IFK Skövde – Redbergslids IK

Details

Date Liga Season
Sun 3. Mar 2019, 16:00 Handbollsligan 2018/2019

Recap

 

14:E RAKA HEMMASEGERN FÖR IFK

I en match med många ansikten kunde IFK till slut ta sin 14:e raka hemmaskalp för säsongen. Slutresultatet skrevs finalt till komfortabla 34-27 och IFK tog därmed också en viktig tvåpoängare i jakten på hemmaplansfördelar i slutspelet. 

 

Innan matchen betonade tränaren Jonas Wille vikten av dagens match. ”En klassisk fyrapoängsmatch” menade Wille och syftade naturligtvis på att en högre tabellplacering ger både en ”extra” hemmamatch i kvartsfinalen och privilegiet att kunna välja motståndare. Att det gällde mycket syntes också inledningsvis, de första åtta minuterna präglades av hafsigt spel från båda lagen. Främst symboliserat av en rad missade IFK-avslut, samtidigt som RIK slarvade mycket i sitt passningsspel. Matchen vaknar först till liv vid ställningen 4-4, då båda lagen drabbas av två relativt hårda dömda utvisningar. RIK:s hetlevrade tränare Jasmin Zuta tar då time-out, vilket verkade väcka bortalaget. RIK satte ett hårdare tryck på IFK-laget och gick målmässigt ifrån, som mest hade man en femmålsledning, 6-11 i mitten av första halvlek. ”Vårt anfallsspel klaffade inte riktigt och vi har heller inte många målvaktsräddningar under den perioden”, analyserade IFK-tränaren på efterföljande presskonferens.

IFK som låg under med fem mål även i förra matchen mot Hammarby, arbetade sig åter igen långsamt in i matchen. Främst var det IFK:s kapten Kristian Svensson som visade vägen, med fyra viktiga mål och en rad målgivande passningar var Kristian den främsta orsaken till att IFK arbetade sig närmare. När sedan Axel Franzén avslutar halvleken med två snygga mål från sin linjeposition, var IFK ikapp, 16-16.

I andra halvlek börjar IFK klart bäst, målvakten Håvard Åsheim gör en makalös dubbelräddning vilket väcker både laget och den 1 749 stycken starka publiken. Firma Svensson, Wremer och Hanisch firar stora triumfer både offensivt och defensivt och IFK går ifrån till 21-18. Men detta är en som sagt en match med många ansikten. IFK drabbas av två snabba utvisningar, Rex Blom och Axel Franzén, den senare åker också på en extra två:a. Vilket leder till att IFK får spela 4 mot 6 och 5 mot 6 i över fem minuter. RIK går i det skedet ikapp till 25-25 och här står matchen verkligen och väger. Jonas Wille kallade läget på presskonferensen för ”matchens momentum” och fick medhåll av sin tränarkollega Zuta.

I det här läget visar årets upplaga av IFK verkligen sin styrka och bredd. Richard Hanisch, som spelat sex år i just RIK, visar kyla och klass när han här sätter en straff vid ställningen 28-26. Wille vill här framhäva Miguels inhopp som lyckat och avgörande i det här skedet. ”Där vi föregående år varit osäkra och tappat matcherna avgör vi nu dem istället”, analyserade kapten Svensson träffsäkert på presskonferensen. Sista åtta minuterna blir en defilering av IFK som spelar ut hela sitt register, framförallt får man väldigt bra betalt med sina offensiva två:or i försvaret (Hanisch och Svensson). RIK kör där helt fast och IFK får enkla kontringsmål. ”Vi är inte tillräckligt skärpta, vi blir för stereotypa, IFK är bra, men vi är inte nog skärpta” summerar Zuta. Jonas Wille menade att sju mål kanske var lite i överkant, men att segern ändå var rättvis.

Nu väntar nu ”fyrapoängsmatch” på torsdag då IFK beger sig till Partille för match mot Sävehof. Söndagen den 10:e mars väntar sedan en riktig toppmatch i Arena Skövde då serieledaren Kristianstad kommer på besök. Kristianstad med nye tränaren Ljubomir Vranjes blir alltså nästa lag att försöka bryta Skövdes långa segersvit på hemmaplan. Något som har visat sig vara mycket svårt. Vågar vi hoppas på en fullsatt Arena Skövde då??

 

Matchens lirare, IFK:Kristian Svensson och Rex Blom (ICA Maxi-priset)

Matchens lirare, Redbergslid:Tobias Johansson

MATCHFAKTA

IFK SKÖVDE – REDBERGSLIDS IK 34-27 (16-16)

Målskyttar, IFK: Kristian Svensson 7, Richard Hanisch 6, Rasmus Wremer 6, Jack Thurin  4, Mattias Helt Jepsen 3, Axel Franzen 2, Christoffer Hedberg 2, Adam Samuelsson, Erik Sääf, Rex Blom och Miguel Mbumba

Målskyttar, Redbergslid: Tobias Johansson 8, Daniel Wester 6, Markus Thorbjörn 4, Emil Mellegård 3, Nichlas Fingren 3, Oskar Ysander 2 och August Wiger

Utvisningar, IFK: 4×2

Utvisningar Redbergslid: 2×2

Domare: Mohamed Abdulkadir och Johan Gedda

Publiksiffra:1749 personer

 

Text: Andreas Arvidsson

Foto: Viktor Ljungström

Söndag 2019-03-03 kl 16:00 i Arena Skövde

Domare 1: Joakim Lindbratt
Domare 2:
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Sören Andersson
Delegat/MI: Tony Holmberg

 

Wille har ordet

Vi är inne i slutfasen av Handbollsligan 2018-19. Efter mötet söndag eftermiddag med Redbergslids IK återstår för IFK att ta sig an Sävehof borta kommande torsdag, Kristianstad hemma den 10 mars, Ystads IF hemma den 14 mars och HK Malmö den 18 mars. Det handlar alltså om idel motståndare som senare kommer att spela slutspel. Frågan till IFK-tränaren Jonas Wille handlar förstås i första hand om mötet med RIK.

 

– Vi måste dock börja med veckans match mot Hammarby i Eriksdalshallen. Hur analyserar du den matchen?

– En väldigt speciell match som startade som en mardröm, men vi fick ingen panik och spelarna förtjänar beröm för att de klarade att hålla huvudet kallt. Roligt att spelare som Casper Ebbesen och Victor Ljungkvist spelade så avgörande roller i matchen.

 

– Vad betyder det för lagmoralen att ni kunde vända stora underläge när ni tvingades spela utan flera av de vanliga nyckelspelarna?

– Det tror jag är väldigt positivt. Att fler spelare får erfarenhet och känner på att lyckas på den här nivån bidrar utan tvivel till utveckling.

 

– Det är tredje gången som ni tar er an Redbergslid – en seger och en förlust har det blivit. Hur ser du på förutsättningarna den här gången?

-Det är en helt öppen match – som de flesta matcherna i ligan är. En klassisk fyrapoängsmatch!

 

-RIK har i Tobias Thulin den målvakt med högst räddningsprocenten i ligan. Är det några av utespelarna som det finns anledning att hålla extra uppmärksamhet på?

-Tobias Johansson och Niclas Fingren är två av ligans bästa spelare. Samtidigt är Oscar Ysander på mittsex-positionen bra även i anfallsspelet. Men först och främst tycker jag att RIK har ett bra kollektiv med ett tydligt koncept och en bra moral. Det blir viktigt att vi vinner den fysiske kampen i matchen.

 

Det är ju ingen hemlighet att målsättningen för alla som nu kvalificerat sig för slutspel är att komma bland de fyra – eller kanske ännu hellre bland de två -främsta när serien är färdigspelad. Hur mycket tänker ni på detta nu när vi går in i de sista omgångarna?

-Vi snackar ingenting om det faktiskt, men jag tror att alla ser en extrem motivation i att nå topp 4-positionen.

 

-Senast saknades Matias Helt Jepsen och Christopher ”Totte” Hedberg av olika skäl. Vad räknar du med i truppen inför den här matchen?

-I skrivande stund är det fortsatt oklart med Matias och Totte. Vi hoppas på spel men tar inga chanser.

 

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

 

 

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde34Vinnare
Redbergslids IK27Förlorare