Nyheter

Islänning ny tränare i IFK Skövde HK

Det är nu klart att Jónatan Magnússon blir ny tränare i IFK Skövde HK efter Henrik Signells tre år i klubben.

– Jag är glad över att vara enig om samarbete med Skövde. Jag ser det som en mycket spännande möjlighet eftersom den svenska handbollsligan är bra och lite annorlunda än den isländska som jag jobbat med de senaste åren, säger 42-åringen.

IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström tycker att det är glädjande att denna anställningsprocess äntligen är i mål.

– Precis som med Jonas Wille och Henrik Signell är jag glad att vi hittat en tränare med hög sportslig kompetens och erfarenhet. Dessutom har jag länge varit fascinerad av den isländska skolan vad det gäller tränar- och ledarskap, säger Nyström och konstaterar att företrädarna under många, många år fostrat fantastiskt många duktiga handbollsspelare i IFK.

Erfaren tränare och spelare
Kontraktet är på 2 + 1 år och Jónatan ansluter till IFK när nästa säsong startar med träning i juli.

Jónatan är sedan 2019 huvudtränare för isländska KA i Akureyri. Han har under åren haft tränaruppdrag för både dam- och herrlag på Island samt norska Kristiansund HK i tre år. Som spelare har han bland annat gjort en säsong i franska St Raphael och tre i Kristiansund.

Ulf Nyström tycker att det är väldigt glädjande att ånyo hittat en tränare utifrån som kan fortsätta ge ett ”utifrån” perspektiv utöver det klubben ägnar sig åt på daglig basis.

– Jag är övertygad om att Jonatan kommer att ta upp stafettpinnen efter Henrik på ett bra sätt och sätta sin prägel på vårt lag framöver.

Frågor till blivande tränaren
– Hur ser du på den svenska ligan?

– Jag tycker att ligan är bra med många duktiga spelare. Många spelare har ju också gått från ligan till proffsliv. Ligan har dessutom lyckats hämta utländska talanger de senaste åren, vilket visar hur eftertraktad Handbollsligan blivit. Som jag ser det är ligan ganska jämn där det gäller att kämpa för varje poäng.

– Vad vet du om IFK Skövde?

– Efter att vi startat samtalen vet jag nu en del. För mig är det viktigt att det finns stort intresse för handboll  i Skövde och att publiken brukar möta upp och stötta laget. Mitt intryck är också att det är gott driv i klubben med trevliga människor runt laget. Spelarstallet är dessutom spännande med god blandning av rutinerade spelare och yngre lovande talanger.

– Din syn på hur handboll ska spelas?

– För mig är det viktigt att handboll ska spelas med stor passion. Jag önskar också att spelarna visar kämpatag för klubben. Det finns många mått rent taktiskt som ofta varierar från match till match. För mig är det viktigt att spelarna i de lag jag styr alltid ska ha laget i fokus.

 

Text: Bengt Andersson
Foto: KA-bildbibliotek 

Läs mer

Burud sjumålskytt när IFK vann

IFK till slutspel

Storpublik drog fram IFK Skövde till seger med 32–29 (15-14) mot IK Sävehof på torsdagskvällen. Och nu är IFK klart för slutspel.

IFK Skövde saknade Viktor Hallén, med fem mål i snitt per match, och serietvåan Sävehof som motståndare på torsdagskvällen i Arena Skövde. Ett lag som IFK dessutom haft svårt för de senaste åren. En omöjlig uppgift?

Kanske var det hemmalagets lite hetare vilja som fällde avgörandet även om Pontus Brolin, som utsågs till bästa Sävehof-spelare inte tyckte att laget saknade rätt inställning.

– Skövde borta är alltid roliga matcher och det är inte svårt att tända till, säger femmålsskytten.

IFK-spelarna gav allt

Hur som helst gav Skövdespelarna allt och visade att man är ett lag för slutspel.

– Vi löste slutspelsplatsen på egen hand, konstaterar IFK Skövdes tränare Henrik Signell.

Sävehof inledde matchen bra med ett distinkt och vasst anfallsspel som gav ledning 5–4 samtidigt som IFK-spelarna fick jobba mer för sina mål.

IFK vände dock till 7–5 och hade bud till 8–5. IFK Skövde hade sedan ledningen med 13–9 innan det blev åtta mållösa minuter då Sävehof utjämnade.

Viktiga mål av Adam

Med två mål av Adam Ljungquist var det hemmaledning 15–14 i paus.

IFK Skövde fick en bra start i den andra halvleken. Det skulle dröja sex minuter innan Sävehof hade gjort mål. Då hade hemmalaget gått fram till 18–14.

Det målmässiga försprånget höll IFK resten av matchen. Det var nere i ett par mål vid ett par tillfällen, men lite av matchavgörandet kom nog när Jonas Samuelsson fixade 28–23 i tomt mål då Sävehof jagade reduceringsmål med spel sju mot sex.

Visserligen tog Sävehofs tränare Michael Apelgren timeout, men gästerna kom aldrig riktigt nära för att hota IFK.

 

Rättvist

– Vi kom inte upp i sista procenten och Skövde vann rättvist, menar Apelgren som gärna ser ett annat motstånd än Skövde i slutspelet.

– Det blev en del tekniska fel i första halvlek och vi ligger där vi ligger i tabellen (tvåa), men det är klart att vi ville vinna, menar Pontus Brolin.

En som var riktigt nöjd var hemmalagets tränare Henrik Signell.

– Väldigt skönt att äntligen få vinna mot Sävehof – inte minst för killarna med tanke på tidigare matcher mot Sävehof.

Krysset i höstas och segern nu kanske har gjort att Sävehof-spöket är borta efter ett par säsonger med förluster mot laget.

Buruds bästa

Jonas Burud utsågs till bästa blåvita spelare för kvällen.

– Min bästa match i IFK, säger han.

Han var matchens främste målskytt med sju fullträffar.

Nu väntar Hammarby borta innan serien kan summeras och först då vet vi vilket lag IFK Skövde ställs mot i slutspelet.

 

Matchfakta

IFK Skövde–IK Sävehof 32–29 (15–14)

Målen, IFK Skövde: Jonas Burud 7, Jonas Samuelsson 5, Daniel Ekman 5, Bjarni Valdimarsson 4, Rex Blom 3, Markus Sjöbrink 2, Fredrik Mossestad 2, Adam Ljungquist 2, Herman Dyberg 2,

Sävehof: Gzim Salihi 6, Pontus Brolin 5, Sebastian Karlsson 4, Alexander Westby 3, Felix Möller 2, William Andersson Moberg 2, Elias Ellefsen À Skipagötu 2, Emil Berlin 1, Adam Blanche 1, Sebastian Spante 1, Marcus Lennernäs 1, Oli Mittun 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 3×2 min. Sävehof: 3×2 min.

Domare: Rickard Canbro och Jasmin Kliko

Publik: 1 611 personer

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

Gameday – Ladda upp på Blå Torget

Matchdag och vi laddar upp på Blå Torget!

✅ STC Skövde är matchvärd, delta gärna i deras tävlingar och happenings. Det kommer att bli grymt bra, de har sedan tidigare visat att de har svart bälte i matchvärdskap.

✅ UF Skaraborg gästar oss och berättar gärna om sin kommande mässa med fri entré.

✅ Skövde Kommun kommer att finnas på plats för att erbjuda dig sommar- och extrajobb som stödassistent, missa inte detta.

✅ 50% rabatt på allt i supportershopen.

Vi ses i arenan från 17.30!

Läs mer

Kostnadsfri påsklovsaktivitet

Succén är tillbaka!

Är du tjej eller kille född 2014-2011 och är sugen på rörelseglädje, teknikbanor och hänga med IFK på påsklovet?

Med fint stöd av föreningens #viställerupp-partners arrangerar IFK Skövde HK återigen den kostnadsfria aktiviteten ”Hand The Ball” i Arena Skövde.

Måndag 3 april och tisdag 4 april klockan 09.30-11.30 kör vi igen, varmt välkomna!
(Kostnadsfritt, ingen föranmälan krävs)

#ifkskovdehk #handbollsligan #blåkamrater #viställerupp #handtheball #skövde #skovde #förframtidagenerationer

Läs mer

Country till division 1

HK Skövde hängde med i en halvlek. Sedan handlade det bara om HK Country som vann med 29–22 inför över 1 000 personer i Idrottshallen.

HK Country hade chansen redan förra helgen, men lyckades inte knyta ihop säcken. På lördagseftermiddagen hade laget chansen igen när den sista omgången i division 2 spelades där HK Skövde stod för motståndet i Idrottshallen.
Hemmalaget Country inledde allra bäst och såg ut att gå mot en komfortabel seger genom ett betydligt vassare försvarsspel med Adam Lind som sista utpost. Ett typexempel var Linds räddning som gav upphov till en kontring och en fyramålsledning.
HK Skövdes målvakt Alexander Skoog spelade upp sig liksom hela HK Skövde. Skoog stod för åtminstone 13 räddningar i den första halvleken. Det gjorde att gästerna, som inför den sista omgången tyvärr spelat bort sina chanser på att nå ett division 1-kval, kom allt närmare.

Underläget med fyra mål efter en kvart (9–5) blev till lika-läge 11–11 efter tre raka mål av Gustaf Karlsson. Efter sju mållösa minuter för hemmalaget återtog dock Country ledningen. Målet? På straff. Var sitt mål avslutade halvleken och således hemmaledning med 13–12 i paus.

Country fick en bra start av den andra halvleken. Efter dryga sju minuters spel hade laget gjort 5–1 på HK Skövde. Och då tog Skövdetränaren Peter Johansson timeout.
Om Alexander Skoog var rena väggen i den första halvleken var han inte alls lika lyckosam i den andra då Country avgjorde matchen. Å andra sidan hade han heller inte lika bra hjälp i försvarsspelet som under den första halvtimmen.
Adam Lind, i Countrys mål, fortsatte att hålla samma höga nivå. Straffräddning och snabba utkast bäddade för ett par viktiga kontringsmål (19–13 och 20–13). Båda målen signerades av Christoffer Eriksson.
– En målvakt som kastade bra, konstaterar Christoffer Eriksson som noterades för fem av Countrys mål.
Efter matchen uppmärksammades han med blommor efter att ha utsetts som bästa spelare i Country den gångna säsongen.

Kontringsmålen tog knäcken på HK Skövde och resten av matchen blev en transportsträcka mot serieseger och division 1-spel kommande säsong.
– Skönt. Det var nervöst i den första halvleken. I den andra visade vi vad vi kan. Vi hade en bra period framför allt bakåt och där är vi starka, säger Christoffer Eriksson.
I målet stod Adam Lind och han fick ta emot pris som bästa hemmaspelare. Målvaktskollegan i HK Skövde, Alexander Skoog utsågs till bästa bortaspelare.
– Det här bestämde vi oss för redan förra säsongen, men det är lite lätt att vinna en serie. Det är många bra motståndare. Vi har varit ett jagat byte, men vi har visat moral, säger Countrys tränare Henrik Andersson som var sprundlande glad efter segern.
– Det var riktigt roligt att vi kunde gå upp efter de senaste säsongerna med pandemi och allt som varit.
Peter Johansson tränare i HK Skövde var inte sen att gratulera HK Country till uppflyttning.
– Det var en rättvis seger. Country var hetare. Vi stod upp bra i en halvlek. Jag är glad att de går upp, det var inget snack. Det var häftigt drag och vi har unga spelare som lär sig, säger Skövdetränaren.

Matchfakta
HK Country–HK Skövde 29–22 (13–12)
Målen, HK Country: William Lööw Brunell 6, Christoffer Eriksson 5, Max Skog 5, Kristoffer Otter 4, Paul Källén 2, Lucas Gustafsson 2, Per Hedman 2, Filip Winblad 1, Erik Nyström 1, Jacob Broborg 1.
HK Skövde: Isak Borg 7, Gustaf Karlsson 5, Simon Brodow 3, Alfred Gustafsson 2, Philip Hufvudsson 2, Theodor Lindahl 1, Jacob Gustavsson 1, Wilmer Gustafsson 1.
Utvisningar, HK Country: 1×2 min. HK Skövde: 1×2. Min.
Domare: Annie Eriksson och Helena Skatt.
Publik: 1 007 personer.

Text: Thomas Wedin
Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

Från kuddkrig till hett derby för bröderna

Bröderna Lucas, 20, och Wilmer, 17, Gustafsson har en tajt uppväxt ihop.
Och en gemensam passion för handboll. Nu ställs de mot varandra för första gången – med massor i potten.
 
Lördagsderbyt mellan HK Country och HK Skövde lockar inte enbart förmodad storpublik till Idrottshallen. Det vankas också en klassisk brödrafajt med storebror i rödsvart och lillbrorsan i blåvit tröja.
– Det blir lite annat än det smågnabb, de kuddkrig, och straffturneringar vi haft hemma i pojkrummet, raljerar Lucas.
Country har allt att spela för
Som de flesta känner till gick HK-tåget till uppflyttning i söndags, medan serieledande Country nu spelar för ett avancemang till ettan. IFK:s utvecklingslag kan alltså ”spela bort” Stöpen-gänget – som rymmer massor med före detta spelare som tillhört IFK-familjen under uppväxten.
Lucas Gustafsson ingår i den skaran:
– Nästan samtliga av oss har åtminstone haft Peter (Johansson, HK-tränaren) som instruktör, mentor och lärare på handbollsgymnasiet. Och själv spelade jag i IFK mellan 2015 och 2021, berättar storebror Gustafsson.
 Skövde behöver lag i ettan
Årskompisarna William Elovson, Adam Ljungquist, och Victor Siem flyttades upp till Handbollsligan medan Lucas, och några till 02:or (se bonusinfo), klev över till Country.
Nämnde Peter Johansson, länge Country-tränare, nu alltså junioransvarig hos IFK, utvecklar resonemanget:
– Alla i Skövde får inte plats i IFK:s elitlag när de blir seniorer. Främst av konkurrensskäl, givetvis. Parallellt av ett kontraktsläge i den specifika positionen som man spelar. Man kan bara hoppas att några ”utvandrare” utvecklas som late bloomers. Det finns väldigt många duktiga spelare i Country. Precis som i HK. Och handbollen i Skövde skulle tjäna på ett lag i division 1 som helhet.
Pendlar från Tidaholm
Bröderna Gustafsson kan räknas som invandrande handbollsspelare eftersom de är uppväxta – och fortfarande är bosatta – i Tidaholm. Mamma Sofia och pappa Benny är stöttande föräldrar liksom storebror Linus, 23, som spelar kvar i HV Tidaholm.
Såväl blomkrukor, som speglar och lampor har kraschat när sönerna utövat sin handboll hemmavid i tidiga ungdomsår.
Förstaårsjunioren Wilmer, som studerar andra året på handbollsgymnasiet, har fått väldigt mycket speltid i HK under säsongen. Tack vare långtidsskador på flera 04:or.
– Jag hade räknat med spel i Blå Kamraterna i division 3. Men lärt mig för varje match i tvåan, säger Wilmer.
Gemensam fika på söndag?
Hur blir det då att mötas, bröder emellan, båda därtill vänster/mittnior och tvåa i försvaret?
– Han är stark och jobbig i duellspelet (Wilmer om Lucas).
– Han har ett bra skott och en tuff attityd (Lucas om Wilmer).
Det blir knappast någon gemensam frukost hemma i Tidaholm på lördag. Och ingen samåkning heller. Bröderna pendlar oftast var och en för sig (Wilmer åker buss) på grund av olika tider – utöver hem från onsdagsträningen.
Kanske väntar en söndagsfika? Fast det beror nog till viss del på resultatet i derbyt…!?
Fotnot: Country vann höstens derby med 30-26 sedan man avslutat med fyra raka mål. Lucas Gustafsson satte mål nummer 24, 25, och 27. Wilmer spelade inte.
Text: Kjell-Ove ”KOA” Andersson. Foto: Privat.
BONUSINFO 1:
Peter Johansson om bröderna Gustafsson:
Två härliga killar, drömspelare att ha med i ett lag. Väldigt olika som personer, men med flera gemensamma drag som handbollsspelare.
Lucas är en jäkla kämpe. Tuff och hänsynslös mot sig själv. Bra defensivspelare.
Wilmer är naturligt kraftfull. Grym när han är påkopplad. En modern tvåvägsspelare med hårt skott.
– Dessutom måste man beundra brödernas engagemang och tålamod. Ja, hela familjens. Med skola och jobb på olika orter. Att orka med all trist dödtid mellan träningar och pendlande. Imponerande!
BONUSINFO 2:
Flera Country-spelare i årets trupp med ett förflutet i IFK-familjen:
Adem Burzic (födelseår 2003), Adam Lind (-98), Christoffer Eriksson (-95), Max Skog (-96), William Lööw Brunell (-03), Erik Andersson (-02), Hampus Andersson (-01), John Green (-99), Isak Green (-02), Jacob Broborg (-98), Per Hedman  (-01), Filip Winblad (-01), Måns Griberg (-00), Erik Nyström (-99), Kristoffer Otter (-96). Dessutom givetvis tränaren Henrik Andersson (-75).
Läs mer

IFK krigade till sig en poäng i Malmö

IFK Skövde HK var inte i ledning en enda gång i torsdagens möte med HK Malmö i Baltiska hallen. Det blev ändå en poäng efter 29-29 och en riktigt spännande avslutning på matchen.

-Vi får väl ändå vara nöjda med en poäng även om vi hade chans att avgöra med bollen i egen ägo åtta sekunder före slutsignalen, kommenterade IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell.

Underläge

Det en målrik start på matchen där lagen följdes åt. Sedan gjorde Malmö ett ryck med fyra raka mål och ledning med 9-5. Hemmalagets ledning krympte dock men IFK kom aldrig ikapp och Malmö hade 16-14 i paus Noterbart är att IFK hade en enda målvaktsräddning under de 30 första minuterna.

Malmö tog på nytt ledningen med fyra bollar, men IFK kom åter ikapp och vid 22-22, och hopp om ledning, blev det några slarviga inspel och frilägesmissar. Särskilt sista fem minuterna blev rafflande där likalägen byttes med ett måls överläge för hemmalaget.

-Det var en bökig och stökig match. Vi fick ändå till bättre försvarsspel i andra halvlek som gav en välförtjänt poäng, sammanfattade Signell.

Jonas tiomålskytt

Jonas Samuelsson tog ett stort ansvar den här kvällen och var bäste IFK-are. Tio mål blev det inte minst tack vare säkert straffskytte.

Stort beröm måste också Herman Dyberg få. Han gjorde sitt första inhopp i laget för säsongen. Herman fick komma in när Viktor Hallén föll olyckligt en bit in andra halvlek och fick utgå. Herman var säker i avslutningar med tre mål, men uppträdde bra även bakåt.

-Det kändes bra att få chansen och jättekul att lyckas när lägena dök upp. Jag tycker också att det var starkt av oss att komma ikapp, tyckte en mycket nöjd Herman i omklädningsrummet efter matchen.

Viktar Bang fick till det bättre i andra halvlek och gjorde då några viktiga räddningar när IFK kom tillbaka. Bjarni Vadlimarssons med sex mål får extra plus.

Viktigt för Malmö

Malmö kämpar för nytt kontrakt och poängen var förstås viktig. Mycket ska man tacka målvakten Adam Krantz och veteranerna Magnus Persson och Anton Blickhammar denna gång.

Spännande slutomgångar

IFK är kvar på sjätteplats inför de avslutande serieomgångarna med möten mot Sävehof (hemma nästa torsdag) och Hammarby borta den 31 mars.

Målgörare:
HK Malmö: Magnus Persson 5, Anton Blickhammar 5, Adam Tumba 4, Inge Aas Eriksen 4, Charles Hugoson 3, Max Santos 3, William Lundh 2, Hugo Stuivers 2 och Hampus Nygren 1.

IFK Skövde HK: Jonas Samuelsson 10, Bjarni Valdimarson 6, Viktor Hallén 3, Herman Dyberg 3, Daniel Ekman 3, Jonas Burud 2 och Linus Gustafsson 2.

Utvisningar Malmö 4, Skövde 3. Straffar: Malmö 7, Skövde 8.

Publik: 646. Domare: Daniel Berlin och Hampus Sörensen.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Läs mer
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com