IK Sävehof — IFK Skövde

Sävehof vann med tre raka – silver till IFK

IFK Skövdes gulddrömmar tog slut i Partille Arena på tisdagskvällen. IK Sävehof vann finalserien med 3-0 efter 30-27 (14-11) i sista matchen.
Det hjälpte inte att Dan Beck-Hansen & Co kämpade in i det sista. Sävehof var helt enkelt starka och slutade säsongen med 23 segrar på de sista 22 matcherna. Mötena med Sävehof resulterade också i fem förluster för IFK. Silvret till IFK finns det ändå anledning att glädjas åt och vara stolt över.

Oddsen i den tredje matchen var starkt emot IFK efter de två inledande förlusterna. Ändå kom den här matchen att leva in i det sista även om Sävehof var i förarsätet i stort sett hela tiden. Sävehof ledde som mest med fyra bollar i första halvlek, men IFK kröp närmare – ändå tre plus till hemmalaget i paus.

IFK-tränaren Henrik Signell var inte nedslagen i paus utan konstaterade att det var små marginaler. I andra fortsatte Sävehof att ha ledningen, men IFK-spelarna har all heder av att de aldrig gav upp. Vid sju minuter kvar stod det 26-24 och IFK var verkligen på gång, men drabbades av en ofattbar utvisning på Victor Ljungquist. I slutet var Sävehof i ledning med två eller tre bollar och IFK kom aldrig till det så att det blev kvitteringschans.

Domarna på mästarnas sida…

Sävehof vann förstås guldet rättvist med tanke på sviten av segrar inte minst i slutspelet. Man kan ändå inte låta bli att påpeka att domarna i alla tre finalerna varit vänliga mot Partillelaget. I sista matchen fick Sävehof till exempel nio av de 14 straffarna, IFK fick sex utvisningar mot hemmalagets två. Ingen kan väl påstå att IFK spelade mer ojust än Sävehof? De neutrala kommentatorerna i TV-teamet påpekade också att domslutet gick mot IFK Skövde.

Silver inte illa…

Vi ska också komma ihåg att SM-silver inte är illa. Lagkaptenen Kristian Svensson fick ta emot pokal och silvermedaljer i sin sista match som spelare i den blåvita tröjan. ”Krille” gjorde också en strålande match och fick stort ansvar eftersom Jack Thurin inte kunde vara med. Fem mål från Krille och fyra från Rasmus Wremer som också gjorde sin sista match.

IFK-veteranerna fick med all rätt mycket beröm och erkännande även av TV-teamet. Båda ställde upp på intervjuer efter förlusten och fick ta emot erkännande utöver det vanliga. Välförtjänt!

Hanisch målbäst

Bäste målskytt denna gång var Richard Hanisch och han har totalt sett varit IFK:s främste under den här finalserien – trots en skada i första matchen.

Håvard Åsheim gjorde också sin sista match i IFK och svarade för många fina insatser. Att sedan Sävehofs målvakt Bertram Obling åter gjorde räddningar på viktiga avslut var förstås viktigt. I mästarlaget gjorde Jonathan Edvardsson sin sista match och visade åter varför han rankas som bäst i Sverige.

Målgörare

IFK Skövde HK: Richard Hanisch 7, Kristian Svensson 5, Rasmus Wremer 4, Fredrik Mossestad 3, Dan Beck-Hansen 2, Adam Samuelsson 2, Matias Helt Jepsen 1, Victor Ljungquist 1, Rex Blom 1 och Albin Rosen 1.

IK Sävehof: Christoffer Brännberg 7, Sebastian Karlsson 6, Felix Möller 4, Elias A´ Skipagotu 4, Rune Schröder 4, Jonathan Edvardsson 3, Emil Berlin 1 och Rune Schröder 1.

Text: Bengt Andersson   Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

IFK Skövde — IK Sävehof

Matchboll Sävehof

Med hängande huvud. Lite sorg i blicken. Väl medveten om att han kan ha spelat sin sista hemmamatch i hela sin långa karriär. Kristian Svensson alltså.

Uppgiven? Nej. Trots förlusten med tio mål. 22-32.

-Ny match på tisdag. Då står det 0-0 när vi börjar. Vi skall bara vinna i Partille, säger IFK:s lagkapten.

IFK:s uppdrag var svårlöst i denna andra finalmatch. På läktaren satt de båda granitblocken. Rex Blom. Dan Beck-Hansen. Båda avstängda. Inte nog med det. Jack Thurin kunde inte spela. Knäskadan från den första finalen stoppade honom.

Ledning efter en kvart

Ändå hängde hemmalaget med en stund. Efter att lagen bytt mål med varandra tog IFK ledningen med 7-6. En kvart var spelad. Där tog det stopp. Under nästa kvart blev det Sävehof för hela slanten. Laget gjorde åtta mål mot IFK:s tre. Tekniska fel i hemmalaget blev förödande. Sävehof utnyttjade det med några enkla mål i tom kasse.

Halvtid: 10-17.

När spelarna gick ut för vilan satt IFK:s tränarduo Signell och Ljungkvist kvar på bänken ganska länge. För att komma fram till något som kunde förändra matchbilden.

Inledningen av den andra halvleken gav också några fina möjligheter till reducering. Både en och två gånger. Men Sävehofs målvakt Bertram Obling gick inte att överlista. Obling vann målvaktsmatchen överlägset denna afton. Mitt i halvleken räddade han först en straff från Rasmus Wremer. Sen två frilägen från samme man. Det båda IFK-målvakterna fick ingen riktig träff. Som det heter nu för tiden.

En transportsträcka

När IFK inte lyckades skapa kontakt blev resten av matchen en ren transportsträcka. Sävehof hade full kontroll. IFK förmådde inte att hota. De blåvita spelarna insåg nog ganska tidigt att matchen var förlorad. Trist däremot var att se för många frilägen som missades av IFK-spelare.

För de blåvita spelarna gäller det att skaka av sig den här förlusten så snabbt som möjligt. På tisdag är det dags igen. Den tredje matchen i finalrundan. IFK:s underläge med 2-0 i matcher är förstås prekärt. Men hoppet är ju det sista som överger oss människor.

Positivt är förstås att både Rex Blom och Dan Beck-Hansen är tillbaka i spel då. Hur det blir med Jack Thurin är mer ovisst.

-Vi fick möblera om lite i laget. Och vi har haft få träningar ihop. Jag vill dock inte recensera de spelare som nu kom in. Vi vinner med laget och förlorar med laget, säger IFK:s tränare Henrik Signell.

Dystert…

Självklart var det en dyster IFK-tränare. Samtidigt som han är medveten om att det inte spelar särskilt stor roll med siffrorna på tavlan. Att förlora med en boll. Eller med tio. Det är ganska oväsentligt.

I Sävehof var förstås humöret på topp. På tisdag kan laget slå in matchbollen. Den första av tre. Ett nytt SM-guld väntar.

-Jag är oerhört stolt över grabbarna och glad över att vi tog den här chansen. När vi gästade Skövde i december låg vi sjua i elitserien. Nu har vi en gyllene möjlighet att vinna SM-guld, säger tränaren Michael Apelgren.

I förra mötet var det jämnt in i de sista sekunderna. Då avgjorde ju Sävehof i den andra förlängningen. Denna gång såg vi en helt annan matchbild. Sävehof gick helt enkelt inte att hota.

Saknade försvarsbjässar

-Skillnaden är att Skövde tvingades spela utan sina försvarbjässar Rex Blom och Dan Beck-Hansen. Det är två elitspelare av högsta klass. Då gällde det för oss att utnyttja den här möjligheten. Samtidigt var vår målvakt Bertram Obling glödhet i den här matchen, säger Apelgren.

På tisdag är det alltså dags igen. Då kan Sävehof avgöra den här SM-serien.

-Men vi får inte tro att det är avgjort. Det gäller att göra jobbet igen. Lika glad som jag är idag, lika besviken skulle jag bli om vi inte slår in matchbollen på tisdag, säger Michael.

Pris till matchens lirare i IFK gick till Richard Hanisch, medan Adam Samuelsson fick ICA Maxi-priset. Pris till Sävehofs främste fick sjumålskytten Rune Schröder.

Målskyttar:

Mål IFK Skövde: Richard Hanisch, 5, Adam Samuelsson, 5, Rasmus Wremer, 3, Matias Helt Jepsen, 3, Kristian Svensson, 3, Fabian Norsten, 2, Albin Rosén,1.

Mål IK Sävehof: Rune Schröder, 7, Henrik Tilsted, 6, Jonathan Edvardssn, 5, Sebastian Karlsson, 4, Elias Á Skipagøtu, 4, Simon Möller, 2, Emil Berlin, 1, Felix Möller,1, Gustaf Wedberg,1, Sebastian Spante, 1.

Text: Lennart Persson Foto: Viktor Ljungström

Inför:

Lördag 2021-05-15 kl 18:10 i Arena Skövde

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

IK Sävehof — IFK Skövde

Ruskig dramatik när Sävehof tog ledningen i finalen

Första SM-finalen mellan IK Sävehof och IFK Skövde bjöd på det mesta. Efter en dramatik utöver det vanliga var det Sävehof som vann med 38-37 efter två förlängningar.

Vid full tid var ställningen 27-27 efter 14-14 i halvtid. I första förlängningen startade hemmalaget bäst, men IFK kom igen och kvitterade till 33-33. I förlängning två ledde IFK med två mål, men Sävehof kunde vända igen och Emil Berlin blev matchvinnare.

Med tanke på att Richard Hanisch fick utgå redan i första halvlek på grund av skada, att Dan Beck Hansen – efter sex mål i första halvlek – fick rött kort i andra halvlek och att Jack Thurin blev skadad och fick utgå i förlängningen gjorde IFK ändå en kämpainsats utöver det vanliga.

Victor Ljungquist (bilden) var en av de riktigt stora i IFK och då tänker vi inte bara på hans åtta mål.

Målgörare
IFK Skövde HK: Jack Thurin 8, Victor Ljungquist 8, Dan Beck-Hansen 6, Rasmus Wremer 4, Matias Helt Jepsen 3, Kristian Svensson 3, Fredrik Mossestad 3, Hampus Söderman 1 och Rex Blom 1.

IK Sävehof: Emil Berlin 8, Henrik Tilsted 8, Sebastian Karlsson 8, Elias Á Skipagotu 6, Jonathan Edvardsson 3, Rune Schröder 2, Pontus Brolin 1 Simon Möller 1 och Christoffer Brännberger 1.

Foto: Viktor Ljungström

Läs mer

IFK Skövde — IFK Kristianstad

IFK klart för SM-final efter dramatisk uddamålsseger över Kristianstad!!!

Dramatik in i det sista, men IFK Skövde höll undan och slog ut Kristianstad med 3–0 i matcher och är i SM-final för första gången sedan 2007.

Två segrar i serien och nu tre raka segrar i SM-semifinalserien mot Kristianstad talar sitt tydliga språk.

23–22 på lördagseftermiddagen mot IFK Kristianstad i Arena Skövde imponerar.

– Fantastiskt roligt och en häftig upplevelse, sade IFK Skövdes tränare Henrik Signell efter matchen och syftade förstås lika mycket på segern som mot den stundande SM-finalen mot Sävehof.

Inte sedan 2007 har IFK Skövde spelat SM-final (förlust mot Hammarby).

Femmålsledning ett pargånger

IFK Skövde inledde matchen riktigt bra. Ett stabilt och svårforcerat försvar och ett anfallsspel där det direkt lossnade för Jack Thurin och Fredrik Mossestad som båda fick tidig utdelning.

Ett par gånger ledde IFK Skövde med fem bollar, en ledning som blev till tre (15–12) i paus.

Noterbart från den första halvleken var att IFK Kristianstads kanske bäste spelare, mittsexan Adam Nyfjäll, drog på sig ett rött kort efter att Victor Ljungquist åkt i golvet och slagit i huvudet – dock inte värre än att 21-åringen kunde fortsätta.

Nyfjälls utvisning var förstås avbräck för de orangeklädda.

Gästerna kom igen

Man skulle kunna tro att det var gästerna som skulle komma ut till den andra halvleken och trycka på ordentligt.

Så blev det också, men först efter att IFK Skövde gått fram till 17–12. Då hade Dan Beck-Hansen först satt 16­–12 och 17–12 kom bara halvminuten senare på ett kontringsmål av Fredrik Mossestad.

IFK Kristianstad, svenska mästare så sent som 2018, hade nämligen inga tankar på att säsongen skulle ta slut.

Gästerna drog upp tempot och stressade hemmaspelarna. Och nio minuter senare var det utjämnat (19–19).

Då tog Henrik Signell timeout.

Strax därpå var gästerna i ledning för första gången i matchen och på väg att ordna fram en fjärde match.

– När det väl händer måste vi hitta motdrag. Det tog ett tag, men vi tog oss samman, tyckte Signell.

Den andra halvleken var målsnål och under den sista kvartens spel producerades bara fyra mål totalt,  jämnt fördelade.

När Fredrik Mossestad satte 23–22, som skulle visa sig bli matchavgörande, med tre minuter kvar att spela hade IFK varit mållöst i nio minuter. Och däremellan hade IFK bränt en straff…

Men det kunde ha blivit en annan utgång på matchen.

För Kristianstad fick chansen ett par gånger om i slutet.

Håvard räddade

En vass benparad av Håvard Åsheim, som delade målvaktsjobbet med Fabian Norsten, när Ludvig Åström blev fri på linjen stoppade skåningarna från en utjämning.

Ett misslyckat Skövde-straffkast med 23 sekunder kvar av matchen bäddade för ytterligare en Kristianstad-möjlighet.

IFK Skövde höll dock undan och nu väntar ett par veckors uppehåll innan det är dags för SM-final.

Hemmalaget saknade Rex Blom (avstängd). Spelmotorn Matias Helt Jepsen var ombytt men sparades (ljumskproblem).

Det spelade ingen roll.

– Vi har en bredd i truppen, säger Henrik Signell och fortsätter:

– Det tillsammans med moralen vi visar gjorde att vi vann. Dessutom är vi trygga i våra roller oavsett om den är stor eller liten.

Den som följt IFK Skövde, inte minst i slutspelet, har sett samma sak.

– Kristianstad är ett lag med skyhög kapacitet. Jag är otroligt stolt att få vara delaktig i detta. Det är fantastiskt att vinna med 3–0 i matcher, säger Signell.

Till bästa hemmaspelare utsågs Hampus Söderman. Sponsorpriset gick till Håvard Åsheim.

Pris till bästa spelare i Kristianstad gick till målvakten Gustaf Banke.

Nu håller vi tummarna för att IFK Skövde kan konservera formen till SM-finalserien.

Inte på 14 år har IFK Skövde varit i SM-final och nu är det dags igen. För motståndet står Sävehof. Match nummer ett spelas på bortaplan 11 maj.

Matchfakta

IFK Skövde–IFK Kristianstad 23–22 (15–12)

Målen, IFK Skövde: Jack Thurin 6, Dan Beck-Hansen 4, Fredrik Mossestad 4, Rasmus Wremer 2, Bjarni Valdimarsson 2, Hampus Söderman 2, Richard Hanisch 2, Kristian Svensson 1.

Kristianstad: Teitur Einarsson 6, Ludvig Åström 4, Albin Selin 3, Olafur Gudmundsson 3, Markus Olsson 2, Gregor Ocvirk 2, Adam Nyfjäll 1, Hampus Henningsson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 2×2 min.

Kristianstad: 2×2 min.

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg.

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström

Inför:

Lördag 2021-04-24 kl 16:00 i Arena Skövde

Domare 1: Michael Johansson
Domare 2: Markus Winberg
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Sören Andersson
Delegat/MI: Samuel Abdallah

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

IFK Kristianstad — IFK Skövde

Härlig insats och vinst även i semifinal 2

Skövde gjorde en strålande insats i den andra semifinalen mot IFK Kristianstad och vann med 33-27 (17-14) och tog därmed ledningen med 2-0 i matchserien.

Dramatiken började redan på fredagskvällen då Kristianstadstränaren Ulf Larsson och sonen Isak visade sig ha covid-smitta. Hela övriga hemmalagets trupp fick testas drygt två timmar före matchstart. Alla var negativ och matchen kunde alltså genomföras programenligt.

– En härlig match. Vi känner oss väldigt starka just nu, tyckte en lika glad som stolt IFK-tränare Henrik ”Sigge” Signell när han mös ikapp med spelarna efter matchen.

Jämn inledning
Inledningen blev jämn även om det var Skövde som var i ledning för det mesta. Ett par gånger ledde Kristianstad med ett mål, men Skövde fick en mycket lyckad avslutning. 14-14 förvandlades till 14-17 den sista dryga minuten och Adam Samuelsson satte just 17:e målet i sista sekunden.

Efter 14-18 kom fyra raka Kristianstadsmål efter några tekniska fel från Skövde. Närmare än 18-18 kom dock aldrig hemma-IFK. Flera gånger ledde de blåklädda med fyra mål (20-24, 22-26 och 24-28) men Kristianstad var två efter vid några tillfällen. Bortaledningen ökade till fem mål trots en missad straff och att Rex Blom fick rött kort efter tredje utvisningen. Även om Kristianstad hade två man mer mot slutet kändes Skövdeledningen säker och blev alltså hela fem mål stor.

Många utropstecken
Att ge individuell kritik efter en sådan här insats är både lätt och svårt. Alla tar jättestort ansvar och högt betyg till hela gänget. Med tanke på att Matias Helt Jepsen blev skadad och utgick redan i mitten av första halvlek kan insatsen är det extra starkt.

– Alla vet vilka roller vi har och det märks särskilt när vi måste möblera om lite, sa´ Rasmus Wremer efter matchen.

Några måste ändå lyftas fram lite extra. Richard Hanisch får pris som bäste spelare och det kan ingen protestera mot. Richard gjorde en stormatch helt enkelt. Särskilt i andra halvlek gör också Håvard Åsheim några avgörande insatser. Hampus Söderman fick komma in när Matias försvann och tog för sig på ett kanonbra sätt. -Visst är det härligt när man får ansvar, tyckte Hampus i en TV-intervju i paus.

Adam Samuelsson gjorde även i andra halvlek viktiga mål. Jack Thurin blev åter bäste målskytt trots hård bevakning och Jack visade åter strålande slutspelsform. Rasmus med sina sex mål är förstås också en matchvinnare. Rex Blom gjorde också en ny fin insats, men får tyvärr inte vara med i tredje semifinalen kommande lördag efter det röda kortet.

Henrik Signell framhöll efter matchen styrkan i truppen.

– Vi bestämde oss för att inte påverkas av ovissheten före matchen. När vi sedan fick skada på Matias och några andra krämpor bestämmer alla sig bara för att satsa vidare. Lagmoral kan inte beskrivas bättre än så här, konstaterade IFK-tränaren innan hemresan i den ljusa vårkvällen startade.

Målgörare
IFK Skövde HK:

Jack Thurin 7, Rasmus Wremer 6, Richard Hanisch 5, Fredrik Mossestad 4, Adam Samuelsson 3, Victor Ljungquist 2, Rex Blom 2, Hampus Söderman 2, Dan Beck-Hansen 1 och Matias Helt Jepsen 1.
IFK Kristianstad:
Greger Ocvirk 5, Teitur Einarsson 4, Adam Nyfjäll 3, Olafur Gudmundsson 3,  Ludvig Åström 2, Zoran Bozic 2, Markus Olsson 2, Albin Selin 2, Espen Christensen 1, Hampus Henningsson 1, Emil Frend Öfors 1 och Johan Nilsson 1.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Inför:

Lördag 2021-04-17 kl 16:00 i Kristianstad Arena

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Lennart Nilsson
Funktionär: Rolf Martinsson
Delegat/MI: Peter Olsson

 

Var kan jag följa matchen?

Sveriges Radio Play – På lördag sänds den andra SM-semifinalen mellan Kristianstad och IFK Skövde i sin helhet i appen Sveriges Radio Play. Gå in under fliken ”Extrasändningar” där sändningen startar 15.55. Det går även att lyssna via P4 Skaraborgs sajt www.sverigesradio.se/skaraborg

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

IFK Skövde — IFK Kristianstad

IFK-vinst i första semifinalen

Det blev 25–22-seger för IFK Skövde mot Kristianstad i den första semifinalmatchen.

– En skön start, men vi har inte vunnit något än, betonar IFK-tränaren Henrik Signell.

IFK Skövde fick en bra start i semifinalserien, som avgörs i bäst av fem, mot IFK Kristianstad.
Detta efter att hemmalaget avgjort med ett målmässigt ryck från 20–19 till 24–19 på tre minuter i den andra halvleken.

Annars var det gästerna som fick den klart bästa starten i matchen.
Skövde var mållöst i nästan sex minuter innan Matias Helt Jepsen reducerade till 1–3.
Men det spreds ingen oro bland hemmaspelare eller hos tränaren Henrik Signell för det var inte så att Kristianstad var överlägset utan det handlade mer om svaga avslut hos IFK-spelarna.
Några minuter senare var det också utjämnat.

Målfattig första halvlek
IFK Skövde hade flera möjligheter att skaffa sig ett tvåmålsöverläge i den senare delen av den första halvleken, men hemmaspelarna hade svårt att komma igenom skåningarnas fysiskt starka försvar utan det var helt jämnt i paus (9–9).

Men efter knappa tolv minuters spel i den andra halvleken kunde hemmalaget gå fram till just ett tvåmålsövgerläge, 14–12, efter straffmål av Jack Thurin.

Straffskyttet var klockrent av Thurin den här eftermiddagen.

– Jag vet lite vad han gör, säger åttamålsskytten Jack Thurin.

– Vi har ju spelat i U21-landslaget tillsammans.

Fördel där, men inledningsvis var det faktiskt Gustaf Banke som hade fördel på Thurin.

– Jag missade en del i början, konstaterar han.

Sista tio avgjorde
Avgörandet kom med tio minuter kvar att spela.
Fredrik Mossestad gjorde först 21–19.
Sedan hade Kristianstads Olafur Gudmundsson några olyckliga minuter med ett par bolltapp och ett skott som räddades av Fabian Norsten i IFK-målet.
Det utnyttjade först Victor Ljungquist som gjorde 22–19 på kontring innan Hampus Södermans satte 23–19.
Lagkapten Kristian Svensson fixade 24–19 och uppförsbacken blev då för lång för skåningarna som inte mäktade med att hota IFK Skövde.

Slutspelsprägel
Den första halvleken präglades tydligt av att det är slutspel. Känslan var att inget av lagen ville förlora. Samma analys gav också IFK Skövdes tränare Henrik Signell.

– Det var ingen som riktigt vågade. I den andra halvleken blev vi lite tydligare i vårt spel. Det var många småsaker som gjorde att vi vann. Vi stod bra bakåt, vi vann man-mot-man kamper och vi sprang lite mer i andra halvlek.

Att dra några högre växlar efter segern ville Henrik Signell inte göra.

– Vi är väl medvetna om Kristianstads höga potential, men det var en skön start. Vi har ökat våra förutsättningar lite grann.

Matchnummer två spelas i Kristianstad på lördag.
Att det dröjer en vecka beror på att Kristianstad har spel i European League med match mot Magdeburg i veckan.

Fabian fick priset
Till bästa spelare i IFK Skövde utsågs målvakten Fabian Norsten. Gästernas bästa spelare var Markus Olsson som också var Kristianstads bäste målskytt med åtta mål. Lika många mål gjorde IFK:s Jack Thurin och han var den som fick ta emot sponsorpriset.

Matchfakta
IFK Skövde–IFK Kristianstad 25–22 (9–9)

Målen, IFK Skövde: Jack Thurin 8, Richard Hanisch 3, Fredrik Mossestad 3, Rasmus Wremer 2, Matias Helt Jepsen 2, Kristian Svensson 2, Dan Beck-Hansen 2, Hampus Söderman 1, Victor Ljungquist 1, Rex Blom 1.

IFK Kristianstad: Markus Olsson 8, Olafur Gudmundsson 6, Teitur Einarsson 2, Alfred Ehn 2, Johan Nilsson 2, Ludvig Åström 1, Albin Selin 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 2×2 min.

IFK Kristianstad: 5×2 min.

Domare: Rickard Canbro och Jasmin Kliko

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström Video: Marcus Dahl

Inför:

Lördag 2021-04-10 kl 16:15 i Arena Skövde

Domare 1: Rickard Canbro
Domare 2: Jasmin Kliko
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Pär Brehmer
Delegat/MI: Samuel Abdallah

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

Alingsås HK — IFK Skövde

IFK klart för semifinal!

IFK visade vägen från start och tog snabbt ledningen med 4-1 och ledde efter en kvart med fem bollar. Som mest var det 13-5 i IFK-favör och pausledningen blev klara 14-7.

-Vi gör en fantastisk match och jag tycker förstås att det är jätteskönt, tyckte en lika nöjd som stolt IFK-tränare Henrik Signell efter matchen och fortsatte:

-Det märktes från början att vi var beredda. Försvarsselet är mycket bra och Alingsås har haft anmärkningsvärt få spelmål i den här matchserien. Dessutom har vi hindrat deras annars så starka kontringsspel på effektivt sätt.

Stark inledning

Inledningen av andra halvlek var förstås viktig. Skulle Alingsås kunna komma ikapp? Icke då! Håvard Åsheim hade 53 i räddningsprocent efter första halvlek och fortsatte på samma väg efter paus. Inte minst minns vi två otroliga dubbelräddningar och det dröjde nästan tio minuter innan Alingsås gjorde sitt första mål i andra akten.

Nu var även Alingsås målvakt Anton Hagvall bra och därför kunde ändå aldrig det riktigt stora IFK-rycket komma. När Adam Samuelsson gjorde 20-11 och strax efter täckte ut ett Alingsåsavslut var ändå matchen avgjord!

Bättre i allt

Alingsås var ju piskat att vinna för att säsongen inte skulle ta slut. Då var IFK bättre i allt!

-Ja, vi är bättre i många delar. Killarna visar mod, kommer i högre fart och gör en fantastisk match. Det finns mycket att ta med sig till kommande matcher, summerade ”Sigge” Signell.

Alingsåstränaren Mikael Franzén var förstås besviken.

-Vi gör en dålig match rakt igenom och Skövde vinner klart och rättvist. För mig är det sämsta resultatet under mina nio år i Alingsås och det svider förstås, sammanfattade AHK-tränaren.

Många hjältar

Av det som sviktade i IFK en del i kvartsfinal tre fanns inget. Försvarsspelet var starkt och ingen av de vanligtvis starka avslutarna i Alingsås kom till alls.

Störst av alla var ändå Håvard Åsheim som totalt kom upp i 55 räddningsprocent. Håvard var givetvis strålande glad efter matchen.

-Att få göra en så här fin insats i en så viktig match är givetvis härligt. Det är till och med lite svårt att sätta ord på, men jag måste också berömma och tacka killarna framför mig som gjorde en strålande insats, blev Håvards ord efter slutsignalen.

Jack Thurin utsågs till Månadens lirare i mars och visade varför, inte minst med många fina mål i första halvlek. Matias Helt Jepsen var bättre än på länge och då tänker vi inte bara de sju målen han producerade.

-Det är självfallet skönt att kunna bidra. Den här gången blev det kanske fler mål än vanligt, men jag kunde nog satt dom andra i fler lägen, tyckte en lite självkritisk Matias Helt Jepsen.

Matias var förstås jättenöjd med  många saker och lagets insats.

-Vi visade att vi kan spela på en hög nivå, sa´en glad nummer 10.

Rasmus Wremer gör viktiga mål när fortfarande inte allt är klart och Dan-Beck Hansen är klippan både bakåt och framåt. Ja, raden av plusord till IFK-are kan göras hur lång som helst en dag som denna…

Axels sista i AHK

Det var inte många som kom upp i klass i Alingsås. Undantaget var förre IFK-spelaren Axel Franzén som nu med vemod gjorde sin sista match i AHK-tröjan. Utlandsspel väntar för Axel liksom Andreas Lang.

Målgörare

IFK Skövde: Matias Helt Jepsen 7, Jack Thurin 7, Rasmus Wremer 3, Dan Beck-Hansen 3, Fredrik Mossestad 2, Richard Hanisch 2, Adam Samuelsson 1 och Hampus Söderman 1.
Alingsås HK: Axel Franzén 6, William Andersson Moberg 4, Daniel Blomgren 4, Samuel Lindberg 3, Benjamin Helander 2 och Andreas Lang 2.

Text: Bengt Andersson  Foto: Viktor Ljungström

Inför:
Torsdag 2021-04-01 kl 16:45 i Estrad Alingsås

Domare 1: Michael Johansson
Domare 2: Markus Winberg
Funktionär: Carro Vijil
Funktionär: Catarina Eliasson
Delegat/MI: Jerker Knutsson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

IFK Skövde — Alingsås HK

Fortsatt matchboll för IFK

IFK Skövde lyckades inte besegra Alingsås i den tredje SM-kvartsfinalmatchen.

– Det var ett bra lag vi mötte, men vi har ett fortsatt bra utgångsläge, säger IFK-tränaren Henrik Signell efter 22–24-förlusten i Arena Skövde.

IFK Skövde började matchen allra bäst. Ett aggressivt försvarsspel stoppade Alingsåsspelarna effektivt under de första fem minuterna. När väl gästerna hittade luckorna vände laget målmässigt till en fyramålsledning vid några tillfällen (9–5, 10–6 och 11–7). I slutet av halvleken tog IFK över spelet och kröp närmare i målprotokollet till ett pausunderläge på två mål (11–13).

Noterbart från den första halvleken var den svaga utdelningen på straffskyttet. Först räddade Gustav Skagerling IFK:s första straff (Jack Thurin), Rasmus Wremer sköt straff nummer två över både Skagerling och målet.

Knappa två minuter senare fick IFK straff igen, men den här gången var det Richard Hanisch som inte gjorde något misstag (reducering till 10–12).

Likaläge gav hopp

IFK Skövde gick snabbt upp till likaläge efter pausvilan (straffkvittering Hanisch), men Alingsås återtog lika snabbt målöverläget.

Tolv minuter in på halvleken tog IFK-tränaren Henrik Signell timeout i ett försök att få till anfallsspelet som inte fungerade.

Direkt kom viktiga reduceringsmålet 16–18 genom Fredrik Mossestad från kanten.

Tre raka Alingsåsmål, varav 16–21 på en straffretur, skulle dock sänka IFK och tvinga fram en fjärde kvartsfinalmatch på torsdag i Alingsås. En eventuell femte match spelas i Skövde på annandag påsk.

Tekniska fel

17–22 blev visserligen till 19–22, men trots en handfull möjligheter att reducera ytterligare (däribland bränd straff) skulle det dröja sex minuter innan 20–22-målet kom.

– De lyfter lite högre i försvaret i vissa situationer samtidigt som vi fastnade med vårt anfallsspel. Vi hade inte riktigt rätt tajming och det blev en del tekniska fel, säger IFK-tränaren Henrik Signell efter matchen.

Alingsås gick upp till 24–20 så det blev aldrig någon spännande avslutning.

– Alingsås var lite bättre och lite mer desperata. Det var vi medvetna om. Inställningen var att vinna direkt.

Söndagens förlust var för övrigt IFK:s första mot Alingsås den här säsongen.

–  Men vi har ett fortsatt bra utgångsläge, säger Signell.

Andreas Lang stod för sju mål och utsågs till bästa spelare hos gästerna. Nämnas ska också rutinerade Helge Freiman som anslöt till AHK i slutet av förra året från IFK Kristianstad.

Precis till bästa spelare i Blåvitt gick till Richard Hanisch. Sponsorpriset fick Victor Ljungquist ta emot.

Matchfakta

IFK Skövde–Alingsås HK 22–24 (11–13)

Mål, IFK: Rasmus Wremer 4, Richard Hanisch 4, Matias Helt Jepsen 4, Jack Thurin 3, Victor Ljungquist 3, Rex Blom 2, Dan Beck-Hansen 1, Fredrik Mossestad 1.

AHK: Andreas Lang 7, Benjamin Helander 5, Axel Franzén 4, Samuel Lindberg 4, William Andersson Moberg 1, Niclas Barud 1, Jacob Lundahl 1, Helgen Freiman 1.

Utvisningar, IFK: 2×2 min.

AHK: 3×2 min.

Domare: Niclas Widell och Jonas Åström.

Text: Thomas Wedin  Foto: Viktor Ljungström

Inför:

Söndag 2021-03-28 kl 15:30 i Arena Skövde

Domare 1: Niclas Widell
Domare 2: Jonas Åström
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Samir Burzic
Delegat/MI: Samuel Abdallah

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

Alingsås HK — IFK Skövde

Makalös andra halvlek gav IFK 2-0 i kvartsfinalen

IFK Skövde gjorde en fantastisk andra halvlek i Estrad Arena på onsdagskvällen. Hemmaledning med hela 13-8 i paus vände iFK till så klar seger som 27-22. Rasmus Wremer med åtta mål var en av de stora segerorganisatörerna.

IFK har alltså tagit ledningen med 2-0 i bäst av fem matcher. Semifinalplatsen kan säkras hemma i Arena Skövde på söndag.

– Det här var naturligtvis en lika härlig som tung seger. Våra spelare visade åter en fantastisk moral, kommenterade en mycket glad IFK-tränare Henrik Signell en stund efter slutsignalen..

Motvind i första halvlek
Det såg annars ganska mörkt ut inledningsvis den här kvällen. Alingsås tog raskt initiativet i matchprotokollet. Ledning med 6-3 efter en kvart ökades på i andra delen av första halvlek till hela sex måls överläge för hemmalaget. Framåt stämde det inte alls för IFK. Frilägen och straff blev resultatlösa. När dessutom hemmamålvakten Gustav Skagerling var omutbar såg det riktigt mörkt ut.

– I paus var vi ändå ganska lugna. Självfallet var alla medvetna om att det fanns saker att förbättra. Det handlade om gå tillbaka till grunderna och spela det spel vi är trygga med, sammanfattade Henrik Signell.

Kanonstart efter paus
Andra halvlek startade IFK på ett smått fantastiskt sätt. Med fem raka mål var gästerna ikapp.

– Utdelningen var hundraprocentig i början av andra halvlek. Att ta in ett femålsunderläge på sex minuter gör man inte varje gång och vi måste var ödmjuka med den utvecklingen, sade IFK-tränaren.

Målvaktsbyte i Alingsås – Anton Hagvall in – och  AHK återtog ledningen  med två bollar.

Efter en kvart var ändå IFK uppe i 18-18 och strax därefter i ledningen för första gången, 18-19 på tavlan efter två mål av Rasmus Wremer. Med tio minuter kvar ledde IFK med 20-19 – en ledning man sedan aldrig släppte. Avslutningen blev till och med ganska lugn och andra halvlek vann alltså IFK med hela tio bollars marginal.

Många matchhjältar…
När IFK vände i andra halvlek var det många som steg fram och tog ansvar.

-Killarna visade hur mycket det finns i det här laget, var sportchefen Ulf Nyströms kommentar.

Rasmus Wremer gjorde återigen en suverän insats. Matias Helt Jepsen fick pris som bäste IFK-are, men det finns fler att lyfta fram som till exempel Jack Thurin med sina sju mål. Fredrik Mossestad hade en tung första halvlek, men kom tillbaka med bland annat två viktiga mål i andra halvlek. Håvard Åsheim svarade också för viktiga räddningar när det fortfarande stod och vägde.

Moberg-Andersson stark
I Alingsås var William Andersson-Moberg det stora orosmomentet och prisades som bäste hemmaspelare. Lang och Helander svarade också för åtskilliga fina avslut.

Nu gäller det alltså tredje match på söndag.

– Vi har ett bra utgångsläge förstås, men får absolut inte slå oss till ro. Alingsås har alltid förmåga att komma igen och vi måste komma upp till toppstandard på nytt, är Henrik Signells slutord denna kväll.

Målgörare
IFK Skövde HK:
Rasmus Wremer 8, Jack Thurin 7, Matias Helt Jepsen 3, Dan Beck-Hansen 2, Victor Ljungquist 2, Fredrik Mossestad 2, Richard Hanisch 2 och Rex Blom 1.

Alingsås HK: Benjamin Helander 8, William Andersson-Moberg 7, Andreas Lang 5, Samuel Lindberg 1 och Axel Franzén 1.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Inför:

Onsdag 2021-03-24 kl 19:00 i Estrad Alingsås

Domare 1: Johan Gomér
Domare 2: Martin Gomér
Funktionär: Lars-Peter Forsberg
Funktionär: Juri Aadli
Delegat/MI: Lars Berndtsson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

IFK Skövde — Alingsås HK

Vinst för IFK Skövde i första kvartsfinalen

Med två vinster från grundserien i bagaget, tog IFK Skövde emot Alingsås i Arena Skövde i den första kvartsfinalen. Skövde ställde upp med fullt manskap frånsett att förkylde Håvard Åsheim inte kom till spel. IFK stod som segrare med 26-24 (12-12) efter en dramatisk tillställning där Fredrik Mossestad (bilden) blev siste målskytt.

Fabian Norsten fick en boll i huvudet efter åtta minuter, men kunde fortsätta matchen och även rädda den efterföljande straffen av straffspecialisten Benjamin Helander. Inget av lagen fick direkt något flyt i anfallsspelet och en hel del tekniska fel straffade sig. Båda lagen spelade dock ett bra försvarsspel.

Efter sexton minuter ådrog sig Adam Samuelsson ett direkt rött kort. Alingsås utnyttjade övertaget för en tvåmålsledning, som även blev tre mål. Skövde kämpade sig tillbaka, avslutade halvleken bra och gick till halvtidsvila med ett likaresultat, 12-12.

Fyramålsledning

Andra halvlek började med Skövdemål, som snabbt blev en fyramålsledning. Alingsås vägrade dock ge upp. En utvisning på Matias Helt Jepsen, en räddning av Alingsås målvakt Gustav Skagerlind samt ytterligare en utvisning av Dan Beck-Hansen gjorde att Skövdeledningen krympte. Med kvarten kvar skilde endast ett mål.

De sista tio minuterna blev något av en rysare. Ett viktigt mål av Kristian Svensson följdes snabbt av ett straffmål av Alingsås. Henrik Signell lämnade in timeout-kortet, Alingsås drog på sig en utvisning, Gustav Skagerling räddade skott från Skövde inte bara en gång utan två. Inom loppet av en halv minut fick vi se en snygg ”japan” samt en utvisning av Dan Beck-Hansen. Matchen stod och vägde efter ett mål av Alingsås. Med halvminuten kvar ledde Skövde med uddamålet, men Fredrik Mossestad satte spiken i kistan med ett mål i sista sekund. Således gick Skövde segrande ur den första kvartsfinalen med siffrorna 26-24.

Många kämpade starkt i IFK. Nämnas kan ändå Rex Blom, som gjorde ett bra jobb i försvarsspelet och Rasmus Wremer svarade för en strålande insats och visade att gammal är äldst. William Andersson Moberg fick pris som bäste spelare i Alingsås.

Det man kan konstatera är att det är ett helt annat Alingsås i slutspelet än vi fått se i grundserien. Ingen blir förvånad om det blir hela fem kvartsfinalmatcher innan Västgötadusten är avgjord.

Victor Ljungquist fick utgå efter en smäll på handen. Hur allvarligt det är lär kommande undersökningar visa.

Målskyttar:

IFK Skövde HK: Rasmus Wremer 5, Dan Beck-Hansen 4, Jack Thurin 4, Richard Hanisch 4, Kristian Svensson 3, Fredrik Mossestad 3, Victor Ljungquist 1, Matias Helt Jepsen 1 och Rex Blom 1.

Alingsås HK: Daniel Blomgren 6, William Andersson Moberg 5, Benjamin Helander 4,  Axel Franzén 3, Andreas Lang 3, Samuel Lindberg 2 och Hjalmar Macfie 1

Kommentarer efter matchen:

Henrik Signell, IFK Skövdes tränare:

–Det är givetvis jätteskönt att vinna den första matchen i kvartsfinalserien. Det blev som förväntat jämnt och en ganska typisk slutspelsmatch med mycket nerv  där det pendlade fram och tillbaka. Vår avslutning av första halvlek betydde mycket och sedan fortsatte vi ju på den vägen efter paus. Att det ändå blev dramatiskt var väl inte oväntat, men så skönt att gå in med 1-0 i matchserien.

Mikael Franzén, Alingsås HK:s tränare:

-Vi hade en dålig period före och efter paus och det blev kostsamt för oss. Jag tycker inte att vi kom upp i de nivåer jag vet att vi kan prestera. Nu fick vi jaga hela andra halvlek. Vi hade också fler tekniska fel än Skövde och det blev kostsamt. Det står dock bara 1-0 i matcher och vi har långt ifrån gett upp det här.

Jack Thurin, fyramålskytt i IFK:

-Vi är givetvis nöjda med segern och ha besegrat Alingsås tre gånger den här säsongen ger givetvis självförtroende. Vi vet ändå att vi kan bättre än så här och det ger självförtroende förstås.

Dan Beck-Hansen, fyra-målskytt och rött kort efter tre utvisningar:

–Jag är jättenöjd. Det är väldigt roligt att spela sådana här matcher och det hade jag nog tyckt även om vi förlorat. Att det blir tufft och mycket givande fram och tillbaka är mycket stimulerande.

 

Texter: Anna Dahl och Bengt Andersson
Foto: Viktor Ljungström
Video: Marcus Dahl

Inför:

Torsdag 2021-03-18 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Sören Andersson
Delegat/MI: Samuel Abdallah

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer