Ystads IF HF — IFK Skövde

Grymt slut på säsongen för IFK

 

Säsongen är över för IFK Skövde HK. En kämpainsats av stora mått räckte inte i tredje kvartsfinalen mot Ystads IF. Efter 70 minuters spel stod Ystad som segrare med 37-36 efter mål i tom IFK-kasse i slutsekunderna av förlängningen.

Säsongen slutade alltså även denna säsong i Ystads Arena i efter en match som bjöd på dramatik av stora mått, men där hemmalaget avgjorde till slut.

-Det är givetvis en tom känsla så här strax efter matchen. Vi är besvikna givetvis, men ska ändå vara stolta över insatserna i alla tre matcherna, tyckte en samlad Henrik ”Sigge” Signell efter slutsignalen.

För Sigge och ett antal spelare var det här sista matchen i IFK Skövde. Hemresan blev förstås extra tung.

Svängig match

Det här var en match som svängde mycket fram och tillbaka. Ystad var i ledning i paus efter ledning mest hela tiden. Ystad kunde öka på och ledde med fem bollar en stund efter paus.

IFK gav sig dock aldrig och med viktiga räddningar från Victor Bang och fem raka mål var IFK i ledning med 29-28. Slutet av ordinarie tid blev rafflande och Daniel Ekman kunde kvittera till 31-31 och förlängning var ett faktum.

Efter första fem minuterna av förlängningen var IFK i ledning (34-33). De sista fem minuterna fortsatte spänningen. Jonas Burud kunde i IFK:s sista anfall kvittera till 36-36, Ola Månson såg sedan till att ge Ystad ledningen och matchen var slut.

-Vi hämtar upp ett femmålsunderläge, ger oss aldrig, men förlorar. Det tar ett tag att smälta, säger Signell.

Bjarnis bästa

En av de spelare som gjorde sin sista match för IFK var Bjarni Valdimarsson. Han spelade nog sin bästa match för säsongen och hade med sina tio mål förtjänat att förlänga säsongen i IFK. Daniel Ekman har genomgående varit mycket bra i kvartsfinalerna och fick pris som bäste IFK-are. Jonas Samuelsson var också bra på sin kant och Marcus Sjöbrink stark och vass även framåt. Kul var också att William Elovson fick så mycket speltid och gjorde det bra.

Kim kan än…

Ystad saknade flera nyckelspelare. Philip Stenmalm fick då mer speltid och gjorde det bra både framåt och bakåt. Kim Andersson kan också fortfarande och blev med sina åtta mål främste målskytt i hemmalaget.

För Ystad väntar med stor säkerhet IK Sävehof i semifinal.

Matchfakta

Målgörare: Ystads IF: Kim Andersson 8, Philip Stenmalm 7, Julius Lindskog Andersson 7, Linus Fernebrant 5, Anton Månsson 4, Johan Dahlin 2, Ebbe Stankiewicz 2, Albin Fingal 1 och Mads Kalstrup Honoré 1.

IFK Skövde HK: Bjarni Valdimarsson 10, Jonas Samuelsson 6, Daniel Ekman 5, Viktor Hallén 5, Marcus Sjöbrink 5, William Elovson 2, Jonas Burud 2 och Linus Gustavsson 1.

Utvisningar: Ystad 5, Skövde 6. Straffar: Ystad 2, Skövde 3.

Publik: 1822. Domare: Johan Gedda och Joakim Lindbratt

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Tisdag 2023-04-11 kl 19:00 i Ystad Arena

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

Bortamatch hemma:

Köp dina 50/50-lotter här, clubs.yourclubmate.com/ifkskovde

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer

IFK Skövde — Ystads IF HF

0-2 i kvarten – men än finns chansen!

Det blev förlust för IFK Skövde HK även i den andra kvartsfinalen mot Ystads IF. Långfredagens möte i Arena Skövde slutade med Ystadsvinst 28-26 (12-9).

-Det är förstås tungt att förlora en jämn match igen, men vi har absolut inte gett upp, sade IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell direkt efter matchen.

Andra kvartsfinalen i bäst av fem blev på sitt sätt ganska lik det första mötet i Ystad. Detta på så sätt att det svängde fram och tillbaka och lagen turades om att ha bra och sämre perioder.

-Det var förstås ingen champagnehandboll, men två bra försvar. Till slut är det små saker som avgör, blev Signells sammanfattning.

Gladare var förstås Ystadstränaren Oscar Carlén.

-Det är ändå tillfälligheter som kan avgöra sådana här matcher. Vi har haft marginalerna på vår sida när matcherna är till att avgöras. Samtidigt vet vi att det ska vinnas tre matcher för att gå till semifinal och vi tar absolut inte ut något i förväg, tyckte Carlén som hade sällskap på presskonferensen av tiomålskytten Julius Lindskog Andersson – han som var stor hjälte när SM-finalen lagen emellan möttes i våras.

-Jag kan inte förneka att det flöt på bra den här gången, sa den glade Ystadsspelaren som inte har något att spela mot Skövde press is….

Målfattig första halvlek

Första halvlek var ganska målfattig. Lagen följdes länge åt men i slutdelen blev det dålig utdelning framåt för IFK. Tremålsunderläge i paus vändes dock snabbt  och efter en dryg kvart var hemmalaget i ledning med 20-19.  Sista tio minuterna svängde det fram och tillbaka men till sluta var det ändå Ystad som kunde avgöra.

Tung förlust

Daniel Ekman tillhörde det absolut bästa i IFK den här eftermiddagen och prisades också som hemmalagets bäste.

–Det känns tungt och surt. Det är bara att konstatera att vi inte var tillräckligt skarpa när det skulle avgöras, summerade Ekman för media.

Tillsammans med Daniel var det några särskilda toppar i IFK. Jonas Samuelsson och Jonas Burud fick höga betyg – inte bara för fem respektive sex mål. Victor Bang i målet gjorde länge bra ifrån och hade 37 i räddningsprocent första halvlek.

Flera matchvinnare

Ystad har flera typiska matchvinnare i laget. Julius Lindskog Andersson var denna gång den allra främste. Unge Kasper Palmar var vass och gjorde fem mål och fick gästernas pris som bäste spelare. Tunge mittsexan Anton Månsson steg också fram med några direkt avgörande mål i slutskedet.

All kraft på tisdag

Tredje matchen i den här serien spelas i Ystad på tisdag.

-Vi kommer att mobilisera all kraft vi har för att vinna då, säger Daniel Ekman

Henrik Signell vill också se positivt på framtiden.

-Vi kan mycket väl vinna på tisdag. Då vänder serien hem till oss och sedan kan allt hända.

Matchfakta

Målgörare: Ystads IF: Julius Lindskog Andersson 10, Kasper Palmar 5, Jonathan Svensson 2, Anton Månsson 2, Philip Stenmalm 2, Linus Fernebrand 2, Mads Kalstrup Honoré 2, Ebbe Stankiewicz 1, Hampus Karlsson 1 och Kim Andersson 1.

Målgörare IFK Skövde: Jonas Burud 6, Daniel Ekman 6, Jonas Samuelsson 5, Viktor Hallén 5,  Bjarni Valdimarsson 3, Adam Ljungquist 1.

Utvisningar: Skövde 1, Ystad 3. Straffar Skövde 1, Ystad 1.

Domare: Mattias Fält och Mikael Holm.

Publik 1 563.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Fredag 2023-04-07 kl 15:00 i Arena Skövde

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

Biljetter:

Här köper du dina biljetter, ifkskovdehandboll.ebiljett.nu
(Biljettsläpp lördag 1/4 10.00)

Digitala 50/50-lotter:

Du köper dina digitala 50/50-lotter via länken till lotteriet, clubs.yourclubmate.com/ifkskovde

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer

Ystads IF HF — IFK Skövde

En topphalvlek inte nog mot Ystad

2022-05-24 Handboll IFK Skövde HK-Ystads IF HF SM-FINAL 3 27-31 Foto: Viktor Ljungström / Ljungström Photography ID2280

IFK Skövde gjorde en mycket stark första halvlek när kvartsfinalserien mot Ystads IF drog igång på tisdagskvällen. Ledning i paus med 15-10 räckte dock inte långt. Ystad stod till slut som segrare med 27-22.

-Vi får ta till oss vår första halvlek, ladda om och satsa på revansch på fredag i Arena Skövde, summerade Henrik ”Sigge” Signell.

IFK-tränaren tyckte förstås att första halvlek var väldigt bra.

-Sedan startade Ystad bra efter paus och fick bra utdelning, medan vi inte alls var så effektiva som i första. Vi skapar lägen men är inte tillräckligt kyliga helt enkelt.

Mycket var så bra

I första halvlek var mycket bra ur IFK-synpunkt. Victor Bang i mål svarade för många fina räddningar, försvarsspelet stämde och inte minst var kontringsspelet lysande. IFK tog snabbt en rejäl ledning och ledde med både sex och sju mål.

Den stora ledningen åts snabbt upp efter paus och efter mindre än en kvart var hemmalaget i ledning . De sista tio minuterna rann det sedan iväg och 17-7 till Ystad i andra halvlek var givetvis dystert.

-Ystadspelarna fick förstås energi när dom så snabbt kunde ta in vår stora ledning efter paus. Vi får analysera och komma igen, var Daniel Ekmans kommentar framför TV-kameran.

Pris till Jonas

Jonas Samuelsson fick pris som bäste IFK-spelare. Många fler ska ha beröm för strålande spel de första 30 minuterna. Vi nöjer oss med det idag  och ser fram mot långfredagens kamp i Arena Skövde!

-Vi behöver verkligen publiken stöd på fredag. Dom kan bli vår åttonde spelare, säger Henrik Signell och hoppas på storpublik.

Matchvinnare

Ystad hade två riktigt stora matchvinnare. Erik Hvenfelt kom in i målet och hade totalt en räddningsprocent på en bit över 50 procent. Den store spelaren var Jonathan Svensson med sina nio mål.

Mathfakta

Målgörare Ystads IF: Jonathan Svensson 9, Kim Andersson 6, Ebbe Stankiewicz 4, Anton Månsson 3,Mads Kalstrup Honoré 2, Filip Stenmalm 1, Julius Lindskog Andersson 1 och Johan Dalin 1.

IFK Skövde HK: Jonas Samuelsson 6, Viktor Hallén 6, Daniel Ekman 3, Bjarni Valdimarsson 2, Jonas Burud 2, Marcus Sjöbrink 2 och Linus Gustavsson 1

Domare: Niclas Widell och Jonas Åström. Publik: 1 427

Utvisningar: Skövde 2. Straffar: Ystad 3 och Skövde 2

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

Tisdag 2023-04-04 kl 19:00 i Ystad Arena

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

Bortamatch hemma:

Köp dina 50/50-lotter här, clubs.yourclubmate.com/ifkskovde

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer

Hammarby IF — IFK Skövde

Ystads IF väntar IFK i kvartsfinalerna!

Det blir en repris av förra årets SM-final mellan Ystads IF och IFK Skövde när kvartsfinalerna börjar i nästa vecka. IFK Skövde HK hamnar på sjätteplats i Handbollsligan 2022-23 sedan Hammarby vunnit fredagens avslutningsmatch med hela 30-20 (14-11).

Kvartsfinalerna kommer att spelas enligt följande:

IFK Kristianstad-Aranäs

IK Sävehof- Eskilstuna Guif

Ystads IF-IFK Skövde HK

Hammarby-Alingsås

Hemmamatch på långfredag

För IFK innebär det att första matchen spelas i Ystad tisdag 4 april. Den andra kvartsfinalen spelas i Skövde på långfredagen klockan 15.00. Eventuell fjärde match i Skövde har speldatum söndag 16 april.

Från slutomgången kan också noteras att Redbergslid får lämna ligan efter Lugis vinst i slutronden med 32-27. För Önnered, Lugi och OV Helsingborg väntar kvalmatcher för fortsatt spel i högsta ligan.

Kvalmatcherna: OV Helsingborg-Karlskrona, Lugi-Skånela IF och Önnered-Kungälvs HK. Kvalspelet inleds på måndag.

Ingen bra avslutning

Slutmatchen mot Hammarby blev ingen av de bättre insatserna från IFK:s del. Hammarby var i förarsätet hela första halvlek.

IFK började sedan med fyra raka mål och tog över ledningen för första gången (15-14). Då vände det igen och Hammarby kunde göra sex raka mål. Efter det var matchen mer eller mindre avgjord.

-Vi gör inte någon speciellt bra match, kanske man rent av kan kalla den medioker, sammanfattade IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell.

Ska någon nämnas extra blir det Adam Ljungquist. Bäst i Hammarby var förre Skövdespelaren Edwin Aspenbäck.

Härlig utmaning

Istället gäller det nu att se framåt. Ystads IF har åter gjort en bra säsong inte minst i Europaspelet.

-Det blir en tuff och rolig utmaning. Vi har slagit Ystad den här säsongen och det känns som en riktigt spännande uppgift, säger IFK-tränaren och fortsätter:

-Nu har vi släppt matchen mot Hammarby och har full fokus på kvartsfinalspelet. Det ska bli häftigt!

Fakta Hammarby-IFK Skövde

Målgörare:
Hammarby HF: Edwin Aspenbäck 8, Martin Dolk 5, Viktor Ahlstrand 4, Alexander Morsten 3, Oliver Wigmark 3, Gustav Davidsson 3, Richard Lindström 2, Nils Pettersson 1 och Ludvig Lindeberg 1.

IFK Skövde HK: Jonas Samuelsson 5, Viktor Hallén 5, Adam Ljungquist 3, Bjarni Valdimarsson 2, Marcus Sjöbrink 2, Daniel Ekman 1, Jonas Burud 1 och Linus Gustavsson 1

Utvisningar: Hammarby 3, Skövde 2. Straffar: Hammarby 6, Skövde 9.

Publik 1 204. Domare: Hans Leijon och Erik Nielsen.

Biljettsläpp lördag kl 10.00

Nu är det allså klart vilka som möts i kvartsfinalerna.

Lördag den 1 april kl 10.00 startar bokningen av biljetter till första matchen i Arena Skövde.
(Säsongskort gäller för kvarts- och eventuella semifinaler)

Biljetter bokas via biljettsidan, ifkskovdehandboll.ebiljett.nu

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

 

Inför:

Fredag 2023-03-31 kl 19:00 i Eriksdalshallen

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer

IFK Skövde — IK Sävehof

Burud sjumålskytt när IFK vann

IFK till slutspel

Storpublik drog fram IFK Skövde till seger med 32–29 (15-14) mot IK Sävehof på torsdagskvällen. Och nu är IFK klart för slutspel.

IFK Skövde saknade Viktor Hallén, med fem mål i snitt per match, och serietvåan Sävehof som motståndare på torsdagskvällen i Arena Skövde. Ett lag som IFK dessutom haft svårt för de senaste åren. En omöjlig uppgift?

Kanske var det hemmalagets lite hetare vilja som fällde avgörandet även om Pontus Brolin, som utsågs till bästa Sävehof-spelare inte tyckte att laget saknade rätt inställning.

– Skövde borta är alltid roliga matcher och det är inte svårt att tända till, säger femmålsskytten.

IFK-spelarna gav allt

Hur som helst gav Skövdespelarna allt och visade att man är ett lag för slutspel.

– Vi löste slutspelsplatsen på egen hand, konstaterar IFK Skövdes tränare Henrik Signell.

Sävehof inledde matchen bra med ett distinkt och vasst anfallsspel som gav ledning 5–4 samtidigt som IFK-spelarna fick jobba mer för sina mål.

IFK vände dock till 7–5 och hade bud till 8–5. IFK Skövde hade sedan ledningen med 13–9 innan det blev åtta mållösa minuter då Sävehof utjämnade.

Viktiga mål av Adam

Med två mål av Adam Ljungquist var det hemmaledning 15–14 i paus.

IFK Skövde fick en bra start i den andra halvleken. Det skulle dröja sex minuter innan Sävehof hade gjort mål. Då hade hemmalaget gått fram till 18–14.

Det målmässiga försprånget höll IFK resten av matchen. Det var nere i ett par mål vid ett par tillfällen, men lite av matchavgörandet kom nog när Jonas Samuelsson fixade 28–23 i tomt mål då Sävehof jagade reduceringsmål med spel sju mot sex.

Visserligen tog Sävehofs tränare Michael Apelgren timeout, men gästerna kom aldrig riktigt nära för att hota IFK.

 

Rättvist

– Vi kom inte upp i sista procenten och Skövde vann rättvist, menar Apelgren som gärna ser ett annat motstånd än Skövde i slutspelet.

– Det blev en del tekniska fel i första halvlek och vi ligger där vi ligger i tabellen (tvåa), men det är klart att vi ville vinna, menar Pontus Brolin.

En som var riktigt nöjd var hemmalagets tränare Henrik Signell.

– Väldigt skönt att äntligen få vinna mot Sävehof – inte minst för killarna med tanke på tidigare matcher mot Sävehof.

Krysset i höstas och segern nu kanske har gjort att Sävehof-spöket är borta efter ett par säsonger med förluster mot laget.

Buruds bästa

Jonas Burud utsågs till bästa blåvita spelare för kvällen.

– Min bästa match i IFK, säger han.

Han var matchens främste målskytt med sju fullträffar.

Nu väntar Hammarby borta innan serien kan summeras och först då vet vi vilket lag IFK Skövde ställs mot i slutspelet.

 

Matchfakta

IFK Skövde–IK Sävehof 32–29 (15–14)

Målen, IFK Skövde: Jonas Burud 7, Jonas Samuelsson 5, Daniel Ekman 5, Bjarni Valdimarsson 4, Rex Blom 3, Markus Sjöbrink 2, Fredrik Mossestad 2, Adam Ljungquist 2, Herman Dyberg 2,

Sävehof: Gzim Salihi 6, Pontus Brolin 5, Sebastian Karlsson 4, Alexander Westby 3, Felix Möller 2, William Andersson Moberg 2, Elias Ellefsen À Skipagötu 2, Emil Berlin 1, Adam Blanche 1, Sebastian Spante 1, Marcus Lennernäs 1, Oli Mittun 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 3×2 min. Sävehof: 3×2 min.

Domare: Rickard Canbro och Jasmin Kliko

Publik: 1 611 personer

Text: Thomas Wedin Foto: Viktor Ljungström

 

 

Inför:

Torsdag 2023-03-23 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Rickard Canbro
Domare 2: Jasmin Kliko
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Pär Brehmer
Delegat/MI: Göran Friberg

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer

HK Malmö — IFK Skövde

IFK krigade till sig en poäng i Malmö

IFK Skövde HK var inte i ledning en enda gång i torsdagens möte med HK Malmö i Baltiska hallen. Det blev ändå en poäng efter 29-29 och en riktigt spännande avslutning på matchen.

-Vi får väl ändå vara nöjda med en poäng även om vi hade chans att avgöra med bollen i egen ägo åtta sekunder före slutsignalen, kommenterade IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell.

Underläge

Det en målrik start på matchen där lagen följdes åt. Sedan gjorde Malmö ett ryck med fyra raka mål och ledning med 9-5. Hemmalagets ledning krympte dock men IFK kom aldrig ikapp och Malmö hade 16-14 i paus Noterbart är att IFK hade en enda målvaktsräddning under de 30 första minuterna.

Malmö tog på nytt ledningen med fyra bollar, men IFK kom åter ikapp och vid 22-22, och hopp om ledning, blev det några slarviga inspel och frilägesmissar. Särskilt sista fem minuterna blev rafflande där likalägen byttes med ett måls överläge för hemmalaget.

-Det var en bökig och stökig match. Vi fick ändå till bättre försvarsspel i andra halvlek som gav en välförtjänt poäng, sammanfattade Signell.

Jonas tiomålskytt

Jonas Samuelsson tog ett stort ansvar den här kvällen och var bäste IFK-are. Tio mål blev det inte minst tack vare säkert straffskytte.

Stort beröm måste också Herman Dyberg få. Han gjorde sitt första inhopp i laget för säsongen. Herman fick komma in när Viktor Hallén föll olyckligt en bit in andra halvlek och fick utgå. Herman var säker i avslutningar med tre mål, men uppträdde bra även bakåt.

-Det kändes bra att få chansen och jättekul att lyckas när lägena dök upp. Jag tycker också att det var starkt av oss att komma ikapp, tyckte en mycket nöjd Herman i omklädningsrummet efter matchen.

Viktar Bang fick till det bättre i andra halvlek och gjorde då några viktiga räddningar när IFK kom tillbaka. Bjarni Vadlimarssons med sex mål får extra plus.

Viktigt för Malmö

Malmö kämpar för nytt kontrakt och poängen var förstås viktig. Mycket ska man tacka målvakten Adam Krantz och veteranerna Magnus Persson och Anton Blickhammar denna gång.

Spännande slutomgångar

IFK är kvar på sjätteplats inför de avslutande serieomgångarna med möten mot Sävehof (hemma nästa torsdag) och Hammarby borta den 31 mars.

Målgörare:
HK Malmö: Magnus Persson 5, Anton Blickhammar 5, Adam Tumba 4, Inge Aas Eriksen 4, Charles Hugoson 3, Max Santos 3, William Lundh 2, Hugo Stuivers 2 och Hampus Nygren 1.

IFK Skövde HK: Jonas Samuelsson 10, Bjarni Valdimarson 6, Viktor Hallén 3, Herman Dyberg 3, Daniel Ekman 3, Jonas Burud 2 och Linus Gustafsson 2.

Utvisningar Malmö 4, Skövde 3. Straffar: Malmö 7, Skövde 8.

Publik: 646. Domare: Daniel Berlin och Hampus Sörensen.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

Inför:

Torsdag 2023-03-16 kl 19:00 i Baltiska Hallen

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer

IFK Skövde — Lugi HF

Viktigt steg mot slutspel för IFK

IFK Skövde besegrade Lugi med 33–26 (15-12) och lämnar bottenlagen bakom sig.

– Det är tre matcher kvar och vi ska inte titta för mycket i tabellen, men det är klart vi vill till slutspel, säger IFK-tränaren Henrik Signell.

Mot slutspel eller indragen i bottenträsket? Det var den stora frågan inför IFK Skövdes hemmamöte mot Lugi på onsdagskvällen.

Svaret blev ett lyckorus för publiken, de allra flesta iklädda blå t-shirt, efter IFK:s viktiga tvåpoängare.

Eftersom såväl RIK som Malmö dessutom förlorade sina respektive matcher har IFK också i princip säkrat nytt kontrakt och blicken kan nu riktas uppåt mot en slutspelsplats.

Ängsligt emellanåt

Matchen då?

Den var stundtals krampaktig från båda håll, men mest hos gästerna.

– Det blev lite ängsligt ibland och vi löste inte IFK:s anfallsspel. Vi förlorade duellerna och nu är det ett tufft läge för oss, konstaterar Lugis Christoffer Geissler.

IFK Skövde hade en annan säkerhet i spelet och med en lyckosam Jonas Burud i målprotokollet gick hemmalaget fram till några måls ledning ganska omgående. Seriejumbon hade visserligen ett högre bolltempo i anfallsspelet men fick inte till anfallsspelet.

– Casper Käll och Fredrik Olsson är viktiga för Lugi. Nu gjorde vi det svårt för dem. De fick inte tid att välja avslut i sitt offensiva spel, menar Henrik Signell och fortsätter.

– Det var bra av oss att hålla ner Lugi på 26 mål.

Lugi är ett anfallsmässigt vasst lag med just nämnde Fredrik Olsson som en av handbollsligans bästa skytt.

Gästerna var nära att komma ikapp. Närmare än ett måls underläge kom dock inte skånelaget.

15–12 i halvtid blev direkt 16–12 i upptakten av den andra halvleken efter att IFK-målvakten Milan Bomastar räddat.

Lugi aldrig nära efter paus

Tio minuter senare var ledningen 21–16 och uppförsbacken blev allt tyngre för Lugi som kom till Arena Skövde med en färsk seger i bagaget (Alingsås) efter fem raka förluster.

Med kvarten kvar var det fortsatt femmålsledning.

Då tog gästerna timeout.

IFK Skövde utökade dock ledningen till 26–20. Efter två raka reduceringar och med sju minuter kvar kände sig hemmatränaren Henrik Signell tvungen till att ta lagets första timeout.

Bra efter timeout

Efter en målvaktsretur satte Jonas Samuelsson viktiga 27–22 och den stora publiken, 1 439 personer, kunde andas ut. En enhandsräddning av Milan Bomastar i ett Lugi-försök att reducera gjorde inte saken bättre för gästerna.

IFK Skövde vann till slut helt rättvist med 33–26.

Många hade bra kväll

Jonas Samuelsson hade en bra afton. Med sitt 26–20-mål noterades han för sitt 500:e mål i IFK-tröjan. En bra kväll hade också Milan Bomastar som hade 34 räddningsprocent.

Pris till bästa Lugi-spelare gick till Oliver Olsson. IFK Skövdes Jonas Burud utsågs till bästa hemmaspelare. Namnen med efternamnet Samuelsson fick ta emot sponsorpriset.

– Skönt att vi lyckades vinna. Vi har hittat en stabilitet i försvaret de sista matcherna, konstaterar Samuelsson.

För IFK Skövde väntar nu i tur och ordning Malmö (b), Sävehof (h) och Hammarby (b) innan serien summeras den 31 mars.

Blicken, ja den är förstås riktad mot slutspelet.

Matchfakta

IFK Skövde–Lugi HF 33–26 (15–12)

Målen, IFK Skövde: Jonas Samuelsson 9, Daniel Ekman 8, Bjarni Valdimarsson 5, Jonas Burud 5, Erik Sääf 2, Adam Ljungquist 2, Markus Sjöbrink 1, Victor Siem 1.

Lugi: Theo Übelacker 5, Christopher Schnell 4, Rasmus Nilsson 4, Fredrik Olsson 3, Måns Simonsson 3, Oliver Olsson 2, Casper Käll 2, Axel Andersson 2, Adrian Hesslekrans 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 2×2 min, Lugi: 3×2 min. Straffar, IFK Skövde 2, Lugi 3.

Domare: Michael Sandström och Markus Winberg.

Publik: 1 439 personer.

Text: Thomas Wedin. Foto: Viktor Ljungström

WebbIntervju:Bengt Andersson och Marcus Dahl

 

Inför:

Onsdag 2023-03-01 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Michael Sandström
Domare 2: Markus Winberg
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI: Göran Friberg

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer

Ystads IF HF — IFK Skövde

IFK-förlust i SM-finalreprisen

Ystads IF blev för svårt för IFK Skövde i lördagens ligamatch i Ystad Arena. Svenska mästarna vann med övertygande 30-24 (17-13). En mörk eftermiddag för IFK där Victor Ljungquist blev knäskadad i inledningen av andra halvlek.

-Vi gör en ok prestation, men räcker helt enkelt inte till mot ett mycket starkt motstånd, summerade IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell.

Det blev alltså en riktigt tung dag för IFK och egentligen dominerade Ystad stor del av matchen. Efter en olycklig start med flera tekniska fel kom ändå IFK upp i 5-5. Närmare än så kom dock gästerna inte någon gång.

Hoppet tändes

Fyra måls underläge var det i paus. Lite hopp tändes när IFK reducerade till 20-18, men efter tre nya Ystadsmål var matchen mer eller mindre avgjord.

-Vi fick chansa en del med bland annat 7-6-spel, men lyckades inte den här gången.

När lagen möttes i Skövde tidigt på säsongen vann IFK en jämn och spännande match.

-Vi visste att det skulle bli en tuff match och hade behövt upprepa den insatsen. Framför allt får vi inte det riktiga flytet i anfallsspelet, säger IFK-tränaren.

Victor skadad

Victor Ljungquist tvingades alltså att utgå efter knäskada. Han kommer att undersökas snarast och direkt efter matchen är det omöjligt att säga något om skadans art.

-Vi får hoppas på det bästa. Framför allt för Victors egen del, men även för laget givetvis, säger Signell.

Hallén prisad

Viktor Hallén fick pris som bäste IFK-are. Daniel Ekman förtjänar även lite extra bra betyg

-Jag tycker ändå att vi hittat tillbaka och visar den karaktär och målmedveten vi vill stå för. Vi får ta nya tag och det blir ju tillfälle att ladda om då nästa match mot Lugi inte är förrän den 1 mars.

Starkt Ystad

Ystad imponerade och tog fjärde raka segern. Johan Dahlin fick pris som bäste hemmaspelare. Kim Andersson måste förstås också nämnas för briljant spel emellanåt. Niklas Kraft i mål var bra med öv er 30 i räddningsprocent.

Matchfakta

Målgörare: Ystads IF: Jonathan Svensson 6, Johan Dahlin 5, Kaspar Palmar 5, Kim Andersson 4, Linus Fernebrand 3, Anton Månsson 2, Ebbe Stankiewicz 2, Julius Lindskog Andersson 2 och Jakob Nygren 1.
IFK Skövde: Jonas Samuelsson 5, Viktor Hallén 4, Daniel Ekman 4, Bjarni Valdimarsson 3, Victor Ljungquist 2, Adam Ljungquist 2, Markus Sjöbrink 1 Jonas Burud 1 Linus Gustavsson 1 och Rex Blom 1.
Utvisningar: Ystad 6, Skövde 3. Straffar: IFK 5, Ystad 1.

Domare: Johan Gomér och Martin Gomér.

Publiksiffra: 1 273.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

Inför:

Lördag 2023-02-18 kl 15:00 i Ystad Arena

Domare 1:
Domare 2:
Funktionär:
Funktionär:
Delegat/MI:

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer

IFK Skövde — IFK Kristianstad

Jubel efter vinst mot serieledarna

IFK Skövde HK gjorde en mycket stark insats inför storpublik i Arena Skövde. Serieldande IFK Kristianstad besegrades med 27-26 (14-14) och jublet visste inga gränser efter matchen.

Det var förstås nöjda spelare och ledare som mötte både media och supportrar efter matchen. Allra mest hyllades  matchens bäste spelare –åttamålsskytten Victor Ljungquist.

På frågan om han gjorde sitt livs främsta match var svaret lite svävande…

-Men visst var det fantastisk härligt, sa Victor som redan tidigt i matchen gjorde fem mål.

Många leenden

IFK-tränaren Henrik ”Sigge” Signell  kom till presskonferensen med ett stort leende.

-Att få göra en sådan här insats inför storpubliken är givetvis underbart. Vi vet ju att vi kan prestera bra, men det har ju varit en jobbig tid. Nu måste vi glädja oss åt veckans båda vinster, men det gäller givetvis att ta det här på ett ödmjukt sätt, sa Sigge när han summerade insatsen.

Urstark start

IFK visade sig från början på sin bästa sida. Under första 20 minuterna stämde allt och hemmaledningen var som störst 13-8. Kristianstad avslutade halvleken bäst där 7-6-spel lönade sig och ledde fram till oavgjort i paus.

Även om Kristianstad började andra halvlek med mål blev det snabbt hemmaledning – något som man sedan aldrig släppte. Fyra måls övertag visade anslagstavlan flera gånger, men Kristianstad är förstås alltid ett lag som aldrig ger sig. Mot slutet blev det också spännande, men hemmasegern kunde helt på sin plats bärgas.

Kristianstadstränaren Stian Tönnesen tyckte också att Skövde vann rättvist.

-Om vi tagit en poäng hade det nog kunnat betraktats som ett rån, tyckte Stian och fick medhåll av femmålsskytten Philip Henningsson.

-Vi vet att Skövde alltid är bra och vi har inte lurats av dom haft det lite jobbigt ett tag. Idag var vi absolut inte det bästa laget.

Försvarsspel av hög klass

I Skövde finns det förstås många att hylla en sådan här gång. Försvarsspelet var mycket bra hela tiden med Rex Blom och Markus Sjöbrink som härförare.

Milan Bomastar kom in i målet efter paus och svarade för åtta räddningar och gjorde dessutom ett mål i tom bur. Milan fick också extrapriset efter matchen.

Jonas Samuelsson, Daniel Ekman och Viktor Hallén noterades inte bara för viktiga mål utan välförtjänta höga MEP-poäng. Allra högsta betyget dock till Victor Ljungquist – imponerande 5,8 som most effektiv player.

Matchfakta

Målgörare: IFK Skövde HK: Victor Ljungquist 8, Viktor Hallén 7, Jonas Samuelsson 4, Daniel Ekman 4, Adam Ljungquist 1, Jonas Burud 1, Rex Blom 1 och Milan Bomastar 1.

IFK Kristianstad: Markus Olsson 7, Filip Henningsson 5, Ludvig Åström 4, Emil Frend Öfors 3, Albin Selin 3, Matias Helt Jepsen 2, Anton Halén 1 och Andreas Cederholm 1.

Straffar: Skövde 5, Kristianstad 1. Utvisningar:  Skövde 2, Kristianstad 6.

Domare: Johan Gedda och Joakim Lindbratt.

Matchens lirare: Skövde: Victor Ljungquist, Kristianstad: Markus Olsson. Publiksiffra: 2 285.

Text: Bengt Andersson, Foto: Viktor Ljungquist, Webb: Annika Andersson och Marcus Dahl

 

 

 

Inför:

 

Lördag 2023-02-11 kl 16:00 i Arena Skövde

Domare 1: Johan Gedda
Domare 2: Joakim Lindbratt
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Pär Brehmer
Delegat/MI: Göran Friberg

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se
www.cmore.se/kampanj /ifkskovdehk

Handbollsligan livescore

Läs mer