Nyheter

IFK övertygade stort mot Malmö

Det blev en lika övertygande som klar seger för IFK Skövde HK i inledningsmatchen av Nordic Choice Hotel Cup mot HK Malmö. Siffrorna skrevs till 30-23 (18-10) inför tomma läktare i Arena C.

-Vi gör ett jättebra match. Särskilt var jag mycket imponerad av insatsen i första halvlek, summerade IFK-tränaren Henrik Signell efter slutsignalen.

Tidigt ryck

IFK tog tidigt initiativ i matchen. Efter en kvart spelad var ställningen 9-4 och snabbt var sedan IFK i ledning med hela tio bollar.

-Försvarsspelet var oerhört bra och i man-mot-man-kamperna var våra killar starka. Mycket övertygande med tanke på att vi möter ett av Sveriges allra bästa lag, säger Henrik Signell.

Efter en halvtidsledning med åtta mål fortsatte IFK på den inslagna vägen även efter paus. Ledningen varierade men var så stor som med tio bollar även i andra akten. Det var först en liten period i mitten av halvleken som målskörden uteblev under en femminutersperiod. Närmare än vad slutsiffrorna visar var dock aldrig Malmö.

Många starka insatser

IFK-tränaren gladdes åt att alla lagdelar fungerade riktigt bra.

-Men vi måste förstås vara ödmjuka och vi vet ju alla att det är långt till seriestart och ännu väldigt mycket längre till ett slutspel, säger Signell.

Även om alla förtjänar högsta betyg måste ändå några spelare nämnas lite extra. Håvard Åsheim i målet var återigen säkerheten själv.

– Jag är glad att vara igång så här bra efter operationen i våras, men ännu saknas det lite till 100 procent, säger Håvard ödmjukt.

Rasmus Wremer gjorde säsongsdebut och visade att han tänker vara väldigt viktig även denna säsong. Rasmus blev målbäst med sju mål. Framåt gladdes vi åt Jack Thurins, Matias Helt Jepsens och Kristian Jakobson Strandens målaptit. Mittlåset Dan Beck-Hansen och Rex Blom satte stopp för massor av attacker från gästerna.


Malmö topplag även i år

Malmö lär säkert bli bra även den kommande säsongen. Kassem Awad var vassast framåt och Viktor Östlund visade att han blir en viktig kugge även i fortsättningen.

Fortsättning i helgen

Nordic Choice Hotel Cup fortsätter med match HK Malmö-Eskilstuna Guif på lördag och avslutas på söndag då IFK möter Eskilstuna Guif.

Målgörare

IFK Skövde HK:Rasmus Wremer 7, Jack Thurin 5, Matias Helt Jepsen 4, Kristian Jakobsen Stranden 4, Richard Hanisch 3, Adam Samuelsson 2, Dan Beck-Hansen 2, Fredrik Mossestad 2 och Kristian Svensson 1.

HK Malmö:Kassem Awad 7, Viktor Östlund 4, Johannes Larsson 4, Nils Pettersson 3, Simon Nyberg, Otto Lagerqvist, Tim Hilding, Daniel Ekman och Anton Blickhammar ett vardera.

Text och foto: Bengt Andersson

Video: Marcus Dahl

Läs mer

Vi har träffat vänsterhänte Jack Thurin

Vi har träffat Jack Thurin inför helgens träningsturnering Nordic Choice Hotels Cup 2020.
Se intervjun i videon nedan.

Matcherna ser du på IFK Skövde Play

Fredag 14 augusti 18.30: IFK Skövde HK – HK Malmö, Arena Skövde C
Lördag 15 augusti 15.00: HK Malmö – Eskilstuna Guif, Arena Skövde C
Söndag 16 augusti 12.00: IFK Skövde HK – Eskilstuna Guif, Arena Skövde C

Foto/Video Marcus Dahl

Läs mer

Nordic Choice Hotels Cup 2020 (uppdaterad med laguppställningar)

Vi hälsar HK Malmö och Eskilstuna GUIF välkomna till Skövde och Nordic Choice Hotels Cup 2020.
Utifrån gällande pandemirestriktioner spelas årets försäsongsturnering utan publik och med reducerat antal lag.
Samtliga matcher sänds på IFK Skövde Play ,alternativt via spelarna nedan.

Matcherna spelas i Arena Skövde C enligt följande:
Fredag 14 augusti 18.30: IFK Skövde HK – HK Malmö, Arena Skövde C
Lördag 15 augusti 15.00: HK Malmö – Eskilstuna Guif, Arena Skövde C
Söndag 16 augusti 12.00: IFK Skövde HK – Eskilstuna Guif, Arena Skövde C

IFK Skövde HK – HK Malmö

HK Malmö – Eskilstuna Guif

IFK Skövde HK – Eskilstuna Guif

Laguppställningar:

IFK Skövde HK
1 Håvard Åsheim
30 Elias Karlsson
3 Rasmus Wremer
5 Fredrik Mossestad
6 Adam Samuelsson
7 Hampus Söderman
8 Victor Ljungkvist
9 Daniel Björk
10 Matias Helt Jepsen
11 Kristian Svensson
14 Jack Thurin
15 Dan Beck-Hansen
21 Herman Dyberg
22 Isak Svarén
23 Jesper Jensen
25 Kristian Jakobsen Stranden
29 Richard Hanisch
66 Rex Blom

HK Malmö
Dan Beutler
Anton Hellberg
Nils Pettesson
Simon Nyberg
Johannes Larsson
Hampus Olsson
Kassem Awad
Otto Lagerqvist
Magnus Persson
Fredrik Lindahl
Tim Hilding
Daniel Ekman
Anton Blickhammar
Viktor Östlund
Filip Berentsen

Eskilstuna GUIF
1 Marko Roganovic
12 Daniel Freyr Andrésson
4 Carl Gabrielsson
6 Olle Österhall
7 Pavle Karacic
8 Robin Andersson Dickfors
9 Filip Johansson
10 Rickard Åkerman
11 Vasilije Kaludjerovic
15 Markus Hagelin
17 Kasper Larsson
22 Erik Persson
24 Eric Johansson
32 Mattias Windahl
34 Melker Norrman
53 Andreas Windahl

Läs mer

Klar seger i säsongens första match

Säsongens första träningsmatch slutade med en komfortabel seger för IFK Skövde HK som på fredagskvällen tog emot Önnereds HK inför en ekande tom Arena C i Skövde.
-Härligt att komma igång, det har vi alla längtat efter, sa IFK:s nye tränare Henrik Signell efter segern med 30-21.

Det var två taggade lag som kom till spel och det kändes direkt från avkast att det fanns mycket vilja och engagemang från båda håll. Önnered inledde med ett snabbt och rivigt spel och under första kvarten följdes lagen åt i målprotokollet. Sen kom 20 minuter utan mål från Önnereds sida och IFK kunde gå ifrån till en halvtidsvila med en ledning på fyra mål (15-11).

Håvard i toppform

En viktig faktor i sammanhanget var Håvard Åsheim som nyss kommit tillbaka efter sin knäoperation och i första halvlek svarade för hela tio räddningar. I laget saknades denna kväll såväl Kristian Svensson som Rasmus Wremer. Den sistnämnde ersattes nu av 19-årige Herman Dyberg. En spelare som verkligen tog chansen när han fick den. Två raka mål en kvart in i första halvlek resulterade till slut i fem mål av den snabbe kantspelaren. Flera riktigt tuffa insatser i försvarsarbetet gjorde Herman till kvällens stora utropstecken.

-Så klart steg självförtroendet efter de två första målen. Sen gällde det bara att våga spela vidare, sa han efter matchen där han också fick beröm av sin tränare:

-Herman Dyberg var ett utropstecken idag. Det var väldigt roligt att se honom lyckas så bra, sa Signell efteråt. Han var mycket nöjd med sina spelare och hur matchen utvecklade sig.

Professionellt gäng

-Det är ett verkligt professionellt gäng med många bra spelare som verkligen ger allt och där det  även i träningssammanhang är mycket hög nivå på insatserna. Vi har en väldigt bred trupp och ikväll fick alla speltid. Jag såg mycket positivt att arbeta vidare på, sa Signell belåtet.

En som också tackade för förtroendet var junioren Isak Gren som gjorde sitt första mål i A-laget. Även målvakten Elias Karlsson fick speltid och gjorde ett par bra räddningar i andra halvlek.

Ny norrman presenterade sig direkt

IFK:s lag är i stort sett intakt från förra säsongen. Några juniorer har plockats upp i A-truppen och från Norge har Fredrik Mossestad kommit för att ersätta Christopher Hedberg på högerkanten. Mossestad inledde tufft såväl i försvars- som anfallsspel och svarade sammanlagt för fyra mål.

-Det var härligt att komma igång. Jag är mycket nöjd med mitt lag där jag blivit väldigt väl mottagen och redan känner att jag har börjat hitta min plats i laget, sa Mossestad.

I rådande restriktioner vad gäller publika arrangemang var det bara 50 personer tillåtna under matchen. Detta inkluderade spelare, ledare och funktionärer. Nu fanns möjlighet att se matchen via Solidsport. Så kommer också att gälla nästa helg när IFK möter Malmö och Guif hemma i Nordic Choice Hotel Cup.

Målskyttar

IFK Skövde: Herman Dyberg 5, Jack Thurin 5, Fredrik Mossestad 4, Adam Samuelsson 3, Kristian Jakobsen Stranden 3, Victor Ljungkvist 2, Daniel Björk 2, Dan Beck-Hansen 2, Richard Hanisch 2, Isak Gren och Matias Helt Jepsen 1 var.

Önnereds HK: Christoffer Örtenvall 4, Max Santos 3, Anton Schultze 3, Marcus Norrbrink 3, Mirco Vizentijegic 2, Hugo Bengtsson 2, David Sandberg, Anton Hedberg, Marcus Thorbjörn och Anton Hallbäck 1 var.

Text: Annika Andersson  Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

Signell ser fram mot första matchen

På fredag är det dags för IFK Skövde HK:s första träningsmatch för säsongen. Nye tränaren Henrik Signell ser fram mot att det blir tillfälle att spela match.

-Jag stortrivs med att vara en del av laget och klubben. Vi har haft ett par bra träningsveckor sedan återsamlingen, men givetvis ska det bli spännande att få spela match.

För Henrik känns det inte bara bra att få se truppen i riktig match med bra motstånd.

-Jag har ju inte haft så bra koll på Handbollsligan de senaste åren så det blir fint att få värdera var vi och andra lag står.

Även om träningarna varit bra så finns det förstås mycket kvar att jobba med när det gäller spelet.

-Jag har hela tiden understrukit att vi inte ska ändra på något för ändrandets skull, men gemensamt ska vi förstås jobba på allt för att bli så bra som möjligt.

Resultat inte viktigast

Önnereds HK står alltså för motståndet i första matchen – ett motstånd IFK haft växlande resultat mot de senaste säsongerna av ligan.

-Oavsett hur det går kan vi inte dra för stora växlar på insatsen. Resultatet är inte heller så viktigt, men att få upp matchtempo känns angeläget, säger IFK-tränaren.

Hur laget kommer att se ut är ännu inte klart.

-Det viktiga är att få igång truppen och i nästa steg se vad vi fortsatt ska jobba vidare med i första hand.

Ingen publik

Av kända skäl tillåts ingen publiken på matchen. Via Solidsport går det dock att följa mötet mellan IFK och Önnered. PÅ IFK:s egna kanaler kommer vi förstås också rapportera hur det sett ut i Arena C denna fredagskväll.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

 

Läs mer

Elias kallad till landslagsläger

IFK Skövdes juniormålvakt Elias Karlsson har kallats till ett träningsläger för U18-landslaget. Förbundskapten Jesper Östland har nominerat sammanlagt  50 spelare till regionala läger i Alingsås och Kristianstad i slutet av augusti. Elias ska vara med på träffen i Krianstad.

-Det är självklart kul att få chans att visa upp sig och ett bevis på att landslagsledningen vet vem man är. Nu gäller det att försöka ta en plats för framtiden, säger Elias som fyllde 18 i februari.

Sedan IFK:s A-lagstrupp återsamlades för den kollektiva försäsongsträningen för knappt två veckor sedan har Elias varit på plats vid varje träning. Detta med anledning av att Fabian Norsten inte är med på ett tag under sin rehab efter meniskskadan.

–Det är naturligtvis väldigt lärorikt att få vara med och träna med A-laget, säger Elias.

När Elias för en tid sedan fick juniorkontrakt underströk IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström att Elias är en ung, spännande målvakt med framtiden för sig.

-Det skall bli intressant att följa honom under den kommande säsongen i den blåvita tröjan, sade sportchefen..

Elias började med handboll i 10-årsåldern hemma i moderklubben Falköpings AIK. Han kom till IFK som A-pojk.

Text: Bengt Andersson   Foto: Viktor Ljungström

 

Läs mer

Edvin och Hugo utlånas till Torslanda

IFK Skövdespelarna Edvin Gustavsson och Hugo Stuivers utlånas till den allsvenska klubben Torslanda HK den kommande säsongen.

IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström kommenterar att niometersspelaren Edvin och mittsexan Hugo får chans i ny miljö.

-Det blir intressant att se både Edvin och Hugo i den allsvenska miljön under den kommande säsongen. Det finns egentligen bara vinnare i det här samarbetet. Såväl Edvin som Hugo får vara, verka och inte minst spela på en högre matchnivå – men det är även så klart positivt både för Torslanda och oss själva, säger Ulf Nyström.

Utlåningen är alltså på ett år och IFK har möjligheten att ta ”hem” killarna igen under säsongen om det finns behov.

Taggade

21-årige Edvin Gustavsson är glad över den här lösningen.

-Att få miljöombyte när det gäller både stad och förening känns helt rätt just nu, säger Edvin som ska kombinera handbollen med att gå tekniskt basår på Chalmers.

Edvin ser fram mot att få ny roll på planen och har fått mycket god kontakt med nya klubben.

-Torslanda HK har en väldigt bred verksamhet och det känns lätt att trivas med nya lagkamrater och ledare.

Hugo Stuivers – som fyllde 19 i januari – ser fram mot att få möjlighet att utvecklas vidare i en ny miljö.

-Jag är taggad för att ta nästa steg. Att få spela i Allsvenskan känns spännande och bra i det här läget, säger Hugo som tog studenten i våras och berättar att klubben ska ordna ett jobb i kombination med handbollsspelet i Torslanda.

Edvin har fem och Hugo tre matcher registrerade i Handbollsligan för IFK Skövde. Båda har spelat i IFK sedan pojkåren även om Edvin har HP Skövde som moderklubb.

Satsning i Torslanda

Torslanda HK gör en ordentlig satsning inför säsongen. Utöver Edvin har niometersspelarna Carl Lindqvist och Alexander Henriksson värvats liksom målvakterna Rex Radermacher och Jonas Åberg.

Text: Bengt Andersson   Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

IFK:s elittrupp återsamlad

Nu är IFK Skövdes elittrupp på plats och på onsdagseftermiddagen återupptogs den kollektiva träningen efter en månads enskilda övningar. IFK:s nye tränare Henrik Signell (bilden) har sett fram mot att få komma igång med träningen och väntar nu på att det ska bli dags för handbollsträning fullt ut.

-Det har varit en frustrerande period där inget varit sig likt men nu får vi träna fullt ut och det ska bli härligt att komma igång, sa Signell vid den pressträff som hölls inför den första samlingen av truppen.

-Jag tycker att vi har en mycket stark trupp där det finns en bra bredd både av äldre erfarna och yngre lovande spelare samtidigt som vi har teknik, taktik och egentligen en helt perfekt trupp. Nu ska vi tillsammans arbeta för att spela oss samman.

Säsongen inleds med ett fyradagars läger på hemmaplan där teori och praktik kommer att varvas och efter det finns det planer på minst en handfull träningsmatcher.

Kompetent ledarstab
Sportchef Ulf Nyström konstaterade att den pågående pandemin gör att alla planer på träningsmatcher inte är klara och att det finns planer för ytterligare träningsmatcher. Han passade också på att konstatera att klubben är väl rustad med sin ledarstab. Den sista pusselbiten, den nye fystränaren Anton Claesson, kompletterar gruppen med medical team, Annelie Hallqvist, Stefan Gustavsson, Mile Bergwall, målvaktstränaren Thomas Forsberg och biträdande tränaren Mats Ljungqvist.

-Det är en mycket kompetent grupp som våra spelare kommer att få till sin hjälp under säsongen, säger Nyström.

Nye fystränaren Anton Claesson var förstås på plats när IFK samlades igen. I bakgrunden Mats Ljungkvist och Henrik Signell.

Oklar framtid
Frågan om när serien kommer igång är fortfarande inte klar. Klubbchef Erik Zackari kunde konstatera att beslut inte kommer kunna fattas förrän Handbollsligans årsmöte 21-22 augusti.

-Vi är ett av många lag i ligan som inte vill starta serien den 11 september om det inte då är tillåtet med i varje fall en viss mängd publik. Om det till exempel blir möjligt att få spela inför 500 personer finns en klar plan hur det skulle kunna lösas här i Arena Skövde, konstaterade han.

Första träffen med laget efter sommaruppehållet innehöll förstås en hel del information men efter en stund kom den efterlängtade möjligheten att åter få känna på handbollen. På plats fanns också lagets enda nyförvärv för säsongen, högersexan Fredrik Mosstestad, som syntes trivas bra med sina nya lagkamrater.

Text: Annika Andersson            Foto: Viktor Ljungström

Läs mer