IFK Skövde — Redbergslids IK

Details

Date Liga Season
Thu 21. Nov 2019, 19:00 Handbollsligan 2019/2020

Recap

IFK vann streckmötet – genombrott för Jensen

Är IFK Skövde på väg att hitta formen igen? Torsdagskvällens seger 33–24 mot RIK var ett steg i rätt riktning i en match där duon Jesper Jensen och Håvard Åsheim satte extra färg på tillställningen.

Efter bara en seger på fem matcher (knappt mot Hallby) hade torsdagskvällens hemmamöte mot Redbergslid förvandlats till en streckmatch i kampen om en slutspelsplats. Om IFK Skövde vann bortamötet tidigare på säsongen klart (30–21) blev det den här gången en betydligt jämnare historia framför allt under den första halvtimmen. Det var annars en målsnål inledning där publiken fick vänta nästan fyra minuter på det första målet.

Lagen följdes sedan åt i målprotokollet tills det återstod fem minuter kvar av halvleken då Matias Helt Jepsen kontrade in 14–11 och matchen lyfte rejält i intensitet både på planen och på läktaren i en halvlek som annars präglades av de många utvisningarna. Detta trots att matchen inte präglades av något extremt hårt spel. Extra betydelsefullt var Jonas Willes timeout och Christopher Hedbergs kantmål fram till 16–12 med ett par sekunder till pausvilan.

Om IFK-målvakten Håvard Åsheim överglänste sin kollega i RIK-målet den första halvtimmen hade Åsheim en formidabel period i den andra då han räddade ”allt” vilket förstås tände publiken på över 1 700 personer i Arena Skövde. På plats i Arena Skövde fanns norske förbundskaptenen Christian Berge och han gillade förstås vad han såg. Håvard hade fina 46 räddningsprocent.

En annan norrman som på allvar visade upp sig inför Skövdepubliken var Kristian Jakobsen Stranden. Han var matchens främste målskytt med sju fullträffar.

– Kristian var effektiv. Bägge gjorde en bra match, säger Berge.

Landslaget?

– Vi får se.

Handbolls-EM avgörs i januari.

I den andra halvleken förmådde aldrig RIK att hota IFK Skövde och hemmalaget kunde gå fram till en bekväm niomålsseger (33–24). Till skillnad från tidigare matcher valde IFK-tränaren Jonas Wille att, redan i ett tidigt skede, släppa in flera yngre spelare som inte fått så mycket speltid. Nyss fyllda 19-åringen Jesper Jensen presenterade sig genom att göra sitt första mål för säsongen (9–7 från linjen). Jensen hann med fyra mål till innan slutsignalen…

I slutskedet gjorde ytterligare en annan 19-åring, nye Hampus Söderman, sitt första A-lagsmål.

– Kul att få chansen och det gick rätt bra, säger Jensen och får samtidigt beröm av Jonas Wille.

– Han har haft en bra utveckling på träningen de senaste två, tre månaderna. Jesper har varit lojal på bänken i 1,5 år och då är det extra kul som tränare att han vågar när det är match och att han lyckas.

Noterbart var att Christopher Hedberg nu har gjort över 300 mål i IFK-tröjan.

Avståndet till nian RIK under strecket utökades nu till fyra poäng.

Till bästa spelare i Göteborgslaget RIK utsågs Tobias Johansson. Samma utmärkelse gick i hemmalaget IFK Skövde till målvakten Håvard Åsheim. Jesper Jensen fick ta emot sponsorpriset. Helt korrekt eftersom den duon satte extra färg på tillställningen.

Nu väntar jumbon Varberg borta på onsdag innan Lugi gästar Arena Skövde onsdag 4 december.

Matchfakta

IFK Skövde–Redbergslids IK 33–24 (16–12)

Målen, IFK: Kristian Jakobsen Stranden 7, Jack Thurin 6, Jesper Helt Jensen 5, Christopher Hedberg 4, Richard Hanisch 4, Rasmus Wremer 2, Dan Beck-Hansen 2, Erik Sääf 1, Hampus Söderman 1, Matias Helt Jepsen 1.

RIK: Tobias Johansson 6, Niclas Fingren 4, Anton Gustafsson 2, Carl Hamberg 2, Emil Mellegård 2, August Wiger 2, Oskar Ysander 2, Elliot Stenmalm 1, Albin Stenberg 1, Ludvig Högberg 1, Eric Schefvert 1.

Utvisningar, IFK: 5×2 min. RIK: 4×2 min.

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Publik: 1 734 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

 

 

 

Det är två lag som drabbar samman i Arena Skövde som hade det tungt i senaste omgången. Därför kan man säkert räkna med att både Redbergslids IK och IFK Skövde kommer ordentligt revanschsugna den här kvällen. IFK-tränaren Jonas Wille svarar på frågor kring kampen.

– Det blev ett snöpligt slut på matchen i Eskilstuna i söndags. Hur tungt sätter det sig att för andra gången den här säsongen förlora mot Guif?
 – Det var självklart väldigt tungt där och då – och dagen efter. Men lyckligtvis har man inte tid att dröja kvar för mycket över tappade matcher. Det kommer snabbt en uppgift man ska fokusera på.

– Vad är viktigast att skaka av sig efter två raka förluster för att komma heltända till nästa match?
– Det är viktigt att fokusera på vad vi faktiskt kan. Det finns extremt mycket bra i den här truppen. Det gäller bara att få några positiva upplevelser så självförtroendet också kommer för fullt. Då blir vi farliga!

– Det har blivit två raka förluster, men bara 23 respektive 24 insläppta mål mot Alingsås respektive Guif. Normalt brukar det räcka till seger, men det är alltså framåt det varit problem. Innebär det fokus på anfallsspelet?
– Vi fortsätter att ha fokus på både anfall och försvar. När det gäller anfall så handlar det nog först och främst på lite brist av självförtroende. Det är ju inte mer än två-tre veckor sedan vi spelade super anfallsspel mot RIK, Alingsås och Kristianstad.

När ni tidigare i höstas mötte Redbergslid i Scandinavium blev det en ganska trygg seger. Vad kan ni ta med er från den matchen?
-I den matchen var vi bra i alla faser. Mycket positivt att ta med därifrån.

-RIK hade också svårt i söndags med hela 39 insläppta mål mot Kristianstad på hemmaplan. Är det något ni tittat på?
– Vi analyser 4-5 matcher från motståndaren till varje match. Den matchen är bland de fem kamperna vi har tittat på ja, men vi lägger mest vikt på vår match från senaste uppgörelsen.

-Tittar man på den aktuella tabellen är detta en viktig match kring slutspelsstrecket. Är det något ni tänker på över huvud taget?.
– Ja, slutspel är ju vårt absolut viktigaste mål så det är naturligt att vi gör allt för att vinna denna match.

Bengt Andersson

 

Torsdag 2019-11-21 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Samir Burzic
Funktionär: Sara Josefsson
Delegat/MI: Ronny Brännström

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Results

TeamGoalsOutcome
IFK Skövde33Vinnare
Redbergslids IK24Förlorare