Ystads IF HF — IFK Skövde

Grymt slut på säsongen för IFK

 

Säsongen är över för IFK Skövde HK. En kämpainsats av stora mått räckte inte i tredje kvartsfinalen mot Ystads IF. Efter 70 minuters spel stod Ystad som segrare med 37-36 efter mål i tom IFK-kasse i slutsekunderna av förlängningen.

Säsongen slutade alltså även denna säsong i Ystads Arena i efter en match som bjöd på dramatik av stora mått, men där hemmalaget avgjorde till slut.

-Det är givetvis en tom känsla så här strax efter matchen. Vi är besvikna givetvis, men ska ändå vara stolta över insatserna i alla tre matcherna, tyckte en samlad Henrik ”Sigge” Signell efter slutsignalen.

För Sigge och ett antal spelare var det här sista matchen i IFK Skövde. Hemresan blev förstås extra tung.

Svängig match

Det här var en match som svängde mycket fram och tillbaka. Ystad var i ledning i paus efter ledning mest hela tiden. Ystad kunde öka på och ledde med fem bollar en stund efter paus.

IFK gav sig dock aldrig och med viktiga räddningar från Victor Bang och fem raka mål var IFK i ledning med 29-28. Slutet av ordinarie tid blev rafflande och Daniel Ekman kunde kvittera till 31-31 och förlängning var ett faktum.

Efter första fem minuterna av förlängningen var IFK i ledning (34-33). De sista fem minuterna fortsatte spänningen. Jonas Burud kunde i IFK:s sista anfall kvittera till 36-36, Ola Månson såg sedan till att ge Ystad ledningen och matchen var slut.

-Vi hämtar upp ett femmålsunderläge, ger oss aldrig, men förlorar. Det tar ett tag att smälta, säger Signell.

Bjarnis bästa

En av de spelare som gjorde sin sista match för IFK var Bjarni Valdimarsson. Han spelade nog sin bästa match för säsongen och hade med sina tio mål förtjänat att förlänga säsongen i IFK. Daniel Ekman har genomgående varit mycket bra i kvartsfinalerna och fick pris som bäste IFK-are. Jonas Samuelsson var också bra på sin kant och Marcus Sjöbrink stark och vass även framåt. Kul var också att William Elovson fick så mycket speltid och gjorde det bra.

Kim kan än…

Ystad saknade flera nyckelspelare. Philip Stenmalm fick då mer speltid och gjorde det bra både framåt och bakåt. Kim Andersson kan också fortfarande och blev med sina åtta mål främste målskytt i hemmalaget.

För Ystad väntar med stor säkerhet IK Sävehof i semifinal.

Matchfakta

Målgörare: Ystads IF: Kim Andersson 8, Philip Stenmalm 7, Julius Lindskog Andersson 7, Linus Fernebrant 5, Anton Månsson 4, Johan Dahlin 2, Ebbe Stankiewicz 2, Albin Fingal 1 och Mads Kalstrup Honoré 1.

IFK Skövde HK: Bjarni Valdimarsson 10, Jonas Samuelsson 6, Daniel Ekman 5, Viktor Hallén 5, Marcus Sjöbrink 5, William Elovson 2, Jonas Burud 2 och Linus Gustavsson 1.

Utvisningar: Ystad 5, Skövde 6. Straffar: Ystad 2, Skövde 3.

Publik: 1822. Domare: Johan Gedda och Joakim Lindbratt

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Tisdag 2023-04-11 kl 19:00 i Ystad Arena

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

Bortamatch hemma:

Köp dina 50/50-lotter här, clubs.yourclubmate.com/ifkskovde

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer

IFK Skövde — Ystads IF HF

0-2 i kvarten – men än finns chansen!

Det blev förlust för IFK Skövde HK även i den andra kvartsfinalen mot Ystads IF. Långfredagens möte i Arena Skövde slutade med Ystadsvinst 28-26 (12-9).

-Det är förstås tungt att förlora en jämn match igen, men vi har absolut inte gett upp, sade IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell direkt efter matchen.

Andra kvartsfinalen i bäst av fem blev på sitt sätt ganska lik det första mötet i Ystad. Detta på så sätt att det svängde fram och tillbaka och lagen turades om att ha bra och sämre perioder.

-Det var förstås ingen champagnehandboll, men två bra försvar. Till slut är det små saker som avgör, blev Signells sammanfattning.

Gladare var förstås Ystadstränaren Oscar Carlén.

-Det är ändå tillfälligheter som kan avgöra sådana här matcher. Vi har haft marginalerna på vår sida när matcherna är till att avgöras. Samtidigt vet vi att det ska vinnas tre matcher för att gå till semifinal och vi tar absolut inte ut något i förväg, tyckte Carlén som hade sällskap på presskonferensen av tiomålskytten Julius Lindskog Andersson – han som var stor hjälte när SM-finalen lagen emellan möttes i våras.

-Jag kan inte förneka att det flöt på bra den här gången, sa den glade Ystadsspelaren som inte har något att spela mot Skövde press is….

Målfattig första halvlek

Första halvlek var ganska målfattig. Lagen följdes länge åt men i slutdelen blev det dålig utdelning framåt för IFK. Tremålsunderläge i paus vändes dock snabbt  och efter en dryg kvart var hemmalaget i ledning med 20-19.  Sista tio minuterna svängde det fram och tillbaka men till sluta var det ändå Ystad som kunde avgöra.

Tung förlust

Daniel Ekman tillhörde det absolut bästa i IFK den här eftermiddagen och prisades också som hemmalagets bäste.

–Det känns tungt och surt. Det är bara att konstatera att vi inte var tillräckligt skarpa när det skulle avgöras, summerade Ekman för media.

Tillsammans med Daniel var det några särskilda toppar i IFK. Jonas Samuelsson och Jonas Burud fick höga betyg – inte bara för fem respektive sex mål. Victor Bang i målet gjorde länge bra ifrån och hade 37 i räddningsprocent första halvlek.

Flera matchvinnare

Ystad har flera typiska matchvinnare i laget. Julius Lindskog Andersson var denna gång den allra främste. Unge Kasper Palmar var vass och gjorde fem mål och fick gästernas pris som bäste spelare. Tunge mittsexan Anton Månsson steg också fram med några direkt avgörande mål i slutskedet.

All kraft på tisdag

Tredje matchen i den här serien spelas i Ystad på tisdag.

-Vi kommer att mobilisera all kraft vi har för att vinna då, säger Daniel Ekman

Henrik Signell vill också se positivt på framtiden.

-Vi kan mycket väl vinna på tisdag. Då vänder serien hem till oss och sedan kan allt hända.

Matchfakta

Målgörare: Ystads IF: Julius Lindskog Andersson 10, Kasper Palmar 5, Jonathan Svensson 2, Anton Månsson 2, Philip Stenmalm 2, Linus Fernebrand 2, Mads Kalstrup Honoré 2, Ebbe Stankiewicz 1, Hampus Karlsson 1 och Kim Andersson 1.

Målgörare IFK Skövde: Jonas Burud 6, Daniel Ekman 6, Jonas Samuelsson 5, Viktor Hallén 5,  Bjarni Valdimarsson 3, Adam Ljungquist 1.

Utvisningar: Skövde 1, Ystad 3. Straffar Skövde 1, Ystad 1.

Domare: Mattias Fält och Mikael Holm.

Publik 1 563.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Fredag 2023-04-07 kl 15:00 i Arena Skövde

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

Biljetter:

Här köper du dina biljetter, ifkskovdehandboll.ebiljett.nu
(Biljettsläpp lördag 1/4 10.00)

Digitala 50/50-lotter:

Du köper dina digitala 50/50-lotter via länken till lotteriet, clubs.yourclubmate.com/ifkskovde

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer

Ystads IF HF — IFK Skövde

En topphalvlek inte nog mot Ystad

2022-05-24 Handboll IFK Skövde HK-Ystads IF HF SM-FINAL 3 27-31 Foto: Viktor Ljungström / Ljungström Photography ID2280

IFK Skövde gjorde en mycket stark första halvlek när kvartsfinalserien mot Ystads IF drog igång på tisdagskvällen. Ledning i paus med 15-10 räckte dock inte långt. Ystad stod till slut som segrare med 27-22.

-Vi får ta till oss vår första halvlek, ladda om och satsa på revansch på fredag i Arena Skövde, summerade Henrik ”Sigge” Signell.

IFK-tränaren tyckte förstås att första halvlek var väldigt bra.

-Sedan startade Ystad bra efter paus och fick bra utdelning, medan vi inte alls var så effektiva som i första. Vi skapar lägen men är inte tillräckligt kyliga helt enkelt.

Mycket var så bra

I första halvlek var mycket bra ur IFK-synpunkt. Victor Bang i mål svarade för många fina räddningar, försvarsspelet stämde och inte minst var kontringsspelet lysande. IFK tog snabbt en rejäl ledning och ledde med både sex och sju mål.

Den stora ledningen åts snabbt upp efter paus och efter mindre än en kvart var hemmalaget i ledning . De sista tio minuterna rann det sedan iväg och 17-7 till Ystad i andra halvlek var givetvis dystert.

-Ystadspelarna fick förstås energi när dom så snabbt kunde ta in vår stora ledning efter paus. Vi får analysera och komma igen, var Daniel Ekmans kommentar framför TV-kameran.

Pris till Jonas

Jonas Samuelsson fick pris som bäste IFK-spelare. Många fler ska ha beröm för strålande spel de första 30 minuterna. Vi nöjer oss med det idag  och ser fram mot långfredagens kamp i Arena Skövde!

-Vi behöver verkligen publiken stöd på fredag. Dom kan bli vår åttonde spelare, säger Henrik Signell och hoppas på storpublik.

Matchvinnare

Ystad hade två riktigt stora matchvinnare. Erik Hvenfelt kom in i målet och hade totalt en räddningsprocent på en bit över 50 procent. Den store spelaren var Jonathan Svensson med sina nio mål.

Mathfakta

Målgörare Ystads IF: Jonathan Svensson 9, Kim Andersson 6, Ebbe Stankiewicz 4, Anton Månsson 3,Mads Kalstrup Honoré 2, Filip Stenmalm 1, Julius Lindskog Andersson 1 och Johan Dalin 1.

IFK Skövde HK: Jonas Samuelsson 6, Viktor Hallén 6, Daniel Ekman 3, Bjarni Valdimarsson 2, Jonas Burud 2, Marcus Sjöbrink 2 och Linus Gustavsson 1

Domare: Niclas Widell och Jonas Åström. Publik: 1 427

Utvisningar: Skövde 2. Straffar: Ystad 3 och Skövde 2

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Tisdag 2023-04-04 kl 19:00 i Ystad Arena

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

Bortamatch hemma:

Köp dina 50/50-lotter här, clubs.yourclubmate.com/ifkskovde

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer

IFK Skövde — Ystads IF HF

IFK tappade finalgreppet

I 45 minuter såg IFK Skövde ut som vinnare, men Ystads IF ville annorlunda och vände 16–21 till seger 31–27 och leder nu finalserien med 2–1 i matcher.

– Till viss del förlorade vi på eget grepp, menar IFK-tränaren Henrik Signell.

Matias Helt Jepsen var inte särskilt nöjd med sin egen insats i den första SM-finalmatchen. I tisdagskvällens tredje finalmatch i bästa av fem var däremot Helt Jepsen riktigt bra. I matchinledningen stod han för tre av IFK:s fyra första mål och låg bakom mycket av spelet matchen igenom.

IFK i pausledning

IFK Skövde var hela tiden i förarsätet i målprotokollet och med dryga kvarten spelad hade försprånget ökat till fyra mål (11–7). Då såg det ljust ut. Men efter sju mållösa minuter var IFK Skövdes fina övertag inhämtat.

Lagen följdes åt till 12–12 innan IFK kunde gå till pausvila med en tvåmålsledning (16–14).

Fungerade inte distansskyttet eller inspelen hittade man ut till kantspelarna. Ett bra exempel på det var när först Herman Dyberg fixade 13–12 från sin vänsterkant och Erik Sääf dryga minuten senare utökade ledningen från sin högerkant. Även Viktor Hallén och Fredrik Mossestad hade tidigare under halvleken hittat rätt från motsvarande positioner.

Fem måls ledning

IFK Skövde gick upp till en femmålsledning (21–16), men efter en rad misslyckade avslut segade sig Ystad allt närmare och fem minuter senare och med knappa kvarten kvar var det utjämnat.

Efter sex mållösa minuter bröt Bjarni Valdimarsson torkan, men 22–21 förvandlades mindre lustigt till Ystad-ledning för första gången i matchen. Skåningarna gick inte bara upp i ledning utan i en tremålsledning, 25–22, innan Rex Blom reducerade.

IFK Skövde forcerade i matchslutet för att om möjligt komma närmare i målprotokollet och visst hopp tändes i slutet inför ett helt fullsatt Arena Skövde.

Ingen nerv mot slutet

Någon nerv blev det dock inte för Ystad kontrollerade matchslutet effektivt och Julius Lindskog Anderssons straffmål fram till 30–26 satte den definitiva spiken i kistan.

– Det har hänt oss och Ystad att man leder med fem mål och ändå inte vinner, konstaterar Henrik Signell och fortsätter.

– Det var för många misstag där det visserligen, förvisso, finns en målvakt, men jag tycker att vi till viss del förlorade på eget grepp. Vi agerade stressigt och osäkert.

Krafts stora kväll

I Ystads mål stod Niklas Kraft och han hade en bra kväll och stod för många avgörande räddningar i den andra halvleken. Kraft räddade 16 skott medan duon Fabian Norsten och Victor Bang noterades för nio totalt. Ystadmålvakten utsågs också till bästa bortaspelare.

IFK Skövdes bästa spelare för kvällen var Matias Helt Jepsen.

– Jag är besviken, men det är bara att säga grattis till Ystad som vann välförtjänt, säger Signell.

Hög moral

– En hög moral där vi höll kylan tillsammans med en bra målvakt gjorde att vi vände i andra halvlek där det blev många utvisningar och byten, säger YIF:s tränare Oscar Carlén.

Bjarni Valdimarsson åkte på en smäll och linkade av banan med någon minut kvar att spela oklart hur allvarligt skadan är.

På fredag möts lagen igen. Då i Ystad som efter 30 år kan säkra guldet. Sammantaget kan konstateras att hemmaplan hittills inte varit till någon fördel i finalserien.

Vinner IFK i Ystad Arena väntar en femte och direkt avgörande match i Arena Skövde på tisdag 31/5. Det är då sviten ska brytas för det är då vi får fira ett efterlängtat Blåvitt SM-guld?

Matchfakta

IFK Skövde–Ystads IF 27–31 (16–14)

Målen, IFK Skövde: Matias Helt Jepsen 5, Jack Thurin 5, Bjarni Valdimarsson 3, Fredrik Mossestad 3, Rex Blom 3, Viktor Hallén 2, Dan Beck Hansen 2, Erik Sääf 2, William Elovsson 1, Herman Dyberg 1.

Ystads IF: Julius Lindskog Andersson 5, Kasper Palmar 4, Jonathan Svensson 4, Anton Månsson 3, Kim Andersson 3, Johan Dahlin 3, Knud Ronau Larsen 3, Christoffer Svensson 2, Jakob Nygren 2, Hampus Karlsson 2.

Utvisningar, IFK Skövde: 6×2 min. Ystad: 6×2 min.

Domare: Rickard Canbro och Jasmin Kliko

Publik: 2 516 (fullsatt)

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström

 

 

Inför:

Tisdag 2022-05-24 kl 19:10 i Arena Skövde

Domare 1: Rickard Canbro
Domare 2: Jasmin Kliko
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Pär Brehmer
Delegat/MI: Samuel Abdallah / Henrik Mäkinen

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se, använd kampanjkod: IFKSHKHCMP

Livescore via IFK Skövde – Gameday-app

Livescore på www.svenskhandboll.seHandbollsligan livescore

Läs mer

Ystads IF HF — IFK Skövde

Kvitterat i SM-finalen efter jättedramatik

IFK Skövde HK kvitterade till 1-1 i SM-finalen mot Ystads IF. Dramatik utöver det vanliga bjöds denna kväll i Ystad Arena. Många hjältar finns att ta fram i IFK. Dan Beck-Hansen kvitterade till 29-29 i ordinarie matchens slutsekund. Förlängningen vann sedan Skövde med 5-0 och slutsiffrorna skrevs till 34-29 sedan Fabian Norsten gjort ena räddningen efter den andra.

Finalserien lever alltså i allra högsta grad. Den här andra matchen svängde fram och tillbaka hela tiden.

-Visst är handboll en fantastisk sport. Det här måste väl ses som underhållning på hög nivå. Jag tycker också att vi och klubben förtjänar den här vinsten, summerade IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell matchen en stund efter slutsignalen.

Svängig från början till slut

I första halvlek tog Ystad kommandot, men IFK vände och ledde med uddamålet 7-6 och 8-7. Ett par tekniska fel vände till Ystads fördel med fyra raka mål. IFK återtog ledningen, men Kim Andersson fick avsluta första halvlek ostört på samma sätt som i Skövde senast. 15-15 i halvtid.

Ystad började bäst efter paus, men IFK kom igen starkt och ledde med tre mål (21-18) efter tio spelade minuter. Två IFK-utvisningar gav Ystad chans att komma tillbaka.

Slutskedet blev jämnt och dramatiskt. I slutminuten hade IFK chans att gå till ledning, men en straff blev resultatlös och istället kunde Ystad ta ledningen med 29-28 och såg ut att gå till 2-0 i matchserien. Time out och sju sekunder kvar räckte emellertid till förlängning. Matias Helt Jepsen frispelade briljant Dan Beck-Hansen som kvitterade och förlängningen var ett faktum.

-Vi missbedömde där förstås och det känns grymt, tyckte den besvikne Ystadstränaren Oscar Carlén.

5-0 på tio minuter

Förlängning på 2 x 5 minuter följde. Fabian Norsten spikade igen helt och IFK ledde efter första fem med 32-29. Ytterligare två mål från bortalaget och ”bragden” var ett faktum…

Inte minst måste Matias Helt Jepsen nämnas när det gällde. Han har haft det jobbigt i de inledande SM-finalerna. Nu såg han till att spela fram till kvittering 29-29 och dessutom göra två mål i förlängningen.

-Det har varit lite kämpigt, men att få vara med och bidra är förstås jätteroligt, tyckte en lycklig Matias i intervjuerna efter matchen.

Välförtjänt

Henrik Signell blir inte motsagd när han säger att det var en vinst IFK förtjänar.

-Ystad var snäppet bättre senast. Idag var det vi som var lite vassare och dessutom visade styrka när det skulle avgöras.

Många hjältar

Det finns förstås många IFK-hjältar och matchvinnare. Fabian i målet hade det lite jobbigt i första finalen. Nu kom han tillbaka med besked med över 40 i räddningsprocent och fyra friläggesräddningar i förlängningen! Victor Bang bidrog också i allra högsta grad. Han såg till att Ystad inte gjorde mål vid tre olika strafftillfällen!

Bjarni Valdimarsson fick pris som bäste IFK-spelare. Inte oförtjänt. I andra halvlek började han lite trevande, men steg fram och satte väldigt viktiga avslut.

Kim åttamålskytt

Kim Andersson dominerar förstås mycket i Ystad och gjorde åtta mål, men Fabian kunde ändå rädda flera av hans skott i viktiga lägen i andra halvlek.

Erik Hvenfelt vaktade Ystadsmålet denna gång och var mycket bra och nära att bli matchhjälte. Samma läge hade Julius Lindskog Andersson som gjorde sitt första spelmål till 29-28 i slutminuten.

Fullsatt på tisdag?

Nu väntar alltså match tre i Skövde på tisdag kväll i Arena Skövde. Handbollsfesten fortsätter!

-Vi ska ta med oss energin från den här vinsten. Det kommer absolut att bli fler tuffa matcher och det gäller att vara ödmjuk och samtidigt använda energin till det som komma skall, säger IFK-tränaren.

Macthfakta

Målskyttar. IFK Skövde HK: Bjarni Valdimarsson 7, Jack Thurin 6 (3), Viktor Hallén 5, Dan Beck-Hansen 5, Matias Helt Jepsen 5, Fredrik Mossestad 3, Rex Blom 2 och William Elovson 1.

Ystads IF: Kim Andersson 8, Julius Lindskog Andersson 5 (4), Hampus Karlsson 4, Anton Månsson 3, Johan Dahlin 2, Jonathan Svensson 2, Knud Ronau Larsen 2, Jakob Nygren 2 och Hampus Andersson 1.

Straffar: IFK Skövde: 5, Ystad IF: 7. Utvisningar: IFK Skövde: 7, Ystad IF: 6.

Domare: Martin och Johan Gomér. Publik: 2 600

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Inför:

Lördag 2022-05-21 kl 18:10 i Ystad Arena

Domare 1: Martin Gomér
Domare 2: Johan Gomér
Funktionär: Stefan Håkansson
Funktionär: Ulrika Carlberg
Delegat/MI: Anders Larsson / Roger Ljung

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se, använd kampanjkod: IFKSHKHCMP

Livescore via IFK Skövde – Gameday-app

Livescore på www.svenskhandboll.seHandbollsligan livescore

Läs mer

IFK Skövde — Ystads IF HF

IFK föll i första SM-finalen

IFK Skövde kämpade i motvind – förgäves. Ystad vann med 30–28 (16–14).

– Men anfallsmässigt var vi tillräckligt bra, menar Matias Helt Jepsen.

IFK Skövde hamnade tidigt i underläge mot Ystad när den första SM-finalen i bäst av fem avgjordes på torsdagskvällen.

Fyramålsunderläget (5–9) hämtades dock sakta men säkert igen.

Det tog tolv minuter, varav åtta mållösa av gästerna, innan Viktor Hallén kvitterade via ett straffkast till 11–11 med dryga fem minuter kvar av den första halvleken.

Inte närmare än 12-12

IFK Skövde var på gång och det blev stort jubel bland de nära 2 500 personerna på läktarna i Arena Skövde när Fabian Norsten först stoppade Kim Anderssons skott och sedan blev målskytt till 12–12 några minuter senare.

Skåningarna hade det något lättare att göra mål och kunde gå till pausvila med en tremålsledning sedan rutinerade profilen Kim Andersson stänkt in 16–13 med sekunden kvar efter att Viktor Hallén blott sex sekunder tidigare reducerat.

Samme Kim inledde också målskyttet efter pausvilan.

Precis som i den första halvleken gick Ystad fram till en fyramålsledning.

Lite häng fick IFK när Matias Helt Jepsen reducerade till 21–23 (hans första mål i matchen).

Ystad utökade ledningen (21–24) och straffmiss av Viktor Hallén.

Ridå ned?

Tre Ystadsspelare utvisade gav hopp

Med tio minuter kvar att spela hade Ystad tre spelare utvisade och precis som i den första halvleken segade sig IFK ikapp till likaläget 24–24 efter mål av just Viktor Hallén.

24–26 blev till 26­–26. Men sedan tog det stopp.

Trots en stark forcering blev det Ystad som tog hem segern i den första finalmatchen.

– Riktigt bittert, 28 mål kan man vinna på, säger Matias Helt Jepsen som inte var nöjd med sig egen insats.

– Inte min bästa match. Felen vi gjorde kostade kontringsmål. Även om vi kom ikapp kom vi aldrig på plus en.

Faktum var att IFK Skövde aldrig var i ledningen.

– Vi förlorade med två mål, men vi har mycket mer att gå på, säger Helt Jepsen som passade på att östa beröm över publiken.

– Man fick gåshud, en fantastisk stad som backar upp.

Ystad snäppet bättre

IFK Skövdes tränare Henrik Signell hade samma matchanalys.

– Ystad var snäppet bättre än oss. Det blev mentalt jobbigt när vi hela tiden fick kämpa för att komma ikapp. Framför allt var det försvarsmässigt där vi inte fick stopp på dem som avgjorde.

Till bästa spelare i Ystads IF utsågs Johan Dahlin. I IFK Skövde var det sjumålsskytten Jack Thurin som fick motta priset. Sponsorpriset tog Viktor Hallén hand om.

Också Victor Bang bör nämnas. Han stod för flera härliga räddningar och höll IFK kvar i matchen, bland annat med en dubbelräddning i inledningen av den andra halvleken.

Matchnummer två spelas i Ystad på lördag. På tisdag är det dags igen för match i Arena Skövde igen.

 

Matchfakta

IFK Skövde–Ystads IF 28–30 (13–16)

Målen, IFK Skövde: Jack Thurin 7, Viktor Hallén 7, Fredrik Mossestad 4, Bjarni Valdimarsson 4, Matias Helt Jepsen 2, William Elovsson 1, Kristian Svensson 1, Fabian Norsten 1, Dan Beck Hansen 1.

Ystads IF: Hampus Karlsson 7, Johan Dahlin 6, Julius Lindskog Andersson 5, Anton Månsson 4, Kim Andersson 3, Jakob Nygren 2, Jonathan Svensson 2, Hampus Andersson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 5×2 min.

Ystads IF: 6×2 min.

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Publik: 2 432 personer.

Text. Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström

 

 

Inför:

Torsdag 2022-05-19 kl 19:10 i Arena Skövde

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Samir Burzic
Delegat/MI: Samuel Abdallah / Göran Friberg

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se, använd kampanjkod: IFKSHKHCMP

Livescore via IFK Skövde – Gameday-app

Livescore på www.svenskhandboll.seHandbollsligan livescore

Läs mer

IFK Kristianstad — IFK Skövde

Finalklart efter stormatch i semi 4

2022-04-28 Handboll IFK Skövde HK-IFK Kristianstad 1 2-final 1 41-40 Foto: Viktor Ljungström / Ljungström Photography ID2271

IFK Skövde HK är klart för SM-final i år igen! Den fjärde semfinalen mot IFK Kristianstad på måndagskvällen slutade med seger 36-30 (19-12) efter en mycket övertygande insats från de blåvita från första till sista spelminut. Viktor Hallén (bilden) gjorde nio mål och fick pris som bäste Skördespelare.

Kristianstads Arena har blivit något av lyckoarena för IFK Skövde. Inte sedan 2018 har det blivit hemmavinst när de här IFK-lagen mötts i Kristianstad.
Efter en inledning med jämnt i protokollet de tio första minuterna kom Skövde att dominera den här tillställningen på ett fantastiskt övertygande sätt.

-Det känns galet skönt. Vi hade bestämt oss och sedan utförde vi en match som var klinisk, tyckte tränaren Henrik ”Sigge” Signell en stund efter slutsignalen.

Sju plusmål i paus

Femmålsledning efter 20 minuter och sju mål i paus visar bra vad som hände. Fabian Norsten storspelade från start och hade 40 i räddningsprocent efter första halvlek. Hemmamålvakterna hade det desto svårare och Skövdespelarnas avslutningar var lysande.

-Vi får inte slå oss till ro trots den stora ledningen, var Kristian Svenssons budskap i paus.

Det var också Skövde som fortsatte att äga matchen i andra halvlek. Som mest var bortaledningen elva mål (!). Även om avståndet blev lite mindre mot slutet var segern på inget sätt hotad.

Henrik Signell summerade matchen som en fantastisk fullträff.

-Både mentalt och taktiskt stämde det till fullo, tyckte ”Sigge”.

Många storspelade

Det var ett stort gäng blåvita hjältar denna minnesvärda afton. Det var också så att många spelare fick speltid och bidrog på olika sätt. När matchen egentligen avgjordes i första halvlek hade till exempel stora förgrundsfigurer som Matias Helt Jepsen och Jack Thurin begränsat med speltid.

Viktor Hallén prisades som den bäste och han var också nöjd efter slutsignalen.

-Hela laget gjorde mycket bra ifrån sig, men det är förstås kul att få sätta ”några proppar”, summerade Viktor som nu ser fram mot finalen.

Pigg 41-åring

Vi måste förstås lyfta fram Kristian ”Krille” Svensson. Fem mål blev det från ”Krille” som på tisdagen fyller 41 år och efter firandet kan ladda för en ny SM-final. Det hade han nog inte räknat med efter SM-finalen fjol…

Tio målskyttar

Många bidrog alltså, vilket inte minst bevisas genom att Skövde hade tio olika målskyttar. Dan Beck-Hansen var även denna gång oerhört svårstoppad och blev näst bästa skytt. Vi måste också nämna spelare som Adam Samuelsson, Adam Ljungquist och William Elovson som kommer in, tar för sig och sätter mål i viktiga lägen.

Oklart om finalmotståndare

Det blir nu en dryg veckas uppladdning inför finalspelet. Ystads IF leder den andra semifinalen mot IK Sävehof med 2-1 i matcher och fjärde matchen i den serien spelas på torsdag i Ystad.

Matchfacit

Målgörare: IFK Skövde HK: Viktor Hallén 9, Dan Beck-Hansen 7, Bjarni Valdimarsson 5, Kristian Svensson 5, Jack Thurin 3 (2), Adam Ljungquist 2, Fredrik Mossestad 2. Matias Helt Jepsen 1, William Elovson 1 och Adam Samuelsson 1.

IFK Kristianstad: Anton Hallbäck 7, Emil Frend Öfors 6, Vasja Furlan 5, Ludvig Åström 3, Anton Halén 3 (1), Albin Selin 2(1) Markus Olsson 2, Hampus Henningsson 1, Philip Henningsson 1 och Mattias Windahl 1.

Utvisningar: Kristianstad 3, Skövde 1. Straffar: Kristianstad 3. Skövde 3.

Matchens lirare: Kristianstad Anton Hallbäck. Skövde Viktor Hallén.

Domare: Michael Johansson och Marcus Winberg.

Publik: 4 343

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

Inför:

Måndag 2022-05-09 kl 19:00 i Kristianstad Arena

Domare 1: Michael Johansson
Domare 2: Markus Winberg
Funktionär: Lars Brorsson
Funktionär: Julia Isberg
Delegat/MI: Anders Larsson / Anders Enering

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se, använd kampanjkod: IFKSHKHCMP

Livescore via IFK Skövde – Gameday-app

Livescore på www.svenskhandboll.seHandbollsligan livescore

Läs mer

IFK Skövde — IFK Kristianstad

Kristianstads tur att jubla

2022-04-28 Handboll IFK Skövde HK-IFK Kristianstad 1 2-final 1 41-40 Foto: Viktor Ljungström / Ljungström Photography

IFK Skövde lyckades inte säkra finalplatsen. Kristianstad vann den tredje semifinalmatchen med 28–24 i Arena Skövde.

Det kunde ha blivit en klang- och jubelföreställning, efter att IFK Skövde kopplat ett grepp om SM-semifinalserien. Efter två raka vinster kunde alltså hemmalaget avgöra när den tredje matchen spelades på torsdagskvällen.

Nu uteblev dock festen i en i det närmaste fullsatt arena.

– Jag är så klart nöjd. Man är lättad. Nu har vi en möjlighet till, säger Kristianstads och tidigare IFK Skövdes tränare Jonas Wille.

Och kanske var det Kristianstads tur den här gången.

– I dag var dom lite skarpare, det är bara att erkänna, säger hemmatränaren Henrik Signell.

Svängig första halvlek

Gästande Kristianstad öppnade starkt och hade ledningen med tre mål ett par gånger om i den första halvleken. IFK Skövde segade sig ikapp och förbi till en 16–14-ledning i paus.

I den andra halvleken, där för övrigt fyra av de fem inledande hemmamålen alla kom från mittsexpositionen, följdes lagen åt till 24–24 efter dryga kvarten.

Fabian Norsten hade det svårt i målet och noterades bara för två räddningar och Victor Bang var den som fick speltid sista 15 minuterna.

Han hade bra bättre flyt och gjorde flera viktiga räddningar.

Totalstopp i måltillverkningen

Tyvärr blev det tvärnit i målproduktionen framåt. IFK Skövde gjorde inget mål under matchens avslutande 13,5 minuter. Även Kristianstad hade problem med målskyttet men noterades i alla fall för fyra mål vilket var fullt tillräckligt för att tvinga fram en fjärde match.

– Det är svårt att vinna med en sådan måltorka. Jag har ingen bra analys. Vi skapade ändå hyggliga lägen för att göra mål. Deras målvakt gjorde en bra insats, säger Henrik Signell.

Gustaf Banke, som kom in i den andra halvleken, noterades för 41 räddningsprocent.

– Det är många situationer med små marginaler som avgör och som också gör att det blir fyra måls marginal till sist, konstaterar Signell.

Jakt utan resultat

Två av Kristianstads mål kom också i matchslutet när hemmaspelarna jagade snabba reduceringsmål.

Kristianstadtränaren Jonas Wille:

– Ibland går det rätt väg och i dag gick det vår väg. Vi vann något fler man mot man dueller.

IFK Skövde saknade mittsexan Rex Blom (avstängd). I hans ställe fick både Jesper Jensen och lagkaptenen Adam Samuelsson mer speltid.

– Det är små detaljer som avgör och matchen svängde åt båda håll, summerade Adam.

Så var det och storpubliken fick se en handbollsmatch på hög nivå som innehöll det mesta.

Nu väntar match nummer fyra i bäst av fem på måndag i Kristianstad.

En eventuell femte match spelas i Arena Skövde 12 maj.

Bjarni Valdimarsson utsågs till bästa hemmaspelare. I Kristianstad gick priset till Markus Olsson.

Matchfakta

IFK Skövde–IFK Kristianstad 24–28 (16–14)

Målen, IFK Skövde: Jack Thurin 7, Bjarni Valdimarsson 6, Dan Beck Hansen 5, Viktor Hallén 2, Matias Helt Jepsen 2, Fredrik Mossestad 1, Jesper Jensen 1.

Kristianstad: Markus Olsson 5, Emil Frend Öfors 5, Anton Halén 5, Vasja Furlan 4, Besard Hakaj 3, Anton Hallbäck 2, Philip Henningsson 1, Ludvig Åström 1, Albin Selin 1, Isak Larsson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 3×2 min.

Kristianstad: 3×2 min.

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Publik: 2 318 personer

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström

 

 

Inför:

Torsdag 2022-05-05 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Samir Burzic
Delegat/MI: Göran Friberg / Kjell Eliasson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se, använd kampanjkod: IFKSHKHCMP

Livescore via IFK Skövde – Gameday-app

Livescore på www.svenskhandboll.seHandbollsligan livescore

Läs mer

IFK Kristianstad — IFK Skövde

Ny stark IFK-insats ger drömläge i semifinalen

Med 2-0 i matcher har IFK Skövde skaffat ett härligt utgångsläge inför den fortsatta semifinalserien mot IFK Kristianstad.

Måndagens bortamatch vanns av gästerna med klara 33-28 (16-13).
– Vi ska behålla vår ödmjukhet, försäkrar den belåtne IFK-tränaren Henrik Signell inför avgörandet.

 

Skåne-publiken hade laddat upp rejält; tända och inspirerade av rysaren och nattmanglingen i Skövde i torsdags.
Hela 3 968 åskådare löste entré till Arenan och det ”oranga havet” bjöd upp till fest.
Det gjorde även de båda lagen ännu en gång och följdes åt i protokollet till 5-5 efter tio minuter då vi fick se kvällens första ryck av Signells manskap.
Fem fullträffar i snabb följd gav ett övertag på 9-5 efter en dryg kvart.
Fabian Norsten i mål tog några viktiga skott. Försvaret stod tätt. Kontringarna lyckades. Och det uppställda anfallsspelet avslutades efter metodiskt och tryggt gnuggande och stort tålamod.
– Där gjorde vi en period som var mycket bra, analyserar Henrik Signell.

 

Kristianstad kom – självklart – tillbaka.
Med torsdagsförlusten i åtanke fanns inte på kartan att gå på en ny smäll utan att ta en rejäl fajt och några blåmärken på köpet. Därtill stöttade av storpubliken i den kokande grytan på hemmaplan.
Efter timeout och diverse spelarbyten kom hemmalaget ikapp till 13-13 trots en egen dubbelutvisning.
Men det var Skövde-laget som avslutade första akten bäst med tre raka mål. Och precis som i hemmamatchen luftade Signell tidigt HELA truppen, undantaget William Elovson, medan Kristianstad-coachen Jonas Wille gick på ”kortare manskap”.

 

Rond två inleddes i tempo furioso med fem pytsar av vardera laget under de första fem minuterna. Pang-pang-pang, ja rena rama Vilda Västern-handboll.
När farten lugnats ner och metodiken återfunnits stack Team Signell iväg på nytt.
Om Jack Thurin varit dominant och målbäst före paus med sju nätrassel kom nu Matias Helt Jepsen igång på allvar. Då avser vi inte med enbart skyttet utan hela den digra repertoaren hos den skicklige playmakern..
Passningarna höll måttet hela vägen; inte minst inspelen till Dan Beck-Hansen som med sina nio fullträffar, på tolv avslut, blev kvällens främste bombare. I stort sett helt omöjlig att få stopp på längs linjen.

 

18-21 på tavlan förvandlades i ett huj till 22-28 och en till synes ointaglig sexmålsledning för bortalaget. Men ingen hade väl glömt vad som hände i Skövde för fyra dagar sedan…!?
I sporten handboll kan ingen räknas ut eller någon segrare koras förrän slutsignalen ljuder.
Kristianstad tog ny timeout. Började spela 5-1-försvar och sätta käppar i hjulen. Därtill kom Espen Christensen tillbaka i målet och parerade några solklara frilägen.

 

Hemmalaget tog in mål för mål och vips var marginalen endast två bollar (26-28).
Under den perioden hade Hampus Henningsson också skickat ett frilägesskott rakt i nyllet på IFK-keepern Fabian Norsten och däckat honom en kort stund.
Men både ”Fabbe” & Laget reste sig.
Ännu en gång.
– Det började gnissla när vi fick ett par utvisningar och brände några lägen samtidigt som Kristianstad chansade. Men deras uppförsbacke blev för lång. De lyckades inte lika bra som vi när vi hämtade in sex bollar senast, tycker Henrik Signell.
# Kände du oro nån gång?
– Publiken kom igång och vi var länge mållösa. Man kan inte spela kliniskt i 60 minuter. Fast det kändes som att vi satt i förarsätet från minut 15 nånting och framåt. Jag är mycket stolt över hur vi hanterade även den här matchen.

 

Slutet blev faktiskt dramatiskt även om segersiffrorna stannade vid trygga fem måls marginal.
Rex Blom tilldelades rött kort efter 53.12 när Dan Beck Hansen satt sig på botbänken 18 sekunder tidigare. Och Kristianstad jagade då från så nära underläge som 26-28.
Vad hände då?
Jo, Fabian Norsten räddade igen – och killen som inte spelat alls förrän IFK hamnade i tufft numerärt underläge kom in från bänken på banan som en golden boy.
19-årige William Elovson sköt 26-29 efter uppställt frikast med två man mindre och domararmen uppe för ”passivt spel”.
Bingo!
– Så underbart härligt att tro på sig själv i det läget, berömmer Henrik Signell sin unge talang.

 

Efter den fullträffen gick luften ur både hemmaspelarna och publiken. Enkelt uttryckt kan man säga att Elovson tystade fyra tusen munnar med ett enda skott – förvisso i rättan tid. Måltorkan hade då varit i över sju minuter för gästerna.

 

Avrundningen blev en expeditionsaffär. Kristianstads Anton Hallbäck medgav i en CMore-intervju:

– Det känns oerhört tufft att förlora på hemmaplan. Vi släppte in för många mål. Skövde drog isär vårt försvar gång på gång. Nu när vi ligger under med 2-0 finns bara en sak; att åka upp till Skövde och bara köra.

 

33 gjorda mål, blott sex tekniska fel (endast ett enda före paus), ny vunnen andra halvlek, hela truppens 16 man spelade igen. Det fanns mycket positiva förtecken att summera kvällen med för Blåvitt.

 

IFK-klacken Sköfdes Blå Bönder kan således börja ladda. Eller snarare ladda om. Med att putsa och vässa grepen, lien och släggan.
Marknadschefen Marcus Dahl utlovar ”säsongsbästa” beträffande publiksiffran i Arenan på torsdag.
– Biljettförsäljningen pekar mot 2 200 åskådare. Minst, bubblar Dahl medan spelarna förbereder sig för att slå in den första matchbollen av tre.
Resan hem ikväll blev något senare eftersom fyra IFK-spelare kallades till dopingtest efter slutsignalen.
Beträffande Rex Bloms röda kort fanns när detta skrivs oklarheter huruvida försvarschefen är avstängd eller inte på torsdag.

Text: Kjell-Ove ”KOA” Andersson
Foto: Viktor Ljungström

 

Målen, IFK: Dan Beck-Hansen 9, Jack Thurin 7 (3), Bjarn Valdimarsson 5, Matias Helt Jepsen 4, Viktor Hallén 3, Fredrik Mossestad 3, William Elovson 1, Kristian Svensson 1.

Målen, Kristianstad: Markus Olsson 7, Anton Halén 7 (5), Anton Hallbäck 3, Emil Frend Öfors 3, Philip Henningsson 2, Isak Larsson 2, Ludvig Åström 2, Vasja Furlan 1, Besard Hakaj 1.

Utvisningar, IFK: 5 x 2 min. Inkl rött kort på Rex Blom (53.12). Kristianstad: 4 x 2 min.

Straffkast, IFK: 3 (3 mål). Kristianstad: 5 (5).

Räddningar, IFK 10. Kristianstad: 10.

Tekniska fel, IFK: 6. Kristianstad: 8.

Domare: Rickard Canbro & Jasmin Kliko.

Publik: 3 926.

(2-0 i matcher i bäst av fem till IFK Skövde. Tredje mötet spelas i Arena Skövde kl 19.00 på torsdag, 5 maj.)

 

Inför:

Måndag 2022-05-02 kl 19:00 i Kristianstad Arena

Domare 1: Rickard Canbro
Domare 2: Jasmin Kliko
Funktionär: Lennart Nilsson
Funktionär: Lars Brorsson
Delegat/MI: Anders Enering / Tomas Rosenberg

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se, använd kampanjkod: IFKSHKHCMP

Livescore via IFK Skövde – Gameday-app

Livescore på www.svenskhandboll.seHandbollsligan livescore

Läs mer