IFK Skövde — Önnereds HK

IFK Skövde sämst fyra efter storseger mot Önnereds HK

IFK Skövdes fina form håller i sig. På torsdagskvällen banade en av IFK:s många 19-åringar, Erik Sääf, vägen med sina åtta mål när Önnered programenligt besegrades med 35–24 (17–12).

Det drar ihop sig i handbollsligan. För IFK Skövde handlade tisdagskvällens match i Arena Skövde om att säkra en plats bland de fyra främsta för att få hemmaplansfördel i slutspelet. Den chansen missade inte IFK. Det tog visserligen nästan 20 minuter innan blåvitt var i ledningen för första gången (11–10). Dessförinnan hade Erik Sääf två gånger om, via kontring, sett till att IFK Skövde hämtat in två måls underläge (4–6 och 6–8). Sääf ersatte Christopher Hedberg, som var ombytt men vilades (skadekänning), av IFK-tränaren Jonas Wille och gjorde det riktigt bra. 19-åringen blev planens främsta målskytt.

En annan spelare som fick ofrivilligt hamnade på bänken var mittsexan Rex Blom som tidigt i matchen drog på sig två utvisningar. En utvisning till hade inneburit rött kort och avstängning mot Ystad. In i hans ställe kom mittsexan Jesper Jensen. I den första halvleken drog hemmalaget på sig flera utvisningar. Det utnyttjade gästerna effektivt.

– Hälften av deras mål i första halvlek kom i det spelet. Sex mot sex var det helt okey. Vårt anfalls- och kontringsspel var bra hela matchen, säger Jonas Wille.

55 sekunder in i den andra halvleken hade IFK gått fram till 19–12. Om matchen inte var avgjord redan innan så var den det definitivt då.

– Vi spelade bra handboll första 20 minuterna då vi hade bra lösningar på deras försvarsspel. Sedan tappade vi på mindre bra beslut. Första tio i andra blev vi enormt straffade, konstaterar Önnereds tränare Tommy Atterhäll.

Det blev till slut en väldigt bekväm IFK-seger i en match där spelkvaliteten sjönk allt eftersom. Ett tidigt och stort överläge gjorde också att Jonas Wille fick utrymme och släppa fram flera av IFK Skövdes lovande 19-åringar. Förutom nämnda Erik Sääf och Jesper Jensen fick Hampus Söderman, Edvin Aspenbäck, Henrik Reisen en hel del speltid. Extra kul blev det för Reisen som noterades för sitt första mål i handbollsligan. Och i målet ersattes Håvard Åsheim av 19-årige Fabian Norsten. Ett tag mönstrade Jonas Wille sex av ungdomarna samtidigt…

– Sääf går in och avgör i ett läge där matchen inte på något sätt var avgjord. Alla ser vad han gjorde framåt, men han var extremt trygg också i det defensiva spelet. Det var extra roligt för mig som tränare när de som fick speltid levererar, berömmer Wille.

Erik Sääf var förstås nöjd med matchen.

– Jag satte de första lägena och det var viktigt för självförtroendet, säger han.

Först en halvtimme innan matchstart fick Sääf beskedet att han skulle starta.

– Jag visste att jag hade chansen att få vara med. När jag fick den gäller det att ta tillvara på den möjligheten.

Det gjorde han också på bästa sätt. Sääf fick också motta priset som bästa hemmaspelare. Sponsorpriset gick till Jack Thurin. Till bästa spelare i Önnereds utsågs Anton Hallbäck. Kunde inte gjort ett bättre val själv. IFK Skövde saknade såväl Dan Beck-Hansen som Victor Ljungkvist på grund av sjukdom. För IFK Skövde var tisdagskvällens seger viktig. Nu har laget säkrat en toppfyra-plats vilket innebär hemmafördel när slutspelet drar igång om tio dagar.

– Målsättningen har varit att bli minst toppfyra. Vi kan klappa oss på axeln, säger Jonas Wille som dock inte är nöjd ännu.

– Självklart vill vi ha en så hög placering som möjligt. Det ligger lite prestige att bli trea.

Två matcher återstår innan serien summeras. Först väntar på bortaplan Ystads IF (12 mars) och sedan Kristianstad i Arena Skövde 17 mars. Önnered var redan innan mötet mot IFK klart för kvalspel för att hålla sig kvar i högsta ligan. SM-slutspelet dras igång med kvartsfinaler 20 respektive 21 mars.

 

Matchfakta

IFK Skövde–Önnereds HK 35–24 (17–12)

Målen, IFK Skövde: Erik Sääf 8, Jack Thurin 7, Kristian Jakobsen Stranden 5, Jesper Jensen 4, Richard Hanisch 3, Rasmus Wremer 2, Hampus Söderman 2, Adam Samuelsson 1, Henrik Reisen 1, Kristian Svensson 1, Edvin Aspenbäck 1.

Önnered: Victor Rhodin 5, Anton Hallbäck 5, Max Santos 4, Hugo Bengtsson 3, Mirko Vicentijevic 3, Anton Schultze 1, David Sandberg 1, Christoffer Örtenwall 1, David Wattström 1.

Utvisningar, IFK: 4×2 min. Önnered: 4×2 min.

Domare: Maria Bennani och Safia Bennani.

Publik: 1 149 personer.

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

 

Inför:

Inför match Tisdag 2020-03-10 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Maria Bennani
Domare 2: Safia Bennani
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Sören Andersson
Delegat/MI: Samuel Abdallah

Vi har kommit fram till slutspurten av Handbollsligasäsongen 2019-20. Efter detta möte med Önnereds HK återstår bara en borta- och en hemmamatch innan slutspelet drar igång. För tredje gången förbereder sig IFK-tränaren Jonas Wille och hans spelare för att möta Önnered.

– Önnered stod för motståndet i premiärmatchen i höstas. En kort sammanfattning hur säsongen sett ut mellan dessa möten.
 – Vi startade säsongen ostabilt med några topprestationer, men också med några verkligt dåliga prestationer. Med tiden har vi fått en god stabilitet som vi hoppas vi kan hålla säsongen ut.

 – Det blev en klar seger hemma mot Önnered men en stor förlust på bortaplan. Nu skiljer det 26 poäng mellan er i tabellen, men det finns väl ändå all respekt för motståndet denna kväll.
– Ja, Önnered visar ju i sina bästa stunder att det finns bra kapacitet. Bland annat med sin tiomålsseger mot oss och nu med sin seger mot Ystads IF. Det vore fel att icke ta Önnered på största allvar.

I denna vecka möter ni Önnered hemma och Ystads IF borta. De båda lagen möttes i förra omgången med en lite överraskande seger för Göteborgslaget. Var ligger styrkan hos Önnered?
– Önnered har ett bra tempo i sitt kontringsspel och även ett bra samarbete med mittsex. När Sebastian Abrahamsson i mål har bestämt sig för att stänga butiken så är dom livsfarliga.

– För IFK:s del har utdelningen efter EM varit mycket bra. På åtta spelade matcher har det blivit sju segrar och en oavgjord. Är det till och med bättre än förväntat?
– Det är i varje fall väldigt solit. Jag har inte tänkt så mycket på om jag är överraskad eller inte.

 – Förra säsongen blev det 43 poäng och en tredjeplats i ligan. När tre omgångar återstår är poängskörden 42 och det finns alltså goda chanser till bättre resultat i år än ifjol. Hur viktigt är det?
– Man vill alltid utvecklas och bli bättre. Det är en grundläggande motivation i hela vår grupp. På det sättet vill det alltid vara viktigt att göra det bättre än förra året. Samtidigt är det också ändå solit om vi klarar att etablera oss i topp 4. Men så länge man har möjlighet att göra det bättre så blir man besviken om man icke skulle klara det.

– Har ni redan nu börjat fundera på motstånd i kommande slutspel?
– Jag kan bara svar för mig  själv och jag har i alla fall inte börjat att tänka på det ännu.

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Please follow and like us:
Läs mer

IFK Skövde — IF Hallby HK

Referat:

Hanisch tiomålsskytt i derbysegern

IFK Skövde avgjorde efter paus i derbyt mot Hallby där Richard Hanisch var den som med sina tio mål låg bakom segern.

– Jag fick många fina lägen, säger Hanisch.

För tredje gången där säsongen ställdes IFK Skövde mot Hallby. Och för tredje gången blev det IFK-seger. På måndagskvällen blev det nämligen 27–20 i Arena Skövde efter att IFK avgjort efter pausvilan. De båda lagen följdes åt i målprotokollet fram till 5–5. Då hade tre av gästernas mål så långt kommit via straffkast. Jack Thurin satte 6–5. Halvminuten senare (med matchklockan på 21 minuter) hade IFK chansen att utöka ledningen. Rasmus Wremer lurade ned gästernas målvakt Fredrik Landin som dock hann halvt om halvt resa sig och ta straffen. Rycket kom ändå med två hemmamål i tomt mål när Hallby plockat ut målvakten. Tremålsöverläget (8–5 och 9–6) åts sakta igen av Jönköpingslaget, men i stället för utjämnat till 10–10 satte kantspelaren Christopher Hedberg 11–9 som också blev halvtidsresultatet.

En svag inledningen av den andra halvleken gjorde att tiondeplacerade Hallby var ikapp. Tre minuter och tre olika målskyttar senare var hade dock IFK Skövde dragit ifrån igen. I ett försök att ta ut målvakten för att komma närmare straffade sig och IFK drygade ut ledningen ytterligare (fram till 17–11).

– Vi var förberedda i spelet sex mot sju. Vi vann mycket där, menar IFK Skövdes tränare Jonas Wille.

Det tog åtta minuter innan gästerna reducerade. Visserligen tilläts Hallby reducera tre gånger om, men hemmasegern var aldrig hotad. IFK drog på sig flera utvisningar i tät följd i matchslutet, men att spela fyra mot sex hindra inte hemmaspelarna från att göra mål. Segersiffrorna stannade till slut vid 27–20.

– Efter deras 3–0 i den andra halvleken försökte med 7–6-spel. Vi fick inte till det som i tidigare matcher och gjorde tekniska fel. Vi krigade och kämpade, men vi räckte inte till, säger Hallbys tränare Jesper Östlund som trots förlusten var ganska nöjd över att siffrorna inte rann iväg.

– Målskillnaden kan bli en extra poäng för oss när det drar ihop sig.

Hallby ligger nämligen precis ovanför kvalstrecket.

Efter en trög start, både på läktaren och på planen, bjöd den andra halvleken på bättre spel, fler mål, och en storpublik (fri entré) som vaknade till ordentligt.

– Det var en fantastisk inramning, det här är ju vår arbetsplats så det är skoj, säger Östlund.

Richard Hanisch, som stod för tio mål, liksom Christopher Hedberg (sponsorpriset) var IFK Skövdes bästa spelare för dagen och de prisades också efteråt. Pris till bästa bortaspelare gick till Adam Tumba.

– Det hackade lite i första halvlek där var lite naiva. Det kan bli så när vi spelat med samma lag en tid, säger Hanisch som fick stort ansvar som mittnia den här gången.

Jonas Wille tvingades nämligen till en del förändringar på grund av sjukdom, bland annat saknades Rex Blom. Tiomålsskytten var ödmjuk på presskonferensen.

– Det var nästa rena frilägen…, säger han.

IFK-tränaren Jonas Wille konstaterade vidare att försvarsspelet fungerat bra. Däremot fanns det mer att önska i anfallsspelet.

– Jag är väldigt nöjd med poängen och det disciplinerade försvarsspelet. I anfallsspelet var det anspänt.

Det var bara att hålla med. IFK:s form håller i sig och sviten är nu uppe i sju förlustfria matcher i följd. På torsdag (5 mars) väntar Sävehof borta. Nästa hemmamatch i Arena Skövde spelas mot Önnered (tisdag 10 mars).

Matchfakta

IFK Skövde–IF Hallby 27–20 (11–9)

Målen, IFK Skövde: Richard Hanisch 10, Christopher Hedberg 6, Dan Beck-Hansen 3, Rasmus Wremer 2, Jack Thurin 2, Kristian Jakobsen Stranden 2, Hampus Söderman 1, Kristian Svensson 1.

IF Hallby: Adam Tumba 7, Charles Hugosson 5, Marcus Erlandsson 3, Oskar Hedvall 2, Andreas Söderman 2, Robin Svensson 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 5×2 min.

Hallby: 3×2 min.

Domare: Andrej Smailagic och Sandro Smailagic.

Publik: 2 253 personer.

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

Inför:

UTLÄMNING AV BILJETTER

  • TORSDAG 27/2 15.00 – 18.00
  • FREDAG 28/2 09.00 – 13.00
  • MÅNDAG 2/3 15.00 – 19.00

BILJETTKASSAN I ARENA SKÖVDE

Måndag 2020-03-02 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Andrej Smailagic
Domare 2: Sandro Smailagic
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Sören Andersson
Delegat/MI: Tony Holmberg

Det är två lag med meriterade segrar bakom sig i senaste omgången som denna måndagskväll drabbar samman i Arena Skövde. IF Hallby HK besegrade Önnered med stora siffror hemma i Jönköping och IFK Skövde vann med sju måls marginal mot Alingsås HK. IFK-tränaren Jonas Wille väntar sig en ny härlig handbollskväll.

– Seger med 26-19 mot Alingsås på bortaplan imponerar. Var detta en av säsongens allra bästa insatser?
– Ja, det var det absolut. Vi möter ju ett starkt lag som kämpar om guld, så det gör att prestationen är av högt värde.

 – Nu väntar en intensiv period med matcher. Först gäller det de avslutande omgångarna i Handbollsligan och sedan vet vi att det väntar slutspel. Vad är viktigast för att behålla den positiva formen?
– Det bir först och främst viktigt att förbereda oss gott strategiskt som vi brukar. Det gäller också att vara tydliga på hur vi önskar att spela. Också blir det viktigt att finna en förnuftig balans på intensitet och mängden träning. Kropparna och huvudena ska vara så fräscha som möjligt säsongen ut.

Hallby som nykomling har gjort det väldigt bra ifrån sig och tagit stora kliv mot nytt kontrakt utan pressande kvalspel. Vad är styrkan i Hallby som du ser det?
– Dom fightas hårt, men har också haft en stor utveckling i sitt lag. Jesper Östlund har gjort ett väldigt gott jobb med manskapet och skapat ett tydligt koncept.

– Vad kan vi då förvänta oss för typ av match när två lag med gott självförtroende efter förra omgången drabbar samman?
– Jag tror att vi får en intensiv kamp med högt tempo.

 – Sponsorer bjuder ju på fri entré den här gången och mycket folk på läktarna är att vänta. Vad betyder det för spelarna?
– Det är otroligt positivt. Vi saknar lite den fulla arenan som vi blev bortskämda med ifjol.

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Please follow and like us:
Läs mer

IFK Skövde — Eskilstuna Guif

Referat:

Arenan kokade när IFK vann

Fredagsunderhållning på bästa ”sändningstid”. Slutspelsstämning, dramatik och IFK-seger mot Guif. Vad mer kunde publiken önska sig?

Toppen mot botten. På förhand en enkel historia. Nej, inte riktigt eftersom det var Eskilstuna Guif som gästade Arena Skövde. IFK Skövde hade nämligen inför hemmamötet kammat noll mot bottenlaget. Fyra av Guif:s 13 poäng har kommit mot IFK… Skulle historien upprepa sig?

Efter den första halvleken fanns en hel del att önska från ett IFK-perspektiv eftersom det var pausvila-ledning för Guif med 14–12, en ledning som lika gärna kunde ha varit tre mål om inte Matias Helt Jepsen tursamt reducerat med en sekund kvar av halvleken. Fabian Norsten gjorde inte många räddningar och hann ersattes i den andra av Håvard Åsheim som tillsammans med Christopher Hedberg skulle visa sig bli matchhjältar.

IFK Skövde låg i målmässig ledning fram till 6–5, men släppte sedan fyra raka mål som kunde varit fem om inte Norsten gjort en av få räddningar. I upptakten av den andra halvleken gick IFK snabbt upp till 14–14. Hemmalaget hade lägen att återta ledningen men gästerna fortsatte att mala på med långa anfall och återtog hela tiden kommandot i målprotokollet när väl IFK var ikapp. Frustrationen spred sig, inte bara på planen, utan också på läktaren.

– Vi blev stressade. De fick hela tiden ett försprång varje gång vi är på väg att vända matchen. Vårt försvarsspel var bra, men vi fick dåligt betalt, säger IFK-tränaren Jonas Wille.

Slutminuterna blev dramatiska. Vad sägs om detta?

– 54.33: Guif-mål fram till ledning 23–21.

– Två Richard Hanisch-mål och det var kvitterat.

– Guif i ledning med exakt tre minuter kvar att spela.

– 58.14: 24–24 genom Christopher Hedberg.

– 59.05: Straffräddning Håvard Åsheim.

– 59.45: 25-24 Christopher Hedbergs sjättemål.

– 59.55: Räddning Åsheim och Arena Skövde kokade.

– Jag hade ett stort läge innan som jag bommade. Skönt att de sitter. Det var ett viktigt läge, säger segerskytten och fortsätter.

– Vi har svårt för Guif. De är hala och svåra att komma åt.

Guif:s tränare Zoran Roganovic var besviken efteråt med tanke på att laget var i ledning större delen av matchen.

– Vi spelade bra handboll till sista minuten. Det är lite symptomatiskt för oss den här säsongen. Det är inte första gången vi förlorar på det här sättet.

För Skövde var det lite dubbel revansch. I november hade IFK segergreppet, men förlorade efter ett straffmål i slutsekunden av toppskytten Eric Johansson som dock saknades den här gången.

– Grattis till IFK Skövde som kunde vända. Synd för oss. Nu blev det lite tvärtom, konstaterar Roganovic.

Handbollsmässigt var det kanske ingen superunderhållning, men gästernas hejarklack och IFK:s egna förstås, den stora publiken på 1 687 personer och dramatiken gjorde dock att det trots allt blev en lyckad kväll. Inte minst eftersom det – till slut – blev en hemmatriumf.

– Det blev till slut en mental uppgift som vi till slut klarade av. Vi har konkreta matchvinnare och hade vi fått en bättre utdelning hade det fort kunnat bli en storseger, analyserar hemmatränaren Jonas Wille.

En stor matchvinnare var målvakten Håvard Åsheim (41 räddningsprocent) som tillsammans med kollegan i Guif-målet Herdeiro Lucau också utsågs till bästa spelare i respektive lag.

– Straffar är lite tur och lite videotittande, säger Åsheim.

Nu väntar Alingsås borta. Nästa hemmamatch spelas måndag 2 mars då nykomlingarna Hallby kommer till Arena Skövde. Och då är det fri entré.

 

Matchfakta

IFK Skövde–Eskilstuna Guif 25–24 (12–14)

Målen, IFK Skövde: Christopher Hedberg 6, Kristian Jakobsen Stranden 5, Rasmus Wremer 3, Matias Helt Jepsen 3, Richard Hanisch 3, Jack Thurin 2, Rex Blom 2, Victor Ljungqvist 1.

Guif: Andreas Windahl 5, Rickard Åkerman 5, Robin Andersson 4, Erik Persson 4, Pavle Karacic 3, Markus Hagelin 2, Simon Sonesten 1.

Utvisningar, IFK: 3×2 minuter.

Guif: 3×2 minuter.

Domare: Mattias Fält och Mikael Holm.

Publik: 1 687 personer.

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

Inför:

Fredag 2020-02-21 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Mattias Fält
Domare 2: Mikael Holm
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Carina Linde
Delegat/MI: Göran Friberg

Efter två höstmöten i Eskilstuna är det dags för IFK Skövde att ta sig an Eskilstuna Guif hemma i Arena Skövde. De blåvita har förstås siktet på revansch efter de två förlusterna på bortaplan. IFK-tränaren Jonas Wille hoppas förstås på starkt publikstöd.

– Efter segern mot Redbergslid i Scandinavium förra veckan blev det ett nio dagar långt matchuppehåll. Har det inneburit ett särskilt tufft träningsprogram?
– När det matchprogrammet ser ut så här blir det lite mer fokus på puls i starten av veckan än vi brukar att ha i de perioder när kamperna kommer väldigt tätt. Från onsdag till matchdags är det normalt upplägg igen med taktisk förberedelse till matchen.

 – Starten på det nya året har bjudit på tre segrar och en oavgjord match. Är det något särskilt du är nöjd med i de här matcherna?
– Först och främst har det varit ett relativt stabilt försvars- och målvaktsspel.

Eskilstuna Guif har haft en ganska kämpig ligasäsong så här långt, men har alltså tagit fyra av poängen mot just IFK. Finner du någon särskild förklaring till de båda förlusterna i Eskilstuna i höstas?
– Det har varit två väldigt speciella matcher på det sättet att vi har haft ett klart övertag, men sedan missat mot slutet. Den första matchen miste vi kontrollen på grund av stress, medan den andra var lite mer tillfälligheter med två man utvisade de sista tio minuterna av kampen. Vi ska se till att hålla hela distansen denna gången!

-Vad är främste styrka i dagens Eskilstuna Guif?
– Dom har snabbhet som sin klara styrka. Det finns också flera goda man-mot-man-spelare som kan skapa obalans i försvaret.

 -Efter denna match blir det ett intensivt schema som avslutar seriespelet 2019-20. Sex matcher på mindre än tre veckor. Börjar till och med lite av slutspelstämningen kännas av redan nu?
– Nja, det tror jag är lite tidigt att börja att känna på slutspelskänslan redan nu. Personligen känner jag fortfarande att det är långt dit med tanke på att det faktiskt återstår 14 poäng att spela om.

 Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Please follow and like us:
Läs mer

IFK Skövde — HK Varberg

Referat:

Inga problem för IFK

Kristian Jakobsen Stranden gjorde nio mål i bortamötet mot Varberg (seger 31–22) i höstas. Han var också den som inledningsvis dominerade målmässigt med att göra tre av IFK Skövdes första fyra mål i torsdagskvällens returmöte mot Varberg. Den första halvleken bjöd på många mål åt båda håll. Och om försvarsspelet var nyckeln i förra hemmamatchen kan man väl säga att defensiven inte var i närheten av det vi fick se mot IFK Ystad. Målvakterna i de båda lagen, Håvard Åsheim i IFK och Viktor Bergström i Varberg, räddade i princip ingenting och ersattes av Fabian Norsten och Carl Aronius.

IFK Skövde hade det målmässiga övertaget men gästerna från västkusten kämpade hela tiden ikapp. I slutet av halvleken ryckte dock hemmalaget från 12–12 till pausvila-ledning 18–14.

Noterbart för statistiknörden var att Richard Hanisch straffmål fram till 5–4 var hans 100:e mål den här säsongen.

– Vi tar en del förhastade beslut i anfallet och kastar bort en del bollar i andrafasen. Vi rycker inte riktigt, säger IFK Skövdes tränare Jonas Wille.

IFK Skövde hade tio minuter in i den andra halvleken utökat ledningen till 23–16. Ett straffmål och två reduceringsmål i tomt mål betydde visserligen att ledningen var nere i fyra mål, men det var IFK:s match och segern var aldrig hotad.

– Vi bränner lägen där vi kunde gått ifrån till åtta, nio mål, säger Jonas Wille.

Även den andra halvleken bjöd på många mål, en del riktigt eleganta. IFK-tränaren Jonas Wille passade på att låta flera ur det yngre gardet få känna på hetluften. En av dem var Hampus Söderman som hamnade i målprotokollet genom att sätta 33–26-målet.

– Bytena jag gjorde skapade en del orytm i vårt spel. Det var ett medvetet val eftersom jag såg en möjlighet gå runt på flera spelare. Vi behöver bruka den bredd vi har. Det är många täta matcher, säger Wille.

Varbergstränaren Hans Karlsson var trots förlusten i alltför nedslagen.

– Alla gör sitt bästa. Skövde matar på och är starka. Det var lite nerv i första halvlek, men vi fick några utvisningar och IFK ryckte. För oss var detta ändå ett steg framåt.

Till bästa spelare i Varberg utsågs Ram Turkenitz. I hemmalaget fick sjumålsskytten Richard Hanisch ta emot utmärkelsen. Sponsorpriset gick till kantspelaren Christopher Hedberg.

Noterbart 1: Adam Samuelsson förlänger sitt kontrakt med IFK Skövde. Tvåårskontraktet signerades innan matchstarten mot Varberg.

Noterbart 2: Unge talangen Edvin Aspenbäck är tillbaka och gjorde sina första minuter i elitsammanhang mot Varberg efter en lång rehabiliteringsprocess.

Noterbart 3: Christopher Hedberg gjorde inte bara sex mål utan matchen mot tabelljumbon var också hans 100:e match i IFK.

Fredag 21 februari spelar IFK hemma nästa gång. Då kommer Eskilstuna Guif på besök. Redan på onsdag är det dock match igen för IFK Skövde, borta mot Redbergslid. Då lär det bli betydligt tuffare än mot Varberg.

Matchfakta

IFK Skövde–HK Varberg 34–29 (18–14)

Målen, IFK Skövde: Richard Hanisch 7, Christopher Hedberg 6, Matias Helt Jepsen 4, Kristian Strand Jakobsen 4, Jack Thurin 3, Dan Beck-Hansen 3, Rasmus Wremer 2, Kristian Svensson 2, Adam Samuelsson 1, Hampus Söderman 1, Victor Ljungkvist 1.

HK Varberg: Daniel Lindroos 8, Tobias Bengtsson 3, Petter Nyström 3, Ram Turkenitz 3, Gustav Jönne 3, Morten Damgaard 3, Jacob Friberg 2, Jesper Sivertsson 1, Hampus Dahlgren 1, Anton Jönsson 1, Jonathan Lindbergh 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 7×2 min.

HK Varberg: 6×2 min.

Domare: Sebastian Buck och Kenneth Cardell.

Publik: 1 212 personer.

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

 

 

Inför:

Torsdag 2020-02-06 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Sebastian Buck
Domare 2: Kenneth Cardell
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Samir Burzic
Delegat/MI: Göran Friberg

Det nya året har för IFK Skövde startat med en ganska klar seger här hemma mot IFK Ystad och oavgjort mot Lugi i en mycket rafflande match i Lund. Nu gäller det för IFK-tränaren Jonas Wille och hans manskap att ladda om för ett möte med seriens tabelljumbo HK Varberg.

– Du sammanfattade matchen mot Lugi i söndags och resultatet 25-25 som en vunnen poäng. Nu i efterhand vad tycker du det var som var bra och det som inte fungerade fullt ut?
– Det är alltid svårt att spela mot Lugi. Enligt min mening så har dom ligans bästa försvar så det kräver en hel del att slå in sprickor i det. Anfallsmässigt var vi inte bra nog samtidigt som vi bränner många goda chanser. Men superbra målvaktsspel kombinerat med moral och god försvarsfight sörjde för att vi likaväl kunde resa hem rimligt förnöjda.

 – Är det några detaljer i spelet som ni slipar extra på när det börjar dra ihop sig till väldigt viktiga veckor med många tuffa matcher?
– Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla konceptet, men i och med det täta matchprogrammet så blir huvudtemat alltid strategi in mot nästa match.

Nu gäller det alltså Varberg –en nykomling i serien som haft det jobbigt hittills och kämpar för att förnya kontraktet.  Vad ser du som Varbergs främsta styrkor?
– Israelen Ram Turkenitz och Daniel Lindgren är spelare som håller väldigt god nivå. Har dessa spelare dagen kan Varberg slå vem som helst i ligan.

-Ni får förstås förvänta er favoritskap i en sådan här match där man på hemmaplan möter seriens sista lag. Hur hanterar ni det för undvika underskattning?
– Ordet ”underskattning” existerar inte hos oss. Vi jobbar alltid med att finna rätt strategi oavsett om det är ett lag vi möter som ligger över eller under oss i tabellen. De gånger vi gjort dåliga insatser mot lag som det förväntats att vi ska slå så har det nog handlat om att vi inte släppt helt loss – inte underskattning.

-Man ska ju också komma ihåg att Varberg har besegrat serieledande Alingsås på bortaplan.
– Just precis!

-Handbollsligan har haft lite svårt med publiksiffror efter EM. Vad kan det bero på att inte är så välfyllda arenor?
– Det tycker jag är svårt att svara på. Men man blev kanske lite ”bortskämd” med den höga nivån man sett i flera veckor. Dessutom finns det kanske också en väntan på att slutspelet ska starta.

 

Bengt Andersson

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Please follow and like us:
Läs mer

IFK Skövde — IFK Ystad

Referat:

Seger direkt efter EM-uppehållet

Efter ett månadslångt serieuppehåll är handbollsligan igång igen. IFK Skövdes fina form från förra året verkar stå sig. Det blev nämligen en ganska bekväm seger mot IFK Ystad hemma i Arena Skövde på torsdagskvällen.

Redan från start satte hemmalaget tonen med ett aggressivt och effektivt försvarsspel där Fabian Norsten som sista utpost tog det mesta. Efter tio minuters spel hade IFK Ystad bara gjort ett enda mål på Norsten. IFK:s ledning var dock bara 4–1, men den kunde ha varit några mål större sedan hemmaspelarna bränt flera jättelägen.

– Det var nog det bästa försvar jag haft framför mig någonsin. Det var extremt bra, säger IFK-målvakten.

Norsten noterades för fin-fina 56 räddningsprocent under den första halvlekens 30 minuter. 56 procent blev till slut 42 procent när matchen summerades.

IFK Ystad kom målmässigt tillbaka, men en femetta på de avslutande tio minuterna gjorde att uppförsbacken blev för brant. Tre raka IFK-mål i upptakten av den andra halvleken blev spiken i kistan för skåningarna även om åttamålsförsprånget vid några tillfällen vara nere i fyra mål.

– Vi kan inte vara övermänskliga som lag i 60 minuter. Vi har tio minuter i den andra halvleken som läcker lite, säger Fabian Norsten som i sommar fyller 20 år.

Segern var IFK Skövdes åttonde på de nio senaste matcherna och laget befäster därmed tabellplaceringen bland topplagen. IFK-tränaren Jonas Wille var också han tillfreds efter segern med tanke på det månadslånga uppehållet för hemma-EM.

– Det var bättre än jag förväntat mig bortsett från tio minuter i den andra halvleken. Våra byten fungerade där vi bytte en fungerande spelare mot en annan fungerande spelare, säger Wille.

Noterbart 1: Med 3-4 minuter kvar att spela gjorde egna produkten Henrik Reisen debut i högsta serien.

– En underskattad spelare med god fysik som gjort bra ifrån sig på träningarna, säger Jonas Wille.

Noterbart 2: EM-spelaren Jack Thurin blev bäste IFK-skytt med sina fem mål och är därmed uppe i 104 mål totalt den här säsongen. Totalt har Thurin nu gjort över 400 mål i IFK-tröjan.

Nu väntar Lugi borta på söndag. Nästa hemmamatch spelas mot Varberg torsdag 6 februari.

Pris till bästa spelare gick till Fabian Norsten i hemmalaget och i Ystad var det Emil Hansson som fick omnämnandet. Tycker också att Dan Beck-Hansen ska nämnas för sitt slit mittförsvaret.

Matchfakta

IFK Skövde–IFK Ystad 27–22 (13–8)

Målen, IFK Skövde: Jack Thurin 5, Matias Helt Jepsen 4, Dan Beck-Hansen 4, Rasmus Wremer 3, Christopher Hedberg 3, Adam Samuelsson 2, Kristian Jakobsen Stranden 2, Richard Hanisch 2, Kristian Svensson 1, Rex Blom 1.

IFK Ystad: Christopher Schnell 6, Christoffer Nilsson 3, Axel Eriksson 3, Emil Hansson 3, Jonathan Mollerup 2, Johan Nilsson 2, Oskar Cosmo 1, Filip Långh 1, Henrik Bielenberg 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 2×2 min. IFK Ystad: 1×2 min.

Domare: Niclas Widell och Jonas Åström.

Publik: 1 354 personer.

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

 

Inför:

Onsdag 2020-01-29 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Niclas Widell
Domare 2: Jonas Åström
Funktionär: Pär Brehmer
Funktionär: Samir Burzic
Delegat/MI: Göran Friberg

 

Willes ord
Efter ett månadslångt uppehåll är det dags för Handbollsligan att ta plats igen. För IFK Skövde är det IFK Ystad som står för motståndet i årets första match. När lagen möttes i Skåne före jul blev det två värdefulla Skövdepoäng så det är väl inte fel att gissa att Ystad kommer revanschsuget till Arena Skövde. IFK-tränaren Jonas Wille ser fram mot omstarten och en vår med många handbollsfester.

– Hur har ni hållit igång truppen under det här långa uppehållet?
-Vi har pusslat lite på detaljer i anfallsspelet och bland annat spelat ett par träningsmatcher. De sista dagarna in mot Ystadsmatchen har det först och främst fokuserats på försvarsspel.

– Gav de två träningsmatcherna i förra veckan svar på var ni står formmässigt nu när en ganska intensiv period med matcher väntar?
– Det är alltid svårt att värdera i och med att en träningsmatch sällan har samma intensitet och nerv som en vanlig match. Men det är inget tvivel om att vi måste skärpa oss från insatsen mot Halden.

– Nu gäller det alltså IFK Ystad som ni har positiv utdelning på. Vad kan vi förvänta oss för motstånd den här gången?
– Som vanligt så är det en öppen uppgörelse. De flesta matcher i den här ligan är jämna. Ystad har bra fysik och god bredd så det blir en spännande match.

 -Är det några särskilda spelare hos gästerna som det gäller att se upp med?
– Jonathan Mollerup på högernio är en underskattad spelare som i sina bästa dagar håller en väldigt hög nivå.

EM är precis avslutat. Är det något som överraskat dig när det gäller hur lagen spelat?
-Portugal har varit en väldigt positiv överraskning. Dom har spelat fin handboll och klarat att hålla nivån ganska bra i många matcher.

-Som norrman gläds du förstås åt Norges framgångar även om finalen missades efter dramatik utöver det vanliga. EM-brons är ändå fint. Förbundskaptenen Christian Berge laddade ju med ett antal matcher med IFK Skövde. Får vi se honom här i vår också?
– Det kan hända att Christian kommer en tur till för att förbereda sig till OS-kvalet i april.

 Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Please follow and like us:
Läs mer

IFK Skövde — Hammarby IF

Klar IFK-seger i träningsmöte mot Hammarby

Då var IFK Skövde igång med matchandet efter uppehåll för julledighet och ligaspel under EM-turneringen. Hammarby Handboll gästade Arena C på tisdagskvällen och IFK fick till slut en komfortabel seger med 33-22 (13-10).

-Jag är nöjd med spelet i 40 minuter och särskilt sista kvarten kändes det riktigt bra, summerade IFK-tränaren Jonas Wille.

Inte så konstigt efter det långa uppehållet var det lite ringrostigt inledningsvis. IFK var dock i ledning hela tiden och som närmast var Hammarby två mål i underläge en stund före paus.
-Vi skapade bra chanser i första halvlek, men missade en del upplagda lägen, konstaterade Jonas Wille.

Rasmus bäste skytt
Rasmus Wremer kom inte minst efter paus igång ordentligt och blev bäste IFK-skytt med åtta mål. Kristian Svensson och Dan Beck-Hansen var också vassa framåt.

-Det var dejligt att komma igång med match, tyckte femmålsskytten Dan.

I laget saknades Jack Thurin – även om han på plats efter EM-matcherna – och Matias Helt Jepsen.
-Jag vilade denna gång men spelar mot Halden, berättar Matias.

Redan på torsdag spelar IFK igen då man möter Halden Håndbold i en match i Strömstad. Seriespel blir det nästa onsdag då IFK Ystad kommer till Arena Skövde.

Dolk kan än…
Hammarby kämpar för att återta platsen i Handbollsligan och ligger för närvarande tvåa i Allsvenskan. Inte minst Martin Dolk visade att han kan fortfarande och var gästernas bäste med åtta mål.

Målgörare
IFK Skövde: Rasmus Wremer 8, Kristian Svensson 6, Dan Beck-Hansen 5, Kristian Jakobsen Stranden 4, Richard Hanisch 4, Christopher Hedberg 4, Victor Ljungqvist 2.

Hammarby: Martin dolk 8, Topias Laine 3, Ludvig Lindeberg 3, Johan Nilsson 2, Simon Hjortenbo 2, Gustav Davidsson 2, Gunnar Pettersson och Hendrik Varul 1 vardera.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

Please follow and like us:
Läs mer

IFK Skövde — OV Helsingborg

Fredag 2019-12-20 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Michael Johansson
Domare 2: Markus Winberg
Funktionär: Sara Josefsson
Funktionär: Sören Andersson
Delegat/MI: Göran Friberg

 

Sjunde raka och Hanisch mål nummer 200

IFK Skövde vann igen mot Helsingborg.

– Vi är väldigt nöjda med fyra poäng, säger IFK-tränaren Jonas Wille.

IFK Skövde hade vissa besvär mot OV Helsingborg tidigare i veckan men vände och vann.

När lagen möttes igen på fredagskvällen, den här gången i Arena Skövde, såg det riktigt bra ut de första tio minuterna då IFK snabbt gick fram till ledning 6–2.

Gästernas målvakt, tidigare Skövdemålvakten Michael Andersson, hade det inte lätt inledningsvis, men när han väl noterade sin första räddning var det på ett straffkast.

Serieelvan Helsingborg kom ikapp och förbi efter att IFK tappat i både tempo och fokus.

Vid några tillfällen hade skåningarna ett par måls ledning och i paus var fortsatt bortaledning (14–13).

– Vi startade bra och känslan att det kommer att gå bra infann sig och de håller oss stången, säger Jonas Wille.

De andra halvlekens inledning påminde om den första. Målen föll växelvis fram till halvlekens nionde minut.

Då kom hemmarycket. 17–18 blev till 21–18 och den ledningen släppte sedan inte IFK Skövde.

Helsingborg försökte i spel sju mot sex och hade ett par lägen att komma närmare.

– Hade de fått mål hade det fått momentum, säger IFK-tränaren.

Nu blev det inte så och IFK Skövde höll undan.

– Vi hade trubbel nu också och jag tror att Helsingborg tar många poäng nästa år, menar Jonas Wille.

Hanisch måljubilerade

Helsingborgs tränare Krister Lindgren analys var ungefär densamma:

– Vi gjorde enklare fel när det drog ihop sig sista kvarten. Där är skillnaden mellan oss och topp-sex lagen. Det blev lite chansspel i slutet som inte lyckades men sammantaget tycker jag att vi förbättrat oss rejält sista månaden.

Noterbart från halvlek nummer två var att Richard Hanisch med sitt kvitteringsmål till 14–14  stod för sitt 200:e mål i blåvitt.

På målvaktssidan turades Håvard Åsheim och Fabian Norsten om, Åsheim stod i den första och Norsten den andra halvtimmen med nästintill samma räddningsprocent (29 respektive 31). Tidigare klubbkamraten Michael Andersson räddade åtta av 30 skott (27 procent).

Christopher ”Totte” Hedberg hade en bra kväll och gjorde sex mål mot sin förre klubbkamrat Michael Andersson -numera i Helsingborgsmålet.

Dan-Beck bäst på plan

Bästa hemmaspelare för kvällen var utan tvekan linjespelaren Dan Beck-Hansen, som också fick avsluta IFK-målskyttet med att fastställa slutresultatet (30–27). Bra var hundraprocentsskytten för kvällen Christopher Hedberg (sex mål) samt Richard Hanisch. Beck-Hansen utsågs inte oväntat till bästa IFK-spelare.

I Helsingborg visade Anton Månsson på linjestyrka och var tillsammans med David Florander bästa bortaspelare där Florander var den som fick motta priset efter matchen.

I tabellen befäster IFK Skövde toppfyra positionen efter en match som kan liknas lite som en dag på jobbet-match.

Publiken hade dock inget att klaga på.

Nästa hemmamatch spelas inte förrän om en dryg månad då IFK Ystad gästar Arena Skövde.

Däremellan väntar Malmö borta på annandag jul. Någon handbollsabstinens blir det säkerligen inte tal om eftersom handbolls-EM avgörs i januari med bland annat Göteborg som spelort.

 

 

Det är dags för årets sista Handbollsligamatch i Arena Skövde. Serien har vänt och det blir alltså för andra gången den här veckan som IFK och OV Helsingborg möts. IFK-tränaren Jonas Wille och hans spelare är laddade för en ny tuff uppgift mot ett Helsingborg som förstås vill ha revansch för nederlaget i måndags.

– De sista veckorna av året innebär alltid ett ganska tätt spelprogram. Att då ha vunnit sex matcher i rad är givetvis positivt för självförtroendet. Vad är det som fungerat särskilt bra?
-I senaste matchen mot Helsingborg var det först och främst moralen som var god. Spelet gick lite upp och ner. Hoppas att vi kan få bättre träff från distans i nästa match.

– Mot Helsingborg senast var det länge jämnt och även flera måls underläge. Hur nöjd är du över att det åter blev två poäng?
– Väldigt nöjd. Vi låg ju två-tre mål bak i andra halvlek, så det är extra skönt att vinna kamper när man får slita lite extra för poängen.

– Att möta samma lag två gånger inom bara några dagar är förstås lite speciellt. Är det något särskilt man måste tänka på efter en vinst?
– Bägge lagen får ju möjligheten att finjustera sin taktik, men jag tror inte att det blir stora ändringar hos någon av lagen.

 -Var det något i spelet eller några spelare i Helsingborg som överraskade er senast??
– Nej, ingen överraskningen egentligen. Jag menar att Helsingborg har ett solid lag och att dom är bättre än tabellsituationen visar. Så jag är inte överraskad över att dom gav oss en tuff kamp.

Efter den här matchen återstår bara en match innan Handbollsligan gör ett månadslångt uppehåll. Hur ser det ut för er efter annandagsmötet med Malmö?
-Spelarna får möjlighet till att resa på lite semester och endast träna fys i perioden 27 december till 7 januari. Vi samlas igen den 8 januari.

-Det är bara några dagar kvar till jul och som nämnts sista matchen hemma i år. Är det något du vill säga till publiken?
– God blå jul!

Text Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Please follow and like us:
Läs mer

IFK Skövde — HK Malmö

Referat:

IFK-seger i toppmötet mot Malmö

IFK Skövde vann på torsdagskvällen hemma mot serietvåan HK Malmö i Handbollsligans 18:e omgång. Segersiffrorna skrevs till 32-26 (17-15).

– Helt klart vårt bästa anfallsspel för säsongen sett över 60 minuter, konstaterar Jonas Wille, nöjd tränare i IFK Skövde.

IFK Skövde ligger kvar på femte plats i tabellen, men är nu bara fyra poäng efter Malmö HK. Efter en jämn första halvlek, där det bara skiljde två mål, 10-8 till Malmö HK, en enda gång, kunde IFK Skövde gå till pausvila med en tvåmålsledning, 17-15.

Det var riktigt bra anfallsspel från båda lagen under de första 30 minuterna. I Malmö HK fick Johan Lindahl, Daniel Ekman och Anton Blickhammar ordentligt snurr på offensiven på niometer med mycket rörlighet och platsväxlingar. Gästerna hade råd att ha så meriterade spelare som Magnus Persson och Viktor Östlund på avbytarbänken. I IFK Skövde glänste Dan-Beck Hansen på motståndarlinjen med samtliga sina fem mål under de första 30 minuterna. I slutet på halvleken kom även Richard Hanisch i gång med sitt spel från niometer. Han gjorde 15-14, 16-15 och 17-15 och gav hemmagrabbarna självförtroende inför den andra halvleken.

– Matchen står länge och väger, menar Jonas Wille.

Succe för Fabian

En viktig anledning till att IFK Skövde kunde gå till pausledning var Fabian Norsténs inhopp mellan stolparna vid 11-11. IFK-målvakten spelade ännu bättre i den andra halvleken och blev något av en matchvinnare med 48 i räddningsprocent. I den andra halvleken hade IFK Skövde hela tiden en ledning på några mål. Malmö kom aldrig närmare än ett tvåmålsunderläge (16-18 och 17-19). Hemmagrabbarna drog successivt ifrån via 24-20 och 26-22 och vid 30-24 med sju-åtta minuter kvar att spela var matchen avgjord.

– Bortamötet med Alingsås HK är tillsammans med den här matchen den bästa för säsongen, men ikväll visade grabbarna upp det bästa anfallsspelet. Vi mötte en tuff motståndare, men grabbarna ska ha en eloge för att de ändå spelade metodiskt och lugnt och var lojala mot det spel vi tränat in. Det gav bra utdelning, poängterar IFK-tränaren.

Starkt mittblock

Förutom bra anfallsspel visade också hemmalaget stundtals upp en enorm vilja i försvaret, inte minst mittblocket Dan Beck-Hansen/Rex Blom som i den andra halvleken ofta stoppade allt i sitt försvarsområde. Det var också roligt att Adam Samuelsson fick speltid, agerade starkt i defensiven och fick även göra två mål från linjen.

Extra plus förtjänar också veteranen och vänstersexan Rasmus Wremer, femmålsskytt på sju försök och kantkollegan på den andra sidan, Christopher Hedberg, tre mål på tre försök. HK Malmö, som innan förlustmatchen mot IFK Kristianstad i förra omgången, hade 13 raka matcher utan förlust, fick den här gången se sig slaget av ett bättre lag.

Stian besviken

Tränaren Stian Tönnesen var besviken:

– Jag är inte alls nöjd med uppträdandet på banan, speciellt i försvarsspelet som var för ihåligt. Dessutom slarvade vi offensivt i slutet av den första halvleken och hamnade därmed i underläge. IFK Skövde vann rättvist. Jag är inte överraskad av våra motståndare. Det är alltid tufft med en bortamatch här och spelar man inte bättre än vi gjorde i kväll, då vinner man inte.

Johan Lindahl, Anton Blickhammar och Daniel Ekman var bra före paus, men bäst över 60 minuter var högersexan och sjumålsskytten Hampus Olsson och den inhoppande målvaktsveteranen Oscar Jensen (44 i räddningprocent).

IFK Skövde spelar redan på lördag sin nästa match, borta mot Helsingborg.

Målskyttar:

IFK Skövde: Richard Hansich 8(1), Rasmus Wremer 5, Dan Beck-Hansen 5, Christopher Hedberg 3, Kristian Jakobsen Stranden 3, Jack Thurin 3, Adam Samuelsson 2, Matias Helt Jepsen 2 och Rex Blom 1.

HK Malmö: Hampus Olsson 7, Daniel Ekman 5, Fredrik Lindahl 5, Anton Blickhammar 4, Otto Lagerquist 3, Kassem Awad 1 och Viktor Östlund 1.

Matchens lirare, IFK Skövde: Dan Beck-Hansen, HK Malmö: Hampus Olsson.

Publik: 1456.

Domare: Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic.

Text: Kjell E Larsson

Foto: Hans Petter Wille

 

Inför:

Torsdag 2019-12-12 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Samir Burzic
Delegat/MI: Samuel Abdallah

December är som alltid en intensiv månad när det gäller Handbollsligan. Efter fyra raka segrar väntar nu ett riktigt tufft motstånd för IFK Skövde. HK Malmö har infriat förväntningarna som ett av de absoluta topplagen och kommer till Skövde med en mycket stark höst bakom sig. IFK-tränaren Jonas Wille och hans manskap är beredda på en tuff uppgift.

– Fyra segrar i rad och under de mötena mot Lugi och IFK Ystad har avgörandet kommit i senare delen av matcherna. Vad betyder det att komma igen efter underlägen?
– Det känns extra gott att vinna jämna matcher. Tidigare på säsongen så har vi haft marginalerna mot oss i de jämnaste matcherna. Då är det extra ont att tappa. Nu har marginalerna gått lite i vår favör.

– Segern mot IFK Ystad tyckte du var en av de allra skönaste under tiden med IFK Skövde. Varför kändes det så?
– Den var viktig för tabellsituationen. Och så var det en äkta ”sliteseier” när vi ligger efter från start, men klarar att ordna det till slut. Viktigt för moralen, självförtroendet och tabellen.

– Nu står ett av seriens allra bästa lag HK Malmö för motståndet. Vad är det som gör Malmö så bra och en av de främsta kandidaterna till både serie- och SM-guld så småningom?
– Dom har varit jättesolida defensivt med sin stora och tunga fysik. Dom kontrar också bra och har olika typer offensivt som kompletterar varandra bra.

 -Är det några spelare i Malmö som du ser som nyckelspelare?
– Anton Blickhammar är viktigt offensivt – och Viktor Östlund när han är skadefri. Men Malmö har extremt god bredd så det är många som står i främsta ledet i det laget.

Efter tre raka matcher utan förluster förlorade Malmö i måndags mot Kristianstad i en mycket bra ligamatch. Tror du på ett extra revanschsuget Malmö?
– Ja, jag tror att dom vill göra allt de kan för att Alingsås inte ska få en större lucka.

-December är en intensiv månad med tätt spelschema. Hur varvar ni matchandet med få till bra träningar och uppladdningar mellan spelandet?
– Det är roligt med så många matcher och det är så pass många dagar mellan var match att det varken är några problem att återhämta sig eller att förbereda sig till nästa match. Utmaningen med så tätt spelprogram är att det hela tiden blir så mycket fokus på nästa match att fokus på individuell utveckling i träning i perioder kan bli lite nedprioriterat. Det blir ofta matchförberedande träningar. I Norge och Danmark kommer inte matcherna lika tätt och då är det lättare att sätta av mer tid till både tuffare fysisk träning för enskilda spelare och individuell teknisk träning.

-Är det några spelare som blir särskilt viktiga i en sådan här typ av match?
– Nej, det är ingen speciell enskild spelare jag tänker på, men som alltid är man beroende av att flera spelare har en god dag.

Bengt Andersson

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Please follow and like us:
Läs mer

IFK Skövde — Lugi HF

Referat

Tredje raka IFK-segern – sju mål av Hedberg

Det såg ut att gå mot förlust, men matchen tände till och IFK Skövde vände och vann mot Lugi efter sent avgörande i Arena Skövde på torsdagskvällen där bäste hemmaskytt var Christopher Hedberg med sju mål.

IFK Skövdes trupp är äntligen mer eller mindre intakt efter både sjukdomar och skador. Efter ett långt skadeuppehåll gjorde Adam Samuelsson comeback i bortamötet mot Varberg senast. Mot Lugi var det dags för hemmacomeback.

– Fantastiskt roligt och det är en styrka att vi kan variera i försvaret, säger han.

För det var just mittförsvaret tillsammans med Victor Ljungkvist som blev lite matchavgörande.

– Vi bytte mycket försvarsmässigt. Med Adam och Victor fick vi kvicka fötter. Vi hittade rätt där, säger IFK-tränaren Jonas Wille.

Just försvarsspelet rosade annars inte marknaden. Målvakterna Håvard Åsheim och Fabian Norsten hade bara sex räddningar totalt.

– Vi hade ingen träff bakåt och vi fick inga gratisräddningar, konstaterar lagkaptenen Kristian Svensson som fick spela mycket anfallsspel när det inte lossnade för Jack Thurin.

IFK-kaptenen gjorde det riktigt framgångsrikt och noterade för sex mål framåt.

– Jag fick en bra start framåt och skönt att få spela anfallsspel.

Två viktiga mål kom i matchslutet då IFK vände underläge. Först gjorde Kristian Svensson 28–27 och bara 37 sekunder senare fixade han 29–27 i öppen kasse när Lugi plockade ut målvakten i spel fem mot sex. Formstarke Kristian Jakobsen Stranden satte 30–27 med en och en halv minut kvar att spela innan Lucas Pellas fastställde slutresultatet till 30–28.

IFK Skövde hade annars en bra matchinledning där man snabbt gick fram till en 5–1-ledning efter ett par kontringsmål, just den typen av mål som IFK-tränaren Jonas Wille saknat, innan det blev det grus i maskineriet. Lundalaget vände i slutminuterna av halvleken 11–13 till 15–13 och 15­–14-ledning i paus. Hemmalaget hade svårt att stoppa Karl Wallinius som under första halvtimmen gjorde fem mål.

– Vi ledde med fyra bollar ett par gånger och i den andra halvleken kändes det som om Lugi hade matchen, analyserar Jonas Wille.

Gästerna gick fram till ledning 21–18 tio minuter in i halvleken. På Theo Übelackers utvisning gjorde IFK 3–0 och var ikapp. För att på tre minuter tappa till 21–24. Jonas Wille tog timeout och på två minuter var det utjämnat. Lagen följdes åt till 27–27 innan IFK avgjorde.

Matchens sista tio minuter blev en helt annan tillställning. Högre tempo och en helt annan frenesi både på planen och på läktaren. Och de flesta av de 1 386 personerna kunde lämna Arenan med ett leende på läpparna.

– Vi hade lite trubbel, men sista tio är vi lite före. Fabian (Norsten) tar viktiga räddningar, men stolpe ut, då tappar vi matchen, säger Jonas Wille.

Lugitränaren Tomas Axnér fick se sitt lag förlora för femte gången på de sex senaste matcherna.

– Vi blev bestulna på domslut. Det kändes som vi var värda minst en poäng. Vi spelade bra anfallsspel. Vi är orutinerade och oslipade framför allt vid 24–21 blev vi lite fega. Det är bara att gratulera Skövde, säger Axnér.

I tabellen klättrade IFK Skövde förbi IFK Ystad upp på en femte plats. Just IFK Ystad väntar på bortaplan på lördag. Nästa hemmamatch spelas 12 december då topplaget HK Malmö kommer till Arena Skövde.

Pris till bästa hemmaspelare gick inte oväntat till Christopher Hedberg. Bästa Lugi-spelare var Theo Übelacker som med spänstiga upphopp noterades för fyra av gästernas mål.

Matchfakta

IFK Skövde–Lugi HF 30–28 (14–15)

Målen, IFK Skövde: Christopher Hedberg 7, Kristian Svensson 6, Rasmus Wremer 4, Kristian Jakobsen Stranden 3, Richard Hanisch 3, Matias Helt Jepsen 2, Dan Beck-Hansen 2, Adam Samuelsson 1, Victor Ljungkvist 1, Jack Thurin 1.

Lugi HF: Karl Wallinius 8, Lucas Pellas 6, Theo Übelacker 4, Casper Käll 3, Nikola Stefanovic 2, Niclas Paradis 2, Philip Jonsson 1, Markus Sjöbrink 1, Carl Möllerström 1.

Utvisningar, IFK Skövde: 1×2 min.

Lugi HF: 3×2 min.

Domare: Sebastian Buck och Kenneth Cardell

Publik: 1 386 personer

 

Text: Thomas Wedin

Foto: Viktor Ljungström

 

Inför

Onsdag 2019-12-04 kl 19:00 i Arena Skövde

Domare 1: Sebastian Buck
Domare 2: Kenneth Cardell
Funktionär: Mattias Johansson
Funktionär: Pär Brehmer
Delegat/MI: Göran Friberg

Efter två värdefulla segrar är det dags att för första gången sedan förra säsongens kvartsfinaler ta sig an Lugi i Arena Skövde. IFK-tränaren Jonas Wille ser fram mot en härlig kamp där det gäller att positionera sig i kampen om kommande slutspel.

– Segrar mot Redbergslid hemma och Varberg på bortaplan gav inte bara fyra poäng utan så mycket mer. Vad ser du som det mest viktiga från dessa båda matcher?
– Segrar är alltid bra för självförtroendet. Vi har varit solida defensivt i båda matcherna, men har också lyckats relativt bra offensivt. Fortsättningsvis önskar vi fler mål i kontringsspelet.

– Är det några spelare eller något i spelet som har glatt det dig och de övriga i ledarstaben lite extra?
– Att anfallsspelet har fungerat bra igen känns betryggande. Att vi mot Varberg fick möjligheten till att gå runt i laget och samtidigt se Adam Samuelsson göra comeback var också härligt. Och så har Kristian Jakobsen Strandens goda form varit ett fint tillskott för laget.

– Nu gäller det alltså Lugi som ni senaste mötte i kvartsfinalerna och vann i tre raka matcher. Betyder den matchserien något nu när det är ny säsong och nya förutsättningar?
– Nej, den matchserien tänker vi inte på nu. Det tror jag inte heller Lugi gör. Nya trupper och nya förutsättningar gäller för bägge lagen.

Lugi har nu en trupp med många unga spelare. Vad har imponerat mest på dig av Lugi den här hösten?
– Att dom har varit så pass stabila offensivt har överraskat mig. Defensivt så har dom nyckelspelare från i fjol, men tappet av Anders Hallberg och Alfred Jönsson skulle man nog trott skulle prägla Lugi mer. Där har Tomas Axnér och laget gjort ett gott jobb.

-Är det några spelare i dagens Lugi som både ni och publiken i Arenan bör ha särskilt uppmärksamhet på?
– Casper Käll är verkligen en spelare för framtiden. Karl Wallinius har haft en god utveckling i år. Lucas Pellas har tagit steget in i landslagsvärmen och håller hög nivå. Niclas Paradis är bland ligans alla bästa försvarsspelare.

-Alla vet vi ju hur viktigt det är att bli slutspelslag och många talar om att detta är en så kallad fyrapoängsmatch för att stärka positionerna för det som komma skall. Är det något ni över huvud taget tänker på?
– Det är fyrapoängsmatch nästan var gång i denna jämna liga. Så var det också ifjol så det är inte något man fokuserar på. Det är en del av vardagen.

 -På tal om slutspel. Ser du några lag som redan imponerat så stort att slutspelsplatserna kan betraktas som klara redan nu?
– Alingsås och Malmö är extremt stabila. Ystads IF på sin bästa nivå verkar också starkt. Kristianstad kommer mer och mer. De fyra lagen är nog klara för slutspel. Hoppas också att vi ska ligga relativt tryggt i slutspelsposition när vi tar paus för EM-uppehållet.

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Please follow and like us:
Läs mer