IFK Skövde — SKA Minsk

Oavgjort i åttondelen mot SKA Minsk

En svag inledning av åttondelsfinalen i Europacupen satte IFK i ett svårt läge inför returen i Minsk om en vecka. Söndagens hemmamatch slutade oavgjord, 26 – 26 (11 – 11).

-Med tanke på förutsättningarna inför matchen tycker jag vi att hanterade det mycket bra. Vi mötte en stark motståndare med snabba spelare och ett lag som hade högt bolltempo, säger IFK:s tränare Henrik Signell.

IFK tvingades ställa upp med ett decimerat lag. Adam Samuelsson, Dan Beck Hansen och Fredrik Mossestad är testade positiva i corona. Matias Helt-Jepsen är skadad. Han provade på uppvärmningen men spel var uteslutet.

-Vi hade väl en viss förhoppning om att Matias skulle kunna spela, men tyvärr blev de inte så, säger Henrik.

Med sådana tunga pjäser ute ur leken ställdes IFK inför en svår uppgift. I synnerhet i en match mot tufft internationellt motstånd. Och inte blev det lättare när Minsk gick ganska enkelt ifrån till ledning med 6 – 1 och 7 – 2.

-Vi blev nog lite överraskade. Det är skillnad att se ett lag på video och i verkligheten, säger tränare Signell.

Fabin räddningen

Den som då räddade IFK kvar i matchen var målvakten Fabian Norsten. Han spelade storstilat. Räddade bland annat tre straffar. Fabians räddningsprocent under de första 30 minuterna var 57 procent.

-Så många räddningar har jag nog inte haft under en halvlek tidigare. Jag tycker att samarbetet med försvaret har fungerat väldigt bra den senaste tiden, säger Fabian.

Framåt fortsatte det dock att gå trögt för hemmalaget. Under de första 24 minuterna gjorde IFK bara sex mål. Laget jobbade sig ändå i kapp sin motståndare och tog över ledningen med 10 – 9. I paus var det helt lika, 11 – 11.

Under den andra halvleken följdes lagen åt. IFK försökte skaffa sig ett grepp med Minsk hängde på. Laget vägrade att släppa kontakten med Skövde.

Dramatiskt slut

Slutet blev dramatiskt. IFK ledde med 25 – 24 när fyra minuter återstod. Då räddade Fabian Norsten sin fjärde straff. I anfallet efter satte Kristian Svensson 26 – 24. Kristian satte tre mål på raken och publiken tände till rejält. Totalt gjorde Kristian sex mål och passerade 100 gjorde mål i Europaspelet.

-Jag gillar sådana här matcher. Det blir lite annorlunda än seriespelet. Även om vi har en jobbig uppgift framför oss i Minsk så tror jag att moralen i vårt lag höjs efter en sådan här match. Jag är imponerad av hur grabbarna löste det här med tanke på att vi inte kunde ställa upp med det bästa laget, säger Kristian.

Minsk tog tillbaka underläget och kvitterade till 26 – 26 när en halv minut återstod. IFK fick sista anfallet som dock slarvades bort. Därmed slutade alltså matchen oavgjord. SKA Minsk har därmed ett fint läge inför hemmamatchen i Belarus om en vecka. I potten finns en plats i kvartsfinalen av EHF European Cup.

Som om det inte var nog med sjukdomar och skador åkte Bjarni Valdimarsson på en rejäl smäll i slutet av matchen. En motståndare tryckte ned Bjarni som slog i huvudet rejält. Bjarni låg kvar ganska länge på planen innan han kunde hjälpas till bänken. Samtidigt som Minskspelaren fick rött kort.

IFK:s läkare tog då beslutet att Bjarni inte fick spela mer i den här matchen. Risken finns att han drabbades av en hjärnskakning.

-Vi får följa utvecklingen under de närmaste dagar och se om Bjarni kan spela i bortamötet med Minsk, säger Henrik Signell.

Hopp om flera spelare nästa helg

Henrik hoppas att de spelare som denna gång saknades på grund av sjukdom kan vara med nästa söndag.

-Om de är tillräckligt friska kommer de att spela, säger Signell.

Trots att det inte blev seger idag har Henrik Signell vissa förhoppningar om att IFK ändå skall gå vinnande ur den här duellen.

-Jag vet förstås hur tufft det blir där borta. Och jag har stor respekt inför den matchen. Men visst lever hoppet, säger Henrik.

Erik på väg tillbaka

En positiv nyhet är att långtidsskadade Erik Sääf är på väg tillbaka. Kanske blir det come back för Erik i Minsk?

Innan resan till Minsk har IFK en match i Elitserien. Hammarby gästar Arena Skövde på onsdag.

IFK:s målskyttar: Kristian Svensson 6, Jack Thurin 6, Bjarni Valdimarsson 6, Viktor Hallén 3, Rex Blom 3, Adam Ljungquist 1, Jesper Jensen 1.

Främsta målskyttar i Minsk var Mikalai Aliokhin och Ihar Bialiauski med fem mål vardera.

Domare: Svarvar Petursson och Sigurdur Trastarso, Island

Publik: 1027

Text: Lennart Persson foto: Viktor Ljungström

 

 

Inför:

Söndag 2022-02-13 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Sigurður H. Þrastarson
Domare 2: Svavar Pétursson
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Samir Burzic
Delegat/MI: Andrea Ongaro

Matchen sänds via Solidsport
https://solidsport.com/ifkskovdehk/games/g/y9m1u9gk

Läs mer

IFK Skövde — AS SGS Ramhat Hashron

Ny seger – IFK vidare i cupen

Det blev seger också i den andra matchen för IFK Skövde mot AS SGS Ramhat Hashron från Israel. Tolv olika målskyttar -bland dom William Elovson, bilden) såg till att IFK vann med 35–29 (18-12).

IFK Skövde hade nio mål att gå på inför lördagens returmöte i 16-delsfinalen i European Cup.

Till skillnad från fredagskvällens möte då det var rena svängdörrarna i de båda lagens försvar under den första halvleken (34 mål) visade IFK upp ett helt annat försvarsspel redan från start den här gången.

AS SGS Ramhat Hashron hade oerhört svårt att luckra upp hemmaförsvaret med Fabian Norsten som sista utpost. Norstens andra halvlek på fredagskvällen lade grunden till segern då och hans första halvlek nu.

Den som lyckades allra bäst hos gästerna var Ivan Mosic (åtta mål), precis som i lagens första möte.

Bra utdelning

IFK Skövde däremot hade bra utdelning i det offensiva spelet där laget hade hög utdelning. Många fick speltid och en som gjorde tre mål var Adam Ljungquist (bilden).

Tomislav Stojkovic inledde i det israeliska målet, men gästerna bytte målvakt i ett försök att få stopp på IFK:s målfabrikation. Men Lior Kaplan hade det inte lätt han heller.

Efter en kvart ledde IFK Skövde med 9–5. Ledningen drygades ut och i slutet av den första halvleken släppte Skövdetränaren Henrik Signell flera av truppens yngre spelare och efter pausvilan var det Victor Bang som vaktade IFK-målet.

Den andra halvleken inledning var inte alls bra sett från ett Skövde-perspektiv.

Efter 7.24 tog Henrik Signell timeout sedan sexmålsledningen krympt till bara två mål (21–19). De israeliska gästerna var så nära som ett mål vid flera tillfällen, men IFK som genomgående var det bättre laget och höll undan.

– Vi hade en dipp i andra, men vi tog oss samman och avslutade på ett jättebra sätt, säger Signell.

Många i målprotokollet

Jack Thurin har varit IFK Skövdes vassaste skytt de senaste matcherna. I lördagens returmöte i Arena Skövde fick i stället publiken se målskörden fördelad på en radda olika målskyttar med Bjarni Valdimarsson som bäste skytt med fem mål. Totalt noterades IFK tolv olika målskyttar och bara Adam Samuelsson hamnade utanför målprotokollet.

– Det var upp till oss hur vi ville agera. Nu fick vi en bra start och i dag hade vi råd att gå runt på alla spelare. De här matcherna är ovärderliga erfarenhetsmässigt, säger Henrik Signell.

Efter 35–29 och 72–57 sammanlagt fortsätter IFK Skövdes cupäventyr.

Den 7 december lottas åttondelsfinalerna.

Gärna utanför Norden

Kristian Svensson var med på Skövdes Europacup-spel för 16 år sedan och han ser gärna att det blir ett lag utanför Norden.

– Det ger en extra krydda i vardagen att spela Europacup-matcher och jag vill gärna långt bort. Det blir annorlunda med en annan kultur och laget svetsas samman på ett annat sätt, menar fyramålsskytten som utsågs till bästa IFK-spelare.

– Det kändes bra inför dagens match. Största motståndare var vi själva. Israelerna ska ha all heder. De försökte in i det sista trots att de låg under stort.

IFK bänkade Matias Helt Jepsen och det var mer en säkerhetsåtgärd. För redan på onsdag är det dags för ny match då Ystads IF gästar Arena Skövde i en tidig ”seriefinal”.

Pris till bästa spelare i bortalaget Ramhat Hashron gick till Daniel Shkalim.

Matchfakta

IFK Skövde–AS SGS Ramhat Hashron 35–29 (18–12)

Mål, IFK Skövde: Bjarni Valdimarsson 5, Viktor Hallén 4, Kristian Svensson 4, William Elovsson 3, Adam Ljungquist 3, Daniel Björk 3, Dan Beck Hansen 3, Rex Blom 3, Jack Thurin 3, Victor Siem 2, Jesper Jensen 1, Fredrik Mossestad 1.

AS SGS: Ivan Mosic 8, Milan Pavlovic 5, Daniel Shkalim 5, Aviad Ben Ziman 4, Nadav Haviv 2, Daniel Sarfati 2, Amit Motola 2, Tal Hershkowitz 1.

Utvisningar, IFK: 2×2 min.

Domare: Yovchev Svetoslav och YUonchev Zvezdelin, Bulgarien.

Publik: 579 personer.

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström: Webb : Annika Andersson och Marcus Dahl

Läs mer

AS SGS Ramhat Hashron — IFK Skövde

Bra läge inför cupreturen

IFK Skövde ryckte efter paus och besegrade AS SGS Ramhat Hashron i den första matchen av två i Arena Skövde i. Det blev 37–28 (17–17) med Jack Thurin som främste IFK-skytt.

Två matcher på två dagar är det som väntar IFK Skövde när 16-delsfinalen i EHF European Cup ska avgöras. Den första spelades på fredagskvällen med AS SGS Ramhat Hashron från Israel som hemmalag.

IFK Skövde skaffade sig tidigt ett par måls ledning. När israelerna drog på sig en utvisning efter drygt 15 minuters spel utökades ledningen till fyra mål (12–8).

En ny utvisning och ett kopplat IFK-grepp om matchen? Nej, israelerna dödade utvisningen effektivt samtidigt som tekniska misstag, fyra mållösa IFK-minuter och lika många mål av AS SGS Ramhat Hashron innebar ett lika-läge.

Lagen följdes sedan åt och i paus var ställningen 17–17 efter en halvlek där IFK Skövdes försvarsspel lämnade en del övrigt att önska.

– De var luriga och satte oss i situationer vi inte är vana vid, menar Skövdetränaren Henrik Signell och fortsätter.

– Vi hade sett dem på video, men det är svårt att se tempot och hur bra de är. Vi visste inte om det skulle bli jämnt eller tio mål upp.

Det blev både och – en jämn första halvlek och nio måls övervikt i den andra.

Försvarsspelet funkade

Förklaringen var försvarsspelet som klaffade.

Victor Bang ersattes av Fabian Norsten i målet. ”Fabbe” inledde den andra halvleken riktigt bra. Det gav den stabilitet i det defensiva spelet som IFK saknat vilket banade i väg för Skövde-segern.

17–18 blev till IFK Skövde-ledningen 23–19 efter drygt åtta minuters spel.  Den målmarginalen drygades senare ut ytterligare.

Israelerna lyckades bara göra sex mål på 20 minuter efter pausvilan medan IFK hade samma fina utdelning i det offensiva också i den andra halvleken.

– ”Fabbe” gjorde det med bravur efter några tyngre matcher. Det var skillnad i hur vi betedde oss i försvaret i andra halvlek och vi tröttade ut dem, säger Henrik Signell.

Utgångsläget är gott inför och med nio måls marginal ska det väl gå vägen?

– Det gick lite fortare än på video, men vi måste vara förberedda i morgon också, säger Jack Thurin som var på riktigt målhumör.

På samma linje var Henrik Signell.

– Vi måste vara ödmjuka inför uppgiften.

16 mål mot Aranäs i handbollsligan senast och nu elva mål i cupmötet mot AS SGS Ramhat Hash är Jack Thurins fina målfacit. Han, tillsammans med målvakten Fabian Norsten som utsågs till bästa IFK-spelare för kvällen, var Skövdes främsta.

Pris till bästa spelare i AS SGS Ramhat Hash gick till Ivan Mosic.

På lördag eftermiddag kl 16.00 spelas returen då med IFK Skövde som hemmalag i Arena Skövde.

Matchfakta

AS SGS Ramhat Hashron–IFK Skövde 28–37 (17–17)

Mål, AS SGS: Ivan Mosic 5, Daniel Shkalim 4, Daniel Sarfati 4, Eden Gingihasshvili 3, Ram Turkenitz 3, Aviad Ben Ziman 2, Milan Pavlovic 2, Yosef Appo 2, Marko Curcic 2.

IFK Skövde: Jack Thurin 11, Dan Beck Hansen 6, Viktor Hallén 4, Kristian Svensson 4, William Elovson 4, Bjarni Valdimarsson 2, Victor Siem 2, Fredrik Mossestad 2, Rex Blom 1, Matias Helt Jepsen 1.

Utvisningar, AS SGS: 4×2 min.

IFK Skövde: 2×2 min.

Domare: Yovchev Svetoslav och Yonchev Zvezdelin, Bulgarien.

Publik: 617 personer

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström

Läs mer