IFK Skövde — IFK Kristianstad

IFK Skövde ute ur cupen

IFK Skövde orkade inte stå emot Kristianstad som också vann den andra kvartsfinalmatchen. Den här gången i Arena Skövde med 34–30 (18–18).

IFK Skövde hade sju mål att hämta in mot IFK Kristianstad när kvartsfinalens returmöte i ATG Svenska cupen spelades på söndagseftermiddagen i Arena Skövde.
Efter den inledande shoot outen (tre frilägen var) var det helt jämnt (2–2).
IFK Skövde hade sedan ett målmässigt övertag tills det återstod åtta minuter av den första halvleken då Emil Frend Öfors utjämnade till 14–14. Emil Frend Öfors var svårstoppad och med elva mål utsågs han till bästa spelare i bortalaget.
Hemmalaget hade tre måls ledning vid flera tillfällen. Faktum var att laget också hade chansen att utöka den till fyra mål, men närmare hot än så kom inte IFK Skövde.

– Då var vi lite på gång och då var det match. Nu fick vi inget mer mål, säger Henrik Signell.

Gästerna hade 18–16 innan hemmalaget kom tillbaka och bara en ribbträff hindrade IFK från att vända och gå fram till pausledning 19–18, men semifinalplatsen var utom räckhåll.
Det var alltså helt jämnt i paus och också inledningen av den andra halvleken var jämn där lagen mer eller minder följdes åt i målprotokollet under den första kvarten (25–25). Fyra raka mål av de orangeklädda blev sedan för övermäktigt. Visserligen tog IFK-tränaren Henrik Signell timeout, men gästerna visade både styrka och klass och hemmalaget kom inte närmare.

Kristianstad vann matchen med 34–30 och avancerade med totalt 74–63 i dubbelmötet till semifinal.

Det är inte för inte som Kristianstad ångat på både i cupen och i serien. Laget toppar handbollsligan överlägset med bara en tappad poäng på elva matcher.

– I andra halvlek kändes det kört, men jag tycker att vi höjde oss jämfört med den förra matchen mot dem, säger Skövdetränaren Henrik Signell.

Ulf Larsson, assisterande tränare i Kristianstad, var egentligen bara orolig vid ett tillfälle under matchen då IFK Skövde hade läge att gå fram till en fyramålsledning.

– Jag vet hur snabbt det kan gå, men vi gjorde en gedigen insats. Vi var nöjda med lika-läget i  paus och det blev en säker vinst. Det är svårt att hämta in sju mål.

Pris till bästa hemmaspelare gick till Jonas Samuelsson.

– Hade vi fått tre, fyra mål i paus… Vi hade chansen vid 13–10, men vi har problem med deras kontringsspel, säger Samuelsson som tillsammans med Daniel Ekman blev bästa hemmaskyttar med sex mål vardera.

Målvaktsuppdraget delades mellan Victor Bang och Milan Bomastar med ungefär likvärdigt resultat (25 respektive 31 räddningsprocent).

Nästa match för IFK Skövde är hemma på fredag mot seriefemman HK Aranäs.

 

Matchfakta

IFK Skövde–IFK Kristianstad 30–34 (18–18)

Målen, IFK Skövde: Daniel Ekman 6, Jonas Samuelsson 6, Bjarni Valdimarsson 4, Markus Sjöbrink 3, Jonas Burud 3, William Elovsson 2, Viktor Hallén 2, Kristian Svensson 1, Victor Siem 1, Fredrik Mossestad 1, Rex Blom 1.

Kristianstad: Emil Frend Öfors 11, Markus Olsson 7, Andreas Cederholm 4, Anton Hallén 3, Ludvig Åström 2, Isak Larsson 2, Philip Henningsson 1, Anton Hallbäck 1, Matias Helt Jepsen 1, Zoran Bozic 1, Albin Selin 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 4×2 min.

Kristianstad: 2×2 min.

Domare: Michael Sandström och Melker Axelssson

Publik: 764 personer

Text: Thomas Wedin
Foto: Viktor Ljungström

 

 

Inför:

Söndag 2022-11-20 kl 16:00 i Arena Skövde

Domare 1: Michael Johansson
Domare 2: Markus Winberg
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Pär Brehmer
Delegat/MI: Henrik Mäkinen

Har du inte möjlighet att vara på plats, ser du matchen via Handbollplay.se

Läs mer

IFK Kristianstad — IFK Skövde

Tufft läge i cupen för IFK Skövde

2022-03-02 Handboll IFK Skövde HK-IFK Kristianstad 21-24 Foto: Viktor Ljungström / Ljungström Photography ID2252

IFK Skövde HK fick som väntat svårt när IFK Kristianstad väntade i första kvartsfinalen i ATG Svenska cupen. Suveräna ligaledarlaget vann hemma i Kristianstad Arena på söndagseftermiddagen med hela 40-33 (22-19).

Skövde har alltså hela sju mål att hämta in i returen hemma i Arena Skövde nästa söndag.

-Det är givetvis ett tufft utgångsläge, men vi måste verkligen poängtera att det inte är kört, var IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signells kommentar efter matchen.

Högt tempo

Det här var en match i högt tempo där styrkan hos båda lagen var anfalls- och kontringsspelet.

-Framåt var det bra. Vi är förstås inte nöjda med att vi släpper in så många mål. Försvars- och målvaktsspelet måste helt enkelt bli bättre, summerade ”Sigge”.

Målrikt

Cupmatcher börjar alltid med tre shoot outs för vardera laget. Viktor Bang tog en av Kristianstads och Skövde ledde alltså med 3-2 när spelet började. Hemmalaget tog dock snabbt hand om det målmässiga övertaget även om det var ganska jämnt hela första halvlek. Mycket mål blev det dock och försvarsspelet glänste väl som nämnts inte precis…

Bra start efter paus, men kortvarigt

Skövde började andra akten bra och knappade in hemmaförsprånget till endast en boll. Efter hand blev det dock större och större ledning för Kristianstad och totalt blev det alltså 73 mål i denna cuptillställning – varav 68 under de 60 spelminuterna.

Ljuspunkter

Trots den stora förlusten och fjärde tävlingsmatchen i rad utan seger finns det ändå en del ljuspunkter. Jonas Burud tillhörde absolut denna kategori. Kantspelarna Jonas Samuelsson och Viktor Hallén fick också till det framåt.

Tidigare Skövdespelare glänste

I IFK Kristianstad finns som bekant flera spelare med Skövdeförflutet. Andreas Cederholm svarade för åtta mål och Alfred Ehn fick mer speltid än på länge och visade vilken bra kantspelare han är. Främste målskytt i hemmalaget var Markus Olsson med nio fullträffar.

Målgörare

IFK Kristianstad: Markus Olsson 9, Ludvig Åström 8, Andreas Cederholm 8. Alfred Ehn 5, Anton Halén 2, Zoran Bozic 2, Albin Selin 2, Emil Frend Öfors 2,  Philip Henningsson 1 och Anton Hallbäck 1
IFK Skövde HK: Viktor Hallén 6, Bjarni Valdimarsson 6, Jonas Burud 5, Jonas Samuelsson 5, William Elovson 3, Daniel Ekman 2, Fredrik Mossestad 1, Victor Bang 1, Adam Ljungquist 1, Kristian Svensson 1, Markus Sjöbrink 1 och Victor Siem 1.

Seriematch mot Alingsås

Nästa uppgift för IFK blir Alingsås borta i ligan på onsdag – ett Alingsås som i sin kvartsfinal i ATG-cupen på söndagen besegrade Malmö med 35-32.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

IFK Skövde — Önnereds HK

IFK till kvartsfinal i ATG Svenska cupen

Bjarni Valdimarsson gjorde elva mål när IFK Skövde besegrade Önnered med 35–31 20-!8) i torsdagskvällens åttondelsfinal i cupen.

– Vi satte oss i bra lägen. Det fungerade bra, konstaterar han.

Framför allt i den andra halvleken då nio av Bjarnis mål kom.

Tufft spel återigen

Vinna eller försvinna var det som gällde efter det oavgjorda resultatet senast. Returmötet i åttondelsfinalen av ATG Svenska cupen blev likt det första mötet i Önneredshallen förra veckan. Det var tufft spel och domarparet delade ut två röda kort i den första halvleken. Först var det ÖHK:s Mishels Liaba som fick lämna planen efter att ha gått för hårt åt Kristian Svensson. Bara ett par minuter senare (efter 17.25) var det IFK:s Jesper Jensen som fick respass upp på läktaren.

Matchen kantades av fysiskt spel och mycket ”spring” åt båda håll och någon större handbollsmatch var det inte.

Upp och ner…

IFK Skövde hade några korta perioder med bra kontroll i försvarsspelet och i det offensiva spelet. Perioder som blev både fler och längre efter pausen.

– Det tar ett tag att hitta till en jämn och hög nivå. Vi har ändrat i spelet och måste göra mål på andra situationer. Det måste få ta tid även om man önskar att vi varit längre fram, säger IFK Skövdes tränare Henrik Signell.

I avsaknaden av skadade spelfördelaren Daniel Ekman får andra spelare kliva fram.

– Nu styrde Linus Gustavsson och Adam Ljungqvist spelet. Kristian Svenssons ledaregenskaper är också väldigt viktiga just nu, säger Signell.

Efter de inledande shoot out-straffarna var det lika-läge (3–3).

Jämn första halvlek

Lagen följdes mer eller mindre åt i målprotokollet under den första halvleken med liten fördel IFK Skövde som hade några lägen att rycka utan att riktigt lyckas. I paus var det hemmaledning 20–18.

14 minuter in i den andra halvleken hade IFK gått fram till 29–22 och var på väg mot ett säkert cupavancemang.

I ÖHK-hallen var det Önnered som hade greppet, men en sen kvittering på straff bäddade för 28–28.

Den här gången var förhållandet det omvända.

Med tre minuter kvar att spela var de sju målen bara ett (31–30).

Och då hade Alexander Skoog ändå räddat en straff på sitt enda inhopp i IFK-målet som annars vaktades av Victor Bang.

Bra slutspurt

Tre mål av Bjarni Valdimarsson och ett av Kristian Svensson fastställde slutresultatet till 35–31.

– Vi krigade oss till segern. Jag förväntar mig inte att allt ska gå på räls. Anfallsmässigt var det bra och vi ska komma ihåg att Önnered gör många mål i sina matcher och de är ett mer taktiskt och spelande lag än tidigare, säger Henrik Signell.

I våras tvingades ÖHK kvala för att behålla sin plats i Handbollsligan.

Det vill man inte göra den här säsongen.

– I perioder gjorde vi det väldigt bra i andra situationer var vi lite för tafatta, säger ÖHK:s tränare Pontus Wiklund som ser sitt lag gör framsteg hela tiden och inte blir något kvallag om man får tro Pontus själv.

Pris till bästa spelare gick inte helt oväntat till Bjarni Valdimarsson. Hos Önnered var det Pelle Segertoft som fick utmärkelsen.

Kvartsfinalerna i ATG Svenska cupen spelas i mitten av oktober i ett hemma- och bortamöte.

Men innan dess drar Handbollsligan igång.

På fredag 16 september väntar seriepremiär för IFK Skövde då Hammarby gästar Arena Skövde.

Matchfakta

IFK Skövde–Önnereds HK 35–31 (20–18)

Målen, IFK Skövde: Bjarni Valdimarsson 11, Viktor Hallén 5, Kristian Svensson 5, Jonas Samuelsson 4, Markus Sjöbrink 3, Adam Ljungqvist 3, William Elovsson 1, Fredrik Mossestad 1, Linus Gustavsson 1, Rex Blom 1.

Önnered: Andreas Berg 7, Pelle Segertoft 6, Elias Lundstad 4, Markus Thorbjörn 4, Hugo Forsberg 4, Johan Blickhammar 3, Joseph Helgesson 2, David Sandberg 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 5×2 min. Önnereds HK: 3×2 min.

Domare: Rickard Canbro och Jasmin Kliko.

Publik: 438 personer.

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström

Inför:

Onsdag 2022-09-07 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

Läs mer

Önnereds HK — IFK Skövde

Åter oavgjort mot Önnered borta

IFK Skövde fortsätter att ha det svårt borta mot Önnereds HK. Liksom efter de två senaste ligamatcherna blev det på fredagen oavgjort när lagen möttes i Önneredshallen i ATG Svenska cupens första åttondelsfinal. Slutresultatet 28-28 (15-15) bäddar för en spännande returmatch i Skövde kommande onsdag. IFK:s räddare blev Kristian Svensson med åtta mål.

-Jag tycker ändå att det var en bra fight även om inte allt stämmer. Det blev mer kamp än skönspel, men vi har ett bra utgångsläge inför returen, summerade IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell efter slutsignalen..

Det blev alltså inte någon stor match. SolidSport, som sänder cupmatcherna, hade problem och många som ville se matchen misslyckades med uppkopplingen. Ingen större skada kanske dock skedd…

Många utvisningar

Det blev en ganska bökig historia med många tekniska fel, ett stort antal utvisningar och aldrig något flyt i spelet från något håll.

Som brukligt i cupen inleddes det med shoot out. Önnered vann med 3-2. När spelet kom igång följdes lagen åt hela första halvlek. IFK var i ledning med ett mål vid ett par tillfällen. I andra halvlek fortsatte det inledningsvis på samma sätt, men Önnered kunde sedan dra i från och ledde med 24-20 drygt tio minuter före full tid.

Krille räddaren

Inte minst tack vare Kristian Svensson kunde IFK knapra in på hemmalagets ledning. Åttamålskytten Jonas Samuelssons straffmål 24 sekunder före full tid räddade oavgjort. Åtta mål blev det också från Krilles sida och han var given som matchens lirare hos  gästerna.

Linus Gustavsson fick debutera i elitlaget när det gäller tävlingsmatch. Han fick speltid i båda halvlekarna och visade vilken talang han är. Första målet noterades och flera insatser som gav både straff och utvisning.

Pris till bäste hemmaspelare gick till målvakten Fredrik Fugelsang Torp.

Målgörare
Önnereds HK: Michels Liaba 6, Andreas Berg 5, Markus Thorbjörn 4, David Sandberg 4, Pelle Segertoft 3, Hugo Forsberg 3, Joseph Helgesson 2 och Elias Lundstedt 1.
IFK Skövde HK: Kristian Svensson 8, Jonas Samuelsson 8, Bjarni Valdimarsson 4, Viktor Hallén 3, Rex Blom 2, Adam Ljungquist 1, Erik Sääf 1 och Linus Gustavsson 1.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

IFK Skövde — IFK Ystad

IFK Skövde säkrade gruppsegern

Sen vändning av IFK Skövde tog laget till gruppseger i ATG Svenska cupen.

– Vi visade stark moral och avslutade bra, säger IFK Skövdes tränare Henrik Signell efter att 24–29 till slut blev till 33–30 på matchens sista tio minuter.

Åttondelsfinal väntar

Avancemanget till åttondelsfinal var redan säkrat inför torsdagskvällens möte mot IFK Ystad i ATG Svenska cupen i Arena Skövde. En hemmaseger skulle dock innebära en fördelaktigare fortsättning eftersom IFK Skövde då skulle lottas mot en grupptvåa.

Efter så kallad shoot out, där lag från lägre divisioner får lägga frilägesstraffar, hade gästande IFK Ystad en 3–0-ledning.

Ju längre halvleken pågick desto svårare fick skåningarna, som i våras åkte ur Handbollsligan, att få hål på IFK Skövdes försvar där målvakten Victor Bang fick upp ångan med flera räddningar i följd.

10–10 sattes förstås av nummer 10, Jonas Samuelsson, efter ett snabbt avkast.

Med klockan på 16.30 så gick IFK Skövde upp i ledning (11–10) för första gången i matchen. Målskytt var Kristian Svensson som var riktigt målhet under första halvlek.

Nio mållösa minuter

IFK Skövde gick fram till 15–11, men när hemmalaget hade en riktigt svag period med nio mållösa minuter gick IFK Ystad i kapp till lika läget 15–15 i paus.

Hemmalaget inledde den andra halvlek som man avslutade den första, det vill säga mållöst.

Men efter dryga minuter kom kvitteringen till 16–16 och minuten senare såg samme målskytt Viktor Hallén till att det åter blev hemmaledning.

Det var en riktigt målfabrikation i upptakten av den andra halvleken där det mesta gick i mål – för båda lagen. Efter sju minuter hade båda lagen gjort sex mål vardera.

Lagen växlade i ledning och följdes åt i målprotokollet fram till den trettonde minuten. Fem raka mål av gästerna gjorde hastigt och mindre lustigt att 24–23 blev till 24–28.

Då tog IFK Skövdes tränare Henrik Signell lagets andra timeout på bara tre minuter.

Fem måls underläge

IFK Ystad utökade till en femmålsledning, men efter nära nio mållösa minuter reducerade äntligen hemmalaget inte bara en gång utan fem gånger om och det blev bra fart på publiken som hjälpte fram Blåvitt seger.

Med tre och en halv minut kvar var det IFK Skövde i ledning igen. Lagkapten Fredrik Mossestad satte 32–20 på en målvaktsretur (skott Viktor Hallén) innan Bjarni Valdimarsson skruvade in 33–20 som blev slutresultat.

Förklaringen till vändningen?

Ett offensivt försvarsspel och flera räddningar av Bang i målet.

– Vi svajade och tänkte nog att det löser sig, men det gör det sällan. Vi behöver bli medvetna om vad det kostar när vi inte är skärpta och närvarande, menar Henrik Signell och fortsätter.

– Jag har valt att spela med många spelare. Vi byter mycket. Vi har en bred trupp och jag vill utnyttja det samtidigt som det också är jämnt på flera positioner.

9-1 i sista tio

Matchens sista tio minuter vinner hemmalaget med 9–1.

– Det har varit mycket upp och ner i matcherna. Det är mycket nytt med många nya roller. Vi visade bra moral i slutet, säger Signell.

– Vi hade ett momentum ett tag, men vi orkade inte hela vägen. Vi möter ju också topptvå i Sverige, konstaterar IFK Ystads tränare Sebastian Seifert.

Pris till bästa spelare gick i IFK Ystad till niomålsskytten Simon Ostersten. I hemmalaget utsågs Kristian Svensson till bästa spelare.

Efter helgen lottas åttondelsfinalerna.

Matchfakta

IFK Skövde–IFK Ystad 33–30 (15–15)

Målen, IFK Skövde: Bjarni Valdimarsson 6, Kristian Svensson 5, Viktor Hallén 5, Jonas Burud 4, Jonas Samuelsson 4, Fredrik Mossestad 3, Daniel Ekman 2, Rex Blom 2, Markus Sjöbrink 1, Adam Ljungquist 1.

IFK Ystad: Simon Ostersten 9, Christoffer Schnell 7, Jesper Johansson 4, Axel Eriksson 3, Philip Stävensjö 2, Truls Landgren 2, Svante Strömberg 1, Melvin Petersen 1, Linus Svensson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 3×2 min. IFK Ystad: 2×2 min.

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg.

Publik: 467 personer.

Text: Thomas Wedin foto: Viktor Ljungström

 

Inför:

Torsdag 2022-08-25 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

 

Läs mer

Amo HK — IFK Skövde

AMO-spöket borta

IFK vinner även den andra gruppspelsmatchen i ATG Svenska Cupen, nu borta mot Amo.
Matchen slutade 33-29 (14-18) efter en stark andra halvlek av IFK och Amo-spöket är ett minne blott.

Victor Bang stod i mål hela matchen och inledde med att rädda två av tre shoot out-straffar. Bang fortsatte sedan stabilt under hela matchen med flertalet fina räddningar.
Med Daniel Ekman hemma på grund av en lättare sträckning fick Adam Ljungquist stort förtroende, ett förtroende som Adam förvaltade väl med fem gjorda mål, flertalet assist och pris som matchen lirare.

Erik Sääf bör nämnas lite extra efter fem gjorda mål. Erik kom in i andra halvlek och gjorde en kanoninsats mot sina tidigare lagkamrater i Amo.
Jonas Burud spelade i första halvlek, noterades för tre mål och sin starkaste insats hittills i IFK-tröjan.

Nästa match spelas torsdag 25 augusti kl. 19.00 i Arena Skövde, då IFK Ystad kommer på besök för den tredje och sista gruppspelsmatchen i ATG Svenska Cupen.

Målgörare IFK:  Adam Ljungquist 5, Erik Sääf 5, Victor Hallén 5, Jonas Burud 3, Jonas Samuelsson 3, Markus Sjöbrink 3, Fredrik Mossestad 3, William Elovson 2, Bjarni Valdimarsson 2, Kristian Svensson 2

Text: Marcus Dahl
Foto: Viktor Ljungström

Söndag 2022-08-21 kl 16:15

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

 

Läs mer

Anderstorps SK — IFK Skövde

Klar seger till sist i första cupmatchen

IFK Skövde HK:s första match i säsongens ATG Svenska cupen blev väl kanske ingen lysande tillställning. Ändå kunde div I-laget Anderstorps SK till sist besegras med de klara siffrorna 32-23 (14-15). En av 13 IFK-målskyttar var William Elovson (bilden).

-Jag är nöjd med ganska mycket. Vi ligger under med sex bollar när det startar och vinner med nio, summerade IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell onsdagskvällens match.

Start med 0-6

Som cupreglerna säger fick Anderstorp alltså börja med sex shoot outs eftersom laget ligger två divisioner under IFK. Det blev totalt utdelning och 6-0 till hemmalaget när spelet började.

IFK närmade sig visserligen en aning men hade ganska svårt hela första halvlek, bland annat drog gästerna på sig tre utvisningar under första kvarten. Närmare än 14-14 strax före paus kom aldrig IFK och Anderstorp kunde gå till pausledning med ett mål.

Trots bland annat två man mer på plan en stund, dröjde det en kvart in i andra halvlek innan rutinen och styrkan tog ut sin rätt. IFK-segern blev till slut stor.

-Jag tycker att vi jobbar på bra. Anderstorp gör det bra utifrån förutsättningarna. Vi visar tålamod och det kan vara svårare än vad många tror att hantera sådana här matcher., säger Henrik Signell och påminner om stora skrällar som händer emellanåt i olika sporter.

Elias satte stopp

Förre Skövdespelare Elias Karlsson i Anderstorps mål var mycket bra och satte länge stopp för många IFK-attacker. Han fick helt rätt pris som bäste hemmaspelare och målvaktskollegan Fabian Norsten tog emot samma utmärkelse hos gästerna.

Många fick speltid och noterades i IFK:s målprotokoll. Kan också noteras att Jonas Samuelsson drog på sig rött kort efter tre utvisningar.

Målgörare

IFK Skövde HK: Viktor Hallén 5, Daniel Ekman 4, Jonas Samuelsson 3, Fredrik Mossestad 3, Bjarni Valdimarsson 3, Kristian Svensson 3, Victor Siem 2, Erik Sääf 2, William Elovson 2, Jesper Jensen 2, Rex Blom 1, Markus Sjöbrink 1 och Adam Ljungquist 1.

Anderstorps SK: Wilhelm Ernst 7, Herman Iverfeldt 3, Jacob Fager 3, Christoffer Grindheim 2, Alexander Wedin 2, Nils Mellert 2, Daniel Zijan 1, Lukas Ahlström 1, Elias Keppi 1 och Adam Svensson 1.

Nästa IFK-match i ATG Svenska cupen blir AMO på bortaplan på söndag. På torsdag väntar sedan IFK Ystad hemma.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

Inför:

Onsdag 2022-08-17 kl 19:00

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

Matchen ser du via länken nedan,

https://solidsport.com/svenskacupen-22-23/games/g/ez4e9uc4

Läs mer

IFK Skövde — Amo HK

Ingen revansch för IFK – cupspelet avslutat

39 mål framåt räckte inte. IFK Skövde förlorade ändå kvartsfinalreturen i ATG Svenska cupen mot Amo Handboll. Topplag och i olika divisioner.

Nej, det hade inte det minsta betydelse.

Det visade sig redan i det första kvartsfinalmötet  då Amobesegrade IFK Skövde med fyra mål (36-32). Och det upprepade sig igen i onsdagskvällens returmöte i Arena Skövde då gästerna vann med 40–39 (19–18).

Över två matcher var Amo det bättre laget, konstaterar en besviken hemmatränare.

– Det är bara att acceptera. Vi fick inte tag på deras anfallsspel, menar Henrik Signell.

Alstermo, det lilla samhället sju mil nordväst om Kalmar, är på väg att skriva handbollshistoria. Nio förlustfria matcher och serieledning i Allsvenskan och på väg mot Handbollsligan och nu semifinal i ATG Svenska cupen.

– Det är en fantastisk liten ort med stora sponsorer. Visst är det stort att leda allsvenskan och bara ett par matcher från spel ute i Europa, säger assisterande tränaren Tomas Lundberg som i blindtarmsopererade huvudtränaren guldtränaren Andreas Stockenbergs frånvaro skötte snacket på presskonferensen.

Ingen respekt

Amo visade ingen respekt för IFK Skövde och satte hemmalaget under press med sitt sju mot sex spel. När Fabian Norsten i hemmamålet inte hade någon lyckad match kom IFK Skövde i rejäl uppförsbacke.

Smålandslaget hade som mest en fyramålsledning under den första halvleken. Ledningen krympte till bara ett mål i paus sedan IFK-tränaren Henrik Signell bytte målvakt. Victor Bang stod för flera viktiga räddningar och kom till slut upp i 43 räddningsprocent.

Några snabba mål av Blåvitt (fram till 22–20) verkade vända matchen i upptakten av den andra halvleken, men Alstermogänget vägrade ge sig.

– Då var vi på gång. Men vi hade problem med deras 7–6-spel, säger IFK-tränaren.

Målfarlig veteran

Skövdespelarna fick heller inte stopp på Minik Dahl Hoegh, grönlänningen som kom till Sverige från proffspel i Danmark till den här säsongen. Han stod för tolv av gästernas mål.

– Vi agerade stressigt och försvarsmässigt fick vi inte till det. Vi visste att utgångsläget var tufft, men jag trodde nog att vi skulle kunna vända. Nu löste vi inte detta och det är klart att vi är besvikna över vår insats, säger Signell.

I början av andra halvlek hade IFK vänt och ledde med 22-20. IFK Skövdes ledning var dock kortvarig. Med tre raka mål var det åter småländskt försprång (23–22).

Tio minuter in i den andra halvleken levde hoppet sedan Matias Helt Jepsen utjämnat till 26–26.

Ami var emellertid oerhört effektivt i anfallsspelet och hade ett tag fem måls ledning (33–28). När IFK inte fick ordning på defensiven samtidigt som man kostade på sig att bränna tre straffar (alla målvaktsräddningar) var det kört även om hemmaspelarna försökte in i det sista.

– Skövde är ett bra anfallslag, men det är vi också. Vi hade vår spelidé, menar Tomas Lundberg som tyckte det var roligt att gästa Skövde och då inte bara för segern.

– Det var en fantastisk inramning, konstaterar han.

Pris till bästa hemmaspelare gick till Bjarni Valdimarsson.

Matchfakta

IFK Skövde–Amo Handboll 39–40 (18–19)

Målen, IFK: Bjarni Valdimarsson 10, Jack Thurin 7, Viktor Hallén 6, Fredrik Mossestad 6, Matias Helt Jepsen 4, Kristian Svensson 3, William Elovsson 2, Adam Samuelsson 1.

Amo: Minik Dahl Hoegh 12, Niclas Närenborn 7, Felix Tyberg 6, Hugo Stuivers 6, Anders Forsell Schefvert 3, Gusten Montonen 3, Evon Mohlin 1, Nemanja Cvetinovic 1, Mikkel Hansen 1.

Utvisningar, IFK: 2×2 min.

AMO: 4×2 min.

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg.

Publik: 969 personer.

Text: Thomas Wedin  Foto: Viktor Ljungström

 

Inför:

Onsdag 2021-11-17 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Michael Johansson
Domare 2: Markus Winberg
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Sören Andersson
Delegat/MI: Samuel Abdallah

 

Var kan jag följa matchen?

solidsport.com/svenskacupen

Livescore via IFK Skövde – Gameday-app

Livescore på www.svenskhandboll.seHandbollsligan livescore

Läs mer

Amo HK — IFK Skövde

Svart IFK-kväll i mörkaste Småland

Det blev en riktig dyster kvartsfinal för IFK Skövde HK när allsvenska Amo handboll gästades på onsdagskvällen. Hemmalaget vann med 36-32 (23-18) och tog ett jättekliv mot semifinal i ATG Svenska Cupen.

-Vi är givetvis inte nöjda med insatsen. Amo får utdelning även när spelet startar efter shoot outs och vi blir stressade, konstaterade IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell efter matchen.

Matchen började på sämsta tänkbara sätt för IFK. Inte nog med att Amo gjorde 3-0 på inledande shoot outs. Matchen hade inte gått mer än 21 minuter innan både Dan Beck Hansen och Rex Blom fått röda kort. Det aktade mittförsvarsparet fick alltså följa resten av matchen från läktaren.

Amo öste på bra och inte minst Evon Mohlin gjorde som han ville och satte nio mål före paus. Vid ett par tillfällen ledde Amo med hela åtta mål.

-Vi är givetvis inte nöjda med försvarsspelet, var Sigges kommentar.

Lite kontakt

Victor Bang kom in i målet och svarade inledningsvis efter paus för fyra bra räddningar.  IFK fick också lite kontakt men närmare än två mål bakom blev det aldrig. Typiskt var också att Amo gjorde mål på frikast när matchklockan visade 60.00.

Skall något positivt tas fram är väl att Adam Samuelsson och Jesper Jensen fick mycket speltid och gjorde det bra. Priset till bäste IFK-are gick till Matias Helt Jepsen. Kristian ”Krille” Svensson har kallats in efter alla skador på nio meter. Krille visade att han blir en tillgång och gjorde fyra mål i comebacken.

Amo i förarsätet

Amo blandade och gav taktikmässigt och det blev ju lyckat – inte minst till stor glädje för de väldigt partiska SolidSport-kommentatorerna… Pris till bäste spelare gick till tiomålskytten Minik Dahl Hoegh. Förre Skövdespelare Hugo Stuivers var också framträdande.

Inte avgjort

Returen spelas i Skövde den 17 november där alltså Amo har fyra mål att gå på samt får inleda med tre nya shoot outs.

IFK-tränaren konstaterade också att Amo gjorde en bra insats.

-Vi närmade oss i andra halvlek, men det är inte en prestation vi är nöjda med. Vi ser oss dock inte som slagna i denna kvartsfinal. Vi kan absolut förbättra oss och hämta in försprånget, säger Signell.

Målgörare

Amo HK: Minik Dahl Hoegh 10, Evon Mohlin 9, Anders Forsell Schefvert 4, Hugo Stuivers 3, Gusten Montonen 2, Felix Tyberg 2, Daniel Steen 2, Filip Pettersson 2, Nemanja Cvetinovic 1 och Mikkel Hansen 1

IFK Skövde HK: Viktor Hallén 7, Matias Helt Jepsen 7, Bjarni Valdimirson 5, Kristian Svensson 4, Adam Samuelsson 2, Daniel Björk 2, Rex Blom 2, Adam Ljungquist 1, Fabian Norsten 1 och Victor Bang 1.

Text: Bengt Andersson  Foto: Viktor Ljungström

Inför:

Onsdag 2021-10-20 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär: Petra Nilsson
Funktionär: Lars Axelsson
Delegat/MI:

 

Var kan jag följa matchen?

solidsport.com/svenskacupen

Livescore via IFK Skövde – Gameday-app

Livescore på www.svenskhandboll.seHandbollsligan livescore

Läs mer
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com