Nyheter

”Smule” och Adam om att ha ”en blåvit själ”…

Det talas ofta om att ha en ”blåvit själ”. Vad står det för kan man förstås undra. Frågan är om inte Mikael ”Smule” Samuelsson och hans son Adam står upp för detta värdeuttryck bättre än de flesta. Båda har i varje fall vigt stor del av sina liv åt sin kära blåvita klubb!

 

”Smule” blev med i IFK redan i 6-7-årsåldern främst tack vare Bosse Andersson – en annan stor IFK-are. Sonen Adam – som nu avverkat den nionde säsongen i A-laget – startade i lika unga dar och då var det pappa som var ledare i Handbollsskolan.

-Jag hade väl egentligen aldrig något val. Höll i och för sig på även på med fotboll tills jag var 15-16 år, men sedan är det handboll som gällt och det har jag aldrig ångrat, säger 27-årige Adam som nyligen skrev ett nytt tvåårskontrakt med IFK.

Vi ber först ”Smule” berätta om sin karriär i IFK:

-I pojkåren var det både handboll och fotboll. Som aktiv höll jag på längst med handboll, upp till jag var 19 år. Någon elitseriematch kan jag inte skryta med, men när jag började som tränare och ledare kom framgångarna. Hade en fantastisk tid tillsammans med Jan ”Proppen” Karlsson då det blev två JSM-guld och ett JSM-silver. Som ungdomstränare följde jag sedan Adam från början till och med juniortidens slut.

-Det har blivit många andra ledarroller också.

-Ja, inte minst i ledningsgruppen för Skadevi cup. Efter ett litet avbrott tidigare denna säsong kände jag att det här är mitt liv och nu var jag nyligen med på sportmötet igen. Det här är ju mitt liv och jag kommer nog att fortsätta så länge jag bara orkar!

Följt Adam hela tiden

Att ha sin förälder som tränare kan ju ha sina problem, men Adam är verkligen tacksam för den stöttning han fått i alla år.

-Farsan har verkligen hjälpt till i alla år så att jag kunnat utvecklas som handbollsspelare.

Adam har alltså ett antal år kvar på elitnivå, men kan mycket väl tänka sig fortsätta med ledaruppdrag.

-Om tiden funnits hade jag redan nu kunnat ägna mig åt ledarskap för ungdomar, men den tiden kommer, säger Adam som bland annat utsågs till IFK:s ambassadör i ”viställerupp”-kampanjen.

-Det var självklart att tacka ja till det hedersuppdraget.

Mycket idrott i familjen…

Nu är det inte bara Mikael och Adam som ägnar sig åt idrott i Samuelssons familj. Hustrun/mamman Marie är trogen följeslagare på all handboll. Adams syster Linn ägnar sig åt tränarskap men då handlar det om fotboll i Skultorp. Adams sambo Julia Ehn spelar som bekant elithandbolli Skövde HF och Linns sambo Alexander Henriksson är Skövde IK-lirare…

-Det blir inte så mycket annan än idrott på agendan när vi träffas, berättar ”Smule”.

-Problemet är att få till gemensamma familjemöten. Söndagskväll brukar funka bäst, berättar Adam.

Och så var det då det här med ”blåvit själ”. Smule försöker förklara:

-Det handlar först och främst om att vara ödmjuk. Ingen får vara större än sporten och föreningen.

Adam flikar in:

-Vi i A-truppen är ett så härligt gäng som lyfter varandra. Då kommer också framgångarna som de gjort de senaste säsongerna.

Text: Bengt Andersson Foto:Viktor Ljungström

Läs mer

IFK.s lagläkare Mile Bergvall om idrott i Coronatider

IFK Skövde Handbolls lagläkare Mile Bergvall ger här sin syn på läget inom idrotten i allmänhet i dessa Coronatider.

Ta hand om er!

Den pågående Coronaepidemin påverkar oss alla oberoende av ålder, kön, arbete, sysselsättning och social tillhörighet. Vi befinner oss i en obehaglig oviss tid, där vi dagligen matas med fruktansvärda bilder och svåra livsöden i våra nyhetsmedier över virusets framfart i världen.

I Skövde och Skaraborg har vi ännu varit relativt förskonade, men på Skaraborgs sjukhus där jag arbetar till vardags, ser vi nu en långsam ökning av antalet sjuka. Troligtvis har vi bara sett början på krisen i Skövde.

På måndag 6 april är Elitlaget tillbaka i träning efter det abrupta slutet på Handbollsligan. För spelarna i truppen gäller precis samma förhållningssätt som för övriga människor. Råden gäller också för föreningens övriga ledare och spelare i alla åldrar.

Vid symptom som snuva, halsont, hosta, feber eller allmän sjukdomskänsla ska man stanna hemma tills man har varit helt frisk i 48 timmar. Även om spelarna med största sannolikhet inte löper någon större risk att bli svårt sjuka av viruset är det viktigt att de följer myndigheternas riktlinjer. Detta för att undvika att smitta anhöriga, äldre eller andra människor i samhället som kanske inte har samma förutsättningar att klara av det.

Folkhälsomyndighetens råd är att unga ska fortsätta att idrotta. Däremot ska närkontakt undvikas. Det innebär att handbollsträning och andra aktiviteter måste anpassas och om möjligt hållas utomhus. Gymträning kan genomföras i mindre grupper. Onödiga resor i samband med idrottsutövande ska undvikas. Planerade träningsmatcher, turneringar och träningsläger måste därför just nu skjutas upp.

Som tidigare gäller att det är viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten och att man undviker att ta sig i ansiktet, klia sig i ögon, näsa eller mun. Ombyte och dusch ska ske hemma. Använd egen vattenflaska och handduk.

Jag saknar handbollen och vet att många av er delar det med mig. Hur länge Coronaepidemin kommer att fortsätta finns det ännu inget svar på. I IFK Skövde Handboll följer vi varje dag de råd och riktlinjer som ges av Folkhälsomyndigheten. Just nu måste vi ha tålamod och inrikta oss på att vara försiktiga och ta hand om varandra.

Det här kommer att ta tid. Håll ut!

Mile Bergvall

Lagläkare

IFK Skövde Handboll

 

Läs mer

Juniorkontrakt med Noel Litstrand

IFK Skövde har tecknat ett juniorkontrakt med Noel Litstrand, 17 år och fyller 18 i maj.

-Det här är jättekul och en sporre att utveckla mig vidare, säger Noel som alltid haft handbollen som sin favoritsport.

Listrand är ett bekant namn i Skövdehandbollen. Pappa Anders har varit elitspelare i IFK Skövde och senare i Lugi och Hallby. Farfar Mats blev aldrig någon handbollsspelare, men är sedan många år en trogen funktionär i IFK inte minst när det gäller säkerhetsfrågor.

Noels familj bor i Jönköping, men när det blev dags för gymnasiet var Noel helt klar över att det var till Skövde han skulle söka sig. Han flyttade till Skövde inför gymnasiestarten på NIU-gymnasiet i Skövde och kontakten med IFK blev självklar.

-Jag hade hört så mycket bra om IFK och den vinnarkultur som finns här så för mig var valet enkelt. Kombinationen med gymnasiet och IFK funkar också jättebra, säger Noel.

IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström konstaterar att utvecklingen för Noel hela tiden går framåt.

-Noel har utvecklats mycket av kombinationen IFK Skövde/NIU Skövde med duktiga instruktörer och bra träning över tid. Han har en hög ambition med sitt handbollsspel och därför är det extra kul att vi kommit överens om ett juniorkontrakt, säger Ulf Nyström.

Noel är en niometersspelare som växlar med positionerna vänsternio och mittnio.

-Målet är förstås att bli så bra som möjligt och att i första hand kunna få spela elithandboll i IFK.

Text: Bengt Andersson

 

 

Läs mer

Erik Sääf till AMO

Erik Sääf kommer att spela i AMO de två kommande säsongerna, enligt AMO Handbolls hemsida. Erik flyttar till Alstermo i sommar och avtalet är skrivet till 2022.

AMO spelar i Allsvenskan och hade kvalificerat sig till kval för en plats i Handbollsligan – ett kval som bekant inte blev av med anledning av virusläget.

Den blåvita IFK-familjen önskar Erik lycka till!!

Läs mer

Nytt tvåårskontrakt för Hampus Söderman

Hampus Söderman och IFK Skövde HK har undertecknat ett avtal som gäller för säsongerna 2020-21 och 2021-22.

-Vi är glada och nöjda med att Hampus fortsätter sin karriär i Skövdes blåvita färger, säger IFK:s sportchef Ulf Nyström.

19-årige Hampus kom till IFK:s A-trupp i höstas som ett lån från den allsvenska klubben Skånela IF. Anledningen till denna kontakt var att Hampus i Skövde går en högskoleutbildning i personaladministration, ledarskap och organisation.

Debuten i de blåvita färgerna kom i HK Skövde i en match mot GF Kroppskultur där han gjorde sex mål. Under säsongen har Hampus sedan varit en av de bärande spelarna i HK Skövde i div II, men det har också blivit en hel del inhopp i IFK i Handbollsligan. Där blev det 18 matcher och åtta mål innan det snöpliga slutet på säsongen.

Stora framsteg

Hampus tvekade aldrig att fortsätta i IFK.

-Det här känns jättebra. Här får jag stora möjligheter att utvecklas vidare och ta nya steg. Att det gått så här bra sedan jag kom hit i höstas hade jag inte kunnat tänka mig. Jag trivs jättebra i ett härligt gäng, säger Hampus.

Avtalet innebär att IFK löst ut Hampus från Skånela och nu alltså blir Skövdespelare.

-Hampus har gjort stora framsteg under den här säsongen och visat att han har framtiden för sig. Han är en härlig spelförare med ett naturligt ledarskap på banan, säger IFK:s sportchef.

Bygga på sig…

På Hampus meritlista finns några juniorlandskamper och spel med Skånela i allsvenskan. Skånela är moderklubb och spel på nio meter har alltid varit Hampus favoritposition.

-Men jag spelar förstås där tränaren vill ha mig…

I spåren av coronavirusets följder är det nu egenträning som gäller för att komma igen starkare när det blir dags igen.

-Det gäller att bygga på sig lite, säger Hampus med ett leende.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

 

 

 

Läs mer

Henrys Bageri i samarbete med IFK Skövde

Vi erbjuder utkörning av Rickard Hanisch.
Tisdag, onsdag och torsdag mellan 9-10!
Beställ dagen innan om ni vill ha det utkört! Vi fixar självklart utkörning utanför Skövdes kärna men ring gärna dagen innan ni vill ha det utkört så hjälper vi er!
Ring oss på 0500-271070.

Vi erbjuder:
5 frallor för 35:-
2 limpor för 75:-
5 bullar för 85:-

Luncherbjudandet består av räksallad, caesarsallad, kycklingtoast.
Kostar 99:- Det ingår bröd, smör, dressing,dessertbit & dryck.

Titta gärna på vår hemsida om utbud.

Minipris 200:- för utkörning i Skövde.
¨Fri swish till IFK Skövde.

Läs mer

Sportchefen om det aktuella läget inom handbollen och IFK

IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström kommentar nu dels det som Svenska Handbollförbundet beslutade om vad som gäller sedan säsongen slutat i förtid, dels hur det ser ut inom IFK Skövde HK just nu.

-Vad säger du om det som beslutats om säsongen och framtiden?

– Först och främst är det ju ledsamt, tomt och tråkigt att vi inte får chansen att visa upp oss i ett slutspel. Men vi anpassar oss efter rådande situation och får ”gilla läget” helt enkelt. Sen kan jag ju inte säga att jag är avundsjuk på dom som skall fatta de beslut som tagits i olika frågor på en nationell tävlingsnivå…  Såna här beslut har ju en viss tendens att kunna uppfattas på många sätt. Så även denna gång har jag sett.

-Men visst hade jag gärna sett att vi fått spela färdigt seriespelet först och främst. Inte minst när tabellen såg ut som den gjorde med tanke på placeringar och Europa Cupplatser. Att Aranäs fick en plats i ligan var ju inte helt oväntat även om andra sporter fattat andra beslut i liknande situationer

Förstår båda parter

-Vad det gäller de lag som skulle kvalspela har jag förståelse för bägge parter, även om det kan låta både diplomatiskt och tråkigt.

-Vad händer närmast med IFK:s trupp och verksamheten i föreningen i stort?

-Spelartruppen har nu ledigt fram till 6 april först och främst beroende på hur allt med Coronaviruset utvecklar sig. Men vi räknar med att starta förberedelserna inför nästa säsong då. Dessutom håller vi på att slutföra några av de förhandlingar som kvarstår innan spelartruppen är komplett inför fortsättningen. Men i den frågan får vi anledning att återkomma med mer information fortlöpande .

-Sen är det ju också en tid för utvärdering av det som varit. Vad har vi gjort bra? Vad kan vi utveckla och göra ännu bättre nästa säsong? 

-Det handlar om att fastställa ledarstaber för såväl elitlag som alla våra ungdomslag och även arbeta med en hel del planeringsarbete inför hösten. Vi har haft planer på en utbildningsträff för ungdomsledare den 9 maj. Om vi lyckas är ju i högsta grad oklart. Men det är behövligt och även väldigt uppskattat av våra ledare. Så det ser jag fram emot.

Aktiviter på olika plan

-Vi arbetar också med våra riktlinjer för våra ungdomar. Det är en spännande process att revidera och modernisera en del saker på den nivån. Erik Sackari och Marcus Dahl på kansliet arbetar på med att förbereda allt för sponsorarbetet och så vidare…

-Så vi är inte arbetslösa, summerar Ulf Nyström och avslutar:

-Det är klart att det är en speciell och lite udda känsla i dessa dagar. Men jag vill också tro att denna tid förhoppningsvis kan leda till något bra och gott på sikt.

Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

Säsongen slut utan mästare och kval

Tack för denna säsong!

Svenska Handbollförbundet har nu beslutat om hur  tävlingsverksamheten säsongen 2019-20 ska avslutas. Inga mästare kommer att utses varken på dam- eller herrsidan. Det betyder att Alingsås och H65 Höör, står som seriesegrare i handboll i år, men det delas alltså inte ut några svenska mästerskap. I och med att herrligan inte var färdigspelad åker inget lag ur, utan serien utökas till nästa säsong.

Varberg som låg sist efter 31 omgångar får alltså spela i Handbollsligan nästa säsong liksom Allsvenskans seriesegrare Aranäs.

Upp- och nedflyttning samt kval
Svenska Handbollförbundet har beslutat att inga kvalspel kommer att genomföras inom svensk handboll våren 2020. Konsekvensen av att kvalspelen ställs in är att alla kvalstreck i serietabellerna tas bort. Lag som placerat sig för direktnedflyttning flyttas ned. Lag som placerat sig för direktuppflyttning flyttas upp.

Foto: Hans Petter Wille

 

Se länken nedan  för information från svenskhandboll.se,
https://www.svenskhandboll.se/Handbollinfo/Aktuellt/BeslutomallaSMochserier/

Läs mer