Lugi HF – IFK Skövde

Detaljer

Matchdag Liga Säsong
fre 29. mar 2019, 19:00 SM-slutspel 2018/2019

Referat

Fredag 2019-03-29 kl 19:00 i Sparbanken Skåne Arena

Domare 1: Niclas Widell
Domare 2: Jonas Åström
Funktionär: Pernilla Björkqvist
Funktionär: Åsa Lundin
Delegat/MI: Roger Ljung

 

Otrolig vändning i Lund!

Århundradets vändning! Ja, så kan man nog rubricera IFK Skövdes insats i Lund denna fredagskväll i slutet av mars 2019. Lugi ledde kvartsfinal två länge och såg ut att säkert utjämna matchserien. Hemmalaget ledde med 19-12 men efter nio raka IFK-mål den sista kvarten var det de blåvita hjältarna som stod som segrare med 21-19 (9-13).

-Helt fantastiskt. Vi var ordentligt i brygga både i första och andra halvlek, men killarna visar en fantastisk moral. Det här är tjusningen med handboll, tyckte en glad Klas Wahlström i ledarstaben en stund efter slutsignalen.

Första halvlek fick en dramatisk start. Lugis främste spelare denna säsong, Alfred Jönsson, kvitterade till 1-1 i matchinledning, men föll så illa att en fotskada omöjliggjorde mer spel. Det blev ändå Lugi som dominerade första halvlek ganska stort. Efter 4-3 till Lugi gick det mesta i hemmalagets favör och IFK hade nästan tio minuter utan mål. Lugi ledde med 11-3 som mest, men IFK räddade upp det genom att göra halvlekens fyra sista mål. Underläge med fyra mål gjorde det ändå inte hopplöst i paus.

Åter minus åtta mål

Andra halvlek fick dock inte den start som IFK och de medresta supportrarna hoppats på. 14-10 blev ganska raskt 18-10 och det kändes som matchen mer eller mindre var avgjorde. Lugi började också matcha flera av sina yngre spelare. 19-12 när det återstod en kvart kändes det också ganska klart. Då såg Håvard Åsheim till att ta de avslut som ändå blev allt färre och tagglösare från hemmalaget.

Knappt tre minuter före full tid var IFK ikapp. 19-19 och man kanske hoppades på förlängning? Icke då! Matias Helt Jepsen och Kristian Svensson såg istället till att det blev en tvåmålsvinst för IFK Skövde.

IFK-spelarna hyllade både varandra och tillresta supportrana lång tid efter slutsignalen. Matias fick rättmätigt ta emot priset som matchens lirare och var kanske den gladaste av alla.

-Vi är förstås otroligt lyckliga. Att något sådant här händer i en elitmatch är egentligen osannolikt, säger Matias Helt Jepsen när han samlat sig en stund efter matchens slut när han tagit emot pris som matchens lirare.

-Jag har väl varit med om något liknande i pojkåren hemma i Danmark, men aldrig när det gällt A-lagsspel.

Samtidigt är Matias medveten om att de första 40 minuterna spelade IFK dåligt och att inget stämde egentligen.

-Vi får njuta av detta, men analysera varför det såg ut som det gjorde långt inne i matchen, säger Matias som samtidigt ser fram mot match tre i kvartsfinalserien. På torsdag kl 19.00 är det dags att ta sig an Lugi igen. Ett fullsatt Arena Skövde?

Många ska förstås hyllas i IFK för den här avslutningen och vändningen, men det får bli en kollektiv hyllning.

Priset till Lugis främste gick helt rätt till målvakten Josip Cavar som långa perioder låg på en räddningsprocent kring 50.

Målgörare

IFK Skövde: Matias Helt Jepsen 6, Rasmus Wremer 4, Richard Hanisch 3, Jack Thurin 2, Axel Franzén 2, Kristian Svensson 2, Christopher Hedberg och Håvard Åsenheim 1 vardera.

Lugi: Hampus Henningsson 4, Lucas Pellas 4, Anders Hallberg 3, Niklas Paradis 2, Karl Wallenius 2, Linus Eriksson Lilja 2, Alfred Jönsson och Carl Möllerström 1 vardera.

Text: Bengt Andersson

 

Wille har ordet inför Lugi borta, kvartsfinal 2

Slutspelet är i full gång. Det blev seger med 27-26 för IFK Skövde i kvartsfinalmöte 1 med Lugi HF. IFK hade länge ledningen med tre-fyra bollar, men slutminuten blev dramatisk. Nu väntar andra matchen i serien och det är Lugi som på fredagskvällen har fördel av hemmaplan. Vi hör med IFK-tränaren Jonas Wille inför den kampen.

 

– En entusiastisk publik på över 2 000 personer och seger – det blev väl bästa tänkbara starten på kvartsfinalen. Vad var allra bäst denna måndagskväll i Arena Skövde?
– Det bästa med hela matchen var faktiskt att se hela det blå hörnet i arenan fyllt av nästan hela vår ungdomsavdelning med Edvin Gustafsson, Edvin Aspenbäck och Miguel Mbumba i spetsen. Sättet de hejade fram våra A-lagsspelare på var en fin upplevelse och säger mycket om den fina föreningskulturen som är i IFK Skövde.

 

– Du tyckte direkt efter matchen på presskonferensen att det ni presterade i första halvlek var det bästa under hela säsongen. Vad var särskilt bra rent spelmässigt?
-Försvars- och målvaktsspelet var fantastiskt bra de första 30 minuterna. Etablerat anfallsspel var också väldigt bra. Vi löste deras försvar väsentligt bättre än vi gjort i de två första matcherna. Det endaste som saknades i första halvlek var kontringsspelet.

 

– Mycket av efterhandssnacket har handlat om den dramatik som det blev i sista spelminuten där Lugi kröp nära och satsade allt på kvittering. Har ni själva berört det som hände på något särskilt sätt?
-Nej, det är egentligen inte så mycket att snacka om. Vi brände tre klara målchanser och då blev det plötsligt match igen. Lyckligtvis kom vi levande från det…

 

– I förväg var det mycket prat om Handbollsligans målfarligaste spelare Alfred Jönsson. Han gick mållös från matchen. Kan man säga att taktiken där fungerade perfekt?
-Vi träffar bra på Jönsson genom hela matchen. Vi hade lite problem med 5-6-spelet i andra halvlek så det ska vi kolla lite extra på för fredagsmatchen. Fokus på Jönsson gjorde att det blev mer utrymme för samspelet med mittsex och Hallberg. Men det är nödvändigt att prioritera tufft när man väljer sin strategi.

 

– Istället har andra stigit fram i Lugi. Tänker på Anders Hallberg förstås och inte minst Lucas Pellas som gjort 17 mål på er de två senaste matcherna. Hur ser du på det?
-Hallberg gjorde en väldigt bra match mot oss. Det är nog en kombination av att han har funnit slutspelsformen och att vi har stor fokus på Alfred. Pellas tycker jag har varit tongivande genom hela säsongen.

 

-I slutspel blir det ju matcher mot samma motstånd i tät följd. Finns det något nytt att ta fram när det gäller taktiken för att överraska motståndarna?
-Man går igenom matcherna och gör några justeringar från match till match. Men i huvudsak håller vi oss till vårt eget koncept..

 

Det var jämnt i alla fyra kvartsfinalerna i första omgången. Är det något som överraskade dig i premiäromgången?
– Det var väl ganska förväntat att kamperna skulle vara jämna. Kanske en liten överraskning att Kristianstad inte hade en klarare seger, men det var heller ingen bomb att det var jämnt även där.

Text Bengt Andersson 

 

Var kan jag följa matchen?

I appen Sveriges Radio Play, under fliken extrasändningar och via www.sverigesradio.se/skaraborg

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Resultat

LagGoalsUtfall
Lugi HF19Förlorare
IFK Skövde21Vinnare
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com