IK Sävehof – IFK Skövde

Details

Date Liga Season
Thu 7. Mar 2019, 19:00 Handbollsligan 2018/2019

Recap

Torsdag 2019-03-07 kl 19:00 i Partille Arena

Domare 1: Mohamed Abdulkadir
Domare 2: Johan Gedda
Funktionär: Rüdiger Osterloh
Funktionär: Lennart Wadman
Delegat/MI: Kjell Eliasson

 

Båda lagen kom till spel med var sin svit.Tre förluster i följd för Sävehof, lika många segrar för IFK Skövde.
Och efter mötet i Partille är båda sviterna förlängda. Blåvitt spelade alltså hem fjärde raka vinsten (36-32) och befäste sin placering som tabelltvåa.
– En bra genomförd anfallsmatch. Vi hade en 20-minutersperiod med mindre bra försvarsspel, men fick ordning även på detta och klarade ut situationen, sammanfattar IFK-tränaren Jonas Wille det målrika dramat.
För tredje matchen i följd vände Skövde-laget också ett underläge. Låt vara att Sävehof var i ledningen blott en enda gång, vid 27-26 efter 45 minuter, men då hade IFK hamnat i brygga.
– Vi malde på och fortsatte tro på oss själva, precis som i tidigare matcher, konstaterar åttamålsskytten Christopher Hedberg.
IFK satt mestadels i förarsätet, med ett stort antal tremålsledningar. Till och med ett tag med fyra bollar (21-17) strax efter paus där ställningen efter 30 minuter var 19-16 i gästernas favör.
Skövde-pojkarna snurrade gång på gång upp Sävehofs något tröga försvar och framförallt kantspelarna Rasmus Wremer och nämnde Hedberg firade stora triumfer med bombsäkra avslut; inkluderat ett antal kontringar.
Matchens delikatess var Matias Helt Jepsens studsinspelning till Rasmus Wremer på linjen med blott två sekunder kvar till pausvilan.
Var höll Sävehof-försvaret hus den gången…!?
Första halvleken bjöd dessutom på ett rött kort för hemmalagets Vetle Eck Aga när han gick allt för hårt åt Jack Thurin efter drygt 20 minuter. Men Jack reste sig och fortsatte prickskjuta mot ett Sävehof som redan hade Gzim Salihi och Jonathan Edvardsson på skadelistan.
Å andra sidan saknade Skövde avstängde Axel Franzén och Miguel Mbumba av familjeskäl.
Jonas Wille säger efter en ny värdefull och välförtjänt tvåpoängare:
– Vi fick lite problem i mittförsvaret med Axel borta ovanpå att Adam Samuelsson kände sig lite sjuk och när Rex Blom åkte på sin andra utvisning (efter 39.08). Men då klev Jacob Larsen in och gjorde en bra insats. Vi blev mer kompakta och lyckades stoppa Sävehof under de sista tio minuterna.
Tre vinster mot Sävehof
Vinsten var IFK Skövdes tredje av tre möjliga mot Sävehof under säsongen och för Christopher Hedberg var matchen extra rolig.
”Totte” visade vägen med 1-0, vilket var hans hundrade mål i ligan denna säsongen och nytt personligt rekord.
– Tidigare har jag nått upp till 98 mål som mest, säger Christopher som nu skjutit 107 fullträffar och räknar med ett grattande telefonsamtal från pålitliga supportern, mormor Birgitta, 83, i Karlstad.
Med även Hedberg i ”100-klubben” har IFK nu fem spelare som passerat denna magiska gräns; även Rasmus Wremer (126), Jack Thurin (118), Matias Helt Jepsen (114) och Richard Hanisch (110).
Efter segerdans på planen och högljudd segersång i omklädningsrummet väntade positiv framtidsanslys hos IFK-spelarna.
– Mötet med Kristianstad på söndag, ettan mot tvåan i tabellen, bör bli en höjdare, hoppas ”Totte” Hedberg.
Jonas Wille säger att truppen inte har några specifika poäng- eller resultatmål , men visst vore kul om IFK Skövde når upp till 44 poäng. I så fall dubbelt så många som fjolårssäsongens 22.
– Vi har en bra position, säger IFK-tränaren. Men det enda vi pratar om är att lösa den uppgift som ligger närmast framför oss.
Sävehof har i nuläget problem efter fyra förluster i följd. Laget hängde med till 31-32 då veteranen Jonas Larholm – från avbytarbänken! – snackade till sig en tvåminutare när hemmalaget redan hade en spelare utvisad.
Effekten blev att IFK gjorde tre snabba mål och därmed gick ridån ner i Partille Arena.
Dessutom brände Sävehof två straffkast under slutskedet, varav IFK-målvakten Håvard Åsheim räddade ett från Gustaf Wedberg. Det andra sköt Oskar Sunnefeldt utanför.
På tal om utdelning avslutar vi rapporten från Partille med att ge en eloge till Rex Blom. Säsongens nyförvärv har ännu inte missat ett enda avslut utan står på 14 mål på 14 avslut efter torsdagskvällens två fullträffar.
En härlig Mr Hundra Procent och snacka om att IFK Skövde är inne på ett extremt vinnarspår.
Text: Kjell-Ove ”KOA” Andersson.
Foto: Hans Petter Wille
Fotnot: Observera att det är redan kl 15.00 som gäller som tid för avkast mot Kristianstad i Arenan på söndag.
MATCHFAKTA
Målskyttar, IFK: Rasmus Wremer 9 (på 10 avslut), Christopher Hedberg 8 (9), Jack Thurin 6 (12), Matias Helt Jepsen 5 (6), Richard Hanisch 3 (8), Rex Blom 2 (2), Kristian Svensson 1 (1), Adam Samuelsson 1 (2), Victor Ljungkvist 1 (2).
Målskyttar; Sävehof: Oskar Sunnefeldt 10 (på 16 avslut), Viktor Ottosson 6 (7), Jonas Larholm 4 (4), Gustav Davidsson 3 (3), Sebastian Karlsson 3 (4), Chriisstoffer Brännberger 2 (3), Sebastian Spante 1 (1), Gustav Wedberg 1 (2), Joakim Larsson 1 (2), William Bogojevic 1 (4).
Domare: Niclas Widell och Jonas Åström.
Publik: 2 587 (så kallad ”gratismatch”).
Så gjorde IFK sina mål.
Distansskott: 7, Genombrott: 8, Kantskott: 7, Linjeskott: 5, Förstavågskontring: 6, Andravågskontring: 2, Straffkast: 1
Tekniska fel: 6, Missade avslut: 16, Målvaktsräddningar: 9, Utvisningar: 4 x 2 min
Så gjorde Sävehof sina mål.
Distansskott: 8, Genombrott: 5, Kantskott: 9, Linjeskott: 3, Förstavågskontring: 1, Andravågskontring: 1, Straffkast: 5
Tekniska fel: 11, Missade avslut: 14, Målvaktsräddningar: 13 ,Utvisningar: 5 x2 min , varav direktrött kort på Vetle Eck Aga efter 20.39.

 

 

 

Wille har ordet

Efter tre raka segrar-  mot IFK Ystad, Hammarby och RIK – är det dags för IFK att för tredje gången den här säsongen ta sig an Sävehof – denna gång på bortaplan i Partille Arena. IFK har tagit full pott i de båda tidigare mötena med Sävehof. Frågan är hur IFK-tränaren Jonas Wille ser på förutsättningarna för en ny vinst.

 

– Vad innebär det att ni besegrat Sävehof både gångerna även om det nu självfallet är en helt ny match?

– Det betyder att vi vet att vi kan slå dom – och det är psykologiskt positivt.

 

– Sävehof spelade mot Alingsås i måndags, låg under stort periodvis men jobbade sig in i matchen och det blev en knapp förlust. Sävehof har ofta 7 mot 6-spel. Hur angriper man det?

-Sävehof spelar annorlunda typer av 7-6-system – och vi kommer att ha annorlunda strategier mot varje av de olika spelsätten.

 

– Framåt handlar det mycket om att stoppa spelare som Oscar Sunnefeldt. På sex meter gör Skövdefostrade Joakim Larsson också många mål.

–  -Jag tycker att Sävehof har många goda spelare. De byter mycket och har spelare med olika kvaliteter. Jonas Larholm är viktig i deras övertalsspel (7-6 och 6-5), medan William Bogojevic och Oscar Sunnefeldt är genomgående centrala. Jonathan Edvardsson har väldigt starka man-man-egenskaper som vi måste se upp med – bara för att nämna några… Så vi möter med andra ord ett lag med många bra spelare.

 

– För IFK har det under inte minst senaste veckan handlat om att spelarna visat god moral. Trots stora underlägen både mot Hammarby borta och mot Redbergslid hemma blev det segrar. Hur ser du tillbaka på dom insatserna?

– Det är självklart en god känsla att vinna kamper när man upplever att det är lite motgång. Det har också varit fint att det har varit många spelare som bidragit till segrarna.

 

-Det har varit lite skador och sjukdomar och då har andra spelare fått gå in och få mer eller mindre speltid. Något som torde vara bra både ur kort och lång sikt?

–Ja, förhoppningsvis har det varit en god ”investering” för laget. Att fler spelare får erfarenhet och positiva upplevelser på denna nivå höjer kvaliteten på truppen.

 

Hur laget ser ut på torsdag kväll är väl med tanke på sjuk- och skadeläget oklart på en del platser in i det sista. Vad vi vet säkert är dock att Axel Franzén inte får spela. Innebär det några stora ändringar i upplägget?

-Att Franzén är avstängd innebär att Rex får mer speltid i anfallsspelet än tidigare – och det har visat sig att han varit en ganska bra ersättare på senare tid. Försvarsmässigt betyder det att Jacob och Victor får dela tid med Adam och Rex i försvarsspelet.

 

-Du pratade om fyrapoängsmatch inför mötet med RIK senast. Denna kamp kan väl placeras i samma kategori?

-Ja, det är det absolut. En viktig kamp för båda lagen med tanke på en topp 4-placering i tabellen.

 

-Sävehofs sponsorer bjuder på entrén denna gång. Det betyder troligen stor publik och starkt hemmastöd. Betyder det något?

-Det blir mysigt!

Bengt Andersson

 

 

 

Var kan jag följa matchen?

 

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

 

Results

TeamGoalsOutcome
IK Sävehof32Förlorare
IFK Skövde36Vinnare