IK Sävehof — IFK Skövde

Inför matchen:

Semifinal 4, Torsdag 2019-05-09 kl 19:00 i Partille Arena

Domare 1: Michael Johansson
Domare 2: Markus Winberg
Funktionär: Anna Gustavsson
Funktionär: Catarina Brink
Delegat/MI: Kjell Eliasson / Monika Hagen

 

Wille har ordet inför semifinal 4

Efter matchen i Arena Skövde i måndags är det IK Sävehof som skaffat sig ”matchboll” i semifinalserien. På torsdag måste IFK vinna för att hålla semifinalen och säsongen vid liv. IFK-tränaren Jonas Wille är förstås medveten om förutsättningarna.

– Det har som väntat varit tre tuffa semifinalmatcher som inleddes med var sin hemmavinst. Vad anser du var främsta anledningarna till att Sävehof vann match tre i måndags?
– Det är många små detaljer som är orsaken till det. Att Sävehof gör en bra match är självklart en av orsakerna, men samtidigt är vi icke nöjda med att vi spelar så pass trögt anfallsspel och verkar stressade.

– Ni har vid det här laget mött Sävehof sex gånger den här säsongen. Är det något som överraskat särskilt i de senaste matcherna?
-Nej, ingen konkret sak som överraskar. Att de startar med punkt på Matias stressade oss de första fem minuterna senast, men det skall vi lösa bättre om det kommer på nytt.

– Nu pratas det förstås om att IFK har kniven på strupen. Det är ju egentligen en lite ny situation den här säsongen. Hur hanterar ni det?
-Det får vi se torsdag kväll! Men jag hoppas att vi alla är extremt revanschsugna och att vi kommer till att visa oss från en mycket bättre sida än senast.

– Det har varit tuffa och hårda tag stundtals i matcherna. Någon kommentar kring det?
-Den diskussionen tycker jag är ointressant faktiskt. Jag tycker att vi som lag ska ha noll fokus på om motståndaren spelar hårt eller fult. Om det går över gränserna ska domarna ta det. Ska man spela i Bundesliga eller Champions League kommer man nog att möta ännu tuffare och fulare spel…

– Ni har trots allt vunnit två av tre matcher i Partille Arena den här säsongen. Det är väl något ni tar med er för att få till ytterligare en kamp i semifinalserien?
-Ja, absolut. Vi vet att det är möjligt att slå Sävehof.

-Blir det uppladdning på samma sätt som inför bortamatcher tidigare denna säsong. Eller gör ni något för att bryta mönster?
-Samma upplägg. Fysisk återhämtning och taktisk genomgång är det som gäller.

Text: Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Semifinal 4 sänds i sin helhet i appen Sveriges Radio Play, under fliken extrasändningar, och på www.sverigesradio.se/skaraborg

Det blir även direktrapporter i Sportextra i radions P4. Allt med start klockan 19.00

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

IFK Skövde — IK Sävehof

Tung förlust för IFK i semifinal 3

Det var med hägnade huvuden och nedslagna blickar som IFK-spelarna tackade den nästan 2 500 röststarka publiken efter matchen. Resultattavlan visade 25-28 till ett för dagen starkare Sävehof, som i princip var i ledning hela matchen igenom. IFK fick jaga och jaga, men nådde aldrig ikapp.

Att det var förväntningar i luften innan semifinal tre mellan IFK och Sävehof var en lätt underdrift, det gick nästan att ta på stämningen i Arena Skövde minuterna innan match. Det var ett sådant där tillfälle, där alla var införstådda med matchens betydelse – spelare, domare, klack, publik – ja alla. Om Barcelona är mer än en klubb, var detta mer än en match.

Matchinledningen präglades också av aningen nervöst spel från båda lagen. Det var dock Sävehof som först tog tag i taktpinnen och gick ifrån till 5-2, tio minuter in i matchen. IFK kändess tagna av stundens allvar och kanske även av Sävehofs taktik att direkt punktmarkera IFK:s spelmotor och kreativa hjärna i anfallsspelet Matias Helt Jepsen. IFK:s tränare Jonas Wille tog en tidig timeout och motdraget blev att låta Rasmus kliva in mer i banan och styra spelet samt att ta ut målvakten och spela med en extra utespelare i anfallet. Detta gav resultat, i kombination med ett tightare försvarsspel så lyckades IFK gå ikapp till 7-7, bland annat genom två vackra mål av Rasmus Wremer. Lagen följs sedan åt och när Kristian gjorde ett viljemål till 9-9, hårt tagen av Christoffer Brännberger, som efter en kortare domarkonferens ”bara” fick två minuter, var IFK och den fullsatta arenan på gång. Framförallt symboliserat av IFK:s bästa spelare under första halvleken, målvakten Håvard Åsheim som stod för många bra räddningar.

IFK lyckades dock inte ta vara på detta momentum, utan det lite nervösa och något hafsiga anfallsspelet från början av halvleken återkom och istället för ett IFK-ryck, lyckades Sävehof istället sätta halvlekens två sista mål och gå till halvtidsledning med 11-9.

Andra halvleken startade i ett betydligt högre tempo än den första och till en början byter lagen mål med varandra, hela tiden med Sävehof i tre till fyra måls försprång. Sävehof, med för dagen en spelsugen Jonas Larholm i spetsen och en effektiv Gzim Salihi som lekkamrat känns hela tiden något skarpare. Något som IFK:s Kristian Svensson höll med om på den efterföljande presskonferensen. Sävehof gör det bra, de är skarpare än oss i alla lägen idag och vinner rättvist, summerade Kristian.

IFK ger trots underläget aldrig upp, Christopher Hedberg som hade en lite motig första halvlek, tar rejäl revansch på sig själv och sätter flera svåra och viktiga lägen från sin högerkant. Men närmare än 25-26 kommer aldrig IFK. Istället för ett kvitteringsmål, drar Sävehof ifrån och gör även andra halvleken två sista mål och skriver slutresultatet till 25-28. Vi har kontroll på matchen och vi vinner rättvist menade Sävehofs tränare Anders Eliasson. Vi står upp bra och vinner man mot man-kamperna och vi har en bra målvakt som tar det där lilla extra, fortsätter Eliasson. Forne Skövdesonen, Joakim Larsson, höll med sin tränare, vi är värda segern, vi är kyligare än Skövde idag. På frågan om det är kul att spela i Arena Skövde, ler Jocke. Det här var den roligaste matchen jag spelat sen jag kom till Sävehof, det är kamp, det är stämning, det är adrenalin.

Om det var muntert hos Sävehof, var det av förklarliga skäl mindre glada miner i IFK-lägret. Det är svårt att ge ett rakt svar på varför det blir så här analyserade IFK:s tränare Jonas Wille efter matchen. Där vi under säsongen varit lugna, kyliga och effektiva, blir vi idag stressade och nervösa. Det leder till alldeles för många enkla misstag, missade målchanser och felbeslut fortsätter en fundersam Wille. Det lugnet vi har haft, framförallt på hemmaplan är borta, vi hamnar efter direkt i matchen och får jaga – kanske är det som stressar oss, summerar Wille.

Vi ger naturligtvis inte upp för detta, vi har på inga sätt resignerat, allt är möjligt, vi har två vinster borta i Partille och bara en förlust. Vi kommer vara laddade till max på torsdag menade Wille. Något som Kristian instämde i. Jag har sagt att jag tar en match i taget hela säsongen och det kommer jag fortsätta göra. Det är bara att åka hem och ladda om batterierna, nu är det allt eller inget som gäller.

Undertecknad håller med, detta är under inga omständigheter kört, det är ny match på torsdag och IFK har under hela säsongen motbevisat tvivlarna och de kommer sälja sig hänsynslöst hårt i Partille på torsdag. Allt för att få till en avgörande match fem i en fullsatt Arena Skövde.

 

Matchens lirare, IFK: Matias Helt Jepsen – Christofer Hedberg

Matchens lirare, Sävehof: August Eli Björgvinsson

MATCHFAKTA

IFK SKÖVDE – IK SÄVEHOF 25–28 (9-11)

Målskyttar, IFK: Christoffer Hedberg 6, Mattias Helt Jepsen 4, Rasmus Wremer 3, Jack Thurin 3, Victor Ljungkvist 2, Richard Hanisch 2, Rex Blom 1, Casper Ebbesen 1, Axel Franzen1, Kristian Svensson 1, och Adam Samuelsson 1

Målskyttar: Sävehof: Jonas Larholm 7, Oskar Sunnefeldt 6, Gzim Salihi 6, Sebastian Karlsson 5, Jonathan Edvardsson 2,  Viktor Ottosson 1 och Christoffer Brännberger 1

Utvisningar, IFK: 2 x 2

Utvisningar Sävehof: 6 x 2 (ett DRK)

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Publiksiffra: 2461 personer

 

Text: Andreas Arvidsson

Foto: Hans Petter Wille

 

Inför matchen:

Semifinal 3, Måndag 2019-05-06 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Sören Andersson
Delegat/MI: Lars Berndtsson / Krister Broman

 

Wille har ordet

Efter 1-1 är det dags för match 3 i semifinaldrabbningen mellan IFK och IK Sävehof. Att raffel och spänning på hög nivå är att vänta är givetvis ingen djärv gissning. Något som IFK-tränaren Jonas Wille  är beredd på.

 

– Det har blivit hemmasegrar i de båda inledande matcherna. Inför match tre är det några särskilda avgörande moment i matcherna som fällt avgörandet som du ser det?
– Jag tycker att vi har haft en match var med var sin välförtjänt seger. Lika väl har det varit extremt små marginaler i bägge matcherna.

 

– Är det något som överraskat er så här långt?
-Nej, jag är inte överraskad över vad Sävehof har kommit med för taktik – och jag tror inte heller att Stockenberg & Co har varit överraskade över vad vi har kommit med. Det handlar nog först och främst om att utföra sitt eget koncept bäst.

 

– Det är alltså sjätte gången den här säsongen som ni möter Sävehof. Finns det över huvud taget någon chans att komma med något nytt som kan förbrylla motståndarna?
-Som jag nämnt tidigare så tror jag att huvudkonceptet hos bägge lagen är ganska likt, men man vill nog försöka att lägga in små justeringar eller en variant eller två som kanske kan ge ett extra mål mer framöver – eller ett mål mindre bakåt. I så tighta matcher så kan det ju bli avgörande..

 

– Den här gången är det en hel vecka mellan matcherna. Är det enbart positivt med ett spelschema som innebär så långt uppehåll?
-Motivationsmässigt tror jag nog att vi helst önskar att spela match så ofta som möjligt och träna minsta möjliga eftersom säsongen varit så lång. Men rent fysiologiskt så är det nog bra med lite extra återhämtning och träning.

 

– Det pratas mycket om hemmaplansfördel i slutspelstider. Har det verkligen så stor betydelse när det nu är så att ni möter samma lag med täta mellanrum?
-Det får vi se!

 

-Kan och vill du peka på några detaljer som blir särskilt viktiga den här gången?
-Jag tror att det blir viktigt att man vågar helt släppa loss sig själv när det är viktiga matcher. Man skall försöka att utnyttja detta medan det pågår. Jag tror att det laget som klarar att träffa bäst på detta kommer att vinna.

 

I den andra semifinalen klarade Alingsås att besegra regerande svenska mästarna från Kristianstad med 3-0 i matcher. Alingsås därmed i kommande finalspel. Kommentar?
-Vi får passa på att gratulera Alingsås till en välförtjänt finalplats. Mikael Franzén levererar ännu en gång goda resultat.

Bengt Andersson

 

Fortsättningen

Semifinalspelet mellan IFK Skövde och IK Sävehof fortsätter närmast med match 4 i Partille Arena torsdag 9/5 kl 19.00.
Eventuellt femte match spelas i Arena Skövde tisdagen den 14 maj kl 19.00.

 

Var kan jag följa matchen?

Sveriges Radio sänder matchen i sin helhet via appen Sveriges Radio Play, under fliken extrasändningar, och sajten www.sverigesradio.se/skaraborg från kl 18.55.
Dessutom blir det direktrapporter i Sportextra i P4 från kl 19.oo.

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

IK Sävehof — IFK Skövde

Sävehof kvitterade i semifinalserien

Det blev utjämnat i semifinalserien när IK Sävehof i Partille Arena på måndagskvällen för första gången den här säsongen besegrade IFK Skövde. I en match som stundtals var svängig skrevs hemmalagets segersiffror till 26-23(11-11).

Skövde har gjort 30 mål eller mer i alla fyra tidigare möten med Sävehof denna säsong. Den här gången stannade det alltså vid 23 blåvita fullträffar. Detta naturligtvis beroende på bra försvarsspel från hemmalaget, men också på att IFK aldrig fick något riktigt flyt i anfallsspelet. Dessutom var förstås Agust Eli Björgvinsson i hemmamålet strålande och matchens lirare med närmare 42 i räddningsprocent. Han hade 15 räddningar mot åtta för IFK-målvakterna och där har vi väl egentligen matchen.

Svängig

Första halvlek svängde fram och åter. Sävehof ledde med 7-4, IFK tog time out och satte fem raka mål och gick till ledning med 9-7. Sävehof kom dock tillbaka igen och i paus var det 11-11.

Hemmalaget startade andra halvlek bäst, men IFK kom igen fram till 14-14. IFK har tidigare fått stopp på Sävehofs främste målskytt Oskar Sunnefeldt, men nu blixtrade han till med tre mål och plötsligt var hemmaledningen 20-16. IFK kom dock igen och kvitterade till 20-20 och matchen stod verkligen och vägde. Ett par mycket tveksamma domslut i hemmalagets favör betydde 22-20 på tavlan – en ledning som sedan aldrig Sävehof släppte.

Matias Helt Jepsen fick pris som IFK:s främste. Han blev också bäste målskytt den här kvällen där det kan noteras att Casper Ebbesen kom in tidigt i matchen och svarade för tre mål.

Målgörare Sävehof:Oskar Sunnefedt 5, Jonathan Edvardsson 4, Joakim Larsson 4, Viktor Ottosson 4, Sebastian Karlsson 3, Gzim Salihi  3, Jonas Larholm 2 och Vetle Eck Aga 1.

Målgörare IFK Skövde: Matias Helt Jepsen 7, Kristian Svensson 3, Jack Thurin 3, Casper Ebbesen 3, Richard Hanisch 2, Adam Samuelsson 2, Rex Blom 2 och Victor Ljungkvist 1.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

Inför matchen:

Semifinal 2, Måndag 2019-04-29 kl 19:00 i Partille Arena

Domare 1: Niclas Widell
Domare 2: Jonas Åström
Funktionär:Sonny Olerius
Funktionär: Birgitta Knutsson
Delegat/MI: Lars Berndtsson / Krister Broman

 

Wille har ordet inför semifinal 2

Första semifinalen mellan IFK Skövde och IK Sävehof blev så laddad och rafflande som förväntat. Redan på måndag kväll är det dags för match 2 i den här serien och då är det Partille Arena som är spelplats. IFK-tränaren Jonas Wille ger sin syn på semifinalläget.

Första semifinalen blev en match med olika ansikten, som slutade med uddamålsvinst för IFK. Ni var ändå aldrig i underläge. Blev matchen i stort sett som ni förväntat er?
– Rent taktiskt blev den som förväntat. Vi är visserligen inte helt nöjda med allt i vårt eget spel, men väldigt glada över att vi vann.

– Kändes det att ni haft ett tre veckor långt uppehåll mellan sista kvartsfinalen och första semifinalen?
-Kanske lite. Det var några missförstånd i försvarsspelet som vi vanligtvis inte har och några ”skräp” i maskineriet offensivt. Men det kan också bero på att vi möter ett bra motstånd.

– Om det var ett långt uppehåll så kommer nästa match desto snabbare. Hur är upplägget fram till måndag klockan 19?
-Det var fysträning i lördags och taktisk träning på söndagen.

– Ni har nu mött Sävehof fyra gånger den här säsongen och det blir garanterat fler matcher lagen emellan. Finns det över huvud taget någon chans att kunna komma med något överraskande drag till nästa kamp?
-Ja, bägge lagen har nog fortsatt flera idéer om hur man kan finna på nya drag. Men jag vill tro att huvudkonceptet kommer att vara ganska likt.

– Det var tuffa tag med mycket känslor i Arena Skövde. Är det så även ni tränare vill se det här det handlar om slutspel där det gäller att i nästa steg försöka kvalificera sig till finalspelet?
-Ja, det är extra spännande och roligt när mycket står på spel. Man må försöka att njuta av att det är lite nervositet och spänning.

-Var det några smällar som tog extra hårt och som kan innebära att spelare tvingas avstå måndagsmatchen?
-Nej, vi har fullt lag.

Vi vet att semifinal 3 spelas måndagen den 6 maj i Arena Skövde. Många spekulerar i att denna semifinal går till femte och avgörande match. Hur går tankarna inom laget?
– Som vanligt så snackar vi inte så mycket om framtiden. Nu har vi bara haft fokus på att justera oss lite in mot kampen i Partille. Det är helt omöjligt att spå hur utfallet blir så det ger liten mening för oss att spekulera i det.

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Ikväll sänds IFK Skövdes andra semifinal mot Sävehof både i radions P4 och i webbradion från klockan sju.
I Sportextra i P4 blir det kortrapporter från matchen medan den sänds i sin helhet i appen Sveriges Radio Play och på sajten www.sverigesradio.se/skaraborg

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

IFK Skövde — IK Sävehof

Kanonstart av IFK, seger med 30-29

Vilken fredagsunderhållning! IFK Skövde har fått bästa tänkbara start på semifinalspelet. Stor matchhjälte i segermatchen mot Sävehof blev åttamålsskytten Jack Thurin.

Semifinalspelet är äntligen igång och IFK Skövde fick en kanonstart. Inför fullt hus i Arena Skövde, 2 372 personer, blev det 30–29 (14–12) mot Sävehof på fredagskvällen. Segern var för övrigt IFK:s fjärde mot Partillelaget den här säsongen.

Det blev en tuff och målsnål inledning på matchen, hela tiden med IFK i förarsätet men bara med som mest ett par mål. Sävehof kämpade sig hela tiden ikapp och detta trots att hemmalaget hade flera tillfällen att gå ifrån. IFK Skövde brände under den första halvleken ett par straffar och de numerära överlägen, bland annat i spel sex mot fyra, var inte särskilt lyckosamma.

Målvakten Marcus Holmén gjorde en bra första halvlek och mittsexan Adam Samuelssons första halvtimme var magnifik.

– Matchbilden blev som förväntad. Det var tajt och tufft och det smällde på lite extra. Men det blev lite luckor för mig, säger Samuelsson som stod för tre av IFK:s mål.

Försvarsmässigt höll han ihop försvaret alldeles strålande tillsammans med Rex Blom. Blom drog dock på sig rött kort i inledningen av den andra halvleken och ersattes då av Jacob Larsen.

14–12 i paus blev snabbt i upptakten av den andra halvleken till en femmålsledning (18–13). Det underläget blev för stort för Sävehof att ta in även om laget vid flera tillfällen bara var ett mål ifrån en kvittering.

– Vi försökte med 7-6-spelet men det kostade oss i stället ett par enkla mål och vi orkade inte riktigt. Jag tycker ändå vi gjorde en bra match, säger Sävehofstränaren Anders Eliasson.

I slutskedet av matchen där gästerna jagade för en utjämning så blev det större ytor för IFK Skövde och inte minst Jack Thurin. Thurin gjorde tre viktiga mål, 27–24, 28–26 och 29–27.

– Extrakul att få sätta dit de sista målen. De satte punkt på Matias (Helt Jepsen) och det öppnade upp för mig. Det var jätteviktigt att vinna den första matchen, säger Jack Thurin.

Sävehof är ett taktiskt spelskickligt lag vilket de också visade prov på mot IFK.

– De växlar ofta i försvarsspelet, men vi var förberedda, säger Jack Thurin.

Med 51 sekunder kvar att spela var den blåvita ledningen nere i ett mål (29–28), ett mål som kom bara 15 sekunder efter Thurins åttonde mål. Då förlöste Matias Helt Jepsen hemmapubliken med att sätta 30–28 innan Jonas Larholm fastställde slutresultatet med sekunder kvar på straff.

Till bästa hemmaspelare utsågs just Matias Helt Jepsen, men nämnas ska förstås Jack Thurin och Adam Samuelsson. Pris till bästa spelare i Sävehof gick till målvakten Agust Eli Björgvinsson. Matchinramningen, där också den tillresta gula Sävehofsklacken bjöd till på bästa sätt, var fantastisk. Att det blev IFK-seger gjorde förstås inte saken sämre. Kul också med alltfler blåvita matchtröjor bland publiken.

Nu väntar Sävehof på bortaplan (29/4) innan det är dags för ny hemmamatch i Arena Skövde. Boka in måndag 6 maj då den tredje SM-semifinalen avgörs.

Matchfakta

IFK Skövde– IK Sävehof 30–29 (14–12)

Mål, IFK Skövde: Jack Thurin 8, Matias Helt Jepsen 7, Rasmus Wremer 5, Adam Samuelsson 3, Christopher Hedberg 2, Kristian Svensson 2, Richard Hanisch 2, Victor Ljungkvist 1,

IK Sävehof: Jonas Larholm 6, Gzim Salihi 4, Joakim Larsson 4, Sebastian Karlsson 4, Jonathan Edvardsson 3, Vetle Eck Aga 3, Oskar Sunnefeldt 3, Viktor Ottosson 2.

Utvisningar, IFK Skövde: 5×2 min.

IK Sävehof: 6×2 min.

Domare: Niclas Widell och Jonas Åström

Publik: 2 372 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

Inför matchen:

Semifinal 1, Fredag 2019-04-26 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Niclas Widell
Domare 2: Jonas Åström
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Henrik Brodén
Delegat/MI: Mikael Thelander / Claes-Göran Lang

 

 

Wille har ordet

För första gången på tolv år spelar IFK Skövde semifinal. Spännande dueller är att vänta mot IK Sävehof där det står en plats i kommande SM-finaler på spel. Jonas Wille och hans lag ser naturligtvis fram mot handbollsfesterna som startar hemma i Arena Skövde.

– Det har gått tre veckor sedan ni klarade semifinalplatsen efter att ha slagit ut Lugi i kvartsfinalerna med 3-0 i matcher. Hur har de här veckorna sett ut?
– Vi har tränat lite tyngre fysik de två första veckorna av uppehållet samtidigt som vi har försökt att finputsa på vårt eget spelkoncept. Det är svårt att finna träningsmotståndare i denna perioden så vi har lagt in ett par intern-matcher i stället. Den sista veckan har vi förberett oss på vad som kan möta oss mot Sävehof.

– Nu kan man förvänta sig att det blir fighter med högsta tänkbara tempo. Kan det då vara en nackdel att det varit ett så långt uppehåll från matcher?
-Nej, vi har fått tid till att förbereda oss bra, så jag tycker inte att vi har anledning till att göra något negativt av det långa uppehållet.

– Ni har mött Sävehof tre gånger under seriespelet. Det har blivit segrar i alla tre matcherna. Har det någon betydelse alls nu?
-Det betyder i alla fall att vi vet att vi är kapabla att slå Sävehof. Det ger ju självförtroende. Samtidigt är vi extremt klara över att det är små marginaler som gäller i varje match och att Sävehofsspelarna garanterat är revanschsugna.

– Sävehof imponerade stort i kvartsfinalerna mot Malmö och slog ut serietvåan Malmö. Överraskade det dig och dina spelare?
-En liten överraskning är det ju, men ingen bomb. Ligan är extremt jämn och Sävehof har ett fint lag med många spännande spelartyper och ett koncept med många olika varianter.

– Är det några spelare som är speciellt viktiga, eller är det något sätt som Sävehof spelar på, som det i första hand gäller att komma underfund med?
-Huvudutmaningen med att möta Sävehof är att det är mycket man ska förbereda sig mot. Dom kan komma med flera försvarsvarianter och flera 7-6-varianter i tillägg till det ”normala” spelet. De har också många bra spelare på 9 meter som de rullar mycket på. Det betyder att man inte vet helt vad som kommer, men vi tror likväl att vi är bra förberedda.

-Hur ser det ut i truppen när det gäller skadeläget? Har det långa uppehållet inneburit både rehab och vila på spelare som dragits med sviter av en lång och tuff säsong?
-Axel Franzén är i skrivande stund osäker på spel. Det samma gäller Håvard Åsheim, men bortsett från det så har vi alla man klara till kamp.

I kvartsfinalerna var stödet från publiken och IFK-klacken fantastiskt. Hur mycket betyder det när vi går in i semifinalserien?
– Den stämningen som varit i hallen de senaste matcherna är något vi gläder oss väldigt till att få uppleva igen. Det är otroligt inspirerande att intresset är så stort här i Skövde.

Bengt Andersson

 

 

Var kan jag följa matchen?

Lyssna på matchen via appen Sveriges Radio Play, under fliken extrasändningar eller via www.sverigesradio.se/skaraborg

För radiolyssnarna i Skaraborg så blir det även uppdateringar i P4 Skaraborg från 19.03.

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

IFK Skövde – Lugi

IFK till semifinal

2 416 personer satte en enorm ljudkuliss till torsdagens kvartsfinalmatch mot Lugi. Efter 26–19 kommer nog de allra flesta tillbaka för nu väntar SM-semifinalspel för IFK Skövde.

IFK Skövde stod för en makalös vändning borta mot Lugi där skåningarna dessutom nollades den avslutande kvarten. Lundalaget hade också rejäl måltorka i på torsdagskvällen då SM-kvartsfinal nummer tre spelades. Det tog närapå tio minuter innan gästernas första mål kom i Arena Skövde. Då hade IFK gjort fyra.

Efter en kvarts spel ledde hemmalaget med 7–1 och Lugitränaren Tomas Axnér tvingades till  timeout.

– Skövde hade att aggressivt försvarsspel och vi hade panikartade avslut. Vi fick ingen ro i anfallsspelet, säger Axnér.

IFK Skövdes försvarsspel var som ni förstår alldeles bländade. Mittlåset med Rex Blom och Adam Samuelsson var rena muren och inte gick det att komma förbi någon annanstans heller. Målvakten Marcus Holmén hade hela 67 räddningsprocent första halvtimmen.

Efter den fina matchinledningen hade blåvitt en spelmässig svacka. Lugi gjorde tre raka mål, men gästerna avslutade den första halvleken med sex mållösa minuter och när Jack Thurin satte 11–5 med ett par sekunder kvar av första halvlek såg det riktigt bra ut.

– Det blev en brant uppförsbacke men när det stod 7–4 hade vi lite häng. Tyvärr brände vi en del lägen, säger Tomas Axnér.

En liknande analys gav IFK-tränaren Jonas Wille.

– Vi fick viktig träff i försvarsspelet. Trots det hade vi bara fyra, fem mål och det kändes aldrig säkert.

Tio minuter in på halvlek nummer två hade IFK Skövde drygat ut ledningen till 18–10. Men Adam Samuelsson drog på sig en utvisning, Tomas Axnér tog timeout och avståndet i målprotokollet krympte till fyra bollar (20–16). Och vis av det som hände i Lund… Då klev Casper Ebbesen och Victor Ljungkvist fram och gjorde viktiga hemmamål. Ebbesen har inte fått så mycket speltid tidigare tog nu tillvara på tillfället.

– Roligt att få chansen i en viktig match och skönt att få visa att jag kan, säger tremålsskytten.

Det blev till slut sjumålsseger för IFK Skövde och därmed tre raka segrar i kvartsfinalserien mot Lugi.

– Den första matchen och den här påminner om varandra, men den här var nivån ännu bättre i försvarsspelet vilket jag inte trodde var möjligt. Vi har visat bra moral i varje match och vi visar att vi är ett lag, säger Jonas Wille.

3–0 i matcher och landslagsuppehåll gör att det är tre veckor till nästa match.

– Nu får spelarna fyra dagar då de slipper mig, smålog Wille.

Stämningen i hallen var minst sagt hög. Det bidrog den 150 starka blåvita klacken i allra högsta grad till och totalt hade 2 416 räknats in i Arenan. Och nu väntar fler godbitar för Skövdepubliken som varit svältfödda på handbollsframgångar på herrsidan de senaste säsongerna. Vilket motstånd som väntar i semifinalspelet får vi vänta på eftersom det beror på hur det går i de övriga tre kvartsfinalerna.

– Men vi är inte nöjda. Kan vi få favör av hemmaplan i semifinal vore det inte helt fel, säger IFK-kaptenen Kristian Svensson.

Till bästa spelare mot Lugi utsågs målvakten Marcus Holmén. Mycket bra var också Rex Blom. Linjespelaren Axel Franzén utgick i bortamötet mot Lugi (ryggbesvär). Han fanns inte med i IFK:s kvartsfinaltriumf på torsdagskvällen.

IFK Skövde–Lugi HF 26–19 (11–5)

Målen, IFK Skövde: Matias Helt Jepsen 6, Christopher Hedberg 5, Richard Hanisch 4, Victor Ljungkvist 3, Casper Ebbesen 3, Jack Thurin 2, Rasmus Wremer 1, Adam Samuelsson 1, Kristian Svensson 1.

Lugi HF: Karl Wallinius 7, Hampus Henningsson 2, Anders Hallberg 2, Carl Möllerström 2, Casper Käll 2, Niclas Paradis 1, Markus Sjöbrink 1, Lucas Pellas 1, Isak Persson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 5×2 min.

Lugi: 4×2 min.

Domare: Johan Gomér och Martin Gomér.

Publik: 2 416 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

Inför matchen:

 

Torsdag 2019-04-04 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Johan Gomér
Domare 2: Martin Gomér
Funktionär: Samir Burzic
Funktionär: Mattias Johansson
Delegat/MI: Kjell Eliasson / Monika Hagen

 

 

Wille har ordet 

Dags för kvartsfinal tre mellan IFK Skövde och Lugi HF. De båda första matcherna har slutat dramatiskt. Lugi var nära att kvittera i slutsekunderna i första matchen i Arena Skövde och i Lund var det IFK som vände ett stort underläge till seger. 2 -0 i matcher alltså till IFK och IFK-tränaren Jonas Wille väntar sig en ny tuff tillställning

 

– Om du ser tillbaka på de båda inledande slutspelsmatcherna och summerar vad som varit bra och vad som kanske kunde fungerat bättre. Vad har det gett för känsla?
– Vi är totalt sett väldigt nöjda med vårt försvarsspel. I match 1 så var 6-0-spelet väldigt bra. I match 2 så fungerade det ok defensivt trots att vi låg under med många mål. Huvudorsaken till att vi inte lyckades var vårt anfallsspel. Vårt 5-1-spel var däremot väldigt bra. Fint att veta att vi kan spela två system som fungerar bra defensivt. Moralen och insatsen har åter igen varit super. Spelarna gav aldrig upp och även om vi också hade lite tur och flyt de sista minuterna i Lund så ger det självfallet en härlig känsla att vinna när allt ser mörkt ut.

 

– Vändningen i sista kvarten senast har många pratat om och uppmärksammat. Hur har ni hanterat det som hände?
-Det var en absurd och overklig matchutveckling i fredags. Det viktigaste för oss att ta med vidare är att vi vinner en dag som är tung – samt att vi aldrig ger upp. Som vanligt ska vi försöka finjustera vårt spel in mot nästa match – speciellt då anfallsspelet som inte var bra nog senast.

 

– 2-0 i matcher och hemmaplansfördel. Ni tränare talar ju alltid om att ”ta en match i taget”. Kan ni verkligen bara fokusera på de kommande 60 minuterna denna torsdagskväll i Arena Skövde?
-Ja, det kan vi utan problem. Jag tror att spelarna kommer att ha en enormt skarp fokus mot denna match. Ju närmare man kommer målet desto högre blir motivationen.

 

– Publikstödet var helt fantastisk i första matchen här mot Lugi. Vad betyder det för er spelare och ledare att ha det med sig i en så här viktig match?
-Det är självfallet otroligt viktigt. Också i Lund var det ett gäng stora och små som hejade fram oss. Det sätter vi stort värde på.

 

– Ni möts nu för tredje gången på kort tid. Är det något som Lugi överraskat er med i de inledande kvartsfinalmatcherna?
-Nej, det är det väl egentligen inte. Spelmässigt så har vi fått det som vi förberett oss för. Det handlar ju mycket om att vinna de individuella duellerna för båda lagen inom det koncept man spelar. Jag tror heller inte att Lugi har blivit speciellt överraskat över vårt spel. Det handlar nog mest om att utföra sitt eget koncept tillräckligt bra.

 

-Vad känns som det allra viktigaste i ditt lag för att det ska bli vinst även den här gången?
-Det gäller nog igen att få träff i försvaret och med målvakter – och att vi får omsatt det till flera kontringsmål än vi har gjort i de två första matcherna mot Lugi. De sista tio minuterna i Lund kontrade vi bra och då slipper vi att stångas i 60 minuter mot deras robusta försvar.

 

Inte bara IFK Skövdes elitlag har haft en bra säsong. Nu har föreningens 14-, 16- och 18-årslag kvalificerat sig till slutspelet i USM i maj. Vad betyder det?
– Först och främst så är det imponerande att en klubb har en så stor och god bredd som man har i IFK Skövde. Det säger mycket om kulturen och traditionen som finns här. Det betyder också att man har en potential i framtiden att lyfta fram ännu fler lokala spelare i A-laget. Både spelare och tränare i klubben förtjänar extremt mycket beröm för de goda jobb de gör.

 

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Lyssna på matchen via appen Sveriges Radio Play, under fliken extrasändningar eller via www.sverigesradio.se/skaraborg

För radiolyssnarna i Skaraborg så blir det även uppdateringar i P4 Skaraborg från 19.30.

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

Lugi HF – IFK Skövde

Fredag 2019-03-29 kl 19:00 i Sparbanken Skåne Arena

Domare 1: Niclas Widell
Domare 2: Jonas Åström
Funktionär: Pernilla Björkqvist
Funktionär: Åsa Lundin
Delegat/MI: Roger Ljung

 

Otrolig vändning i Lund!

Århundradets vändning! Ja, så kan man nog rubricera IFK Skövdes insats i Lund denna fredagskväll i slutet av mars 2019. Lugi ledde kvartsfinal två länge och såg ut att säkert utjämna matchserien. Hemmalaget ledde med 19-12 men efter nio raka IFK-mål den sista kvarten var det de blåvita hjältarna som stod som segrare med 21-19 (9-13).

-Helt fantastiskt. Vi var ordentligt i brygga både i första och andra halvlek, men killarna visar en fantastisk moral. Det här är tjusningen med handboll, tyckte en glad Klas Wahlström i ledarstaben en stund efter slutsignalen.

Första halvlek fick en dramatisk start. Lugis främste spelare denna säsong, Alfred Jönsson, kvitterade till 1-1 i matchinledning, men föll så illa att en fotskada omöjliggjorde mer spel. Det blev ändå Lugi som dominerade första halvlek ganska stort. Efter 4-3 till Lugi gick det mesta i hemmalagets favör och IFK hade nästan tio minuter utan mål. Lugi ledde med 11-3 som mest, men IFK räddade upp det genom att göra halvlekens fyra sista mål. Underläge med fyra mål gjorde det ändå inte hopplöst i paus.

Åter minus åtta mål

Andra halvlek fick dock inte den start som IFK och de medresta supportrarna hoppats på. 14-10 blev ganska raskt 18-10 och det kändes som matchen mer eller mindre var avgjorde. Lugi började också matcha flera av sina yngre spelare. 19-12 när det återstod en kvart kändes det också ganska klart. Då såg Håvard Åsheim till att ta de avslut som ändå blev allt färre och tagglösare från hemmalaget.

Knappt tre minuter före full tid var IFK ikapp. 19-19 och man kanske hoppades på förlängning? Icke då! Matias Helt Jepsen och Kristian Svensson såg istället till att det blev en tvåmålsvinst för IFK Skövde.

IFK-spelarna hyllade både varandra och tillresta supportrana lång tid efter slutsignalen. Matias fick rättmätigt ta emot priset som matchens lirare och var kanske den gladaste av alla.

-Vi är förstås otroligt lyckliga. Att något sådant här händer i en elitmatch är egentligen osannolikt, säger Matias Helt Jepsen när han samlat sig en stund efter matchens slut när han tagit emot pris som matchens lirare.

-Jag har väl varit med om något liknande i pojkåren hemma i Danmark, men aldrig när det gällt A-lagsspel.

Samtidigt är Matias medveten om att de första 40 minuterna spelade IFK dåligt och att inget stämde egentligen.

-Vi får njuta av detta, men analysera varför det såg ut som det gjorde långt inne i matchen, säger Matias som samtidigt ser fram mot match tre i kvartsfinalserien. På torsdag kl 19.00 är det dags att ta sig an Lugi igen. Ett fullsatt Arena Skövde?

Många ska förstås hyllas i IFK för den här avslutningen och vändningen, men det får bli en kollektiv hyllning.

Priset till Lugis främste gick helt rätt till målvakten Josip Cavar som långa perioder låg på en räddningsprocent kring 50.

Målgörare

IFK Skövde: Matias Helt Jepsen 6, Rasmus Wremer 4, Richard Hanisch 3, Jack Thurin 2, Axel Franzén 2, Kristian Svensson 2, Christopher Hedberg och Håvard Åsenheim 1 vardera.

Lugi: Hampus Henningsson 4, Lucas Pellas 4, Anders Hallberg 3, Niklas Paradis 2, Karl Wallenius 2, Linus Eriksson Lilja 2, Alfred Jönsson och Carl Möllerström 1 vardera.

Text: Bengt Andersson

 

Wille har ordet inför Lugi borta, kvartsfinal 2

Slutspelet är i full gång. Det blev seger med 27-26 för IFK Skövde i kvartsfinalmöte 1 med Lugi HF. IFK hade länge ledningen med tre-fyra bollar, men slutminuten blev dramatisk. Nu väntar andra matchen i serien och det är Lugi som på fredagskvällen har fördel av hemmaplan. Vi hör med IFK-tränaren Jonas Wille inför den kampen.

 

– En entusiastisk publik på över 2 000 personer och seger – det blev väl bästa tänkbara starten på kvartsfinalen. Vad var allra bäst denna måndagskväll i Arena Skövde?
– Det bästa med hela matchen var faktiskt att se hela det blå hörnet i arenan fyllt av nästan hela vår ungdomsavdelning med Edvin Gustafsson, Edvin Aspenbäck och Miguel Mbumba i spetsen. Sättet de hejade fram våra A-lagsspelare på var en fin upplevelse och säger mycket om den fina föreningskulturen som är i IFK Skövde.

 

– Du tyckte direkt efter matchen på presskonferensen att det ni presterade i första halvlek var det bästa under hela säsongen. Vad var särskilt bra rent spelmässigt?
-Försvars- och målvaktsspelet var fantastiskt bra de första 30 minuterna. Etablerat anfallsspel var också väldigt bra. Vi löste deras försvar väsentligt bättre än vi gjort i de två första matcherna. Det endaste som saknades i första halvlek var kontringsspelet.

 

– Mycket av efterhandssnacket har handlat om den dramatik som det blev i sista spelminuten där Lugi kröp nära och satsade allt på kvittering. Har ni själva berört det som hände på något särskilt sätt?
-Nej, det är egentligen inte så mycket att snacka om. Vi brände tre klara målchanser och då blev det plötsligt match igen. Lyckligtvis kom vi levande från det…

 

– I förväg var det mycket prat om Handbollsligans målfarligaste spelare Alfred Jönsson. Han gick mållös från matchen. Kan man säga att taktiken där fungerade perfekt?
-Vi träffar bra på Jönsson genom hela matchen. Vi hade lite problem med 5-6-spelet i andra halvlek så det ska vi kolla lite extra på för fredagsmatchen. Fokus på Jönsson gjorde att det blev mer utrymme för samspelet med mittsex och Hallberg. Men det är nödvändigt att prioritera tufft när man väljer sin strategi.

 

– Istället har andra stigit fram i Lugi. Tänker på Anders Hallberg förstås och inte minst Lucas Pellas som gjort 17 mål på er de två senaste matcherna. Hur ser du på det?
-Hallberg gjorde en väldigt bra match mot oss. Det är nog en kombination av att han har funnit slutspelsformen och att vi har stor fokus på Alfred. Pellas tycker jag har varit tongivande genom hela säsongen.

 

-I slutspel blir det ju matcher mot samma motstånd i tät följd. Finns det något nytt att ta fram när det gäller taktiken för att överraska motståndarna?
-Man går igenom matcherna och gör några justeringar från match till match. Men i huvudsak håller vi oss till vårt eget koncept..

 

Det var jämnt i alla fyra kvartsfinalerna i första omgången. Är det något som överraskade dig i premiäromgången?
– Det var väl ganska förväntat att kamperna skulle vara jämna. Kanske en liten överraskning att Kristianstad inte hade en klarare seger, men det var heller ingen bomb att det var jämnt även där.

Text Bengt Andersson 

 

Var kan jag följa matchen?

I appen Sveriges Radio Play, under fliken extrasändningar och via www.sverigesradio.se/skaraborg

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

IFK Skövde – Lugi HF

IFK nu även en vinnare i slutspelet

Efter en onödigt spännande avslutning blev det till slut IFK-seger i kvartsfinalmatch 1 mot Lugi. Segerresultatet skrevs till slut till 27-26, där den för dagen 2147 stycken röststarka publiken drog en suck av lättnad när slutsignalen ljöd. Lugi stal nämligen bollen med sekunden kvar, men hann inte få till ett kvitteringsavslut.

Att de drygt 2 000 åskådarna fick se en spännande match rådde det inget tvivel om. ”Vi får ju faktiskt chansen till oavgjort” påpekade Lugi:s tränare Tomas Axner på den efterföljande presskonferensen. Att Lugi skulle få det, var det nog ingen som trodde efter den första halvleken. IFK som inte spelat en slutspelsmatch sedan 2008, visade inga som helst prov på slutspelsnerver. Efter fem trevande första minuter, bjöd sedan IFK på sina kanske 20 bästa minuter den här säsongen. I mål var Markus Holmen smått fenomenal, Holmen räddade straffar, frilägen, linjeavslut, kantavslut och han höll Lugi:s storstjärna Alfred Jönson, 188 mål i grundserien och etta i MEP-ligan, mållös matchen igenom. Framåt firade IFK:s anfallsspel stora triumfer, Matias Helt Jepsen visade åter igen upp ett brett register. Jepsen visade vägen med genombrottsmål, avstämda skott, viljemål samt spelade fram sina lagkamrater till enkla avslut. När sedan Jack Thurin också började leverera och visa varför Kristian Andresen tagit ut honom i landslaget, såg det synnerligen väldigt ljust ut med för IFK. Halvtidsresultatet skrevs till 12-7, efter att IFK bitvis stängt igen helt defensivt.

IFK:s tränare Jonas Wille menade även han att det var lagets bästa halvlek för säsongen. Lugi prövade allt, spelade 7 mot 6, bytte positioner, bytte målvakt, men inget hjälpte. Uppbackade av sin hemmapublik, till dagen förädlat av en klack bestående av spelare från IFK:s ungdomsakademi, så var det bitvis nästan karnevalsliknande scener som utspelade sig. ”Att vi undvek att göra misstag i vårt anfallsspel och på så sätt förhindrade Lugi:s kontringar var en orsak till vår utmärkta första halvlek, sen hade vi ju Markus också” menade Matias Helt Jepsen. ”Ja, det gick bra, jag fick bra hjälp av försvaret och vi hade gjort vår analys väl, summerade Holmen själv. Statistiken visade nästan overkliga 67 i räddningsprocent på Holmen.

I andra halvlek var egentligen Lugi aldrig nära. IFK var i halvleken hela tiden i ledningen med tre till fem mål. Framförallt firade linjespelaren Axel Franzén stora triumfer med sina sju mål. Fast IFK drog på sig en mängd utvisningar och Matias Helt Jepsen fick alla för en sekund att sätt andan i halsgropen när han landade fel i en duell och linkande fick ledas ut så kom Lugi inte närmare. När Franzén både gör 24-20 och 25-20 och Matias Helt Jepsen 27-23 med bara dryga minuten kvar kändes matchen i princip klar.

Lugi gör dock en sista desperat chansning och går ut i man-man försvar. Chansningen höll på att gå hem, men närmare än 27-26 kom LUGI inte. ”Jag tyckte inte att det var så jämnt som resultatet visar, vi missar ju tre 100%-iga lägen sista minuten” menade IFK:s tränare Jonas Wille. Det jämna resultat är ”kosmetika” instämde Axner. Vi tappar matchen i första halvlek, mina killar blev tagna på sängen av IFK:s aggressivitet och den täta stämningen runt arenan, fortsatte Axner. Hemma i Lund, kommer det vara annorlunda, då växer våra axlar med 10 % avslutade Axner.

Att det kommer bli en annan matchinledning i Lund på fredag är nog något vi kommer att få räkna med instämde Matias Helt Jepsen. Jepsen som åter igen, precis som mot Kristianstad, visade vilken klasspelare han är. Jepsen som verkar höja sig ytterligare en nivå när det vankas viktiga matcher och slutspel. ”Det är ju det här jag tränat för sedan jag var tre år och började spela handboll, det är ju de här matcherna man ser fram emot och verkligen vill spela. Jag tror inte jag gjort åtta mål i en match innan i Sverige, så jag är nöjd med min insats” summerade Jepsen.

Nu går som sagt slutspelståget vidare, nästa anhalt är Lund på fredag. Vill man se matchen på plats i Lund anordnar supporterklubben bussresa dit. Läs mer om detta på IFK:s hemsida.

Torsdagen den 4:e april är det sedan åter dags att ta plats i Arena Skövde klockan 19.00 då det är dags för kvartsfinal 3. Väl Mött.

 

Matchens lirare, IFK:Markus Holmen och Axel Franzén (ICA Maxi-priset)

Matchens lirare, Lugi:Anders Hallberg

MATCHFAKTA

IFK SKÖVDE – Lugi 27-26 (12-7)

Målskyttar, IFK: Mattias Helt Jepsen 8, Axel Franzen 7, Jack Thurin 4, Rasmus Wremer 2, Victor Ljungkvist 2, Richard Hanisch, Christoffer Hedberg, Rex Blom och Markus Holmén

Målskyttar, Lugi: Lucas Pellas 10, Anders Hallberg 7, Karl Wallinius 3, Carl Möllerström 2, Hampus Nygren 2,    Markus Sjöbrink och Hampus Henningsson

Utvisningar, IFK: 5×2

Utvisningar Lugi: 4×2

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg

Publiksiffra: 2147 personer

 

Text: Andreas Arvidsson

Foto: Viktor Ljungström

 

 

 

Måndag 2019-03-25 kl 18:45 i Arena Skövde

Domare 1: Michael Johansson
Domare 2: Markus Winberg
Funktionär: Pär Brehmer
Funktionär: Mattias Johansson
Delegat/MI: Göran Friberg

 

 

Wille har ordet inför Lugi hemma, kvartsfinal 1

Visst är det detta vi har väntat på! Efter ett antal år utan slutspelsdramatik för IFK Skövde är det dags för kvartsfinal i Arena Skövde. Det blev en del dramatik och spänning in i sista omgången om olika placeringar i sluttabellen innan det stod klart att IFK tar sig an Lugi HF i en kamp om bäst av fem matcher. Vi kollar med IFK-tränaren Jonas Wille om hur han ser på säsongens fortsättning.

 

– Först måste vi gratulera till bronsmedaljerna som delades ut efter matchen mot HK Malmö. Frågan är ändå om ni var besvikna över att det inte blev en andraplats?
– Direkt efter matchen var det en besvikelse ja, men man kommer ganska fort vidare när nästa uppgörelse är kvartsfinal i slutspelet. Och när man i efterhand tänker över att vi efter 32 kamper har varit så stabila att vi ligger som nr 3 i Sverige så har vi anledning till att bli vara stolta över det.

 

– Vad har varit allra bäst under den nu 32 matcher långa Handbollsligasäsongen 2018-19 – i ligan respektive IFK?
-För vår del har vi varit extremt stabila i anfallsspelet. Det är endast ett par-tre matcher jag tycker att sviktat offensivt. I ligan generellt så tycker jag att det varit spännande att nivåerna är så pass jämna och att det varit små marginaler i nästan varje match.

 

– Är det några detaljer eller spelare som överraskat särskilt mycket- i ligan respektive?
-För vår del så var det försvarsspelet jag var mest bekymrad över inför säsongen. Jag visste att vi skulle kunna ha ett bra offensivt lag, men tyckte på papperet att vi kanske har lite för få spelare med storlek i mittförsvaret jämfört med topplagen. Men vi har underhand funnit vårt sätt att spela försvar med detta laget. Även om det defensiva har varit mer ostabilt än det offensiva så menar jag att nyckeln till att vi presterat så bra är att vi haft så många goda försvarsmatcher. I ligan generellt så tycker jag Önnered varit en positiv överraskning. Jag tycker att Tommy Atterhäll har fått ut mycket av sitt manskap.

 

– När det blev dags för er att välja handlade det om Ystads IF eller Lugi. Var det ett självklart val att ta Lugi?
-Vi hade gjort en rangordning före Malmömatchen och det var Ystads IF som var laget vi inte ville ha. Helst ville vi resa lite kortare med buss…

 

– Ni och Lugi har vunnit respektive hemmamatcher i seriespelet. Kan vi räkna med att det blir en lång matchserie i denna kvartsfinal?
-Det är omöjligt att förutse. Det kommer att vara helt öppet i varje match tror jag.

 

-När det handlar om Lugi vet vi alla vilken fantastisk spelare Alfred Jönsson är. På målvaktssidan har Lundalaget också en mycket bra besättning. Är det några andra saker som blir särskilt viktiga för att vinna den här kampen?
-Lugi har kanske ligans bästa försvar. Det blir viktigt för oss att finna sätt att lösa det på.

 

Richard Hanisch och Miguel Mbumba kunde inte spela de sista seriematcherna. Får vi se dom när det nu vankas slutspel?
– I skrivande stund är det osäkert med båda, men vi har hopp om att de ska kunna vara med.

 

Övriga kvartsfinaler

IFK Kristianstad-Sävehof

Malmö-Redbergslid

Alingsås-Ystads IF

Speltider spikade

Speltid för kommande matcher IFK-Lugi: kvartsfinal 2 i Lund den 29 mars kl 19.00, kvartsfinal 3 i Skövde den 4 april kl 19.00, ev kvartsfinal 4 i Lund den 17 april kl 18.10 och ev femte kvartsfinal i Skövde den 22 april kl 16.00

 

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

 

Sveriges Radio sänder den första kvartsfinalen mellan IFK Skövde och Lugi i webbradion som går att lyssna till via appen Sveriges Radio Play, under fliken extrasändningar.

Man kan även lyssna på matchen via sajten www.sverigesradio.se/skaraborg
Sändningen drar igång 18.40.

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

HK Malmö – IFK Skövde

Förlust i Malmö och nu väntar Lugi i kvarten

Kampen om andraplatsen i Handbollsligan mellan HK Malmö och IFK Skövde blev en spännande tillställning som hemmalaget Malmö till slut gick segrande ur. Segersiffrorna skrevs till 24-21 efter IFK-ledning i paus med 12-10. Efter slutomgången gjordes valen till slutspel och Skövde hade att välja mellan Ystads IF och Lugi och valde Lundalaget. Matias Helt Jepsen & Co får alltså ladda för nya möten med Lugi (bilden nedan från tidigare möte.)

-Det handlar om tufft motstånd i vilket fall, men vi var överens om att vi tycker att Ystads IF är snäppet bättre än Lugi, sade IFK-tränaren Jonas Wille.

Kvartsfinalserien börjar för IFK:s del med match i Arena Skövde på måndag (25 mars) kl 19.00.

Stark första halvlek

Matchen mot Malmö svängde en hel del fram och tillbaka resultatmässigt. IFK gjorde en mycket stark första halvlek och kunde gå till pausvila med en tvåmålsledning. Marcus Holmén i mål var helt strålande och hade en bit över 50 i räddningsprocent under första halvlek. Försvarsmässigt i stort var också IFK-spelet av högsta märke.

Många utvisningar

Andra halvlek började inte lika bra. Det dröjde över sju minuter innan IFK gjorde sitt första mål och då hade Malmö vänt till ledning. Efter en kvart var ändå ställningen lika. Utvisningar kom att spela in när matchen skulle avgöras. IFK fick fem tvåminutersstraff i andra halvlek varav två på både Rex Blom och Adam Samuelsson.

Malmö drog iväg till en tremålsledning och även om det fanns möjligheter till reduceringar blev slutet inte så dramatiskt.

IFK fick nöja sig med att ta emot bronsmedaljerna för tredjeplatsen i ligan – en strålande prestation sett över hela säsongen. Nu väntar alltså slutspel för första gången på länge och Skövde kan ladda för handbollsfester. Kvartsfinalerna avgörs som bekant i bäst av fem och IFK har fördel av hemmaplan vid en eventuell femte avgörande match.

Övriga kvartsfinaler:

Kristianstad-Redbergslid

Malmö-Sävehof

Alingsås-Ystads IF

Målgörare i sista ligamatchen:

Malmö: Anton Blickhmmar 5, Jim Andersson 4, Magnus Persson 4, Adam Lönn 3, Hampus Olsson 3, Mattias Kvick 3, Aziz Binai  och Nils Pettersson 1 vardera.

Skövde: Christopher Hedberg 4, Victor Ljungkvist 3, Kristian Svensson 3, Axel Franzén 3, Rasmus Wremer 3, Matias Helt Jepsen 2, Jack Thurin 2 och Jakob Larsen 1.

Text: Bengt Andersson

Foto: Hans Petter Wille

 

 

Måndag 2019-03-18 kl 19:00 i Baltiska Hallen

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI: Mikael Thelander

 

Wille har ordet inför Malmö borta

Då har vi kommit fram till sista omgången av Handbollsligan. IFK Skövde avslutar seriespelet med att åka söderut och ta sig an HK Malmö – en match som kommer att avgöra vilket av dessa lag som kommer att hamna på andra respektive tredje plats i sluttabellen. IFK-tränaren Jonas Wille känner av slutspelsatmosfären…

 

– Tack vare segern i den dramatiska matchen mot Ystads IF i torsdags är en plats bland de tre främsta säkrad. Måste ändå ställa frågan hur känslan är…
-Det är självklart en god känsla att vi har levererat så pass bra som vi har gjort. Vi är stolta över prestationen, men vi vill samtidigt ha mer.

 

– Hemmastatistiken är ju strålande. 14 segrar och en enda förlust och den kom mot seriesegrande Kristianstad. Främsta orsaken till den fina utdelningen?
-Det är svårt att svara på varför det har gått så extremt bra hemma. Det är väl en kombination av att hemmapubliken hejar fram oss och att spelarna lättare hittar fram till sin optimala spänningsnivå i sina vana omgivningar.

 

– Nu gäller det alltså HK Malmö som ligger en poäng efter IFK inför avslutningen. Hur viktig är den här matchen som ni ser det?
-Den är viktig med tanke på att vara säkrad hemmaplansfördel i en eventuell semifinal..

 

– Malmö spelade final senast och har hela tiden nämnts bland de stora utmanarna till Kristianstad. Vad är det framför allt som är bra med Malmö?
-Bra kvalitet på många spelare. Stor tyngd och fysik. Bra spets i Adam Lönn och två målvakter som kan vara matchvinnare.

 

– Är det några spelare som sticker ut lite extra och som det gäller att bevaka på något särskilt sätt?
-Adam Lönn är en skytt som kan ordna mål av ingenting. Men generellt är det väldigt bra lag.

 

– Så här långt in på säsongen har de flesta lag problem att brottas med.

Hur ser det ut i egna truppen när det gäller skadeläget?
-Både Miguel och Hanisch är osäkra inför måndagsmatchen, men annars ser det fint ut.

 

Oavsett hur det går på måndag kväll kommer ni att hamna i någon form av val inför kommande kvartsfinaler. Har ni funderat något kring detta?
-Det ska vi diskutera internt i laget före Malmömatchen. Spelarna ska få ha en mening om detta som sedan Mats och jag tar med oss innan vi tar beslutet.

 

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

 

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

IFK Skövde – Ystads IF HF

Dramatik och IFK-seger

IFK Skövde kan sämst bli trea. I en mycket underhållande och spännande match blev det hemmaseger, 30–29, mot topplaget Ystads IF.

Klart med en toppfyra-placering eller inte? Det var frågan när Ystads IF gästade Arena Skövde på torsdagskvällen i en match där IFK Skövdes sponsorer bjussade på entrén.

Det var IFK Skövde som hade ett målmässigt försprång i princip hela den första halvleken. Gästande Ystads IF var målmässigt ikapp vid tre tillfällen, 8–8, 11–11 och 14­­–14. Däremellan hade IFK som mest en tremålsledning. IFK Skövde hade ett ypperligt läge att gå ifrån i slutet av den första halvleken då laget fick spela sex mot fem i fyra minuter sedan Anton Hallbäck blivit utvisad. Det överläget vann IFK, men bara med ett mål och det var just den marginalen (15­–14-ledning) hemmalaget hade med sig ut i omklädningsrummet.

Den andra halvleken präglades av en rejäl tempohöjning som gynnade IFK Skövde inledningsvis och som snabbt bara fram laget till 18–15-ledning. Då tog Ystads tränare Jerry Hallbäck timeout samtidigt som publiken tände till på allvar. Utvisningarna duggade tätt och där det utdelades två röda kort. Först var det Christopher Hedberg som fick rött kort direkt. Senare var det också en Ystadspelare som fick rött kort (efter tre utvisningar).

IFK Skövde hade 25–22 och 26–23, men med tio minuter var det helt utjämnat efter tre raka mål av Ystads IF. Lagen följdes åt till 27–27. Gästerna hade sedan ett jätteläge att ta ledningen för första gången i matchen genom Johan Dahlin, men Marcus Holmén räddade.

– Vi hade chansen där, men vi har alldeles för många tekniska fel, säger gästernas Kim Andersson.

Ett böljande spel och räddningar åt båda håll (sju mållösa minuter) gjorde att matchens avslutning blev oerhört spännande. Och när Rasmus Wremer skulle lägga straffen blev det alldeles tyst, precis som på cirkus, innan jublet efter ledningsmålet bröt ut.

Med 40 sekunder kvar var det helt jämnt 29–29 och IFK boll… Kristian Svensson satte 30–29 med 23 sekunder kvar… Ett mål som visade sig bli segermålet.

Ystad hade ett riktigt bra kvitteringsläge, men Marcus Holmén räddade och IFK höll undan.

– Det var extremt tajt och när vi ska koppla greppet gör vi tekniska fel, säger IFK Skövdes tränare Jonas Wille som konstaterar att flera av spelarna inte kom upp i nivå.

– Men de kommer tillbaka och går ut och för det riktigt bra och vill vara matchvinnare. Det är extra starkt, tycker Wille.

Ystadtränaren Jerry Hallbäck var inne på samma resonemang.

– Vi har lite lägen i slutet, men Holmén får göra en del för lätta räddningar. Vi fick slita mycket för målen. Men vi har några nivåer till, varnar han inför det kommande slutspelet.

Jack Thurin, i veckan uttagen till landslaget, visade att uttagningen inte var någon slump. Han utsågs, helt riktigt, till bästa blåvita spelare. Samma utmärkelse gick i Ystad till storspelaren Kim Andersson. De båda har för övrigt samma position i landslaget (höger nio).

– Det är bara att lyssna och lära. Det är inte mycket som toppat den här veckan, säger 19-åringen.

Landslagskollegan, som fyller 37 år i höst, har rutin i massor.

– Men som Jack spelade i dag behöver han inga tips, säger Kim och syftar förstås på de nio mål som Jack sänkte Ystad med.

– Det är spännande med unga spelare som kommer upp och kan man hjälpa dem så är det bara positivt. Jag fick själv bra feedback när jag var i den åldern.

Matchen bjöd på riktigt bra underhållning och var spännande ända in i det sista. IFK Skövde tog i och med segern över andraplatsen i tabellen från Malmö. Just Malmö väntar på bortaplan i handbollsligans sista omgång på måndag. Poäng där och laget slutar tvåa annars blir det en tredje plats. Oavsett resultatet i Malmö har IFK säkrat en eventuell avgörande kvartsfinalmatch i Arena Skövde.

Matchfakta

IFK Skövde–Ystads IF 30–29 (15–14)

Målen, IFK Skövde: Jack Thurin 9, Rasmus Wremer 5, Matias Helt Jepsen 4, Kristian Svensson 4, Christopher Hedberg 3, Victor Ljungkvist 2, Axel Franzén 2, Erik Sääf 1.

Ystads IF: Ludvig Hallbäck 8, Kim Andersson 5, Mario Lipovac 5, Hampus Andersson 4, Anton Hallbäck 2, Jonathan Svensson 2, Erik Forsell Schefvert 2, Linus Andersson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 3×2 min.

Ystads IF: 5×2 min.

Domare: Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik

Publik: 2 192 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

 

Torsdag 2019-03-14 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Eva Grehag
Funktionär: Henrik Brodén
Delegat/MI: Göran Friberg

 

Wille har ordet inför Ystads IF hemma
Det är dags för IFK Skövdes sista hemmamatch i Handbollsligan 2018-19. Storfrämmande när Ystads IF med en av svensk handbolls allra största, Kim Andersson, gästar för en kamp om viktiga poäng inför slutspelet. IFK-tränaren Jonas Wille och hans trupp laddar för ett rafflande slut på seriespelet.

 

– Det blev 14 raka segrar i Arena Skövde innan seriesegrande och svenska mästarna IFK Kristianstad satte stopp på segerraden i söndags.  Hur sur var den knappa förlusten?
– Det var väldigt surt. Inte först och främst för den brutna segersviten, men för det hade varit fina poäng att ha med tanke på topp 4. Men vi har fortfarande det hela i egna händer.

 

– Hur laddar ni om när det är enbart några få dagar till nästa möte med svårast tänkbara motstånd?
-Vi gör som vi brukar göra, fysträning, video och taktisk träning. Standardförfarande alltså.

 

– Du har själv nämnt Ystads IF som en av de största utmanarna till Kristianstad. Vad är det som gör laget så bra?
-Först och främst så har de många spelare som håller hög kvalitet. Tillägg att de har en trupp som innehåller annorlunda spelartyper som kompletterar varandra bra. Balansen i truppen är god.

 

– Det handlar alltså inte bara om att få stopp på Kim Andersson?
-Nej, han är självklart väldigt bra, men det är helt lag vi skall stoppa. Men det har vi möjlighet till att göra om vi spelar på vår bästa nivå.

 

– Inför de två avslutande omgångarna ligger ni på andra plats samtidigt som faktiskt inte topp 4-platsen är helt säkrad. Det betyder att vi talar om fyrapoängsmatcher både mot Ystad nu och Malmö i den avslutande omgången? Spännande men det är väl också härligt när det ser ut så i slutet av serien?
-Ja, det är också en försmak på slutspelet. Tuffa kamper som betyder något och som har nerv i sig är ju det man vill ha.

 

-När det snart är dags för slutspel väntar bäst av fem i både kvarts- , semi- och finalerna? Hur viktigt tror du det blir med hemmaplansfördel vid eventuellt femte avgörande matcher?
-Det skulle utan tvivel vara positivt med hemmaplansfördel. Men det är ju absolut icke avgörande. Det är så pass jämnt mellan lagen att det är fullt möjligt att vinna borta också.

 

Det har ganska länge varit klart vilka åtta lag som går till slutspel. Är det något som förvånat under den snart avslutade serien?
-Jag är inte överraskad över att det är dessa åtta lag som är med i slutspelet. Jag är faktiskt mest överraskad över att vi ligger så högt upp som vi gör. Jag hade inte trott före säsongen att vi skulle slåss om en andraplats med två kamper kvar.

Bengt Andersson

 

Sista omgången i Handbollsligan spelas måndagen den 18 mars kl 19.00 enligt följande:

AIK-IFK Kristianstad

HIF Karlskrona-Hammarby IF

HK Malmö-IFK Skövde

Eskilstuna Guif-IFK Ystad

Redbergslids IK-Lugi H

Önnereds HK-Alingsås IF

Ystads IF-IK Sävehof

 

 

Var kan jag följa matchen?

 

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer