Nyheter

Härlig insats och vinst även i semifinal 2

Skövde gjorde en strålande insats i den andra semifinalen mot IFK Kristianstad och vann med 33-27 (17-14) och tog därmed ledningen med 2-0 i matchserien.

 

Dramatiken började redan på fredagskvällen då Kristianstadstränaren Ulf Larsson och sonen Isak visade sig ha covid-smitta. Hela övriga hemmalagets trupp fick testas drygt två timmar före matchstart. Alla var negativ och matchen kunde alltså genomföras programenligt.

– En härlig match. Vi känner oss väldigt starka just nu, tyckte en lika glad som stolt IFK-tränare Henrik ”Sigge” Signell när han mös ikapp med spelarna efter matchen.

Jämn inledning
Inledningen blev jämn även om det var Skövde som var i ledning för det mesta. Ett par gånger ledde Kristianstad med ett mål, men Skövde fick en mycket lyckad avslutning. 14-14 förvandlades till 14-17 den sista dryga minuten och Adam Samuelsson satte just 17:e målet i sista sekunden.

Efter 14-18 kom fyra raka Kristianstadsmål efter några tekniska fel från Skövde. Närmare än 18-18 kom dock aldrig hemma-IFK. Flera gånger ledde de blåklädda med fyra mål (20-24, 22-26 och 24-28) men Kristianstad var två efter vid några tillfällen. Bortaledningen ökade till fem mål trots en missad straff och att Rex Blom fick rött kort efter tredje utvisningen. Även om Kristianstad hade två man mer mot slutet kändes Skövdeledningen säker och blev alltså hela fem mål stor.

Många utropstecken
Att ge individuell kritik efter en sådan här insats är både lätt och svårt. Alla tar jättestort ansvar och högt betyg till hela gänget. Med tanke på att Matias Helt Jepsen blev skadad och utgick redan i mitten av andra halvlek kan insatsen är det extra starkt.

– Alla vet vilka roller vi har och det märks särskilt när vi måste möblera om lite, sa´ Rasmus Wremer efter matchen.

Några måste ändå lyftas fram lite extra. Richard Hanisch får pris som bäste spelare och det kan ingen protestera mot. Richard gjorde en stormatch helt enkelt. Särskilt i andra halvlek gör också Håvard Åsheim några avgörande insatser. Hampus Söderman fick komma in när Matias försvann och tog för sig på ett kanonbra sätt. -Visst är det härligt när man får ansvar, tyckte Hampus i en TV-intervju i paus.

Adam Samuelsson gjorde även i andra halvlek viktiga mål. Jack Thurin blev åter bäste målskytt trots hård bevakning och Jack visade åter strålande slutspelsform. Rasmus med sina sex mål är förstås också en matchvinnare. Rex Blom gjorde också en ny fin insats, men får tyvärr inte vara med i tredje semifinalen kommande lördag efter det röda kortet.

Henrik Signell framhöll efter matchen styrkan i truppen.

– Vi bestämde oss för att inte påverkas av ovissheten före matchen. När vi sedan fick skada på Matias och några andra krämpor bestämmer alla sig bara för att satsa vidare. Lagmoral kan inte beskrivas bättre än så här, konstaterade IFK-tränaren innan hemresan i den ljusa vårkvällen startade.

Målgörare
IFK Skövde HK:
Jack Thurin 7, Rasmus Wremer 6, Richard Hanisch 5, Fredrik Mossestad 4, Adam Samuelsson 3, Victor Ljungquist 2, Rex Blom 2, Hampus Söderman 2, Dan Beck-Hansen 1 och Matias Helt Jepsen 1.
IFK Kristianstad:
Greger Ocvirk 5, Adam Nyfjäll 3, Olafur Gudmundsson 3, Teitur Einarsson 3, Ludvig Åström 3, Zoran Bozic 2, Markus Olsson 2, Albin Selin 2, Espen Christensen 1, Hampus Henningsson 1, Emil Frend Öfors 1 och Johan Nilsson 1.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

IFK laddar för andra semifinalen

Rubriktexten ”IFK laddar för andra semifinalen” stämmer verkligen eftersom det är de två IFK-klubbarna Skövde och Kristianstad som drabbar samman i den andra semifinalen. Efter Skövdevinsten (25-22) senast är det Kristianstad Arena som gäller lördag kl 16.00.

Skövdetruppen har valt ett lite annorlunda upplägg den här gången. Efter möte, träning och covid-test –alla spelare och ledare visade negativt resultat-  på fredagseftermiddagen bar det iväg till Skåne och övernattning dag före match.

-Vi tog det här beslutet gemensamt. Vi vet inte förrän i efterhand hur lyckat det blir, men hoppas på förstås att det blir bästa tänkbara uppladdning, säger team manager Klas Wahlström.

Efter frukost blir det någon gemensam aktivitet innan samlingen för match.

-Inte minst för teamkänslan kan det här förhoppningsvis bli bra, säger Klas.

Tuffa tag att vänta

IFK Skövdetränaren Henrik ”Sigge” Signell tror att det blir en svår match som väntar.

-Det kommer att bli tufft där nere, men vi känner oss starka nu och kommer sälja oss dyrt! Vi vet att vi kommer behöva vara ännu bättre på lördag än senast, men det vet jag att vi kan, sa Sigge tidigare i veckan.

Det gäller med andra ord att se upp med Markus Olsson (bilden) & Co i hemmalaget.

För Kristianstad har veckan sedan förra matchen inneburit European League-kvartsfinal mot Magdeburg. En match det tyska topplaget vann med 34-28.

Veteranen Fredrik Petersen tyckte i en TV-intervju att insatsen var ett klart fall framåt jämfört med mötet med Skövde i lördags.

Fotnot: Adam Samuelsson som var sjuk senast är tillbaka i truppen.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

 

Läs mer

Isak Svarén till Skånela

IFK Skövdes vänsterhänte kantspelare Isak Svarén kommer att spela i allsvenska Skånela IF från Märsta nästa säsong.

-Det känns spännande och en möjlighet att utvecklas vidare, säger Isak som nyligen fyllde 20 år.

Allt sedan starten i IFK Skövdes handbollsskola har Isak spelat i de blåvita färgerna.

-Det kommer förstås att kännas lite konstigt att lämna sin moderklubb, men förhoppningsvis kan man komma tillbaka någon gång i framtiden.

Skånela är Upplands största handbollsförening. Herrlaget blev sexa i Allsvenskan den gångna säsongen, men satsar på ta ytterligare steg. Bland annat har man gjort klart med Rickard Åkerman från Eskilstuna Guif.

IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström tycker att Isak Isa utvecklats väldigt mycket under den gångna säsongen.

-Isak har dessutom varit en härlig pådrivare och stöttat sina lagkamrater på ett fantastiskt sätt trots ringa speltid. Det är en fin egenskap och visar på ett stort blåvitt hjärta. För att skaffa sig mer erfarenhet väljer han nu att flytta på sig vilket jag tycker är klokt. Jag önskar Isak stort lycka till framöver, säger sportchefen.

Isak flyttar upp till Stockholmsområdet i slutet av sommaren. Till en början räknar han med att, precis som nu, vara en resurs i någon skola.

Innan Skånela väntar har Isak full fokus på att vara del av IFK i slutspelskampen.

-Jag är gärna med och spelar handboll långt in i maj månad, säger Isak med ett leende.

Text: Bengt Andersson  Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

IFK-tränaren kommenterar aktuell statistik

Lögn, förbannad lögn och statistik. Ett gammalt kärt uttryck som tillskrivs Mark Twain. Inom handbollen och inte minst Handbollsligan finns det massor av statistik och fakta.
Så här mellan semifinalerna 1 och 2 får IFK:s tränare Henrik Signell här möjlighet att kommentera en del av alla de siffror som finns att fundera över.

 

– Vi vet garanterat efter 1-0-läget att IFK Skövde i år får spela tävlingshandboll i maj. Det är utan tvekan ett tag sedan…
– Vi gillar ju den här sporten så vi spelar gärna så länge vi bara kan. Det är såklart extra roligt att få vara med om den här möjligheten vi gett oss själva nu.

– IFK har nu blott en förlust på de senaste 15 matcherna och på bortaplan är laget obesegrat sedan 21 december (= 6 matcher).
– Det är starkt! Vi har hela tiden jobbat för att bli bättre och bättre och det är ju till slutspelet allting gäller. Vi har haft en säsong med ovanligt många skador. Jag tycker vi klarat oss väldigt bra trots det tack vare att vi har en bred trupp där alla spelare klivit fram när de fått chansen till utökad speltid.

– Kristianstad avfärdade Malmö med ett totalt målsnitt på 31-27 i fyra kvartsfinalmatcher (34, 32, 31 framåt i de tre vinstmatcherna). Mot Skövde nådde Kristianstad upp i endast 22 mål. Lägg därtill 2 x 23 i ligamatcherna mot IFK. Så snacka om bra Skövde-defensiv.
– Ja, vi har gjort bra försvarsinsatser mot Kristianstad så här långt. Lyckas vi hålla oss till dom siffrorna så har vi gjort det riktigt bra, men det kommer krävas mer och mer för varje match vi spelar mot dom.

– Efter fem spelade slutspelsmatcher har Skövde förlorat blott en enda andra halvlek Det var borta i match 4 mot Alingsås men då var ledningen 17-7 utan minsta risk att förlora.
– Det tyder på att vi just nu har bra moral, att vi har en bra fysisk status och att vi varit bra när det ska avgöras. Väldigt viktiga ingredienser för att vinna handbollsmatcher.

– IFK har hittills i slutspelet haft färre eller i två fall lika många tekniska fel som motståndarna. Inte en enda ”minusmatch” hittills alltså.
– Om man ska vinna matcher så gäller det att hålla nere de tekniska felen. Vi har dessutom ett sätt att spela försvar som många gånger lockar fram stressade situationer så det var positivt att se att vi lyckats med det.

– Räkna med att Kristianstad har mer att komma med i match 2 på lördag. Adam Nyfjäll (128 seriemål) är tillbaka. Näst bäste målskytten Emil Frend Öfors (104) nollade i lördags. Slutspelets kanske bäste, Greger Ocvirk, spelade inte alls.
– Ja, jag kan bara hålla med. Vi vet att vi kommer behöva vara ännu bättre på lördag än senast, men det vet jag att vi kan. Det kommer bli tufft där nere, men vi känner oss starka nu och kommer sälja oss dyrt!

Uttrycket brukar tillskrivas Mark Twain

Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

Kristianstad förlorade i Europaspelet

IFK Skövdes semifinalmotståndare i det pågående SM-slutspelet var chanslösa mot det tyska topplaget Magdeburg i European League-kvartsfinalen på tisdagen. Tyskarna vann i Kristianstad med 34-28 (16-13).

 

Skåningarna hängde med en kort bit in på andra halvlek. Olafur Gudmundsson bröt matchen tidigt skadad.

– Jag vet inte hur illa det är med Olafur. Men det är givetvis ett avbräck när vår kapten är borta, sa Kristianstads-tränaren Ulf Larsson.

Viasat-experten Ola Lindgren fyllde på med att Gudmundsson missat flera matcher under våren på grund av skada.

– Det är svårt att värdera vad Kristianstad fick ut av den här matchen med tanke på mötet med IFK Skövde på lördag. Magdeburg var alldeles för bra, tyckte Ola.

Både Lindgren och Ulf Larsson uttryckte oro för tappad energi under andra halvlek-

– Jag hade hoppats att vi skulle få med både ett bättre resultat och mer fart med tanke på Skövde-matchen, funderade Kristianstad-tränaren.

Espen Christensen stod i stort sett hela matchen i hemmamålet. Fredrik Petersen tog över rollen som vänstersexa. Greger Ocvirk, som aldrig byttes in i lördags, fick nu mycket speltid och Adam Nyfjäll (avstängd senast) blev främste målskytt med fem putsar. På nio meter hade Kristianstad luftat hela åtta olika spelare redan efter 45 minuter.

Ulf Larsson fick sista ordet inför mötet med IFK Skövde på lördag som är den andra semifinalen i bäst av fem:

– Det är en balansgång och svårt att veta vilken belastning man ska ligga på när vi matchar på två fronter. Chansen att vända detta i returen i Magdeburg nästa tisdag är närmast omöjlig. Men möjligheten mot Skövde har vi kvar.

Text: Kjell-Ove Andersson

Läs mer

IFK uppmärksammas för covid-arbetet

Allt sedan pandemin för mer än ett år sedan tog sitt grepp, om inte minst allt inom idrottsrörelsen, har IFK Skövde HK haft en noggrann strategi och ett regelverk för att hantera covid -19.

– Vi har från första stund anpassat oss efter de regler och rekommendationer som myndigheterna ger. All verksamhet i föreningen är givetvis påverkad. Våra insatser har också uppmärksammats på olika sätt, berättar säkerhetsansvarig Peter Malmberg.

Senast var det Försvarsmakten i Skövde som gästades av Peter Malmberg. Han berättade hur arbetet pågår inom IFK Skövde – allt för att förhindra smitta och få de dagliga rutinerna att bli så säkra som möjligt.

– Intresset var stort. Bland deltagarna fanns också flera personer som är aktiva inom olika idrottsföreningar och de tog med tacksamhet emot informationen, säger Peter.

14:e versionen
Rutinerna anpassas alltså hela tiden efter vad som gäller i samhället. Peter berättar att den covid-19-skrift som nu finns är den 14:e versionen i ordningen.

– Vi försöker hela tiden att ligga i framkant. Det känns också fint att vårt arbete uppmärksammas inte bara inom handbollen. Förbundet har till exempel kopierat en del av det vi infört.

Regelbundna tester
I elittruppen utförs covid-tester regelbundet och alltid inom 24 timmar före match. Ingen spelare eller ledare har testats positivt. Testerna utförs efter särskilda rutiner av medicinsk personal där IFK:s lagläkare Mile Bergvall alltid medverkar.

Munskydd
Vid matcher i Arena Skövde gäller också speciella regler. Entrén sker i en dörr på östra sidan av Arenan för motståndarlagets trupp, funktionärer och media. Tillträde till matchområdet har endast deltagande lag, domare, funktionärer, delegat, ackrediterade mediarepresentanter samt vaktmästare. Munskydd är obligatorisk för alla utanför lagens trupper och domare.

Text: Bengt Andersson
Foto: Viktor Ljungström / Peter Malmberg

Läs mer

Vinnare tävling soffbiljetter

Stort tack alla ni som stöttade föreningen genom att köpa soffbiljetter till semifinal 1.

Följande personer har dragits som vinnare i utlottningen:

Säsongskort – Jan-Erik Andersson
Säsongskort – Tony Markerius

VIP-biljetter (2 st.) – Jenny Skottheim
VIP-biljetter (2 st.) – Peter Thell

Matchtröja 2021-22 – Laila Rosendahl
Matchtröja 2021-22 – Anders Jonasson

Vinnarna är kontaktade för mer information.

Det är vi tillsammans som är #blåkamrater

Läs mer
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com