i en kontring. Å andra sidan var Önnereds start inte särskilt mycket vassare.

Det definitiva matchavgörande kom med kvarten kvar då IFK på fyra minuter gick från 24–21 till 27–21.

Det blev till slut 33–25 där juniorspelaren Daniel Björk fastställde slutresultatet till 33–25 med två sekunder kvar att spela.

– Det känns skönt, men man vet aldrig vad som sker i en premiärmatch. Önnered har en tydlig spelidé och är ett undervärderat lag. Vi är otroligt nöjda med två poäng. Det var en tajt match och avgörs inte förrän sista tio minuterna, säger IFK Skövdetränaren Jonas Wille.

– Vi fick till ett bättre försvarsspel i den andra halvleken. Vi jobbade systematisk och blev aldrig stressade och sedan lossnade det.

Samma analys av matchen gav också Önnereds tränare Tommy Atterhäll.

– Vi vann inte kamperna bakåt. Skövde drog isär vårt försvar. Det gick fort när vi tappade till sex, sju bollars underläge. Vi visste att det skulle bli tufft här. IFK är bra hemma med en bra publik.

En sak kan vi konstatera. Det danska nyförvärvet Dan Beck Hansen kan bli guld värd för IFK Skövde.

Han var absolut bästa IFK-spelare i premiären tillsammans med 19-årige målvakten Fabian Norsten, ny från Hammarby, som ersatte Håvard Åsheim som inledde matchen.

Båda fick också pris för sin insats.

Noterbart var att det var just nämnde Fabian Norsten som sänkte IFK i förra årets seriepremiär.

– Jag är väl lite av en premiärexpert, skojade 19-åringen på presskonferensen efter matchen.

I Önnered var det sexmålsskytten Anton Schultz som fick pris som bästa bortaspelare.

På onsdag möter väntar Redbergslid på bortaplan för IFK Skövde.

Hemmamatch nummer spelas lördag 14 september mot Jönköpingslaget och nykomlingarna Hallby.

 

Matchfakta

IFK Skövde­–Önnereds HK 33–25 (18–15)

Målen:

IFK Skövde: Jack Thurin 6, Dan Beck Hansen 6, Matias Jepsen 5, Kristian Svensson 5, Richard Hanisch 5, Rasmus Wremer 2, Victor Ljungquist 2, Daniel Björk 1, Rex Blom 1.

Önnered: Anton Schultze 6, Max Santos 4, David Sandberg 3, Anton Hallbäck 3, Hugo Bengtsson 2, Viktor Rhodin 2, Johan Blinkhammar 2, Christoffer Örtenwall 1, Marcus Norrbrink 1, Teodor Heier 1.

Utvisningar:

IFK Skövde: 4×2 min

ÖHK: 4×2 min.

Domare: Andreas Isén och Johan Larsson.

Publik: 1 486 personer.

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Thomas Wedin (översta bilden) och Viktor Ljungström (bilden i texten)

 

 

 

Fredag 2019-09-06 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Andreas Isén
Domare 2: Johan Larsson
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Sören Andersson
Delegat/MI: Göran Friberg

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

 

 

 

Willes ord presenteras av OnePartnerGroup

Äntligen är det många som säger! Premiär i handbollsligan 2019-20 och IFK Skövde HK har glädjen att välkomna Önnered HK till Arena Skövde. IFK-tränaren Jonas Wille får berätta lite om läget inför seriestarten.

– En lång försäsong är över. Kan du sammanfatta hur det sett ut under sommarens serieuppehåll.
– Jag tycker att vi haft en bra stegring i kvalitet på matcherna vi har spelat. Sakta men säkert har spelet förbättrat sig – och nu hoppas vi på att även kunnat finputsa de sista detaljerna mot seriestarten.

– Jämfört med det IFK vi fick se förra säsongen, är det något särskilt annorlunda som publik och motståndare kommer att märka den här säsongen?
 – Vi önskar att förbättra samarbetet mellan 9-metersspelarna och mitt-6 offensivt – och vi önskar också en bättring i samarbetet mellan försvar och målvakt jämfört med föregående säsong. Jag hoppas att det kommer att bli en synlig förbättring på dessa områden för publiken.

Vid upptaktsträffen i veckan inför säsongen tippades IFK på en fjärde plats när serien är slutspelad. Var det väntat och  är det en realistisk placering?
– Det allra viktigaste för IFK Skövde är att vi fortsatt är med i det skiktet vi var i fjol och därmed kunna etablera oss på denna nivå. Enligt min mening är det sex lag som bör vara topplag – och vi skall vara bland dessa. När det är dags så är det så pass jämnt mellan oss sex lag att det är omöjligt att spå var vi slutar i den poolen. Men jag hoppas och tror att vi är med i toppen i år också.

-Tipsen bland expertisen inför säsongen har varit ganska eniga när det gäller vilka lag som ska slåss om tät- och slutspelsplatser respektive vilka som hamnar längre ner i tabellen. Är det något som förvånat dig?
– Jag har inte sett så många av tipsen som är ute så det lite svårt att ha någon mening om det.

-Nu väntar Önnered i premiären. Vad förväntar du dig framför allt för matchbild och vad ska man särskilt se upp med när Önnered står på andra sidan?
– Det är alltid extra spännande i en seriepremiär för det tar ofta lite tid att komma igång som lag, men Önnered har ett gäng som älskar att löpa snabbt i kontringar och på avkast. Samarbetet är också bra med mitt-6. Tommy Atterhäll fick ifjol ihop ett gäng som slogs för sitt lag. I år tycker jag att de har ännu bättre bredd och utifrån träningsmatcherna spelar de också med ett högre tempo.

-Ni fick ställa in den sista planerade träningsmatchen. Har det påverkar förberedelserna något särskilt inför premiären?
– Sett i efterhand så tror jag att det var bra för oss. Spelarna har samlat lite överskott och energi och vi har fått träna bra denna vecka in mot matchen.

Bengt Andersson

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde33Vinnare
Önnereds HK25Förlorare