Alingsås HK — IFK Skövde

Referat:

Fabian storspelade och storseger mot Alingsås

IFK Skövde gjorde en helgjuten insats mot Alingsås i Estrand Arena på onsdagskvällen. Med klara 26-19 (12-11) tog IFK sin andra seger i Alingsås den här säsongen. Hela laget storspelade men särskilt måste förstås först nämnas Fabian Norstens storspel i målet med över 50 i räddningsprocent.

IFK har gjort till vana att storspela mot Alingsås på bortaplan. Den här insatsen var i klass med den i höstas då det blev tremålsvinst.

-En helt igenom gedigen insats. Jag är stolt över grabbarnas suveräna insats, summerade IFK-tränaren Jonas Wille efter matchen.

Jämn inledning

Första halvlek var riktigt jämn. Efter 7-7  efter en kvart spelat tog IFK en tremålsledning som följdes av fyra raka Alingsåsmål. Innan paus kom dock IFK igen och slutade med tre mål och pausledning med 12-11.

Andra halvlek inleddes mycket starkt av gästerna. Inte minst sedan Alingsås försvarsstrateg Fredrik Teern fått sin tredje utvisning rann det iväg till IFK:s fördel och ledningen blev snabbt både fyra och fem mål. Att det slutade med sjumålsvinst är förstås anmärkningsvärt starkt.

-Ett extremt bra försvarsspel. Det är disciplinerat över lag och hela truppen bidrar, berömmer Jonas Wille.

Inte bara Fabian…

Fabian Norsten gör alltså en ny fantommatch och räddar mer än varannat skott. Efter matchen är han förstås nöjd men även ödmjuk och hedar försvarsinsatserna framför honom.

-Då är det kul att spela, säger Fabian i den ena intervjun efter den andra.

Det finns många att berömma även om det var hela laget som var på topp. Kristian Svensson fick lite av islossning framåt och blev bäste målskytt. Adam Samuelsson kom in ganska tidigt och var strålande. Victor Ljungkvist ska också ha en extra blomma.

-Men vi är enhet där alla soldater gör sitt, säger IFK-tränaren med ett leende.

Målgörare

IFK Skövde: Kristian Svensson 5, Richard Hanisch 4, Christopher Hedberg 3, Matias Helt Jepsen 3, Jack Thurin 3,  Dan Beck-Hansen 2, Victor Ljungqvist 2, Kristian Jakobsen Stranden 2, Adam Samuelsson 1 och Rasmus Wremer 1.

Alingsås HK: Felix Claar 6, Benjamin Helander 6, Samuel Lindberg 2, Johan Nilsson 2, Axel Franzén 1, Niclas Barud 1, Andreas Lang 1.

Text: Bengt Andersson

Foto: Viktor Ljungström

 

Inför:

Onsdag 2020-02-26 kl 19:00 i Estrad Alingsås

Domare 1: Mirza Kurtagic
Domare 2: Mattias Wetterwik
Funktionär: Carro Vijil
Funktionär: Juri Aadli
Delegat/MI: Patrick Håkansson

Handbollsligan går nu in ett avgörande skede där det är ett ganska tätt matchprogram under de avslutande omgångarna. Näst i tur för IFK Skövde är serieledande Alingsås på bortaplan nu på onsdag. En kamp som IFK-tränaren Jonas Wille ser fram emot förstås.

– Efter 26 spelade omgångar har ni faktiskt någon poäng mer än vid motsvarande tid under succésäsongen 2018-19. Vad är du mest nöjd med så här långt?
– Det är först och främst den framgången vi haft defensivt – försvar och målvakt. Och att vi hittills ha klarat att leverera så pass stabilt som vi har gjort när förväntningarna är stora.

 – Är det några detaljer i spelet som särskilt behöver förbättras för att det ska bli ett bra slut på det här spelåret?
– Ja, det är det alltid. Det är annorlunda saker som funkar några dagar och som inte fungerar lika bra andra dagar. Så det handlar väl först och främst om att nöta så pass mycket att spelet sitter i ryggmärgen.

Nu väntar alltså serieledande Alingsås. Ser du också Alingsås som seriens bästa lag?
– Ja, Malmö och Alingsås har varit mest stabila. Dom har ligans kanske bäste försvarsspelare i Fredrik Teern och bäste anfallsspelare i Felix Claar – plus ett gott kollektiv.

– Det blev en seger och en förlust mot Alingsås i höstas – båda gångerna noterades bortasegrar. Ser du det som tillfälligheter?
– Ja, men det visar i alla fall att det är två jämna lag.

 – Förra matchen i Alingsås har du nämnt som den kanske bästa totala insatsen hittills. Kan ni upprepa framgången?
– Ja, absolut så är det möjligt!

 

Bengt Andersson

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

Alingsås HK — IFK Skövde

Härlig IFK-seger i Alingsås

IFK Skövde gjorde en storstilad insats när Alingsås HK, med fyra raka inledande segrar, besegrades i Estrad Arena på lördagseftermiddagen. Skövdesegern skrevs till 27-24 (16-14) efter en insats som måste betraktas som säsongens bästa.

-Sett över hela matchen var det nog vår främsta insats, tyckte också Jack Thurin – en nöjd tiomålskytt efter matchen.

IFK började starkt och ledde med 5-1 innan Alingsås tog time out efter sju spelade minuter. Det var fortsatt gästerna i ledning fram till tio minuter kvar av första halvlek. Då kvitterade Alingsås till 10-10 och tog senare även ledningen med 12-11 – för övrigt enda gången under hela matchen som hemmalaget var före i protokollet. IFK kom nämligen tillbaka och kunde gå till pausvila med två måls överläge.

Andra halvlek blev inledningsvis jämn, men även om IFK drog på sig två utvisningar under de första fem minuterna kom aldrig Alingsås ikapp. Ända fram till 50 spelade minuter var dock inte IFK-ledningen någon gång större än två mål. Då kom ett litet ryck och med mindre än fem minuter kvar att spela var ledningen 26-21. Alingsås såg ändå till att det blev spännande på nytt genom tre raka mål. Med Felix Claar på botbänken de sista två minuterna kunde dock inte Alingsås komma riktigt nära och Dan Beck Hansen avslutade den fina IFK-dagen med göra 27-24.

IFK-tränaren Jonas Wille hade mycket beröm att ge sina spelare efter matchen.

-Det är en riktigt go känsla. Vi möter ett topplag och vinner välförtjänt. Jag tycker att det fungerade bra både bakåt och framåt och vi håller huvudet kallt hela tiden. Vi får till många avslut och även om det blir några missar från sex meter så fortsätter vi utan att förtröttas. Försvarsmässigt stöttar spelarna varandra på ett berömvärt sätt, summerade Jonas.

Många starka insatser

Det finns väldigt mycket positivt att ta med sig för IFK-arna efter denna match. Jack Thurin måste förstås med sin stora målskörd få extra beröm. Fabian Norsten i mål hade lite jobbigt i början och blev avbytt, men kom tillbaka och svarade för tio räddningar enbart i andra halvlek.

Matchens lirare Jack Thurin var förstås jätteglad efter matchen.

-Det här var kanon! Jag har nog aldrig varit med och vunnit här i Alingsås. Vi fick till bra lägen och det kändes fint redan från start. Att vi sedan lyckades få stopp på deras vassa kontringsspel var förstås också avgörande, sade Jack.

Framåt producerades det bra över hela matchen den här gången. Främsta orsaken till segern var ändå det mycket fina försvarsspelet. IFK fick dessutom stopp på Alingsås alltid så starka kontringsspel.

Franzén tremålskytt

Felix Claar var som oftast Alingsås främsta vapen. Fredrik Teern var bra framåt i första halvlek liksom förre Skövdespelare Axel Franzén som gjorde tre mål före paus.

Målgörare

IFK Skövde: Jack Thurin 10, Rasmus Wremer 4, Dan Beck Hansen 4, Matias Helt Jepsen 3, Richard Hanisch 2, Viktor Ljungqvist 2, Tobias Rosengren och Rex Blom 1 vardera.

Alingsås HK: Felix Claar 7, Samuel Lindberg 4, Fredrik Teern 4, Axel Franzén 3, Johan Nilsson 2, William Andersson Moberg 2, Andreas Lang och Aron Dagur Pålsson 1 vardera.

Text: Bengt Andersson Foto: Viktor Ljungström

 

 

 

Lördag 2019-09-28 kl 16:00 i Estrad Alingsås

Domare 1: Jonas Åström
Domare 2: Niclas Widell
Funktionär: Carro Vijil
Funktionär: Catarina Eliasson
Delegat/MI: Monika Hagen

 

Willes ord presenteras av OnePartnerGroup

Måndagsmötet med Sävehof blev en riktig rysare som slutade med oavgjort sedan gästerna kvitterat en sekund före slutsignalen. Nu väntar nästa SM-finalist då IFK beger sig till Alingsås på lördag eftermiddag. Vi frågar IFK-tränaren Jonas Wille om läget inför den svåra matchen.

– Oavgjort mot svenska mästarna senast, men det var väldigt deppigt i IFK-lägret efter matchen i måndags. Hur ser du på matchen med lite distans?
 – Det blir naturligt något lite deppigt när man är två sekunder från full pott. Men med lite distans så kan vi vara nöjda med vår första halvlek. Vi spelar bra försvarsspel och släpper endast till 14 avslutningar mot mål. Offensivt löser vi deras 4-2-försvar väldigt gott och producerar många stora chanser. Vi borde kunnat gått till paus med en 4-6-ledning. I andra halvlek tar Sävehof över momentum och att vi klarar att vända matchen igen när vi ligger efter med två mål är bevis på bra mentalitet och moral. Vi tar med oss det positiva!

– Om du gör en liten sammanfattning på starten av säsongen så här långt – hur ser den ut?
 – Starten har varit ok, men jag tycker att vi har mycket att gå på i alla faser.

Nu gäller det alltså Alingsås i Estrad och det måste väl betraktas som en av de svåraste matcherna under en serie. Vad gäller det att tänka på i första hand?.
 – Fortsatt så gäller det att finna trygghet och stabilitet i vårt försvarsspel. Det skapar självförtroende och även flera enkla mål i kontringar.

-Alingsås har inlett med fyra raka segrar och levt upp till förväntningarna om att även den här säsongen tillhöra den absoluta toppen. Vilka ser du som lagets nyckelspelare?
– Felix Claar är ju utan tvekan en nyckelspelare, men Alingsås har ett gott lagmaskineri samt två bra målvakter som står bakom ett robust försvar.

-Det har ju svängt en del i ert spel inledningsvis den här säsongen. Kan du avslöja om det finns tankar på att göra några förändringar i upplägget när  det nu väntar flera svåra matcher – efter Alingsås är det Redbergslid borta och sedan kommer Ystads IF på besök.
– Nej, inga större ändringar i upplägget. Att skapa stabila prestationer handlar ofta om att få tillräckligt med repetitioner. Så vi fortsätter att nöta på!

Bengt Andersson

 

Var kan jag följa matchen?

Se matchen live via Cmore.se

Handbollsligan livescore

Livescore på www.svenskhandboll.se

Läs mer

Alingsås HK – IFK Skövde

SNÖPLIGT UDDAMÅLSFÖRLUST FÖR IFK I ALINGSÅS

Vid fem tillfällen hade IFK Skövde en fyramålsledning under första kvarten av andra halvlek i Alingsås.
Ändå stod Blåvitt som snöplig förlorare med 28-27 vid slutsignalen.
– Under slutskedet går det mesta emot oss, suckar Victor Ljungkvist.
18-åringen var en av de största plusvarianterna i IFK med bra försvarsspel och fyra fullträffar på lika många avslut.
Hundraprocentig utdelning alltså:
– Men också två utvisningar under den andra halvleken, påminner Victor som givetvis har svårt att glädjas när laget åker på däng.
Just utvisningar kom mycket att prägla västgötaderbyt i Estrad. Hela sex stycken för hemmalaget och fem för gästerna där Axel Franzéns två minuter efter 18.19 dessutom gav ett direktrött kort.
– Jag förstod att domarna skulle skicka upp mig på läktaren. Jag kom lite fel i tajmingen och från åskådarplats såg det säkert fult ut, säger Axel.
Franzén-pojken stod i fokus redan innan avkast eftersom han ska lämna IFK efter säsongen och spela för Alingsås de kommande två åren:
– Ingenting som påverkade mig under uppladdningen. Men givetvis tråkigt att åka på ett rött kort och inte kunna hjälpa lagkompisarna. Faktiskt mitt första röda kort i högsta serien, tyvärr.
IFK Skövde låg i förararsätet mest hela första halvleken; bland annat för att man utnyttjade det numerära överläget när Alingsås åkte på inte mindre än fyra tvåminutare.
Rasmus Wremer kontrade in två fina mål från 5-5 till 5-7 och Victor Ljungkvist smög in både 10-11 och 10-12 från linjen, smart framspelad av Matias Helt Jepsen.
Håvard Åsheim hade otur i kassen, eftersom han var på flera av Alingsås-skotten som sedan slank in bakom honom. Och byttes ut mot Marcus Holmén som hade bättre lycka med sina parader.
Jack Thurin inledde med två bom, men satte sedan fyra projektiler på raken och IFK:s halvtidsledning med 16-14 var välförtjänt. Inte minst med tanke på att laget svarade för blott ett enda tekniskt fel under den första akten.
Efter paus startade Blåvitt starkt och ledde efter drygt 34 minuters spel med fyra bollar (18-14). Lagen bytte därefter mål med varandra med gästerna hela tiden i en till synes betryggande ledning; 19-15, 20-16, 22-18, och 23-19 med 17 minuter kvar att spela.
– Då såg det bra ut, medger Victor Ljungkvist.
Plötsligt sa det emellertid stopp för IFK-gänget som under en period på hela elva minuter inte lyckades göra ett enda mål medan Alingsås svarade för fem och vände till ledning med 24-23.
IFK-tränaren Jonas Willes kommentar:
– Vi kämpar och sliter, skapar flera bra lägen, men sätter tyvärr inte avsluten. Det är små marginaler som gör skillnad och alla vet att i handboll går det fort när man inte gör mål.
Slutskedet blev ett drama ända in på mållinjen. Ska man hitta en avgörande skillnad mellan lagen så stavas han Felix Claar, hemmalagets 22-åring som firade stora triumfer med skytte och inspelningar.
IFK Skövde fick dock en sista chans att kvittera – men anfallet med tio sekunder kvar renderade i ett tekniskt fel utan att laget kom till avslut.
Jonas Wille var givetvis besviken över poängtappet:
– Vi har matchen under kontroll i 45 minuter, tycker han.
– Hur påverkades ni av Axel Franzéns tidiga röda kort?
– Tråkigt med tanke på hans betydelse i mittförsvaret. Men själva utvisningen är ingenting jag vill kommentera. Det gäller att hålla sig på banan.
Västgötaderbyt var i förväg rubricerat som en fyrapoängsmatch och i och med segern ligger Alingsås nu blott en poäng efter IFK Skövde i tabellen.
Å andra sidan kommer alla att slå alla under slutskedet – och se bara på vad Kristianstad och Malmö också råkade ut för på onsdagskvällen. Samtliga lag i topp-3 förlorade mot lägre placerade lag.
Jonas Wille säger ärligt:
– Jag skiter i hur andra spelar och klarar sina uppgifter. För vårt vidkommande gäller bara att prestera det bästa vi kan och nå så högt som möjligt när vi nu är klara för SM-slutspel för första gången på flera år.
Nästa uppgift är IFK Ystad på hemmaplan nästa fredag (22 februari). Därefter Hammarby borta onsdagen därpå (27 februari).
Hur som helst ett snöpligt poängtapp för Blåvitt i en prestigefylld drabbning i Estrad.
Sett till helhetsinsatsen var laget värt en poäng med hem i bussen till Skövde. Men vem har sagt att idrotten är logisk och rättvis? Säg hellre att den är oförutsägbar och underhållande.
Text: Kjell-Ove ”KOA” Andersson
Foto: Hans Petter Wille
MATCHFAKTA
Målskyttar IFK:  Rasmus Wremer 6 (på 9 avslut), Matias Helt Jepsen 5 (7), Jack Thurin 5 (9), Victor Ljungkvist 4 (4), Richard Hanisch 3 (6), Christopher Hedberg 2 (3), Adam Samuelsson 1 (1), Kristian Svensson 1 (3).
Målskyttar Alingsås; Andreas Berg 5 (på 5 avslut), Felix Claar 5 (8), Michels Liaba 4 (4), Erik Andreasson 4 (8), Benjamin Helander 3 (3), Andreas Lang 2 (6), Fredrik Teeern 1 (1), Alexander Regen 1 (1), Johan Nilsson 1 (2), Niclas Barud 1 (3), William Andersson Moberg 1 (4).
Domare: Niclas Widell, Jonas Åström.
Publik: 1 400.
xxxxxx
Så gjorde IFK sina mål.
Distansskott: 11
Genombrott: 3
Kantskott: 1
Linjeskott: 3
Förstavågskontring: 4
Andravågskontring: 2
Straffkast: 3
Öppen kasse: 0
—–
Tekniska fel: 4
Missade avslut: 16
Målvaktsräddningar: 11
Utvisningar: 5 x 2 min, inklusive rött kort på Axel Franzén efter 18.19.
xxxxxx
Så gjorde Alingsås sina mål
Distansskott: 11
Genombrott: 3
Kantskott: 6
Linjeskott: 2
Förstavågskontring: 2
Andravågskontring: 1
Straffkast: 3
Öppen kasse: 0
——-
Tekniska fel: 4
Missade avslut: 17
Målvaktsräddningar: 11
Utvisningar: 6 x 2 min.
./.
Läs mer
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com